Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Допълнителните канали отпред са за монтаж на т.нар. "подръчник"-има го на дърводелските стругове,играе ролята на опора за инструмента, когато детайл се обработва ръчно. Ползва се и при изтегляне на метални листове. Може да се монтира и копирно устройство. Машината ако няма луфтове и не е потънала в ръжда, си е напълно функционална и по всички класификации си се води струг. Тройните канали са за по-тежки приспособления.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Привет! Колеги търся да купя дву или еднокоординатна маса, масивна около 40-60 кг. Започнах да си правя сам щос-машина и ще съм много благодарен, ако изровя някаква маса. Също и от бракуван или изхвърлен струг напречната маса мисля, че би ми свършила работа. Ако някой знае нещо може да сподели тука.

Коментар

Пак въпрос: челюстите на универсала (ф250 БГ) ми са подбити в края и исках да купя нови,но в магазините ми казват,че за българските универсали челюстите били невзаимнозаменяеми ,но имало начин да ги шлайфам и оправя моите ,но не ми се занимава с това и предпочитам да купя нови.За чешките ун-ли "ТОS" челюсти се предлагат отделно и могат да се сменят само те,но за българските не можело и трябвало да купя нов универсал за 450лв,което пак не ми звучи добре.Може ли да ме посъветвате какво да направя?Благодаря

Коментар

Ами значи шлайфай ги.
          Аз съм го правил. Ще трябва само малко да си поиграеш.
          Примерен начин.
          Трябва ти бързооборотна дрелка, оберфреза Елтос, или някой по-стабилен дремел. И цилиндричен камък на опашка.
          Измисляш приспособление с което да ги закрепиш към ножодътжача.
          Трябва да намериш място навътре по челюстите, където да стегнеш някакво фланче, така че да са в работно положение, с обран луфт.
          С външен пръстен, не съм убеден че ще даде 100% точност
          Шлайфаш. Ако имаш съосност м-у оста на шпиндела и подаването по паралелите, става много добре.
          Препоръчително ще е да се бележат местата и челюстите, за да няма разместване при евентуалното им сваляне.
          Някои правят тази процедура и със стругарски нож, но предвид твърдостта и закалката, аз се въздържам.

А относно въпросния струг по-горе размислих трезво.
          Ако беше наследство от баща ми или дядо ми, да, положително щях да се пробвам.
          Но при положение, че трябва да се купува, транспортира и търси място, по-добре нещо по-скъпо, но и по съвременно и функционално.

Коментар

Благодаря,но като ти чета обяснението и като гледах няколко клипа в youtube ми се струва,че не е за мен тази работа.

Коментар

Спокойно бе човек!
              Щом имаш струг и щом имаш амбицията да работиш с него, значи ще се справиш.
              Просто нямаш друг избор.
              Парите за нов универсал ги вложи в друга полезна екипировка.

Коментар

Ако смяташ да работиш сериозно със струга (в смисъл-за пари, а не за удоволствие), рано или късно ще се наложи да инвестираш значителна сума в универсали. 2-3 размера, отделно един с "плаващи" челюсти и т.н. Тези 250 мм ползваш ли ги в момента, налага ли се реално да хващаш такива детайли? Защото ако не, има по-евтини алтернативи, които ще свършат много, много работа, преди да ти потрябва пак 250 мм универсал. Те не случайно са направени да се свалят и слагат сравнително лесно.

Коментар

По повод универсала: българският е с мноооого нисък клас на точност и дори да го престържеш и шлайфаш качествено пак ще бие няколко десети (3-5) и единственото което ще постигнеш е да се подобри самия захват .Демек ще държи по цялата дължина на флашките.Но това при условие че си пробил флашките челно и си сложил мъртви щифтове в които си стегнал метален ринг или гривна на лагер и после си престъргал внимателно докато зачисти ножа всички флашки открай до край..Моят българският съм го престъргвал 3 пъти и ефекта е че дърши здраво но неточно. Руският съм го коландрисвал веднъж и заспа на 0.01мм. Та за дърляне става българския(качваш, работиш и режеш), но за точна работа с обръщане на детайла, или руски или чешки на ТОС. Има и други качествени ,но са на баснословни цени.Ако си решил да си занимаваш сериозно ще дойде момента в който ще ти трябва качествен универсал.
                  "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                  Ат.Буров.

