Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Като начало, задачата е проста геометрия. Абсолютната дълбочина на резба с ъгъл 60 градуса е стъпката, умножена по корен от 3 върху 2 (височина в равностранен триъгълник), или иначе казано 0.86 по стъпката.

...обаче резбата не се прави с височина 100%, а с колко точно се прави зависи от материала. При алуминий например се прави с височина 90%, при някои по-твърди материали с по-малко, примерно 75% - с толкова се застъпват резбите на гайката и болта. Всеки материал при рязането освен че се реже, се и сплесква и раздува. Това налага още редуциране на размера. Например, отвора за въпросната вътрешна резба M18 x 2.5, при 100% припокриване трябва трябва да се намали с 2*2.5*0.86 = 4.3мм или диаметъра на дупката да стане 13.7мм. На практика за алуминий бих я направил нещо като 14.2 - 14.5, за стомана нещо като 14.8 - 15, а за неръждавейка дори повече, примерно 15.2-15.5.

Самия материал си показва какво иска. Ама усета идва с практика. Затова и таблиците са само ориентировъчни. В хубавите такива има размерите за няколко материала - аз съм си свалил и ламинирал една такава от американски сайт с инчови и метрични размери за стомана и алуминий, че да не се налага да смятам наум едно към гьотере, особено за инчовите размери. Случва се да се допуснат грешки.

...и не на последно място - резби до 20мм правя изцяло с метчик и плашка, освен ако материала не е нещо гаден, или прекалено твърд. Тогава само дозачиствам с плашка или метчик. Стига да имам въпросния размер плашка или метчик, естествено. В общия случай резба, направена с качествен метчик или плашка е по-качествена и по-точна от тая дето си правил само на нож.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

...и не на последно място - резби до 20мм правя изцяло с метчик и плашка, освен ако материала не е нещо гаден, или прекалено твърд. Тогава само дозачиствам с плашка или метчик. Стига да имам въпросния размер плашка или метчик, естествено. В общия случай резба, направена с качествен метчик или плашка е по-качествена и по-точна от тая дето си правил само на нож.
      Много често се случва да няма точния размер метчик или плашка. Не е оправдано за един брой да се купува инструмент. Аз пък имам доста стари такива и не нарязват добре резби на по-големи диаметри. За това си я правя на 80-90% резбата на нож и след това с плашката изкарвам резбата. При външни резби обикновено от 12мм нагоре правя така. С метчик се работи по-лесно. Там има първи, втори, че и трети номер и си излиза доста по-леко резбата. На нож вътрешни правя и аз от 18-20. Нямам подходящ нож за по-малки диаметри за резба.

Коментар

Мен даскала ми по практика в техникума ме светна, че дълбочината която трябва да се подаде при правене на резба се получава като се умножи стъпката по 1.3, правя ги по този начин когато не разполагам с нещото в което се завива правената резба или няма как да се пробва по време на нарязването и съм се уверил че работи този начин. А за размерите и аз както колегата по горе външния го охлабвам с 2-3 десети, а вътрешния като извадя стъпката от външния диаметър.

Коментар

• От: До: Как се нарязват резби на струг

Eдин въпрос относно заземяване на корпуса на струга.Пробих дупка в пода и забих 1.2м 1/2" тръба в земята (пръстта) .Въпроса е с какъв проводник да го изпълня? Баща ми каза,че е едно време в завода струговете са били заземени с дебел,преплетен ,многожилен,меден проводник.Аз нямам такъв а и ми звучи доста скъпо за закупуване. Ще ми трябват около 5м проводник от струга до тръбата.Въпроса е например моножилен алуминиев (САВТ) 1х35 подходящ ли е за целта? Цената ме устройва и не ми изглежда слаб (35квадрата ) .Заземяването е сериозен въпрос и ме интересува вашето мнение.

Коментар

Квадратурата е екстра ,но трябваше да направиш по-широка дупка и да налееш няколко литра солена вода около пръта за по-добър контакт с почвата и периодично да навлажняваш с вода.
            "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
            Ат.Буров.

Коментар

Благодаря за отговора.Почвата под струга е постоянно напоена със солена (морска) вода,защото е на 15м от морето и на 0.5м надморска височина А тръбата е поцинкована.

