Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Груб строеж?

    Е те хората си имат готови имоти /скъпи, Варна/, дето мислят да ги вкарат в строежа по Софето...

    Коментар


    • От: Груб строеж?

      Нали затова искат да ги продадат , защото не отговарят на нуждите им . Дали локация , предназначение , доходност е без значение . Може да са скъпи , и толкова - да няма никакъв доход от тях а само разход . Те си знаят най добре.

      Коментар


      • От: Груб строеж?

        Честита Коледа първо!
        ..та и аз бях решил да се пусна по тази пързалка преди две години/но трагични обстоятелства/ и реална преценка на обстановката ме докараха до там , че спрях реално нещата до проектирането.Ставаше въпрос за инвестиция на собствен терен във Филиповци / София.Имах близки проектанти , с които съм вършил работа - коректни , точни, честни и прилични в ценообразувцането!
        Бях играл този мач вече със строеж на скоро в Пк, и мислех че инерцията и материята са ми познати като цяло, та бях се самонавил, че ще е правилно решение.Бях сигурен, че кунструктивно щях да съм максимално пощаден..и в тази част нямаше да закопая ненужно огромно количество бетон и желязо, имах идея за набавянето на матерялите на едрови цени / първи братовчед държи най-голямото Топливо в ПК/, арматурата беше ясна откъде и за колко, бетоновият възел също , но с работната част се стигна до трудности.Имах позната бригада , която за малък или среден личен обект щеше да се справи, но момчетата нямаха капацитет за повече...после се случи така че майка си замина, и докато съм в това безвремие почнах да отлагам и да наблюдавам пазара...
        Оказа се , че реално има силно надценяване на имотният пазар в БГ.Беше се разнесъл полъх на надуване на нов балон..с плавното и сигурно повишаване на цените на имотите/силно прокламиран и рекламиран/.Ниските лихви по кредитите даваха надежди и някои смело си вярваха, че с цени от 1500Е на квадрат ще продават хубави имоти...и ще имат отлична печалба разбира се..
        Какво видяха очите ми - за две години определени атрактивни имоти за мен все още не са продадени, и то на доста по ниски цени от очакваните повишени!?
        Аз споделям мнението , че не трябва да се бърза с тези неща!Трябва да се изчака и да се обмисли всяка стъпка.. и то от човек , които реално да е строил или поне да е бил постоянно до строителният обект , и да има жив опит.Хубаво е този човек да е близък роднина, приятел и да може да му се доверите на преценката.Другото е гарантирано набутване!Парите в строителството са страшно разтегливо понятие....от минус безкрайност / за собственик на голяма строителна фирма , който реално не влага и един лев лични пари, нито за земята, нито за матерялите, защото всичко се плаща от клиентите,или кредитните линии на банките,които пак се покриват в последствие от клиентите/, до плюс безкрайност- това за невеж клиен, силно желаещ да инвестира в бъдещето в недвижима собственост.../последният и хал хабер си няма каква е себестойността на нищо/нито един от етапите/ по процеса на строенето, до приключването.Мислете - с какво се захващате, имате ли реална бегла представа какво Ви чака, с какви хора ще си имате работа, и какви адвокати и средства имате!?..защото тук е така.
        СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

        Коментар


        • От: Груб строеж?

          Първоначално публикуван от m_markovski Преглед на мнение
          ...За парцел под декар ми поискаха 2000лв за за геоложко изследване...
          От личен опит - за 850 м2 застроена площ геологията възлезе на 800 лв с ддс. Та, както го намери човек. Иначе темата не знам колко е полезна за задалия въпроса, но за всички потенциални инвеститори като него е много поучителна. Поне за мен е.
          На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
          "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

          Коментар


          • От: Груб строеж?

            Е тя темата е едно десетинагодишна, много въпроси има зададени в нея.
            Страшно много и полезно инфо, браво на хората които съвсем добронамерено са се включвали. А който може да чете и да си прави изводи, много ще научи оттук.

            Коментар


            • От: Груб строеж?

