Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Евалла за упорития труд! Доста добре се получават нещата...

За гипсокартона не бих те посъветвал по няколко причини. Първо, имам печален опит с леене на видим бетон - т.е. такъв, който трябва да остане видим, без мазилки, шпакловки и т.н.. За да не поддаде гипсокартонът, ще трябва да го укрепиш на практика с цял втори дъсчен кофраж отвътре - и пак има голям шанс да го нараниш. (BTW, едни приятели архитекти така отляха веднъж цяла преградна бетонна стена с кофраж от стъклен лист близо 3х3 метра - за да бъде огледално гладък бетонът. Струваше една камара пари.) А и отваряне на снадките мажду листовете след улягане в близките години ти е гарантирано...

Второ, наистина ли искаш в (почти) истинската стара къща от камък и дърво да ти се появят едни идеално опънати гладки стени като в панелка? Аз бих заложил на проста, истинска мазилка, и нека си се усеща ръката на майстора по нея. Сега виждам, че съм качвал снимка как се получи при мен в планината - пост №45 назад в темата. Може да е малко в повече "ръкоделността" като за твоя случай, но при всички случаи нека бъдат истински материали.

А за облицовката - както го правят по този край, така би трябвало да бъде, според мен.

Хайде, успех!

П.П. Ако ще е обшивка от дървени летвички - по правилата трябва да се цепят, не да се бичат. Като се замислиш, не е като да няма защо.
    Последно редактирано от badeff; 13-09-12, 19:00.
    Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Съгласен с колегата.
      +1
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Ами наистина е така. Дори и аз го бях писал някъде в началото на темата, че не ми трябват стени тип "Джам праим". Но каво да се прави, минават ми разни мисли, как да си спестя малко труд, и защо не, някой лев. Иначе и на мен ми мина през ума че гипскартона може да отвори по снадките заради движението в дървено-скелетните конструкции. Но не мисля, че ще подаде при леенето, защото арболита е със значително по-малко тегло.
        Колкото до дървената обшивка. Ами знам ли каво е най-характерно за селото. Унищожили са повечето от старите си къщи. Но при оцелелите май не е много характерна. Ама каво да говорим за спазване на някакъв стил, като вижте каво се появи насред селото това лято Хората май наистина са полудели...

Някаква информация до къде са стигнали цените за труд за класическо измазване, че ако се върви на там, са към 140 квадрата? И него ли сам ще правя!?
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
          Колкото до дървената обшивка. Ами знам ли каво е най-характерно за селото. Унищожили са повечето от старите си къщи. Но при оцелелите май не е много характерна. Ама каво да говорим за спазване на някакъв стил, като вижте каво се появи насред селото това лято Хората май наистина са полудели...
          Да ги е... Наистина са полудели - ама не само при вас. Навсякъде всеки си прави каквото си иска. У наше село засега си играят главно с боичките, но скоро може и там по-американско да почнат да го правят. По соца главният архитект на окръга е бил забранил "вилните" - т.е. двускатните - покриви в селото, понеже родопската къща е с четири ската, и толкоз. В момента на никого в общината ме му дреме вече.

Въпросът е ти самият доколко искаш да го направиш истинско. Като се върнах назад в темата - твоят градеж е някъде в шоплука, а там дървени обшивки няма, май. За справки по традиционната архитектура може да видиш етнографията на Вакарелски, там има бърз преглед на типовете къщи по региони.

Някаква информация до къде са стигнали цените за труд за класическо измазване, че ако се върви на там, са към 140 квадрата? И него ли сам ще правя!?
          Както е тръгнало - пак сам... Получава ти се доста по-добре, отколкото на наличните майстори по шопско, доколкото ги познавам. Може за майтап да удариш 2-3 квадрата тестови сега, и догодина - като стигнете до истинското мазане - да видиш как се държи. Доколкото знам от родопските майстори, най-добре е да се маже наесен, понеже стяга бавно, но равномерно. Май имаха право - две години по-късно се е пропукало само варосването тук-таме, съвсем леко. А не е като да не е улягала къщата, след като я градихме почти наново за година и половина.

