Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Груб строеж?

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
    Предварително разяснявам, че не съм конструктор, но моя конструктор каза че груба проверка на арматурата се прави по норма около 80 до 120 кг на кубичен метър бетон.
    Като гледам правилно ти е казал.

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
    В моята къщурка има 14 тона желязо и около 150 м3 бетон.
    Около 93кг/куб.м.

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
    При мен за 300кв.м. разгърната площ имам 138куб.м. бетон и 13 500кг. арматура.
    Около 98кг/куб.м.

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
    В моят случай:
    за около 300кв.м.-120/130куб бетон, но около 18 000кг желязо.
    Около 138кг/куб.м.

...бетон B15: 140 м3, арматура общо: 15 тона ...
    Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
    При мене се получи почти същото.
    Около 107кг/куб.м.

Ето и сеизмичните райони на България.

Коментар

Явно това е ориентировъчната ставка желязо/бетон.
      Всички сме горе-долу там.
      Няма какво да упрекваме констукторите - те работят по норми.
      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

От едно време се знае, че на 1м2 се полага от 8до12кг. арматура/според конструкцията/, значи средно 10. Ако се приеме,че 1м2 плоча е дебела средно 10см, значи на 1м3 бетон довадя тамън 100кила жилязо. Какво се чудите-това е съотношението. Не е в това проблема-циментото е мноооогооо/евала на ингилизите-то и без това съвремените говеда не я ядат сламата/.....
        Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
        0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
          ...циментото е мноооогооо
          Обосновка нещо?

Коментар

Явно това е ориентировъчната ставка желязо/бетон.
            Всички сме горе-долу там.
            Не ги упрекваме за съотношението желязо/бетон бе колега а по-скоро за презастраховането на конструкциите с излишни /скъпи/ количества железобетон. И тя работата тръгна от там , че трябваше да ориентираме колегата за цената на грубия строеж. А тя е правопорционална на количеството бетон и желязо.

И проблема изглежда е в това , че въпросните конструктори най-често не си правят труда да мислят с главата си а пускат чертежа на едни програмки да пресмятат и толкоз. А пък въпросните програми са си ги купили без опции за ползване на различни видове строителни материали.Или поне моя май беше от тези.....
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

А колко щеше да спестиш? Ако може в цифри.

Коментар

Ще карам пак по "бабешката"
                За 300 кв. РЗП има 3 плочи по 150 м2 - 45м3 бетон
                210 м/л греди - 25/25, без 10см в плочата - 8 м3
                колони два етажа 16 х 3м - 3м3
                и в темелите, ако са на 1 м дълбочина,
                което ме съмнява/ изключваме изба, защото
                щеше да е включена в РЗПто- 50х1х0,25 ---14м3!
                ----------------------------------------------------------
                70м3
                Може и да не съм прав, проектантите имат тежката дума в стоителството.
                0894328706

Коментар

Шайби? Стълби? Подложен бетон?
                  Формата на основите не е цилиндрична.
                  И дълбочината им зависи от земната основа. При мен например здравата почва е на малко над 2м. Смятай за какво става въпрос.
                  Последно редактирано от druncho; 16-09-09, 12:35.

Коментар

ок
                    0894328706

Коментар

Правилно,хората си залагат задника с подписа си и е нормално да се презастраховат.По-добре,отколкото да е по-малко.Региона е силно сеизмичен.Вижте кво ставаше в Турция...Кво да кажат евреите,дето отделно по закон трябва да имат във всяка сграда,на всеки етаж,във всеки апартамент бомбоубежище-мамад,което да издържи на директно попадение на танков снаряд..
                      Че има голям процент непрофесионализъм-има,но това си е характерно пак за региона ..
                      [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
                      Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Такааа...Време е да представя и мойте скромни сметки...Казвам мойте защото още не съм стигнал до проектантите...

ето плана които си избрах...

http://architek.spb.ru/ready_project...ects/item_359/

Ето и сметките...