              Е тя темата съвсем се изроди.
              Често пъти няма как човек да чака по добра цена.Имам такъв клиент.Културно си изчака кризата.И му продадох имот 30% по евтино.Но. Чака търси рови 9 години.През това време тегли мизерии(живя на кофти място). И възниква въпроса за 15 000 лв по евтино струваше ли си 9 години чакане? Това е много живот?!Аз не бих го направил.Кел файда?!
              За пръв път чувам че строителя не влагал пари.И затова няма чак такъв хъс един вид Това е.. ами нямам думи просто.Аз съм строител инвеститор.И трябва да Ви кажа че мисля точно обратното.Като гледам собствениците. Хвани единия удари другия. Ужас ужас ужас. Не мисля че съм на равна нога с тях.Защото този имот не е техен.Той е наследен най често.Рядко са собствениците които са го купили или изстрадали.В такъв случай мойте уважения(но от 10 обекта един е така).
              Строителя влага собствени пари.И носи всичкия риск. А той е огромен.Даже и всичко да ти е наред и да си обезпечил финансово обекта да си попаднал на свестни собственици(и такива съм имал) пак има риск.Паднал работника от скелето и починал.Веднага проверка уж документално всичко е наред но вече си съсипан.Край.Няма риск ли?! Ако изкопаеш една кирлива шибана дупка в асфалтирана улица и после веднага ограждам.Ама ограждам Ви казвам.С метални високи пана после въртя 3 рула аварийна лента и накрая слагам един фар да свети .Само и само някоя саката баба да не полети вътре че ми се еба мамата.И накрая кво стана?! Едни деца им било скучно и решили да видят кво има в дупката.Разместили огради могради и слезли вътре.Едното се наболо на нещо си.И майката веднага идва да търси пари.Щото строителя богат все ще даде нещо.А това че децата влезли в оградена дупка посред нощ?Към 23 часа става? Ще строиш ли?!Дупката ми струва 300 лв обезопасяване осигуряване законност 600лв.А под законност не значи че е по безопасна.Просто значи че като стане фал ти вадиш документите и си защитен.
              Що се отнася до геоложкия доклад за 2000лв.Ами не знам.Много ми се струват.Ама и бая работи ще правят? Необходими ли са? Кое налага таз цена? Да не би парцела да е на майната си и транспорта на сонда дотам да е скъп? При всички положение мисля че е трицифрена сумата.

              Коментар


              • От: Груб строеж?

                Виждат ми се много пари тия 2000 лева за геология. От 300-500 лева за една петилетка да отиде на 2000 нещо не ми се вярва. Търсенето на тази услуга не е кой знае колко голямо.
                Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                Коментар


                • От: Груб строеж?

                  Хубав парцел около София в апетитен район какви средства е..да кажем декар /33м/33м или 25/40м/ е около половин милион и това само земята..Та строителната фирма дето ще построи там , на 100% взема тази земя даром/пардон - срещу обезщетение по пазарни цени с бъдещи готови апартаменти - да кажем 2, максимум 3 броя.Да, но това става едва на етап в който има вече продадени на зелено повечко от бъдещите апартаменти...Та почти готовата сграда дето се строи със кредитна линия от банката/партньор е на земя дето е практически безплатна/пардон на бъдещи обещетени собственици/. Реалната стойност на кв.метър на строителя много рядко надхвърля 200Е на квадрат - груб строеж/особено ако е по - голям обект и фирма/.Вижте какви са пазарните цени на квадрат дето се гонят при реализацията/продажбата/.Рискът за строителя е само и единствено, ако сам заплати по пазарни цени земята, което е абсурден казус/ако не е сделка с закъсал беден наследник, неразбиращ от реалната стойност на това дето продава.Тогава реално ще трябва да разпродаде бързо и на достъпни цени построената сграда за да може да не фалира на практика.Да, но печалбата ще бъде доста занижена и няма да се оправдава рискът и треперенето по реализацията на обекта..особено сега при този силно наводнен и презастроен пазар на всякакви имоти / при липсата на реални клиенти със собствени спестявания - независими от жилищен заем отпуснат от банките при несигурни, но нарастващи лихви..Тая стана тегава...продавачи мнооо, купувачи все по малко и все по - бедни...При тази реална ситуация, която е ясна на строителите много повече от колкото на..клиентите/инвеститори в имотния пазар , дето дават лични собствени средства ..има, но са бели лястовици и то все от страната на клиентите...
                  СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

                  Коментар


                  • От: Груб строеж?

