Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Груб строеж?

Да кажа и аз каквото знам за натиска и опъна, стоманата носи на опън а бетона на натиск. Най-готиното при тях е, че освен допълващите се качества, имат еднакви температурни разширения и за това комбинацията им е толкова добра

Коментар

Първоначално публикуван от Petyr Преглед на мнение
      Да кажа и аз каквото знам за натиска и опъна, стоманата носи на опън а бетона на натиск. Най-готиното при тях е, че освен допълващите се качества, имат еднакви температурни разширения и за това комбинацията им е толкова добра
      И имат много добро сцепление. Освен в един случай в Русия, за който ми разказваха - отлагали се някакви масла поради производството и се просмукват капилярно в бетона. Резултата - загуба на сцепление и армировката се "вади" от бетона. Това за бетона май е за друга тема, ама... Един съвет от мен - строите ли си нещо за себе си, ако конструктура е казал железата през 30 см, слагате ги през 25 - т.е. повече от заложеното. Е , не трябва да се прекалява...
      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
        Един съвет от мен - строите ли си нещо за себе си, ако конструктура е казал железата през 30 см, слагате ги през 25 - т.е. повече от заложеното. Е , не трябва да се прекалява...
        Е айде сега. Той конструкторът не е глупак, че да пести от сигурността. Надали му се лежи на топло.
        Ефектите от преармиране не са желателни!

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
          Един съвет от мен - строите ли си нещо за себе си, ако конструктура е казал железата през 30 см, слагате ги през 25 - т.е. повече от заложеното. Е , не трябва да се прекалява...
          Те и конструкторите се подпират на същия принцип..... Ако пише че трябва на 50 санта, те го проектират да е през 30, после ние да го сложиме на по-гъсто и ГОТОВО. Вместо еднофамилна къща си имаме бункер.... А всичко тръгнало още от Иосиф Виссарионович. Никой не искал да го изправят до стената.....
          Последно редактирано от Злой; 25-11-09, 22:14.
          Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
          Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Да, така е. Всичко с мярка. Зависи и от конструктура. Има конструктори и конструктори. Едните ги е страх да сложат колони на повече от 3 метра, а другите знаят какво правят и кога какво могат да си позволят. Има и такива дето ти се изправя косата ... Иначе колегата е прав - трябва да се спазва плътността на армировката и да не се прекрачват определени граници. Имаше накякъв коефициент Мю, по книгите пише как се смята.
            Чак на топло някой да е лежал незнам... А и рухнали сгради от стоманобетон засега в България няма много. Не е друснало силно де...
            Но нека не бъдем черногледи и да не плашим чак толкова хората.

Важното е, че сега е евтино желязото, такаче лейте смело бетони сега му е времето . Стига да има пари де...
            Последно редактирано от Goblin; 25-11-09, 22:27.
            Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
              Те и конструкторите се подпират на същия принцип..... Ако пише че трябва на 50 санта, те го проектират да е през 30, после ние да го сложиме на по-гъсто и ГОТОВО. Вместо еднофамилна къща си имаме бункер.... А всичко тръгнало още от Иоскиф Виссарионович. Никой не искал да го изправят до стената.....
              Точно това е принцип при проектирането .
              Да се подсигури с определен коефициент цялата конструкция .
              Отделно си има и за различни външни фактори подсигуряване .
              Ако арматурата е предвидена през 30 см - най-добре е да се спазва . Иначе няма да ви стигнат бройките и трябва да правите изчисленията наново .( или ще оставите слабо петно - което обесмисля подсигуряването)
              Който ОБАЧЕ иска да се подсигури ( от страх или нещо му е казала ясновидка) - да премине на следващата дебелина армировка .
              По-скъпото явно няма да го притесни .( според мен е ненужно )
              За кой ли път да кажа :
              В България имаме добри традиции с проектирането , изчисляването и строителството на сгради и технически съоръжения .
              Доверете се на специалистите ! Те знаят какво правят - хем да е достатъчно подсигурено , хем да е достатъчно икономично за инвеститора - т.е. ВИЕ .
              Ако някой мисли обратното - да сподели защо го мисли ?

Коментар

Няма смисъл от допълнително презастраховане.Конструктора си е заложил необходият коефициент на сигурност.Пък и нали той после си приема армировката и поема отговорността.Така че,по-добре да не се товари излишно конструкцията.
                Иначе традиции при проектирането и строителството на сгради имаме,пък,като се замисля,нямаме ни една съвременна сграда,дето да се гордеем пред света..даже и да я покажем
                Последно редактирано от peterbg1; 25-11-09, 23:43.
                [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
                Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Първоначално публикуван от peterbg1 Преглед на мнение
                  Няма смисъл от допълнително презастраховане.Конструктора си е заложил необходият коефициент на сигурност.Пък и нали той после си приема армировката и поема отговорността.Така че,по-добре да не се товари излишно конструкцията.
                  Иначе традиции при проектирането и строителството на сгради имаме,пък,като се замисля,нямаме ни една съвременна сграда,дето да се гордеем пред света..даже и да я покажем
                  Дано не се разминаваме в понятието "съвременна " , но имаме такива сгради .
                  1. Кулата на Пампорово . Интересна е стъпката във фундаментите - уникална за времето си - 82-3 г. Дава отклонение във върха с няколко метра ..... и това си е нормалното .
                  2. Обсерваторията на в. Рожен . И тя е уникална за Европа и света . В един от най-чистите райони за астрономите се намира .
                  Има сигурно още много сгради - аз посочвам само в моя край и които ги познавам по времето на строителството .
                  За жилищни сгради - не ми се говори . С тези съвременни стъклени фасади са прекрасни - и като вид и като енергиен клас .
                  В Пловдив тази година пуснаха една такава - прекрасна . До консервният комбинат "Филикон" - там близо .
                  Ама ..... май се отклонихме от темата !
                  И слабото място не ни е строителството , а това , че омаловажаваме построеното и търпим лошите примери . Слаби сме в рекламата .

