Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търся си струг Ц404Т на 750 или 1000мм дължина.
    Ако някой има за продаване моля да пише.
    Изискването е да е в идеално състояние, за което съм готов да платя по-висока цена разбира се.

Коментар

• дядо владо
      дядо владо коментира
      Редактиране на коментар
      А с ТОС-а какво стана?

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Ако ти се занимава дебни търговете на ТУ София . Всеки момент трябва да изкарат на търг машините на УП . Там има два С 404 като и двата са много добри .

• scandalo
      scandalo коментира
      Редактиране на коментар
      TOS-a има вибраций, които аз за сега не мога да отстраня.
      Някъде от предавателната кутия се появяват, но остава да го разглобя целия и да видя какво ще излезе, но ще ми остане като 2-ри струг.

Намерих един C404T във Асеновград и другата седмица ще ходя да го видя. На снимки изглежда много добре и много гледан.
      Човека гарантира за състоянието, че е перфектно и е сменил лагерите на шпиндела скоро.
      Има цифрова индикация по осите на подаване.
      От къде могат да се следят тези търгове на ТУ?

• Не веднъж е коментирано в различни теми,че регулировката на аксиалния натяг на лагерите на шпиндела в домашни условия е невъзможна. Вярно,че за други стругове е идело реч,амааааа .....просто споделям четеното.
    Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Аз лично нямам смелост да пипам този възел . По спецификация на ФАГ и СКФ успоредността на притискащите шайби е нещо под стотна . Навремето за да се постигне серийно тази успоредност в ЗММ София бяха разработили специална шлайф машина на базата на шепинг машина . Преди двайсетина години в базата на инж. Митко Янков в ТУ София правиха ремонт на С 13 . Неговите матричари утрепаха повече от седмица да пришлайфат на ръка две шайби . По спомени поне по старите ТОС шпиндела е на бронзови втулки .

• Нямам идея какво е пипано и как е направено.
    Лошото в случая е че аз съм хоби ентусиаст, който иска да има хубава машинка да му служи дълго време, но в същото време не разбирам и може да ме изпързалят както си искат.
    Дали няма някой около Асеновград, който е склонен да дойде с мен да го погледне, а аз съответно ще си заплатя услугата и загубеното му време.
    Струга е 7500лв на 750мм, ако е в хубаво състояние май цената е резонна?

Може ли някой от опитните хора тук да ми дадат подсказки какво и как да проверя като отида да го видя. Мисля да пусна стружка на един детайл да видя дали прави конус, да проверя шпиндела за луфт със индикаторен часовник и труба под универсала, как да измеря износване на паралелите ако има такиви ?
    Ще пусна всички скорости и подавания да видя, че всичко работи и няма странни шумове, нещо друго, което е задължително да се провер ?

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      На тия пари при колегата има перфектен С 11 М на 1500 мм междуцентрово . На 10 000 има СУ 500 на 2 000 мм междуцентрово . За мен лично 7.500 за С 404 са безбожно много пари .

• scandalo
      scandalo коментира
      Редактиране на коментар
      Максималната дължина която мога да вкарам в работилницата ми са 1000мм всичко над това няма къде да го дяна.
      Ц404 би ми вършил прекрасна работа, но търся хубава машина. Не мога да определя дали цената е много висока понеже нямам база за сравнение.

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      За мен лично за такъв клас машина независимо от марката и модела 7500 лева са много . За тия пари търси къс С 11 / СУ 400 . Работилница в която не можеш да вкараш нормална машина не е работилница а мъка .
      Последно редактирано от sek.1; 20-09-24, 07:27.

• Паралелите се проверяват с индикатор с дълго рамо на стойката ,за отклонения. Проверяват се основно трите повърхнини по които се движи подвижното седло с ножодържача.Обикновено ,ако има износване то е близо до универсала , поради факта ,че там се работи най често. На снимките по долу е посказано положението на индикаторният часовник и при движението на седлото не трябва да има отклонение , или да е минимално в рамките на 0,005-0.01 мм. в най- добрия случай. при отклонения по голями от0.1мм , струга ще ви върши работа за груби , неточни неща.
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

• Според DIN 8605 точността на обикновен струг над 1000 мм е 0.02мм в ново състояние, и 0.015мм от 500-1000мм, за прът м/у 2 центъра.
      Усукване на паралелите 0.03мм/м

За масовите универсали ф160 - биенето на прът, хванат в 3 челюстен самоцентриращ се патронник е от 0.08 - 0.1 мм.