                    Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                    клиентите/инвеститори в имотния пазар , дето дават лични собствени средства ..има, но са бели лястовици и то все от страната на клиентите...
                    Не знам какво намекваш но те уверявам че строителя не иска вариант обезщетение.Аз също го избягвам.Нямам нерви да се боря със собственици.Особено ако парцела е наследствен и собствениците са много.И всеки иска нещо нереално и всеки път си променя искането.Затова плащам и да се махат.Ако не искат няма проблеми- ще намеря парцел дето искат.Има такива.Освен това много е важно земята да е твоя.Защото тогава ти си цар и можеш да правиш каквито си искаш промени без да се съобразяваш с други.И не на последно място.Сметката...Ако купиш да речем земята ще е половин милион.Но ако правиш обезщетение то обикновено излиза около 30% отгоре.Сиреч или 500к сега или 700 след две години.А и собствениците са проблем защото до последно може да си променят решението нищо че го има записано в нотариалния акт.Нищо чудно в последния момент да ти изиграят номер.Затова винаги строителя гледа да плаща и да е сам.На обезщетение се работи само когато не може да го купиш а мястото е изключително.Да речем.
                    Такъв вариант строителя да не извади собствени пари и то солидни аз не знам.Нито съм чувал.Нито една банка няма да даде такъв кредит когато земята не е твоя и.и няма нещо изградено поне до акт 14..То какво да заложиш? Амбицията на строежа ли? Дайте малко по реално...
                    Ако нямаш пари къде си тръгнал? Как изобщо тогава ще те избере собственика? Той не прави ли някакво проучване? Нали иска някакви гаранции?Все пак земя дава а не вафли? Чудни хора сте...
                    Последно редактирано от mishomishev; 26-12-18, 22:01.

                    Коментар


                    • От: Груб строеж?

                      Обезщетението с "бъдещи апартаменти" не е на бройка, а в пропорция, която е минимум (абсолютен минимум) 20%. Себестойността на кв. м груб строеж, наистина може да се докара до 200евро, обаче на груб строеж отдавна не се продава (то се продава де, ама не се купува), още по-малко пък на зелено.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                      Коментар


                      • От: Груб строеж?

                        Не желая да споря в детайли....
                        Отпускането на средства от банка с която работи солидна строителна фирма, може да стане по много начини...да не ги изброявам/ нали в този процес не искате да ме убедите , че строите със собствени средства няколко обекта.../ и в последствие чакате неопределено време реализация - възвръщаемост плюс печалба...Работейки по тази схема, искате да покажете неограничените си финансови възможности..без помощ от банките ли!?..или от самосебе си изпуква въпросът, колко ли ниска е себестойността на самият процес, щом с такава лекота всички строителни фирми забиват бели спестени пари в дейност с висок риск на ликвидност../без отново любезното съдействие на банката, дето отпуска жилищни кредити на вашите общи клиенти да кажем?
                        СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

                        Коментар


                        • От: Груб строеж?

                          Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                          ...нали в този процес не искате да ме убедите , че строите със собствени средства няколко обекта...
                          А ти, нали не искаш да убедиш някого, че банките дават кредити безплатно.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • От: Груб строеж?

                            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            А ти, нали не искаш да убедиш някого, че банките дават кредити безплатно.
                            ..за банките специалните клиенти се разглеждат като партньори/особено когато са от едната обща страна на процеса/, а и има редица активи..които банката приема като гаранция..
                            ..да не изпадаме в подробности...иначе безплатно е само сиренцето..в капана за мишки...
                            СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

                            Коментар


                            • От: Груб строеж?

                              Всички са партньори в края на краищата.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                              Коментар


                              • От: Груб строеж?

                                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                Всички са партньори в края на краищата.
                                Да, напълно съм съгласен....
                                Крайната цел на две от трите страни е развиване на банковият продукт - Жилищно кредитиране!
                                Ето така и третата страна става нужната и важна осмисляща част на процеса..
                                СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X