Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
    Значи за материала.
    Това, че казвам "каквото дойде", означава че са ползвали това, което им е осигурила природата наоколо.
    Дъбови(но не съм сигурен) греди със сечение окло 20см по 5-6м има само в плевнята (където преспивам ). Другите греди които се виждат по фронта на къщата, имат внушително сечение (макс 15/15) само във видимия си край, назад изтъняват по естествената форма на ствола, а много от тях следват и извивките му. Изключение правят само няколко греди с наистина внушителни р-ри, една по задния край, една в крайно дясно и тази която е затисната от левия зид, но и те са нападнати от гниенето и няма да могат да се ползват в цялата си дължина. Отделно, дървояд е имало навсякъде, не знам сега действащ ли е?!
    С камъните положението е същото. Малко са хубавите. Повечето е трошляк, характерен за региона. Няма нищо общо с Еленския, Троянския или Ловешки камък. Но както се вижда, понаизлязоха още камъни и ще трябва да прередим пъзела към по-добро. Камъка с тухла от вътре няма да го обличам. Местни ми дадоха акъл да спретна по едно кофражче около зидовете и да излея малко бетонче. Щяло да стане "чудно".
    Не мога да запазя всичко, макар че един ден може да трябва за огрев. Мястото и сега е ограничено от новия материал. Ремаркето го завъртаме и позиционираме на ръка, а после захождам с колата. А ще трябва да се вкарва и пясък и филц.
    Колкото до рязането, за сега се справям с прободен трион на Райдър и дълго острие с едър зъб на Бош. Но и то вече започна да се затъпява от разни камъчета по дървото. Сега ще се опитам да го презаточа, да видя дали ще стане. Ако не, следващото.
    Точно.Кофражчето около зидовете ния му казваме пояс.Може да направиш следното.Вземаш талпички премерно 20 ширина 5 дебелина (и дължина колкото дойдат) Рендосваш ги от едната страна.После правиш кофража на пояса като оставяш рендосаното отвън.Армираш го и заковаваш през 50,60 см.по-няколко голями пирона да се покажат откъм армировката и ги сгъваш като кука.Целта е после да не сваляш кофража като по тоя начин ще скриеш грозния бетон пък и рендосаното дърво като като го потъмниш и състариш изглежда много по-добре от бетона.

Коментар

Първоначално публикуван от Немезис Преглед на мнение
      Точно.Кофражчето около зидовете ния му казваме пояс.Може да направиш следното.Вземаш талпички премерно 20 ширина 5 дебелина (и дължина колкото дойдат) Рендосваш ги от едната страна.После правиш кофража на пояса като оставяш рендосаното отвън.Армираш го и заковаваш през 50,60 см.по-няколко голями пирона да се покажат откъм армировката и ги сгъваш като кука.Целта е после да не сваляш кофража като по тоя начин ще скриеш грозния бетон пък и рендосаното дърво като като го потъмниш и състариш изглежда много по-добре от бетона.
      Баш бетон около зида си имат предвид, ама кой ли ги пита
      Иначе за пояса съм съгласен и горе-долу мисля като теб, ама малко по-иначе. Пояса ще се отлее м-у греди 12/12 които ще са от двете страни по горния ръб на целия зид. От вътрешната им страна ще са набити парчета арматура 8мм. Дървото отвън няма да е рендосано, а ще е обработено за състаряване и имрегнирано.
      Но това е само в сферата на плановете.

А стореното до момента е, че реших и реновирах зидовете. Ако си мислите, че зидовете на вашата къща или тази която евентуално искате да си купите, изглеждат по-различно от това Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7040015.JPG
Прегледи:2
Размер:168.6 КБ
ID:5292154 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7040014.JPG
Размер:189.2 КБ
ID:5292155, най-вероятно се лъжете. Най-вероятно те са вековен уютен дом за мравки мишки и какво ли не още.
      Затова пък,сега съм с 2 изцяло реновирани напречни зида и частично реновиран заден. Фугираенето и доискосуряванете оставам за по-натам.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7060056.JPG
Размер:184.2 КБ
ID:5292156
      Позволих си дори и да се заигравам с изграждането и на "пезулчета", както ги наричат тук Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7200067.JPG
Размер:178.6 КБ
ID:5292157 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7200066.JPG
Размер:180.3 КБ
ID:5292158
      Но най-голямото заиграване падна с десния зид, където освен че трябваше да се вгради ВиКато, реших да изградя и едно огнище. Това по повод на съвета в един от по-предните ви постове, че трябва да мисля и за използването на целия приземен етаж. Не че съм решил каво точно ще бъде, но едно огнище е една евтина инвестиция, с оглед евентуалното бъдъщо развитие на помещението. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7200070.JPG
Размер:188.6 КБ
ID:5292160 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7200069.JPG
Размер:185.9 КБ
ID:5293833 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7270072.JPG
Размер:172.3 КБ
ID:5292159

И очакваната равносметка за този каменен пъзел. 20 работни дни и окло 500 лв. за материали - разни пясъци, филц, цимент(около 50торби), вар, тръби... Грубо към 1000лв. -3кг. от и без това скромното ми телосложение. Но най-ценното което вложих е отпуската ми. Мислих да я ползвам за градежа на гредореда, но сега вече плановете се объркаха и всичко относно срокове ще е както се кзва на автопилот. По-важното обаче е, че сега вече имам едни стабилни основи за проекта, а няма да се гради "Колос на глинени крака". Усещам даже как и местните се кефят (без да го казват). И този който ми помага, а и тези които само "контролират".