Като погледнах пак снимките - таванните греди само с по един винт ли са хванати за хоризонталните греди над стените? Ако е така, аз бих ги прихванал и с по два яки пирона по диагонал, през страната на таванната греда. Това ти е връзката между стената и покрива, все пак - а винтът хич не е най-надеждният крепеж за всички случаи. Конструктор някакъв има ли в проекта, поне колкото да пази страх?
          Последно редактирано от badeff; 14-09-12, 00:02.
          Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Наблюдателен си Личи че имаш опит.
            Къщта е в така да се каже, периферията на шоплука. За стиловете къщи се ръководя от сайта БГджърней.
            По проекта проектант не е пипал. Просто се спрях на вид къща и изпълнение, при което ми е ясно силите как се разпределят и как се поемат натоварванията. Избрах проект без големи премоствания и без ферми, без ефектни, но големи еркери. Натоварването се поема директно надолу. От билния биндер, през централната стена, куфрията и поповете и стените които я придържат отстрани. Същото е и за стените. Ребрата на покрива са със засеци, така че тежестта му да не дава усилия навън, а строго вертикално. Също и на билото. То носи ребрата, а не те да се допират челно и да се гони един вид ферма, самоносеща конструкция, при която да има усилия стремящи се да избутат стените навън. Оригинално гредите бяха фиксирани с 5-6см. клинци, забити косо в засеци. Те се вадеха с поглед. Явно цялата конструкция се крепеше от тежестта си. Сега, тези винтове които съм ползвал 400бр. са 20см, 8мм винтове за директен монтаж. Това няма вадене. Единствено евентуално може да се скъса. Отделно 20 и 16см пироните. А скобите по покрива и малките пирони не ги споменавам. Според мен, няма да мръдне. Пирони вече, на местата които споменяваш е почти невъзможно да се сложат, а евентуално пак винтове. Но дървото ще се ослби в това място от толкова забиване и може да започне да се пука.

Коментар

Обади се, като затръгваш натам. Мога да ти правя компания и да обменим някоя и друга идея.

Коментар

Ами наистина е така. Дори и аз го бях писал някъде в началото на темата, че не ми трябват стени тип "Джам праим". Но каво да се прави, минават ми разни мисли, как да си спестя малко труд, и защо не, някой лев. Иначе и на мен ми мина през ума че гипскартона може да отвори по снадките заради движението в дървено-скелетните конструкции. Но не мисля, че ще подаде при леенето, защото арболита е със значително по-малко тегло.

Отново поздрави !
                Мазането е в порядъка на 4 лв. за стени.Ако искаш и да няма гипс, има вариант за допълнително ръчно финосване на мазилката още около 1 лв.Това с качен материал на място и нормална дебелина.Този вариант , се получава добре и се налага напоследък при тип "селска къща", като отгоре варосване или латекс няма проблем.
                Цените са чист труд-без да се взимат предвид разни утежняващи обстоятелства.
                Аз да те питам за арболита-каква е причината ,да си се спрял твърдо на него?Т.е. какво са отявлените му предимства в случая?
                И подвъпрос-няма ли опасност при кофрирането и изливането на място,да се повредят видимите дървени елементи?

Коментар

Е, значи не ми разрешавета да си улесня малко живота. Сега ще трябва да мисля и за скеле и пак прехвърляне на тонове инертни материали. Абе нямате милост

А защо арболит? Защо пък не? Какво друго ако не това? Итонг ли, тухли ли? Виж, кирпич не може да ме убедите да правя.
                  След пробите които направих, съм на мнение че това е моя материал. Максимално близо до оригинала, защото съдържа целулоза, топлоизолатор, лек, негорим, придава допълнително укрепване на конструкцията поемайки диагонални натоварвания, и Евтин! Проблем ще е как ще се излее най-горния завършващ пояс на стените, но в краен случай, ще се излеят отделни блокове и после ще се наместят в празнината горе. Ще се укрепят и уплътнят било с разтвор, а защо не и с монтажна пяна?
                  Ето ги пробите, които фактически вече са част от къщата. Запълних пространствата м-у гредите от горния гредоред. Отпред м-у тях е закована по една челна дъсчица, която фактически е и външния кофраж. Отзад, вижда се как съм го решил.
                  Зор с намиране на талаш. Горят го хората, не си играят. Но вчера и него спазарих и то кажи речи под носа ми, до София.
                  Някакви аргументи с-у арболита?

П.п А за повреждане на външните елементи. До колкото ще ги има. Не мисля да прекалявам с видими външни дървени елементи. Паянти и попове видими няма да има. Нали не правим баварска къща? Мисля отвън видими да са само ъгловите колони и ххоризонталните греди. Така да се каже, стената да се обрамчи. Евнтуално по тях ще се наковат летвички, които да зададат дебелината на мазилката, един вид. Това при положение че не се прави дървена обшивка. Други открити дървени елементи ще са колоните по чердака, стълбата, вратите, но там няма да има досег с арболита. А и той става най-добре, когато не е в течна форма, а с кашообразна консистенция, така че да не изтича цимента от него.
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от ctef; 15-09-12, 07:41.

