Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Груб строеж?

Не исках да звучи като заяждане. Просто смятам, че след време, ако по някаква причина се появят пукнатини в бетона, това че е водоплътен не би имало кой знае какво значение. Щом обаче сте го изпитали многократно и работи, значи е добро решение.
    Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
      Не исках да звучи като заяждане. Просто смятам, че след време, ако по някаква причина се появят пукнатини в бетона, това че е водоплътен не би имало кой знае какво значение. Щом обаче сте го изпитали многократно и работи, значи е добро решение.
      Ако се пявявт пукнатини в бетона, явно някой не си е свършил работата, или конструктора, или от бетоновия център или някой друг.
      Няма логична причина да се появят пукнатини точно при фундаментите ...
      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от mona13 Преглед на мнение
        Здравейте и от мен!
        Дано не съм позакъсняла за тази тема, но май за нея закъснели няма-все си е актуална.
        Предстои ми строеж във Варвара-Бургаско. Дайте съвет за читава фирма.Ще съм благодарна на всяко мнение
        АЗ
        [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
          Ако се пявявт пукнатини в бетона, явно някой не си е свършил работата, или конструктора, или от бетоновия център или някой друг.
          Няма логична причина да се появят пукнатини точно при фундаментите ...
          Да, така е. Но за съжаление нямаме застраховка от такива неприятности, освен ако не си бъркаме бетона на място.
          Александър

Коментар

Да, така е. Но за съжаление нямаме застраховка от такива неприятности, освен ако не си бъркаме бетона на място.
            Нещо се притеснявате напразно . Аз все още пукнатини в основи ( фундамент) не съм виждал . Даже не съм и чувал .
            Явно съм изостанал .....ама ако се появят пукнатини в основите ..... направо бягайте от тази сграда .
            И няма кой да ви даде акт 16 или 19 - за да пуснете сградата в експлоатация .
            Освен това - бетона в бетоновите възли си е със сертификат за марка и т.н. Защо не ви харесва такъв бетон ?
            И защо смятате , че бъркан на място бетона е по-здрав ?
            Пиша ей така - просто за разговора .

Коментар

За съжаление, сертификатите не винаги са гаранция за качество... По принцип не сме се запритеснили много като гледам Нека някой строителен инженер да обясни как се прави бетон Б35 например - какво са изискванията за пясъка и т.н. На мен ми е интересно как стоят нещата с добавките изобщо, защото се ползват вече масово - ако ще да е за водоплътност или при строителсто на ниски температури. Щом колегата казва, че използва такива, и се държат добре, вероятно е така.
              Александър

Коментар

Благодаря.Надявам се че и някой друг колега ще потвърди решението.Твърдя го смело , защото при по-големите обекти, докато се направят довършителните работи в сутерена минават понякога и по 2 години.През това време има постоянен визуален директен контрол на бетона отвътре.
                Относно пукнатините/мисля че въпроса е за съвсем нова тема, затова накратко:
                -микропукнатините и работните фуги остават защитени от мазаната хидроизолация.
                -ако не са микро, проблема вече отива във съвсем друго измерение и изолацията няма да е основният проблем за решаване.
                Да не изплашиме хората които повдигнаха въпроса

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                  Благодаря.Надявам се че и някой друг колега ще потвърди решението.Твърдя го смело , защото при по-големите обекти, докато се направят довършителните работи в сутерена минават понякога и по 2 години.През това време има постоянен визуален директен контрол на бетона отвътре.
                  Относно пукнатините/мисля че въпроса е за съвсем нова тема, затова накратко:
                  -микропукнатините и работните фуги остават защитени от мазаната хидроизолация.
                  -ако не са микро, проблема вече отива във съвсем друго измерение и изолацията няма да е основният проблем за решаване.
                  Да не изплашиме хората които повдигнаха въпроса
                  Наистина за пукнатини си трябва ( а може би не ) друга тема .
                  Иначе - никъде не се говори за чист бетон . Той е междинна суровина за приготвяне на безалтернативната смес( строителен материал) "стоманобетон".
                  За сега тази смес ( строителен материал)няма с какво да се замести .
                  А стоманобетона си повишава якостта дъъълго време - години .
                  Пукнатини в стомано-бетона са недопустими и не виждам как ще ги постигнете . Бетона се излива в пластично ( течно) състояние и съхне бавно . За избягване на кухини ( може би тях наричате "пукнатини") се ползва процеса пресоване ( уплътняване - уточнено от колега ) " чрез вибриране" на бетона.
                  Това е задължителен процес при изливане на отговорни , якостни площи - язовирни стени , носещи колони и стени и т.н.
                  Освен това нещо което е малко популярно - стоманобетона се води "еласто-пластичен" материал .Това значи , че издържа и на натиск и на опън .
                  Така , че - няма какво да се плашат хората . Просто да си поръчват бетон според това какво ще се излива - язовирна стена , фундамент на къща ,водонапорни или подводни площи .
                  Зависи кой сезон ще се работи - зимата си иска добавки за мразоустойчивост , лятото - може да се добавят пластификатори за бетон.
                  Нищо сложно .
                  Последно редактирано от bgbul; 24-11-09, 20:59.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    За избягване на кухини ( може би тях наричате "пукнатини") се ползва процеса пресоване "вибриране" на бетона.
                    Само уточнение - уплътняване се казва, а не вибриране или пресоване.

