Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Напълно споделям мнението на Пламен "petroffbg" , защото и аз работя на същият принцип и до днес съм чупил метчик много рядко.Отделно че на машината само повеждам метчика хванат в задното седло с универсал ,за съосие и после продължавам на ръка . Ръката има усет ! Предпочитам метчици от по 2 или 3 в компекта и рядко ползвам машинни единични ,защото въпреки че са много качествени усилието при комбинират единичен метчик е голямо!Винаги има момента та невнимание и счупен метчик !
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

• kameno karp
      kameno karp коментира
      Редактиране на коментар
      То и аз по тая схема я карам.

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    От: Как се нарязват резби на струг

[ATTACH=CONFIG]272638[/ATTACH]Приключих и сканирането на това стругарство . Мога да го кача и във форума но е доста обемисто така че казвайте къкво да го правим.
    Колеги някой има ли книгата във електронен формат? Бих искал да си я взема на хартия, но не я откривам никъде.
    Също така ме интересува и Наръчник на Стругаря.

Коментар

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    От: Как се нарязват резби на струг

Скоростната кутия е опростена . Ножодържача е прецизен от типа супер фикс и напречния нониус е на пет стотни . Иначе е твоето МТ намалено почти на половина . Височината над паралелите е практически колкото на С 11 М и универсала е 200 мм . Заданието в ПОФИ е било да направят струг за нашите ВАРЕМ на базата на Шкода Мадара . Истински струг не т@ш@к като С 8 . Един от конструкторите е инж. Митко Янков . Това лято докарах горе при мен едно в практиката а при Митака работят две от 25 години . На този дето ще работи в УП му качих нормален ножодържач защото суперфикса е много хубав ама за грамотни хора . Студентите ще му разгонят фамилията за норматив на ножодържача . Това е машината която ако ми изпадне с кеф ще си я сложа в гаража . Мини някой ден покрай мен ще ти ги покажа на живо .[ATTACH=CONFIG]896841[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]896838[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]896842[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]896839[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]896840[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]896843[/ATTACH]
    Здравей искам да те помоля ако имаш информация за табелките на струг С404Т или имаш под ръка такъв да ми ги снимаш за да мога да си ги направя че нямам нито една

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      При колегата Митко Янков има едно като отида ще му снимам табелите .

• Гледах на клип как нарязват резба с нож на струг без реверс. След всеки ход на сваляне на стружка, оператора откача супорта от ходовия винт и връща на ръка ножа в началото на резбата. Там отново с ръчката "закача" супорта към ходовия винт. И това става примерно при 100 оборота/мин., в "движение".

Може ли някой да подскаже на начинаещия как се случва съвпадането на ножа с каналите на резбата ?
    Последно редактирано от stefsab; 05-08-22, 16:11.

Коментар

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Е ти сега отрече всичкото многоходови резби въобще.

• stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      На английски се казва Thread Dial Indicator. Намерих и обяснения. Но ми трябва малко време да го изгледам/изчета и разбера.
      На първо четене- джаджата показва коеф на кратност м/у колелата на лирата и подавателния винт.

На "1" трябва винаги да става.
      За другите деления - според предварително изчисления коеф. на кратност.

• I.Stoyanov
      I.Stoyanov коментира
      Редактиране на коментар
      Спарки ти ся навлезна по-надълбоко. При все че cnc- та има вече зад всяко кюше, да правиш многоходова резба, еле пък с повече от 2 хода си е жив зян.

• Ако n са обороти, p стъпка на резбата, то: n шпиндел * p нарязвана = n подаващ винт * р подаващ винт.

След преобразуване n шпиндел = n подаващ винт * (р подаващ винт / p нарязвана )

Задачата се свежда до : при какво цяло число "n подаващ винт" "n шпиндел" също е цяло число.
    Тази задача се решава за всяка "p нарязвана" и най-често се получава число от 1-7.
    За всеки струг "р подаващ винт" е константа.
    Така че за всеки струг и всяка стандартна стъпка на резбата може да се направи таблица за числото на кратност.
    Това е за метрична резба, за струг с метричен подавщ винт.

Пример с моя WEILER:
    - р подаващ винт = 2,5
    - стъпка за нарязване 1.25
    2.5 / 1.25 = 2
    n шпиндел = n подаващ винт * 2
    Следователно за този пример числото за кратност е 1 и при всяко зацепване ножа ще влезе в стъпката.