Коментар

Е, значи не ми разрешавета да си улесня малко живота. Сега ще трябва да мисля и за скеле и пак прехвърляне на тонове инертни материали. Абе нямате милост

........................Някакви аргументи с-у арболита?

.
                    Не знам защо не си разбрал,че се включвам с цел помощ с конкретни отговори на въпросите ти............. На въпроса ти:
                    Арболита е нетрадиционен материал , и е интересен по принцип.Всичко което си писал е така , ако се успее да се постигне хомогенност,добра пропорция за външна стена и се влага подходящ дървен материал,т.е. се получи добър продукт.
                    Ако оставим това настрана, е интересна финансовата съпоставка с керамични тухли по-конкретно и защо си избрал технология с кофраж , а не предварително изработване на блокчета и зидане.За да стигнеш до категорично заключение, предполагам вече си мислил по това.
                    Това, което аз си мисля засега е следната груба сметка:За арболита ако е необходим цимент 350кг/м3 х 0,2=70лв. За тухли четворки -120бр./м3 х 0,6=72 лв. -без да се взимат предвид другите материали и още повече по-големият разход на труд при арболит,особено ако се излива на място с кофраж и т.н.

Коментар

Е, хайде сега. Да не си се обидил?
                      Ценя много мненията ви и дори се съобразявам с тях. В тази връзка и цитираното от тебе изречение. Отправено е към колегите, които не одобриха идеята ми да ползвам гипскартон и явно ще се откажа от нея. Същото беше и за мнението ви за улуците. Отказах се и от тях. Само че съм такъв, че често влагам малко сарказъм и самоирония в това което пиша. Дано го разбирате правилно, а не да се засягате.

Та за арболита. Ползвах 1/1/6 обемни единици цимент пясък трици. По-малко цимент е несериозно да се ползва. За стените дори смятам да увелича количесътвото пясък и цимент, макар и да не са носещи. За да има добро захващане към дървената конструкци, според мен единстрения начин е да се излее на място. И с къси парчета арматура Ф8 набити като "кебапчета" в дървото.
                      С тухлите не ми харесва първо защото здраво захващане без някакви специални мерки, няма как да се получи. А не искам да ги наредя просто ей така като кубчета. Другото, остатъчните пространства как да се попълват? Да се цепят четворките ли, единички ли да се слагат!? А ще има много такива пространства, предвид вида на конструкцията. Не на последно място е и по-лошата топлоизолация, защото пък ако ми предложите да првя топлоизолация, пак отиваме към загуба на автентичност.

Коментар

Е, хайде сега. Да не си се обидил?
                        Ценя много мненията ви и дори се съобразявам с тях. В тази връзка и цитираното от тебе изречение. Отправено е към колегите, които не одобриха идеята ми да ползвам гипскартон и явно ще се откажа от нея. Същото беше и за мнението ви за улуците. Отказах се и от тях. Само че съм такъв, че често влагам малко сарказъм и самоирония в това което пиша. Дано го разбирате правилно, а не да се засягате.

Та за арболита. Ползвах 1/1/6 обемни единици цимент пясък трици. По-малко цимент е несериозно да се ползва. За стените дори смятам да увелича количесътвото пясък и цимент, макар и да не са носещи. За да има добро захващане към дървената конструкци, според мен единстрения начин е да се излее на място. И с къси парчета арматура Ф8 набити като "кебапчета" в дървото.
                        С тухлите не ми харесва първо защото здраво захващане без някакви специални мерки, няма как да се получи. А не искам да ги наредя просто ей така като кубчета. Другото, остатъчните пространства как да се попълват? Да се цепят четворките ли, единички ли да се слагат!? А ще има много такива пространства, предвид вида на конструкцията. Не на последно място е и по-лошата топлоизолация, защото пък ако ми предложите да првя топлоизолация, пак отиваме към загуба на автентичност.
                        Въпроса за прихващането на стената към конструкцията също е дискусионен.
                        Според мен , за да се осигуриш срещу хоризонтални въздействия,не е достатъчно къса арматура и обхващане .На практика това се явява стена от бетон,макар и лек.Това изисква армиране на цялата площ ,със съответно захващане към вертикалните носещи елементи.За пример-пукнатините в панелните стени след земетръса,които са с много по-добри качества от арболита и армирани. Ако не се лъжа, и за арболита за стени има такива препоръки -поне с хоризонтална армировка.
                        Всъщност при тухлите , въпроса се решава по-лесно-с Г-образни разнораменни планки и винтове за дърво.
                        Каквото и да се изгради стената,армировката като "шип" в твоя случай не е удачна,освен при стоманобетон,дори и за там за сцепление се използват специални анкериращи пасти на "Хилти и пр.

