Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Аз ползвам тези които съм направил за центровия плашкодържател с едно елементарно приспособление . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4783.JPG
Прегледи:1
Размер:164.8 КБ
ID:5792219Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4785.JPG
Размер:231.8 КБ
ID:5792218
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Виси той със страшна сила Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4847.JPG
Размер:473.4 КБ
ID:5795963Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4843.JPG
Размер:517.3 КБ
ID:5795964

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Виси той със страшна сила [ATTACH=CONFIG]965590[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]965591[/ATTACH]
        От скрап идва или на скрап отива? Или при нов чорбаджия?
        Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

Първоначално публикуван от gali_km Преглед на мнение
          От скрап идва или на скрап отива? Или при нов чорбаджия?
          При същия чорбаджия ама на друго място

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            При същия чорбаджия ама на друго място
            Дано да е по-хубаво от това на снимките!
            Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

Принципен въпрос.
              Ако имаме ходов винт в инчова резба, да речем 4 навивки в 1 инч, но всяка друга резба.
              Какво предавателно отношение ни е нужно, така че да използваме нониус в метрични размери, да речем един оборот на нониуса да е 4-5мм или колкото там решим?
              По принцип , с една навивка на инч и отношение 254:1 за един оборот ше ни даде 0.1мм ; 254 :10 - 1мм ; 254:100(127:50) - 10мм Така ли е?
              Нещо съм загубил тренинг да мисля логично, и зациклям, та да не си блъскам главата и откривам топлата вода, да ви питам. По принцип така ли се прави и каква зъбна двойка трябва да се подбе че да стане преобразуването? Би трябвало да може, след като на струговете с един ходов винт се правят и метрични и инчови резби.

Коментар

Колега не е много ясно какво точно те мъчи, но тук във форума имаше някъде качено ръководство на струг Ц5 (strug_C5m.pdf). На страница 39 има пример за изработване на резба със стъпка 3 мм при стъпка на ходовият винт 4 навивки в цол. Формулите включват целият път през нортъновият механизъм, множителният механизъм и зъбните колела на лирата. Прегледай го, може да ти помогне за тренинга. И едно кафе също много помага

Коментар

Ами за да съм по-ясен.
                  Как се прави, на винт с цолова стъпка, да се сложи милиметров нониус. Но нониуса да е адекватен, т.е на един негов оборот да отговаря някакво цяло число число линейно преместване в милиметри?
                  Предполагам ще е някаква предавка като в ръководството на Ц5. Къде е това ръководство?
                  М-у другото, ходовите винтове на струговете в инчове ли са?

Коментар

В струга имаш като минимум 4 предавки между ходовия винт и въртенето на шпиндела. Тоест за да сложиш нониус с една ще минеш трудно.

...или в общия случай, ако винта ти е например с половин инч стъпка на резбата, слагаш му нониус, разграфен от нула до 12,7мм и си готов.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ...или в общия случай, ако винта ти е например с половин инч стъпка на резбата, слагаш му нониус, разграфен от нула до 12,7мм и си готов.
                      Да де, това имам предвид под НЕадекватен нониус.
                      Както и да е.
                      При такива сличаи, в наше време най-оправдано явно ще е да се сложи една дигиталана линийка, и край...

Коментар

Няма ли вариянт винта да се произведе в мм вариянт?
                        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Нали казах че въпроса е по принцип
                          А в действителност повода е дали няма начин да се оползотвори един наличен инчов винт.
                          Но явно освен за преса, за друго няма смисъл да се мисли.

Коментар

колега, ако е ходов винт от Ц5 и е в добро състояние пусни ми на лични някаква цена. Имам интерес. Няма начин да е по зле от моят с две заварки и в началото на винта износването е безобразно.

Коментар

Съжалявам, но не е.
                              Винта е от вертикалния ход на дърводелски бор-апарат. Сравнително мощен, около 70мм диаметър, но късоходов.
                              Нито да го хвърлиш, ни да се занимаваш с него.
                              Бях го показвал в друга тема

Коментар

При струговете стъпката на ходовия винт е подбрана така, че да е кратна на стъпките не резбите, които той може да реже. Поне повечето от тях. Технологична причина е. Т.е. не е само въпроса в това дали е цолова или инчова.
                                Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X