Последно редактирано от stefsab; 21-09-24, 20:00.

Коментар

• Първоначално публикуван от scandalo Преглед на мнение
        Струга е 7500лв на 750мм, ако е в хубаво състояние май цената е резонна?
        Говорих с колегата неговия го е взел от човек който спира работата поради преклонна възраст за 4500 лева в практически идеално състояние . За мен и тия пари са много за такъв клас машина но пак е по приемлива цена особено ако няма да изкарваш пари с него . За колегата е оправдано защото има производство което почти постоянно се нуждае от някоя резервна част а той се научи да работи на струг и фреза на приемливо ниво .
        Последно редактирано от sek.1; 23-09-24, 08:00.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Казах на човека, че за сега ще зачакам малко за още оферти. Ще се оглеждам за по-изгодна оферта.
          Според мен ще ми върши прекрасна работа точно този вариант като струг.
          Лошото е че през годините много рядко съм виждам да се продава точно такава машина.

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Сравнително малко са като произведени бройки . Навремето в ПОФИ на ЗММ София заданието за С 404 е било да проектират и произведат пълноценна машина която да се събира във фургона на подвижните автоработилници на базата на Шкода .

• Павелл
            Павелл коментира
            Редактиране на коментар
            Виж олх има един чисто нов руски струг за 7300

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Няма руски струг който да е дори близко като качество на изпълнението до българските . Даже и севрно корейските Кюсон 3 и 5 са по добри от руските .

• Здравейте търся си струг Кусон 3 или СУ505 рмц 1500 , знам че избора на тези машини е за мазохисти но бюджета ми е ограничен а пребити С10 С11 за по 8000 ги видях

Коментар

• Чиракът
            Чиракът коментира
            Редактиране на коментар
            По спомен на Кусон 3 3200 , Кусон S1 -250 3800 максималните обороти ,нормално да не иска да си даде кореецът здрав кореец с цялата окомплектовка е рядка гледка . Плаши ме на TOS - a че ,а смяна на ремъка а то няма как все пак е на 40 Тина години трябва да разглобя целия шпинделен възел. Патил съм с шпиндели на втулки вече С5 от първите с бронзовата втулка толкова мъки 1 седмица играчка да притрия шпиндела и мъката с намирането на човек способен да я шлайфа .Но се е видяло по - добре ТОС-а само

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            На нашия ТОS беше кожен ремък със скоба с щифт . Сигурно до ден днешен си работи с него .

• Чиракът
            Чиракът коментира
            Редактиране на коментар
            Чехите са невероятни https://www.tosspareparts.com/catego...s-sv18r-ra-rd/ такова нещо за друга марка от СССР не съм виждал .

• Два пъти опитах да режа резба с карт е2н. Първият път не се получи, тъй като не бях (до)включил милиметровата резба и е останало в позиция за инчова. Командите са малко като на трактор ЮМЗ. Вторият път също не се получи. Тогава си включих позицията за да стане стъпка 1.5, обаче пък не дорязах резбата. Стигнах до половината и само установих че стъпката милиметрова резба наистина е 1.5 и махнах заготовката. Избира се стъпката резба по таблицата, вида - милиметрова, цолова или модулна, редиш лирата, включваш движението на винта и тн. Като стигнах края, издърпах резеца и спирам универсала. След това го включвам на обратен ход докато излезе пред заготовката, без да особождавам срезната гайка, подавам на резеца и пак така. Няма съединител този модел. От 160 об/мин някъде да му обърна движението рязко ми се струва лоша идея. С едно изречение - към момента нямам успешна резба на струг .