Аз, действително бих ти предложил зидария + вата.Отгоре -според стила.Предлагам ти да направиш комплексна финансова сметка на стените с арболит/изпълнен правилно/или без арболит,включително финиша отвътре и отвън.

Коментар

Благодаря за отговорите!
                          Да, армировка за арболита зъщо се препоръчва. Особенно при зидане на блокчета, както е и при Итонга за големи стени„ ако не ме лъже паметта. Мислил съм и за подобно хоризонтално укрепване. Разпробиване на вертикалните и диагонални дървени елементи и прокарване на арматура Ф8 коризонтално, на 4 нива през 40см, да речем. Плюс някой и друг вертикал където е необходимо и шиповте - около 100Кг. да речем 150лв. утежняване. Арболита има свойството да е един вид леко еластичен, т.е. да поема натиск или леки огъвания и след това да си възстановява формата. Не е съвсем крехък, заради дървените стърготини които се явяват един вид фибри в структърата на този вид олекотен бетон. Обаче, сериозен проблем с пукнатини наистина ще има по местата на преход сидария(или бетон) към дърво. Но моля да обсъдим това отделно когато говорим за мазилките.
                          Много ще ми е трудно да направя цялостна съпоставка на цените, но в случая не най-евтиното е водещ критерий.
                          Все пак да опитам.
                          По груби изчисления квадратен метър стена от арболит ще ми излезе не повече от 10лв. заедно с арматурата.
                          Квадратен метър тухли 4ки 15 бр. по 60 ст. средна цена + някакъв хоросан пак 10 лв. Планките колко да ги сложим? 2лв.?
                          Мазилките. От едната стена ги слагаме равностойни, обикновенна мазилка. От другата страна, за арболита пак обикновенна, но за тухлата ще е мазилка + топлоизолация. Каква да е? Външна 30тина лв. за метър. Или вътрешна - гипскартон, скара, вата. Колко ще дойде?
                          Най-сериозния проблем при арболита, според мен ще е доброто му миксиране. Става дума за над 7-8 кубика лек бетон да се обърнат. Но пък и хамалогията по същото количество тухли не е за пренебрегване.

Коментар

А защо не и кирпич? Едни приятели възстановяват къща в Родопите и използват именно кирпич за пълнеж на стените между гредите.
                            Технологията е по-различна от традиционната - омесва се глина и слама и се пълни в кофраж от дъски.
                            Ето тук има снимки http://www.rahovitza.org/index.php/b...im-s-prirodata (в албума за 2011), а може и някоя друга идея да дойде.

Със сигурност не става бързо, но пък на практика всички материали са на място.

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от dr.justice Преглед на мнение
                              А защо не и кирпич? Едни приятели възстановяват къща в Родопите и използват именно кирпич за пълнеж на стените между гредите.
                              Технологията е по-различна от традиционната - омесва се глина и слама и се пълни в кофраж от дъски.
                              Ето тук има снимки http://www.rahovitza.org/index.php/b...im-s-prirodata (в албума за 2011), а може и някоя друга идея да дойде.

Със сигурност не става бързо, но пък на практика всички материали са на място.

Поздрави
                              Подкрепям. Ремонтирал съм 300годишна къща в покрайнините на Виена. Само кирпич и дърво. Не и трябва печка зимата или климатик лятото.
                              А глината е отнета при направата на избата. Там температурата е 5 градуса целогодишно. Спестили са и и транспортните разходи, че им е в двора.

Колега, погледни пак пост 216. Предложението е актуално.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Колега, погледни пак пост 216. Предложението е актуално.
                                Да, не съм забравил, ама тази събота и неделя ги писахме дъждовни
                                А от къде 7 кубика глина, айде слама има и в плевнята.

Благодаря за сайта! Един от любимите ми жанрове. Бях попадал на него но го загубих. Сега вече ще си го маркирам. То с еднократно гледане няма да се мине. Всеки път се появява и нещо пропуснато.
                                Най-вероято ще жертвам някой уикенд и ще се вдигнем с "Каката" до там. Хубавото е, че и тя харесва такива неща.
                                Обаче едно не ми става ясно, това с доброволците. Да помагат за частен имот, пък ако щете и зад някаква еко или етно идея. Някак не ми се вързва. Все едно аз да обявя набиране на доброволвоци в името на възстановяването на моята къща. Сигурно ще се отзоват хора, еле пък от форум като нашия, но некоректно ми се вижда. Като и да е.
                                Последно редактирано от ctef; 17-09-12, 14:04.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X