Коментар

Добре, а от къде идва тази неточност на българските универсали? Остава само спираловидната резба да е калпава. Не си го обяснявам по друг начин.
                    Или леглото в което се върти спиралата е ексцентрично?
                    Последно редактирано от ctef; 29-08-17, 18:37.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                      Добре, а от къде идва тази неточност на българските универсали? Остава само спираловидната резба да е калпава. Не си го обяснявам по друг начин.
                      Или леглото в което се върти спиралата е ексцентрично?
                      И според мен е от там. Работил съм с 5 български универсала през годините ... е всичките са една стока.
                      "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                      Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                        Ако смяташ да работиш сериозно със струга (в смисъл-за пари, а не за удоволствие), рано или късно ще се наложи да инвестираш значителна сума в универсали. 2-3 размера, отделно един с "плаващи" челюсти и т.н. Тези 250 мм ползваш ли ги в момента, налага ли се реално да хващаш такива детайли? Защото ако не, има по-евтини алтернативи, които ще свършат много, много работа, преди да ти потрябва пак 250 мм универсал. Те не случайно са направени да се свалят и слагат сравнително лесно.
                        Да - налага ми се да хващам големи детайли .За 5 месеца няколко пъти ми се е налагало да слагам обратните челюсти,но не помня за какво беше.А пари не смятам да печеля със струга ,а да си върша работа на себе си,приятели и съседи и на когото заслужава,но искам машината да е точна ,но не мога да дам 650лв за нов чешки универсал TOS (до тук към 4 бона ми е излязал струга и вече започнах да умалявам).Планшайбата ми е в списъка,но за сега се уча и не бързам за нея.Ако ми се отдаде стругарсвото и ми потръгне след време ще взема и една планшайба.Ако може да ме посъветвате от къде да си намеря нови челюсти ще е супер.Тези някакси си нямам доверие,че ще мога да ги направя точни,а други нямам и ако ги съсипя ще трябва да търся нов универсал.Челюстите всъщност са добре,но в края си са подбити и като хващам детайл в края на челюстите го изплюват.Такъв беше случая и с един скъп винт/перка на лодка,който пробивах преди няколко дни и трябваше да го хвана в края на челюстите,защото не можеше по-навътре и като издрънча по време на въртене винта ми прилоша,а не мога да го подпра от другата страна със седлото ,защото ще го пробивам.Струва ми се,че с неподбити челюсти това нямаше да се случи ,а щяха да се забият в алуминия.

Коментар

За българските универсали резервни части няма . Отдавна не се произвеждат .
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

ТОС вече няма. Заводът има друго име и продава под друга марка, универсалите му са вече под друг лиценз (по спомен-френски, но може и да бъркам) . Всичко, което сега се продава като ТОС или ще е залежала стока от СОЦ време (съмнителна работа) или брандирано като ТОС китайско менте.
                            Руските.....са класиката в жанра, добре представени са 4-5 големи завода. Белоруските БелТАПАЗ също. Полските Бизон са немски лиценз, идват скъпички.
                            За точността-тя не идва само от челюстите. Всяка част на унивесала има роля за нея. До към 100-150 мм дори китайските са с поносима точност. Над 200 и особено над 300, не е ли реномиран производител, нещата са тотално извън пътя. Това 2-3 десети за нищо го нямат. В тая връзка българският 250 мм универсал вероятно е потресаващо неточен, но просто още не е станал повод да го установиш.
                            Опции- разгледай сайтовете на руските производители и на БелТАПАЗ. Пращат до БГ, доставката е евтина. Бавна, но евтина. Сайтове като Базар и ОЛХ също са вариант. Там излизат много интересни неща понякога.

Коментар

Ето нагледно с няколко снимки как се коригират флашките на универсала на грубо.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20170830_101132-a.jpg
Прегледи:2
Размер:395.9 КБ
ID:5765439Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20170830_095659-a.jpg
Размер:376.4 КБ
ID:5765440Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20170830_100643-a.jpg
Размер:394.8 КБ
ID:5765441Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20170830_100406-a.jpg
Размер:409.0 КБ
ID:5765442Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20170830_101115-a.jpg
Размер:384.5 КБ
ID:5765443
                              Флашките се пробиват приблизително на едно и също място с свредло за бетон , заточено като обикновено свредло за метал на дълбочина около 8-10мм.Правиш щифтове ,които влизат плътно в отворите .Стягаш гривна от лагер(примерно) и бележиш с маркер работната повърхност на флашката. После престъргваш като подаваш по 1-2 десети максимум и на най-бавно надлъжно подаване и обороти 125 -90.Когато зачисти всички флашки сваляш ножа и го точиш на ново и пускаш една стружка от 1 десета за окончателно.И си готов за работа .Честито имаш "нов" универсал.За по качествено ,какго каза един колега по нагоре в постовете ,можеш да вържеш в ножодържача на мястото на ножа дремел или борапарат с цилиндричен камък и с него окончателно да зачистиш работната повърхност на флашките.Но при българският универсал тази операция с дремела е излишна ,той пак ще си бие ,но ще лови здраво.
                              Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                                ТОС вече няма. Заводът има друго име и продава под друга марка, универсалите му са вече под друг лиценз (по спомен-френски, но може и да бъркам) . Всичко, което сега се продава като ТОС или ще е залежала стока от СОЦ време (съмнителна работа) или брандирано като ТОС китайско менте. ...
                                Много си в грешка, но не ми се спори.
                                ЕЖК тук не е много толериран начин за споделяне на информация.
                                Въобще някаква каша си изписал - лицензи, ментета, Беларус, съвеЦки, български...., лошото е, че някой ще го вземе за чиста монета.
                                Много хора четат тук за да се образоват и да почерпят опит.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X