Коментар

Мери се съпротивлението на тези съоръжения. Една тръба обикновено не е достатъчна. С алуминиевия проводник, ще ти трябва байонетна връзка. По добре вземи меден проводник 4 квадрата и ще ти е достатъчен. Сложи и хулата към заземяването и няма да имаш ядове. Аз моя струг не съм го заземявал, а само с нула на корпус е направен. Отделно че всичките ми трифазни двигатели са направени с нула на копрус.
                Като си вземах струга и се мъчих да подкарам охлаждането, ми изгоряха бушоните на струга по този начин. Помпата на водното пускаше вода и направи късо. Така и не го възстанових. Направих го на гравитичен принцип.

Коментар

Сега и аз да се похваля,днес направих над 20 различни по диаметър и стъпка резби а също така леви и десни и всички станаха годни.Както колегата сподели че ги прави като умножава стъпката по 1.3 стават чудни резби и годни най-важното. Рецептата за мен е задължително хубава фаска,умножаване на стъпката по 1.3 и смазване със свинска мас. Благодаря ви че помогнахте,живи и здрави.

Коментар

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
                    Сега и аз да се похваля,днес направих над 20 различни по диаметър и стъпка резби а също така леви и десни и всички станаха годни.Както колегата сподели че ги прави като умножава стъпката по 1.3 стават чудни резби и годни най-важното. Рецептата за мен е задължително хубава фаска,умножаване на стъпката по 1.3 и смазване със свинска мас. Благодаря ви че помогнахте,живи и здрави.
                    И на мен взеха да ми се получават резбите.И как няма- като има кой да ти го обясни разбираемо и на място.Ако всички учители по училищата бяха като майсторите в този форум всички ученици щяха да са отличници ! Наздраве и да сте живи и здрави!

Коментар

Друго полезно според мен нещо което правя при нарязване на резби е като стигна един милиметър подаване подавам една десета надлъжно от най горния винт после след 6-7 десети дълбочина пак подавам една десета и така колкото по дълбока става резбата толкова по често подавам надлъжно, така ножа работи повече с единият режещ ръб и става по лесно и по добра резбата.

Коментар

И това ще се пробва задължително.Това за умножаването по 1.3 важи и за вътрешни резби нали? Благодаря на всички за споделените знания.
                        Последно редактирано от perdeee; 31-03-17, 23:03.

Коментар

Един въпрос относно кръстатия супорт.Нониуса за напречното подаване е разграфен с числа от 1 до 9 ,като между всяко число има 10 чертички.Отстрани пише "| |= 0.1мм).Т.е. от едната до другата чертичка се равнява на една десета от мм.Логично е при подаване на 1 десета диаметъра на обработвания детайл да се намали с 2мм ,обаче при мен не е така.При подаване на 1 десета диаметъра намаля с 1 десета.При подаване на 5 десети диаметъра намаля с 5 десети вместо с 10.Това нормално ли е ? Умишлено ли са направени така за по-лесна работа на оператора и да не се смята до припадък? Да се подава толкова с колкото искаш да намалиш диаметъра? Извинявам се за ламерските въпроси ,но знаете- такъв съм

Коментар

[QUOTE=stypkata;3134246] Да се подава толкова с колкото искаш да намалиш диаметъра? /QUOTE]
                            В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

На всяка "чертичка"(деление) подаваш 0,05мм,което отнема от детайла точно толкова периферно.Като измериш в диаметър умножаваш Х-2 и става 0,1мм.Така,че вярвай какво пише на нониуса и не го мисли,което пък въобще не пречи да сбъркаш.
                              Кръстатият супорт го използвам за да вляза в стъпка при корекция на резба или при производство на конус,през останалото време е затегнат до упор в крайно предно положение.
                              Последно редактирано от petroffbg; 01-04-17, 23:46.
                              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Аз мислех,че кръстатия супорт е друго,но няма значение разбрах те.
                                Като стана дума за конуси - една от причините да взема струга е за да се науча да правя конуси на перките на лодката и на оста.Обаче продавача ми каза,че на струга са му сменяни части (под ножодържача ).За това е и с нестандартен център - 26,5мм .И тъй като не е във фабричен вид ме е страх да отвия оградената в зелено гайка ,която мисля,че е за правене на конуси ,защото не виждам изписани някъде градуси,както на други стругове и ме е страх,че няма да мога после да го центровам пак на 0 градуса за общо струговае и ,че ще ми прави конуси винаги.Та,не трябва ли да се вижда скала с градуси в ограденото с червено ,ако има такава или ще се покаже след като завъртя кръстатия супорт ?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0227-2.jpg
Прегледи:1
Размер:104.8 КБ
ID:5748013
                                Последно редактирано от stypkata; 01-04-17, 22:49.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X