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    Освен това нещо което е малко популярно - стоманобетона се води "еласто-пластичен" материал .Това значи , че издържа и на натиск и на опън.
                    Малко популярно и невярно.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                      Само уточнение - уплътняване се казва, а не вибриране или пресоване.
                      Има ли значение, или просто се заяждаш?

Дай контратеза, ще е интересно.
                      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Не споря с учени . Те пишат учебниците . Аз само чета .
                        Ако знаеш нещо го кажи за да ме убедиш , че не е вярно .
                        Иначе - моята преподавателка по "Строителни материали" така ме е учила . Сигурно знае нещо и тя ....но тогава беше 1982-3 година . Може СТБ вече да е придобил "други"свойства - не знам ?
                        Или ти си пропуснал нещо като си учил ?
                        Няма нужда от спор - излишен е .
                        Благодаря !

Коментар

Моля за съвет. Имам вила на един етаж(отгоре покрив). Първия етаж завършва с плоча. Имам желание площта на втория етаж да е по-голяма за да се обособят две стаи. Възможно ли е да се разшири плочата, или върху тази да отлея нова по-широка.
                          Борислав Русенов - 0889593977

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                            Има ли значение, или просто се заяждаш?
                            Точно, за да не се разбере, като заяждане написах, че е уточнение. Има различни начини на уплътняване. С вибратори е само един от тях.

А на на bgbul се извинявам. Като съм писал съм мислил за бетон, а не за стоманобетон!

Коментар

Точно, за да не се разбере, като заяждане написах, че е уточнение. Има различни начини на уплътняване. С вибратори е само един от тях.

А на на bgbul се извинявам. Като съм писал съм мислил за бетон, а не за стоманобетон!
                              Благодаря за извиненията , но просто няма нужда !
                              1. В тази тема не трябва никой да се обижда , че не е разбран и има други ( различни мнения)
                              2. В тази тема въпроси задават колеги с малко професионални познания в Строителството и за това е добре да не се издига разговора на строго професионален език .( аз така смятам )
                              3. Всеки знае нещо от своя натрупан опит - горчив или не . За това като се споделя този опит - не е нужно да се повдигат спорове и да се мерят знанията . Тук само си говорим , а всичко по строителството е на хартията - на плана и на строителната площадка .
                              За това - нека всеки колега да си пита спокойно и да не обръща внимание на "горещи професионални спорове ".

Първоначално публикуван от bobotrojan Преглед на мнение
                              Моля за съвет. Имам вила на един етаж(отгоре покрив). Първия етаж завършва с плоча. Имам желание площта на втория етаж да е по-голяма за да се обособят две стаи. Възможно ли е да се разшири плочата, или върху тази да отлея нова по-широка.
                              Има няколко въпроса които чакат отговор .
                              1. Вилата по план ли е строена . За колко етажно строителство е изчислена ( в плана ).
                              От отговора на този въпрос става ясно носещите колони дали ще издържат и втори етаж ( като тежест ). Това е важно !
                              2. Колко арматура е вложена в носещите колони и греди ?
                              От този отговор пък зависи колко още ще е нужно да се подсилят колоните .
                              И като съвет - най-добре е един архитект , конструктор да ти направи груби ( или точни) изчисления за втория етаж .
                              А бе - направо си е почти за нови изчисления . Но .... ако има предвиден втори етаж в плана ( щом завършва с плоча първия етаж) - нещата се променят .
                              Последно редактирано от bgbul; 25-11-09, 12:31.

Коментар

Първоначално публикуван от bobotrojan Преглед на мнение
                                Има много въпроси на които трябва да се отговори преди да се предприеме подобно начинание.
                                Кога горе-долу е строена. Има ли някаква строителна документация.
                                Трябва да си доведеш един конструктор и да ти направи становище,
                                да прецени каква е ситуацията, да види къде и какви са колоните.
                                Ако конструкцията - колони, греди и фундаменти - може да понесе
                                товара от още един етаж, има две възможности

1. Да се направи лека конструкция на втория етаж

При варианта с лека конструкция, просто могат да се положат дървени греди върху старата плоча и да излизат навън колкото е необходимо.

2. Да се направи монолитна конструкция на втория етаж

Плоча трудно може да се "долее" за да излиза извън контура на сградата - най-добре е да се отлее втора плоча върху старата, като новата ще излиза и настрани, щом искаш по-голяма площ на втория етаж. Тух добро решение може да бъде нагъната ЛТ ламарина - използва се като оставащ кофраж и като армировка едновременно, и става по-тънка плоча.

Ясно е, че при стара сграда със съмнителни конструктивни качества, е за предпочитане варианта с по-лека конструкция, но пак е въпрос на преценка от страна на конструктора. Може да се наложи отливане на допълнителни фундаменти например.

Аз като архитект не мога да кажа с подробности, затова според мене на първо време е достатъчна консултация с опитен конструктор - казвам опитен, защото този тип преустройства са по-сложни от строителство "на
                                чисто". Ако си я купил от първи собственик, може да го попиташ как я е строил и дали има някакви документи, чертежи и строителни книжа (малко вероятно, но все пак...)
                                Добре си прецени възможностите - колко пари си готов да отделиш и колко ще струва реално. Ако сградате е в лошо състояние, може да се окаже по-изгодно да я бутнеш, да използваш годните материали от нея и да я вдигнеш наново, но и за събаряне/извозване цените не са много ниски.
                                Александър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X