Основи...
                        1 метър дълбочина и 50см над О...На 40 см широчина...това по мои сметки прави о.6куб бетон в линеен метър...имам 62м основи по 0.6 грубо 40куб бетон по 120лв(бетон)=4800лв+1900кг желязо(по 1.2лв/кг)=2300лв+1000лв кофраж+1000лв непредвидени=9100лв

Първа плоча:
                        115кв/м по 0.15м=17куб/м бетон по 120лв =2100лв+2300кг желязо по 1.2=2800лв,(Кофраж няма)=4900+1000лв непредвидени=5900лв

Колони:
                        16бр по 0.20куб/м=5куб/м(Винаги слагам повече)по 120лв=600лв
                        Втора плоча:
                        Като първата 5900лв+2000лв за кофраж=7900лв

Колони:
                        16бр по 0.20куб/м=5куб/мпо 120лв=600лв
                        Трета плоча:
                        тя е 85кв което прави 13куб бетонпо 120лв=1600лв+желязо1700кгпо 1.2=2100лв+кофраж 2000лв+1000лв непредвидени=6700лв

Общо(Желязобетонната конструкция)

31000лв

ПП.Работа не съм слагал защото всичко ще си правим сами...
                        MG RACING

Коментар

Чл. 58.
                          (2) Минималната дълбочина на фундиране се приема, както следва:
                          1. за почви от група А - от 0,40 до 0,60 m, в зависимост от степента на изветряване на
                          скалата;
                          2. за почви от групи В и С - 1/15 от височината на сградата или съоръжението, но не по-малка от 0,80 m;
                          3. за почви от групи D и E - 1/10 от височината на сградата или съоръжението, но не по-малка от 0,80 m.

Горе долу да сметнеш колко ще са ти дълбоки основите. Тези числа мисля са дълбочини в здрава почва. Т.е. след като е махнат хумуса.
                          Изпускаш стълби и шайби.

Проверил ли си дали става това запределение за парцела ти?
                          На първо четене аз бих предпочел в котелното да се влиза с врата по стълбите, ако има височина разбира се. Там ти трябва и прозорец, комин и мивка (по норми).
                          И видях, че пише стени от газобетон. Моля не си слагай такива за външни, както и на мокрите помещения.
                          Последно редактирано от druncho; 16-09-09, 13:54.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                            Чл. 58.
                            (2) Минималната дълбочина на фундиране се приема, както следва:
                            1. за почви от група А - от 0,40 до 0,60 m, в зависимост от степента на изветряване на
                            скалата;
                            2. за почви от групи В и С - 1/15 от височината на сградата или съоръжението, но не по-малка от 0,80 m;
                            3. за почви от групи D и E - 1/10 от височината на сградата или съоръжението, но не по-малка от 0,80 m.

Горе долу да сметнеш колко ще са ти дълбоки основите. Тези числа мисля са дълбочини в здрава почва. Т.е. след като е махнат хумуса.
                            Изпускаш стълби и шайби.

Проверил ли си дали става това запределение за парцела ти?
                            На първо четене аз бих предпочел в котелното да се влиза с врата по стълбите, ако има височина разбира се. Там ти трябва и прозорец, комин и мивка (по норми).
                            Сметките са ми Доста Груби...ориентировъчни...но сложи още едни 5000лв за шайби и стълби...пак е далеч от 87000лв на Жоро...

Става перфектно...(Съгласуване с архитекти итн),има още някои "доработки" но това като станат документите за парцела(има 4 месечно забавяне...)Стените ще се от тухли четворки...
                            MG RACING

Коментар

Първоначално публикуван от Станислав_ Преглед на мнение
                              Сметките са ми Доста Груби...ориентировъчни...но сложи още едни 5000лв за шайби и стълби...пак е далеч от 87000лв на Жоро...
                              Да, но не виждам да е пояснил какво влиза в тия 87 000лв. Само материали, материали+труд...Дали само за конструкция и покрив или конструкция+покрив+преградни стени. Или всичко това плюс дограми.
                              И на мен ми е интересно да сподели.
                              И друго миналата година желязото е било около 2лв/кг, а сега е 0.80-1лв/кг.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                                Ако питаш колко ще ти струва това нещо , никой не може да ти даде отговора без да е видял количествените сметки по проект. На мен за нещо подобно + 100м2 гараж отдолу ми взеха 87000 лв. тази зима.
                                MG RACING

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X