- р подаващ винт = 2,5
    - стъпка за нарязване 0.75
    2.5 / 1.25 = 3,33333
    n шпиндел = n подаващ винт *3,3333(3) - резултата не е цяло число.
    Но ако равенството се умножи по 3, резултата е цяло число
    n шпиндел = n подаващ винт *10
    коеф на кратност =3
    Т.е. след всеки 3 оборота на подаващия винт ножа би влязъл в стъпката на резбата.

Коментар

• Здравейте, накратко да се представя, Аз съм на 25 години казвам се Денислав от Ботевград и съм начинаещ съм в металообработването да не кажа че сега навлизам в него и искам и имам желанието да се науча да работя на струг и на фреза, също така имам замисъла да си направя работилница и да я оборудвам с всичко необходимо. Ще се радвам да има някой който има желанието да ми покаже кое как става и да ми предаде занаята който е научил с годините. Мога да пътувам в рамките на Софийска и врачанска област. Благодаря предварително. e-mail: deni456@abv.bg вайбър 0876919858

Коментар

• Колеги може ли малко информация за тази машина. Имам възможност да я купя за 1500 лв с бонус към нея 1 касетка с ножове и инструменти.

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          За сега и братята руснаци не могат да го разпознаят . За мен лично цената му е на скрап . Знае ли се кога за последно е работил ? Може ли да се пусне ?
          Последно редактирано от sek.1; 04-09-22, 20:05.

• Работил е до преди няколко години (4-5) не знам точно в какво състояние е. Може да се пусне но според мен трябва първо да се позачисти

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Чистенето го зарежи . Първо го пусни и го чуй как работи и дали въобще му работят повечето функции . Зарежи какво ти казват тая машина не е работила едно 20 - 30 години .

• kameno karp
          kameno karp коментира
          Редактиране на коментар
          Според мен, послушай Станьо и не се занимавай с тоя архаизъм!

• Моя в добрите години току що измит . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4852.JPG
Прегледи:891
Размер:399.9 КБ
ID:6891558
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Здравейте на всички, имам въпрос главно към стругарите за избор на няколко елемента за направата на гатер банциг. Та 1во ролките по който ще се движи напред и назад от каква стомана да са, предполагам, че Ф60 ще е достатъчно, 2ро винта с който ще се регулира височината какъв диаметър да е и с каква резба да е

Коментар

• Някой дали има наблюдения над следната машинка : https://www.paulimot.de/Maschinen/Dr...-Motor/1-5-kW?
            Мисля да си купя хубава нова машинка, а не 60 годишна гробница. Нямам място за Ц11 или макс за 1000мм паралели на Ц11, но шанса да изпадне хубава машина там е 1:1000 всичко е убито от бачкане.

Коментар

• spp
              spp коментира
              Редактиране на коментар
              Изглежда същата машина.Комплектацията и обаче при италианците е с цифрова индикация.Можете да видите и другите машини при тях.Доставят в Европа.
              https://www.damatomacchine.com/en/be...the-digit.html

• Прилича на китайче.
            Проверявал ли си какво предлагат в Полимета?
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• грешка, за триене
            Последно редактирано от xpp1969; 27-05-23, 09:22.

Коментар

• Здравейте от мен,
              Имам нужда от съвет та ще съм благодарен на вашия компетентен коментар.
              Продадох си стругчето ТОС МН80 и сега искам да взема нещо по-голямо.
              Намерих си КАРТ Е3N-01 в добро състояние и със доста неща към комплекта му (липсват цангите + неподвижния люнет и планшайбата) всички други неща са налични.
              Цената му е 6000лв, но предполагам на 5500лв ще си стиснем ръцете с човека.
              Въпроса ми е колко надеждна е машината? Трябва ми нещо от този габарит понеже работилницата ми е не е много голяма.
              Трябва ми компактна и точна машина за хоби детайли. До сега тос-чето ми служеше вярно, но си е компромис от към габарити и възможности.
              Може ли някой имал досег до такава машина да и направи един анализ и да ме посъветва дали си заслужава или да зачакам и да търся нещо друго.
              Огледал съм се във Weiler и Emco maximat v13, които в Бг трудно да изпаднат.

Коментар

• За тоя бюджет бих заложил на нов китайски. Същата височина и междуцентрово разстояние, но няма да се чудя от къде да му търся оборудване и части-влизаш в магазина и има всичко. Да струваше 1000 лева-разбирам. Ама те по 6 са новите в тоя клас.
                Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X