Коментар

Да бе, има и такива конструктори, които са си оставили ръцете, та строителите им оправят "бакиите".

Коментар

Първоначално публикуван от atanasovtr Преглед на мнение
                      Да бе, има и такива конструктори, които са си оставили ръцете, та строителите им оправят "бакиите".
                      Е това няма как да го повярвам . А съм строител .
                      Поне веднъж изчислявали ли сте нещо в което ще живеят хора ?
                      И ако не - нама как да разберете отговорноста на изчисленията .
                      И аз мога да изчислявам - но не бих поел тази отговорност , защото няма "малка " грешка . Всяка грешка е голяма .
                      За това - един проект се изчислява няколко пъти САМО от хора на които това им е професия .
                      Сега е малко по-лесно - компютри , задаваш параметри и получаваш нещо полуготово . И само толкова .
                      Отговорността си я поема конструктора - аз казвам общо - проектанта на проекта . И никога не е само е дин , а е цял екип .
                      Понеже сме в такъв Форум - представете си да си изчислите сам колата ,ДЖИПА . И да го дадете вашите деца да се катерят по големите наклони с него .
                      Ето за такава отговорност става въпрос умножена по 10, даже по 100- зависи от сградата .
                      Колко човека могат да поемат тази отговорност ?
                      Аз лош конструктор ( професионалист , а не хоби) не съм чувал още в България . Но може да съм изостанал .
                      А за лоши строители ( които бързат и правят икономии) съм чувал . Даже съм виждал .
                      Сигурно и вие ?

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                        Е това няма как да го повярвам . А съм строител .
                        Поне веднъж изчислявали ли сте нещо в което ще живеят хора ?
                        И ако не - нама как да разберете отговорноста на изчисленията .
                        И аз мога да изчислявам - но не бих поел тази отговорност , защото няма "малка " грешка . Всяка грешка е голяма .
                        За това - един проект се изчислява няколко пъти САМО от хора на които това им е професия .
                        Сега е малко по-лесно - компютри , задаваш параметри и получаваш нещо полуготово . И само толкова .
                        Отговорността си я поема конструктора - аз казвам общо - проектанта на проекта . И никога не е само е дин , а е цял екип .
                        Понеже сме в такъв Форум - представете си да си изчислите сам колата ,ДЖИПА . И да го дадете вашите деца да се катерят по големите наклони с него .
                        Ето за такава отговорност става въпрос умножена по 10, даже по 100- зависи от сградата .
                        Колко човека могат да поемат тази отговорност ?
                        Аз лош конструктор ( професионалист , а не хоби) не съм чувал още в България . Но може да съм изостанал .
                        А за лоши строители ( които бързат и правят икономии) съм чувал . Даже съм виждал .
                        Сигурно и вие ?

Браво колега !!!!!!
                        Suzuki Vitara 1,6 (8v)- къса,автомат !!!
                        костeнурков спринт.... и в гората !!!!

Коментар

За големите обекти , се смята от няколко различни екипа по няколко пъти - защото грешки винаги има

Пиша от видяно въпреки, че не съм конструктор - а като офис ежедневен очевидец на голям обект от дупката му до днес (около две години и ...), обекта тези, които минават по Цариградско го виждат ...

Относно пржектанти, архитекти, архитектурни студия и тн - ами много страшнж става, когато са работили за жилищни комплекси, сгради или ... и компетентно проектират нещо по-мащабно

Коментар

Колко според вас е реалната цена на квадратен метър за груб строеж и дов. работи за еднофамилна сграда (къща)
                            Напоследък все по-често ме питат за цени. Според мен е постижимо 250 евро за една еднофамилна сграда на равен терен и без много дълбоки изкопи. Как мислите.
                            Александър

Коментар

Може и да стане, само да не се получи заблуда у инвеститора. Къща на един етаж без мази се смята на под, таван и покрив по дадената цена. Това е по "Бдс".
                              ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Мисля, че ако е къща без сутерен, на практика изкопа ще бъде само за ивичните фундаменти. След това армирана бетонова настилка 10 см (10 кубика на 100 квадратни метра), колони и покрив, който може да е изцяло дървен. Тогава може би ще се достигне и до 200 евро на квадрат себестойност, без печалбата разбира се. Наистина е много сложно без КСС да се определи такова нещо, но все пак е добре да знаем на какви цени реално се строи в момента. По моя информация, грубия строеж може да стигне и 100 евро на квадрат при горепосочения пример. В Събота и Неделя ще гелдам да се срещна с разни хора да поразпитам по подробно. Знам, че преди 5-6 години се строеше и то качествено за 150-200 лева на квадрат, но тогава бетона беше 50 лв. кубика и заплатите по 400 лева. Наистина не ми се иска да лъжа хората и да давам подвеждаща информация.
                                Александър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X