Имам един лаишки въпрос - какво притиска супорта за надлъжното с този за напречно подаване върху него ... с малкото подаване и тн към паралелите? Има една шина отзад с 4 болта, ами откъм супортната кутия? Питам по принцип, но ако някой знае на карт-овете как е, още по-добре. Трябва да е като на струговете... хаха.
          Не мога да постигна никаква гладкост на обработка при обстъргване (външна обработка). Някои малки неща станаха успешно. Опитах едно криво едно ф61 с дължина 102 мм. 3 часа го гъделичках докато се изправи. Само на ръка, никакви автоматични подавания. Леко-леко, бавно, внимателно. Пробих го отвътре с 16,5 свредло на стъпки - първо центрова, след това 6 мм, после 10, 13 и чак тогава 16,5. Разстъргах го до ф22 през цялото и от двата края му направих за по един съчмен лагер 47 мм. Много хубава повърхност стана. Вижда се отражението на резеца. Сложих остатъка от това същото 102-милиметрово парче ф61 да си направя въртящ теглич на едно ремарке. И тук приключих. Пака така го изправих с много търпение. Външната обработка прилича все едно я е драл динозавър с нокти. Накупил съм си китайски държачи 16 мм и пластинки. Обръщах пластини, сменях ги, проверявах дали са по център... сменях резци. Поставих някогашен нож 20 мм квадрат с твърдосплавна пластина тип "проходной оттогнутый" - още по-зле. Пусках смазочно-охлаждаща течност, спирах я, увеличавах, намалявах - не и не. Оборотите от 184 до 380, подаване 0,04 на оборот, 0,08, подаване на резеца от 0,01 до 0,5 - не не и не.
          Забелях че като побутна маховика за надлъжното подаване напред-назад, ножът се мести ляво-дясно сигурно половин милиметър. Щом го виждам че се мести ... Значи има голям луфт. Понеже му сложих цифрова индикация заради несъответствие с лимба на надлъжното с реалността, а и защо да не сложа, при силно бутане на тласъци върху кръстатия където са Т-прорезите, цифрите тичат. Примерно задаваш му да отнеме 0.375 мм, буташ странично кръстатия супорт и тези цифри са някакви други и то с много.
          Клинът на напречното е леко крив и съм натегнал така, че на последните 30-40 мм от общо 170 ход в посока отдалечаване от детайла, става трудно да се върти. Не е добре, защото клинът се движи барабар със супорта. Нещо не мога да уцеля натягащите болтчета в дупчиците на клина. Клинът на малкото надлъжно подаване е добре - не се движи вътре в "лястовичата опашка", но съм го разхлабил че правих челно пристъргване и застопорих супорта с болта да не се връща назад. Не че съм видял да го избутва назад, но цифрите на индикацията ми показаха. Ножодържачът също не е много стока. Мисля че не е фабричният. Дори да са износени паралелите не би трябвало да се получават тези "резби" при външно обстъргване. Не съм проверявал лагерите на шпиндела, нито за конусност спрямо паралелите (без задно седло). Имам микрометри, но какво да меря с тях при тези "деруги". Откъде да започна проверки и какво, как? Не ми пречи лятото да го пръсна в гаража и да се препипа... ако въобще има части, като лагери на шпиндел примерно. Имам чувство че супортът се крепи от тежестта си в/у паралелите. Един господ знае дали съм сглобил кръстатия правилно. Майстор ми монтира супортната кутия и натам аз си го досъбрах. Имам литература за него, но нищо практично. Само някакви неясни кинематични схеми, ел. схеми и др. неща, които не ми влизат в употреба.

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Класически съединител за ММ тип Сигма като на българските стругове няма . Обръща посоките електрически като повечето стругове в този свят . Свикнеш ли веднъж няма проблеми с резбите . На ортака кюсона е така и според него е по добре . За мен не е защото цял живот съм работил на български стругове с механичен съединител . Документация трябва да има при руснаците . Един колега има такъв Карт . Ползва го само на цанговия захват . Ще го питам има ли някаква документация .
            Последно редактирано от sek.1; 03-04-25, 08:25.

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X