sparky : Малко ме е срам да си го призная,но се оказа,че и двата самохода си работят,просто врътките на подавателната кутия не са били "щракнати " на позициите си. Обаче проблема с резбите все още го има.Лоста за "ножицата" която се вкл. за правене на резби не прави нищо (супорта не тръгва сам с определена стъпка).Врътките на супортната кутия се раздвижиха,макар и доста трудно - с 2 ръце успявам да ги завъртя.Най-добре да го погледне майстор от Бургас,но като не познавам такива...
Ръчката за самоходите работи- както и те (напречния и надлъжния).С тях проблеми няма.Проблема е с другата ръчка ( за резбите).Ако говориш за средния вал-то да -той се върти,но нищо не се случва .Ръчката "ножица" се движи свободно.Ако не обяснявам добре тези дни ще ви направя клип да видите какво става.
Ръчката за резбите се движи свободно и не се усеща да включва нещо.Все едно нищо не е вързано за нея. Най-горния вал с едрата резба не се върти при двете положения на ръчката.
ПС До колкото си спомням най-дясната врътка при мен е за челна или надлъжна резба .Има нарисуван нож ,който е допрян надлъжно до материал и друга картинка с нож допрян напречно.От тази врътка ли се зацепва винта?
Последно редактирано от stypkata; 27-03-17, 12:46.
Когато машината работи в режим престъргване,най-дясната ръкохватка е в положение на което има изобразен нож.Ръкохватката има три положения,нож,резба мм и резба DP (диаметрал питчова) или така наречената "цолова" резба.За да започнеш нарязване на резби,първо избираш каква ММ или цолова резба ще правиш при включен съединител и въртящ се универсал.Със това включваш винта,след това избираш стъпката която ти трябва като предварително знаеш коя таблица да гледаш според зъбните колела на лирата.След тази оперция и нулиране на ножа включваш гайката(ножицата) и започваш нарязването.
Но мен ако питаш,по-добре перскочи до Камено или виж някой стругар който е в час да ти обясни кое-как за да не срещнеш супорта със универсала.Ако е на голяма стъпка и включиш съединителя,супорта тръгва стремглаво към универсала,спира със обратен ход и отдалечава.Едно паниране и срещата е неизбежна,не Опитвай без надзор от някой вещ в занаята.
Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Така колеги днес с ваша помощ успях най-сетне да нарежа нещо подобно на резба.Обаче или аз не засичам правилно таблицата или са ми разместени позициите на врътките на подавателната кутия - Исках да нарежа метрична резба 1.5мм.Според таблицата първата врътка трябва да е на 1/2 ,втората да е на 5 и третата да е на метрична резба (мм) .Поправете ме ако греша.Проблема е,че вместо стъпка 1.5 се получи стъпка 3 (мерено с резбомер).Което е двойно по-голяма стъпка.После пробвах да върна първата врътка от 1/2 на 1/4 (двойно по-малко) и тогава се получи стъпката 1.5.Както и да е това не е болка за умиране ще го имам предвид и пак би трябвало да се нагласят резбите.Другото ,което ме притесни е,че метала се насича.Резбата е доста грапава.Това от ножа ли е или от струга? Материала е Ф30 плътно.Стърчеше около 20-25см от универсала без да го подпирам с въртящ център (а май трябваше).Ножа е със запоена пластина (продавача ми го даде със струга).Не знам колко и дали е заточен правилно,но за пробата...Оборотите са 125.Подавах по 0.2мм на ход.Вижте какво се получи :
Последно редактирано от stypkata; 28-03-17, 17:32.
И се научи че "30мм плътно" не значи нищо. Трябва да кажеш какво е плътното - марка стомана ако е стомана или друго описание, ако е друг материал. Трябвало е да го подпреш, но вероятно не само това си объркал. Режимите на рязане и начина на заточване не са прости неща.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар