Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Имам липси в лирата ми и съм си направил комбинации за правене на почети всички резби, които ми се налагат. Имам навора от 1;1,25;1,5;1,746;2 и т.н.
    стъпката 1,746 я ползвам за резба М12 вместо 1,75. Обикновенна гайка се навива сравнително леко на резба правена с такава стъпка, като е за неотговорни детайли.
    Сега ми се налага да направя винт с дължина 300мм и гайка поне 50мм. Гайката ще я нарежа с метчик. Притеснението ми е че ще заклинва. Калибриране с плашка не знам дали е подходящо за целта. За цялата дълзина на гайката ще се съберат почети 3 навивки повече от стандарната стъпка.
    Само с плашка дали ще стане резбата.
    Последната идея която ми хрумва е да си направя на струга 10-тина мм резва, на тях да навия плашката и полека лека да нарежа резбата.
    Чувал съм чи при нарязване на резба с плашка е хубаво да се отнеме малко повечко от външбия диаметър на резбата. На колко е трябва да направя заготовката за резба М12. Предполагам че 11,8 ще е добре.

Коментар

Има ли проблем да се използва готова шпилка от тези черните/по-яките/или е нещо по-специално?
      Да се нареже резба с нож на този диаметър от Ф12мм си е голяма зайгравка,а и при теб с тази стъпка 1,746 калибровка едва ли ще се получи.
      Ако нарязваш резбата директно с плашка има вероятност да стане на вълни поради това,че когато се държи на ръка плашката се измества спрямо осевата линия на нарязвания детайл.За това е хубаво държателя на плашката/въртока/ да има водач и по този начин ще направлява нарязването.
      Няма да е лошо при нарязването с плашка на такива дълги детайли да има и охлаждане,че се получава нагряване от триенето,плашката променя диаметъра си и резбата излиза извън стандартните размери.
      Също трябва да се внимава когато плашката се връща/на такива големи разстояния/ на обратно да не повлече резбата.За целта е добре плашката да се почисти от останалите в нея стружки също и готовата резба да се прегледа да не е полепнало нещо по нея и да бъде отстранено.
      По таблица не дават отнемане на външния диаметър,но и аз при нарязване на резба отнемам около две десети.

Коментар

На тая дължина(300мм),М12х1,75 почти сигурно ще избяга от център при обработване и ще стане мазало.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Мене не ме притеснява толкова биенето на резбата спрямо центъра, понеже гайката ще служи като водач и обтяжка. Винта трябва да му се направи специален захват в двата края, за това не става да се ползват готови шпилки.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
            Мене не ме притеснява толкова биенето на резбата спрямо центъра, понеже гайката ще служи като водач и обтяжка. Винта трябва да му се направи специален захват в двата края, за това не става да се ползват готови шпилки.
            Захватите в двата края ги пристрой после със заварка, или пак с резба и заварка, ползвай готова валцована шпилка. Желязото не е като дървото, може да се реже и наставя колкото искаш.
            При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
              Захватите в двата края ги пристрой после със заварка, или пак с резба и заварка, ползвай готова валцована шпилка. Желязото не е като дървото, може да се реже и наставя колкото искаш.
              Колегата е прав. А продават шпилки с якос 8.8 ,10.6 .По твърди и яки не съм срещал.
              Ако ти се занимава охлаби диаметъра до 11,7 ,мажеш на богато с свинска мас и с нова пфлашка , като периодично обръщаш движението (да чупи стружката) и пак мажеш с масчица.Ще стане.И като начало не пускай цялата дължина извън универсала , а на части- по100мм например и подпирай с център след първите 100 мм.Успех !
              "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
              Ат.Буров.

Коментар

Нарязах винта. Понеже има разминаване в стъпката, която мога да правя със струга и стандартната, нарязах само няколко навивки на струга за да има плашката от къде да се подведе. Мъчих се както е на универсала да нарязвам с плашката, но стружките остават вътре и подпират. Смъкнах винта и го стегнах вертикално на менгеме. С малко масълце в плашката и лека по лека изкарах цялата дължина. В крайна сметка със захватите стана 300мм, а резбата само 215мм. Получи се според мене сполучливо всичко.
                Освободих го на 11,8мм за да се нарязва по-лекичко.
                Благодаря на всички за съветите.

Коментар

Здравейте от скоро съм горд собственик на струг Ц5м и искам да го обзаведа с конусен линеал. Някой можели да помогне ???

Коментар

И аз има С5, но не знам дали си заслужава оборудване на този струг с конусен линеал.

Коментар

И аз има С5, но не знам дали си заслужава оборудване на този струг с конусен линеал.
                      Иструмент и инвентар никога не са излишни, особено когато ти трябват...

Коментар

Аз за всичките ми години конусен линеал на С 5 не съм виждал .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Добре тогава нека да кажа за какво ми трябва линеал и да попитам за съвет. Занимавам се със сондажи за вода и имам едни лостове (тръби) на Ф50мм. на които не е нарязвана резба за замките. Нямам ъгломер но съм чувал че е 1.8 градус, стъпка 2,5 и дължина на резбата 65мм. Самите лостове са на дължина 2.20м. Не искам да заварявам замките за лостовете защото няма да е толкова здраво както си е оригинално със резба. Ако някой може да помогне благодаря предварително.

Коментар

Ами аз като гледам тея тръби няма шанс да се нарежат на С5. Поне при мене няма как да се направи. Отвора за дълги детайли е 43мм и максималната дължина подпряна на въртящ център е 1800мм. Може при тебе да е от по-новия модел, където са с по-голям отвор. с 2500мм паралели са рядко срещани.
                            Търси струг да с конусен линиал да ти ги изработят.

Коментар

Ами аз като гледам тея тръби няма шанс да се нарежат на С5. Поне при мене няма как да се направи. Отвора за дълги детайли е 43мм и максималната дължина подпряна на въртящ център е 1800мм. Може при тебе да е от по-новия модел, където са с по-голям отвор. с 2500мм паралели са рядко срещани.
                              Търси струг да с конусен линиал да ти ги изработят.
                              Да моя е с големия отвор на шпиндела, е стърчат малко назад но не е опасно

Коментар

Незнам защо но обиколих всички възможни стругари и заводи в околието (Плевен) и които види конусна резба и му кажа че е за отговорна цел (сондажен лост) всеки казва че е невъзможно да го направи, а някой дори ми казваха че в България нямало кой да ми направи тези резби при което аз се разсмивах много защото знам поне на 3 места където могат да ги направят.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X