Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Благодаря .Принтирах ги утре ще пробвам да ги насека.Дано секачите ми изържат.
    Един въпрос за намиране на център.Когато стягам детайл с малък диаметър го вкарвам почти целия в универсала и така лесно намирам центъра му със задното седло.Обаче преди няколко дни ми се наложи да хвана детайл 80мм (видеото долу) ,който не влиза в отвора на шпиндела и не можах да го центрирам.Универсала ми движи всички челюсти заедно (самоцентриращ) и дори да го наглася материала с индикатор и чукче като стегна универсала пак се разцентрова а без център не става.... (малкия диаметър бие както се вижда на клипа).В youtube гледах майсторите по света ,че центрират такива валове с люнет,обаче техните валове са по дълги а на моя детайл от клипа няма място за люнет.В случая какъв е начина да намеря център на къс детайл с голям диаметър?

видео:
    http://www.dailymotion.com/video/x5h7kix

ПС Между другото забелязах странно явление.Всички мислят,че който има струг е стругар и майстор.Омръзна ми да обяснявам на всеки,че не знам от къде се вкл.и изкл.Затрупаха ме с работа (всичко абсолютно безплатно) .Повечето заявки са елементарни (намаляне на диаметър и изчистване на ръжда и др. глупости неизискващи стругарски умения .Сложните ги отказвам,защото не ми се плащат месингови перки на лодки с диаметър 400мм..Навъртях към 20 работни часа на струга за услуги на познати,но опита не е безплатен
    Последно редактирано от stypkata; 07-04-17, 23:44.

Коментар

А малкия диаметър кой и как го е стъргал?Концентричен ли е с големия?Та по-просто казано,като центроваш малкия,големия бие ли?
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Не са концентрични малкия и големия.Дадоха ми желязото така с престърган малък с молбата да продължа разстъргването ,а на малкия въобще нямаше център .Явно и те са се затруднили с намирането му.Хванах на криво желязото и му направих крив център за да мога да го подпра с въртящия център.Геометрията на детайла се изкриви ,но такива са уменията ми...

Коментар

В случая нещата не опират до умения а до мислене.Трябвало е да хванеш за малкия диаметър и да застържеш от другата страна.Така вече имаш диаметър концентричен на малкия.После е ясно,хващаш за застъргната част и действаш.
          ПП Тоя материал,като гледам,само го чешеш.Спокойно можеш да забиеш ножа 5 мм и стъпка 1/2 на 1
          Последно редактирано от kameno karp; 08-04-17, 00:04.

Коментар

Да подам напречно 5мм стружка ли с по-бавно подаване на самохода ? На клипа подаването е на 1/2 и на 5. Аз подавам по 1мм (реално 0.5мм) Няма ли да му дойде в повече 5мм ?

Коментар

По нониуса подаваш 5 мм.Струга е корав и носи.Само универсала да държи,да не потъва материала.Ама и да поддава леко,ще обираш с центъра.
              1/2 на 1 е по-бързо от 1/2 на 5!
              Последно редактирано от kameno karp; 08-04-17, 00:20.

Коментар

Прав е колегата 5мм по нониус не е нищо за тоя струг, аз на Ц 8-ицата често подавам по 4, е и ножа трябва да е нагласен де.

Коментар

Имам струг, но не казвам че съм стругар. Това което си мисля че разбрах от клипа и от описаното, че си хванал повторно на необработвана повърхност. Даскалите в университета са ми казвали "на необработена повърхност веднъж се стяга". Ако мога детайла да го направя на едно стягане, нямам никакви проблеми, ако ми се налага да стяга повторно, винаги го правя на обработен детайл.
                  Режима на рязане не е подбран правилно. Има доста изписано в темата, а и в други теми във форума. Прочети ги и ще добиеш представа.

