Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Днес се опитах да си направя обтяжна ролка за колата от полиамид,защото счупих купешката при опит за смяна на лагер.Стори ми се лесна задача и съм правил доста ролки с лагери,които още ползвам без проблем.Хлабини не съм мерил,но и двата диаметъра си влязоха с леко почукване ,без да блъскам с големия чук и се въртяха свободно.10 секунди след запалване полиамида се разтопи и се разпадна.На какво може да се дължи това? Не ми е за 20-те лева за нова ролка,просто се чудя защо може да се е нагряла до толкова ролката ,че да се стопи.

Коментар

Най вероятно полиамида не е бил подходящ за целта .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Най вероятно полиамида не е бил подходящ за целта .
        А най-вероятно е полипропилен продаден на цена полиамид.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Както спомена Пламен това не е бил полиамид. За целта се ползва ПОМ или ПА6.
          А има вариант лагера да няма смазка и от там висока температура.Аз ползвам лагери с гумен предпазител и допълнително с спринцовка и игла вкарвам по малко бързооборотна смазка.
          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
          Ат.Буров.

Коментар

На клинов ремък обтяжките обиковено се разполагат по клина и там си има триене, поради което най-често са метални. Напълно реално е да го стопи.
            На мкогоканален ремък обаче обтяжките са отзад, откъм гладката страна и там триене няма. За да се стопи, трябва нещо с лагера да се е случило. Дори самият материал да не е топлоустойчив, пак няма да се разтече веднага.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Здравейте колеги. Работя в едно поделение. Имаме струг Ц11М на Машстрой Троян от 74 г. който от 5 години стои и ръждясва, защото колегата който работеше на него се пенсионира. Аз от време на време съм си стъргал по някой детайл, но това е всичко. Преди 2 дни направих вал за циркуляр и сега ще трябва да навия резба 30х2. Ясно е че ше я направя с плашка, понеже не мога да правя резби на струга, но ми стана интересно дали все пак ще мога да се науча и ли поне да опитам да свърша тая работа на струга. За целта обаче някой наема ли се да обясни как се работи с тая таблица, кое колело на къде да врътна и т.н. Имам в наследство и доста ножове. Ще кача и снимки на струга като се прибера от работаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:9592510w.jpg
Прегледи:1
Размер:87.2 КБ
ID:5816275Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9592513Y.jpg
Размер:109.6 КБ
ID:5816276Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9592517m.jpg
Размер:78.0 КБ
ID:5816277Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9592539Q.jpg
Размер:175.9 КБ
ID:5816279Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9592586p.jpg
Размер:110.1 КБ
ID:5816280
              Последно редактирано от kalinaki; 20-06-19, 12:05.

Коментар

Като за начало, ако кажеш в кой край на България си, може някой да ти покаже на живо.
                А иначе и най-общо казано - търсиш необходимата ти стъпка в таблицата и засичаш в ляво и горе положенията на врътките.
                В ляво на таблицата е положението на първата врътка, горе е на втората. От третата избираш режим - престъргване, метрична резба, цолова резба.
                В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

Аз съм от Варна. Снимал съм и таблиците. Кажете ми сега например за тази резба която мен ме интересува М30х2. Коя таблица трябва да гледам ..първата или втората. Ясно е че третата не е за резби. И в крайна сметка как трябвада са разположени врътките за тази резба. Нещо не мога да я схвана тая таблица.

Коментар

Втората таблица,1/1 на 1 ти е стъпка 2мм.
                    Това при условие,че зъбните колела на лирата са със същият брой зъби дадени от ляво на таблицата.
                    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Моята таблица е различна, и за това писах за врътките.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20190620_173517.jpg
Размер:264.6 КБ
ID:5816284

При теб първата врътка е означена горе на таблицата, а втората е означена отляво.
                      В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

Утре ще броя зъбите на колелетата. Не вярвам да имат разлика с тия на таблицата, но за всеки случай

Коментар

Здравейте колеги. Да се похваля. Направих си резбата за която писах по горе. Е едната резба я развалих, та се наложи да си правя втори вал и сега всичко е наред. Имам обаче един въпрос свързан с почистването на кръстатия супорт. Опитах се да го почистя...или по скоро да го смажа, но ефекта беше обратен. На ръка започна да се движи трудно напред и назад. Възможно е и винта на нониуса да е задръстен със стърготини и грес. Та някой ще ми даде ли идея как да сваля тоя супорт. Разглобява ли се тая пущина.

Коментар

Здравейте, имам струг Ц5 и имам следната ситуация. Като хвана да правя стружка след нея имам точност 0.01мм. Така обаче ако хвана вече обработената част в универсала винаги имам биене. Свалих универсала и проверих фланеца, той дава 0.02мм отклонение. Така свалих и фланеца и примерих фланеца на шпиндела, при него имам биене 0.03 до 0.04мм, отделно на конуса, който служи за центроване на фланеца за универсала и фланеца на шпиндела имам 0.1мм биене. Въпроса ми е сега какво да правя? Да челосам ли фланеца на шпиндела, конуса да го пипам ли? Имам нов фланец за универсал и той ми дава биеме от 0.03мм значи проблема е в шпиндела. Кажете ми при вас какво е биенето на фланеца на шпиндела.

Коментар

Първоначално публикуван от toni188 Преглед на мнение
                              Здравейте, имам струг Ц5 и имам следната ситуация. Като хвана да правя стружка след нея имам точност 0.01мм. Така обаче ако хвана вече обработената част в универсала винаги имам биене. Свалих универсала и проверих фланеца, той дава 0.02мм отклонение. Така свалих и фланеца и примерих фланеца на шпиндела, при него имам биене 0.03 до 0.04мм, отделно на конуса, който служи за центроване на фланеца за универсала и фланеца на шпиндела имам 0.1мм биене. Въпроса ми е сега какво да правя? Да челосам ли фланеца на шпиндела, конуса да го пипам ли? Имам нов фланец за универсал и той ми дава биеме от 0.03мм значи проблема е в шпиндела. Кажете ми при вас какво е биенето на фланеца на шпиндела.
                              Май мериш някакви дивотии.
                              Първо какво значи нямам точност 0.01мм?!
                              Това е струг, не шлайф, да не говорим че е на 50+ години с незнайно колко хиляди часа работа. Точността е много относително понятие.
                              Предполагам че искаш да напишеш че струга ти дава конусност. Демек ако престъжеш някамво желязно дълго 300мм на Ф 50.00 в единия край да кажем при шпиндела е точно 50.00мм в другия 50.50мм примерно. За такава точност ли говорим или за елипса - горния примерен детай е Ф50.00мм на всякъде, но по дължината измерено в една раянина, но ако завъртиш детайла на 180* да кажем вече е 49.50мм?

Направените измервания от теб с какви измервателни уреди са?

Къде точно (кои повърхнини) мериш и как?

Кой модел Ц5 е твоя струг?

Като цяло обясни подробно с прости думички какъв е проблема?

Коментар

Струга е Ц5МБ, с прости думи питам фланеца на вретеното или шпиндела ми дава биене 0.03мм а после фланеца на универсала 0.02мм. като след струговане на детаил получавам точност 0.01мм, но след разместване на детаила се получава биене.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 11 потребители онлайн. 0 потребители и 11 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                                X