Коментар

Първоначално публикуван от Emil_Pz Преглед на мнение
                    Прав е колегата 5мм по нониус не е нищо за тоя струг, аз на Ц 8-ицата често подавам по 4, е и ножа трябва да е нагласен де.
                    Вярно е, че машината може да носи много и повече.Но пожелателно е да не слушаш приказки от рода подавай смело по 5мм с по-голям ход на подаване. Все пак прохождаш в занаята ,така че по- добре с по-малки подавания ,като начало за да свикнеш с машината ,да видиш как се държи и да опознаеш мурафетите и.После ще дойдат и по-големи подавания с по-голям рез и т.н.В момента не гониш време , не гониш норма , а се учиш.Тръгва се от малкото и лекото и постепенно се стига до по-голямото и сложното.Имаш желанието и това е важно !Успех в начинанието!
                    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                    Ат.Буров.

Коментар

Не прекалявай с подаването,то зависи от много неща,каква е стоманата,как ти е заточен ножа,на какви обороти и каква стъпка си избрал.Като за начало се справяш добре,има си чалъми които в процес на работа ще усвоиш.Първоначално избягвай да подаваш повече от 2мм,вярно е,че машината търпи в пъти повече и за окончателен размер гледай стружката да не е по-малка от 1мм,инак става грозна обработка особенно на мек материял.
                      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Днес пак имаше драма.Преди да купя струга ме бяхте посъветвали да струговам плътен метал Ф40-50 на дължина около 20см и да измеря с микрометър разликите в диаметрите в началото и в края на стругованата част.Тогава не успях да направя този тест,но днес ми се отвори възможност - струговах шестограм S19 на около 200мм дължина и се оказа,че в началото и в края на стругованото разликата е цели 1.3мм.Шок.Бяхте споменали нещо от сорта на 0.05мм допустима разлика.Искам да направя гайка и шпилка за скоба за вадене на лагери.Купих шестограм S19 и Ф30 стомана 40х.От Ф30 направих гайката (50мм/29 (снимката долу) с резба 16х1.75мм.Както сигурно се досещате поради конусовидната резба гайката се нави до около 80мм и затегна. После с доста труд,измерване и струговане на отделни части от резбата (където имаше нужда ) успях да я докарам до горе долу годен за ползване вид,но тази разлика от 1.3мм може ли да се дължи на изместено задно седло и как се центрира то?Ако го доближа до събрани максимално челюсти на универсала ?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0294.jpg
Прегледи:1
Размер:163.9 КБ
ID:5749155Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0296.jpg
Прегледи:1
Размер:133.2 КБ
ID:5749156
                        Последно редактирано от stypkata; 15-04-17, 20:38.

Коментар

Това се дължи на изместено задно седло. Регулира се, малко е пипкава работата. Аз моето го регулирах със застъргване на дълъг прът до универсала и до седлото. Ако со универсала е по-големия диаметър, това означава че седлото ми е към мене изместено и го избутвам назад, ако е обратното го дръпвам към мене. Около половин час заигравка ми отне на мене, но пак има малки разлики. Обикновенно меря размера и го коригирам. Толкова дълга резба я калибрирам с плашка.

Коментар

Проблема най вероятно не е само в задното седло . Това е стар струг и е износен повече в зоната близо до универсала защото основно там се работи .
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

За да центрираш задното седло спрямо универсала, първо се почва така. Стягаш в универсала едно ф-25-30 мм. да речем, застъргваш го на конус с остър връх, поставяш въртящият се център в задното седло и приближаваш двата върха един срещу друг. За тази цел въртящият ти се център трябва да е нов, и да не му е изтъпен върха. Настройваш с изместване на задното седло двата върха да сочат идеално един срещу друг. Но и това още не е фина настройка. Следва донастройване чрез престъргване на парче стомана около L 400мм.да речем,като мериш отпред и отзад. Но със срещане на върховете на центрите (но много точно) после остава много малко за донастройване.
                              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Развиваш средния болт на седлото.От страни има шестограм с който го местиш наляво и надясно по оста на струга.Отзад на седлото има скала по която можеш да видиш на къде е изместено.Подаваш леко с шестограма,стягаш болтовете и пускаш стружка.Мериш и виждаш дали си в правилната посока.Повтаряш докато постигнеш задоволителен резултат.Упражнението е много пипкаво.Изисква доста нерви.Има глупаци дето развиват и средния болт,за да освободят седлото.Нищо чудно преди теб някой да е правил това.Казвам го от опит,щото моя струг е "обществен",та "стругари" секакви.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X