Коментар

Страшен!!!
        Не знам местните, ма аз много се кефя.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

[QUOTE=ctef;1591934]Баш бетон около зида си имат предвид, ама кой ли ги пита
          Иначе за пояса съм съгласен и горе-долу мисля като теб, ама малко по-иначе. Пояса ще се отлее м-у греди 12/12 които ще са от двете страни по горния ръб на целия зид. От вътрешната им страна ще са набити парчета арматура 8мм. Дървото отвън няма да е рендосано, а ще е обработено за състаряване и имрегнирано.
          Но това е само в сферата на плановете.

Това е още по-добре като идея ако хептен се придържаш към стария стил.Но аз просто смесих стария стил с по-новия.Гредореда на тавана го подмених с нови чамови греди и дъски(старите просто неставаха вече за нищо освен за дърва).И затуй пояса го направих с рендосани талпета.

Коментар

Темпото спадна, но няма как.
            За сметка на това, извърших дейност от ключово знаечение за по-нататъчното развитие на проекта.
            Това е главната греда, майката, куприята или гръбнака на цялата къща.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P8120075.JPG
Размер:182.6 КБ
ID:5296034 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P8120073.JPG
Размер:180.9 КБ
ID:5296033
            Едва успяхме да я вдигнем 4 души. С 4 дърводелски стеги в края, яки български от големите едновремешни, а не китайски, стегнати една с-у друга, като дръжки. Ако се забелязва, направена е от отделни талпи. 5 реда от по 4см, широки 25. Избегнато е снадки да съвпадат на едно и също място. Дължина 8м. Освен с лепило, талпите са осигурени със 100 202мм-ови винта за бетон за директен монтаж 7.5мм. Навивани са от двете страни срещуположно, като предварително мястото е здраво притягано със стеги. Какво мога да кажа в допълнение. Имайки предвид работата на полеви у-я, само с едно ел.ренде, рзултата е задоволителен. Ако бях в цех, с щрайхмус и другите му там машини, съм сигурен, че щеше да е перфектен. Но и така, гредата, сравнена с това което съм виждал до сега по къщите, изглежда като струна . Видими провисвания няма. Ще я подпра обаче на 2 попа, за да се подсигуря с-у изненади. Излезе около 200лв.
            За тези които харесват идеята, подобно нещо би могло да се направи и от чам, с много по-лесно напасване на талпите и с около 30% по-леко. Само дето, чамът ще е по-мек.
            И така, работата продължава Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P8130077.JPG
Размер:178.0 КБ
ID:5296038

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10092011.jpg
Размер:237.9 КБ
ID:5303452
              Да, работата продължи. Защото съм от онези гадове които имат натрупани отпуски от минали години, имах възможност да оползотворя още 15 трудодни. Може отхвърлената работа да не ви се стори толкова много, но според хвърлените усилия, за мен не е така, а и има видим отмет.

Накратко. Завърщих пояса, рамкирането и запълването, като запълването го направих до горното ниво на гредите от гредореда, а не само в рамката на пояса. Направих го не само за да стане по-солидно, а и за да не остават кухи пространства, в които после да се заселят гадове.

Име:10092011(003).jpg
Прегледи:1
Размер:124.7 КБ
ID:5303379 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6896.jpg
Размер:236.3 КБ
ID:5303373 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6897.jpg
Размер:147.9 КБ
ID:5303374 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6898.jpg
Размер:186.6 КБ
ID:5303375

Име:IMG_6904.jpg
Размер:119.0 КБ
ID:5303376Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6908.jpg
Размер:99.6 КБ
ID:5303377 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6909.jpg
Размер:95.0 КБ
ID:5303378
              След това е гредореда. Не стана толкова лесно колкото изглежда, защото едно че материала е доста тежък и за качването му трябваше братска и другарска помощ. Но и се е поизметнал и се наложи селектиране, подбор и напасване. А и се правят и по-специални сглобки.

Име:10092011(001).jpg
Размер:203.8 КБ
ID:5303412 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10092011(004).jpg
Размер:120.4 КБ
ID:5303411

Име:IMG_6907.jpg
Размер:127.3 КБ
ID:5303408 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P9060090.JPG
Размер:180.2 КБ
ID:5303409 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P9060089.JPG
Размер:172.8 КБ
ID:5303410 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10092011(006).jpg
Размер:193.5 КБ
ID:5303413
              И така стигнах до наковаването на грубото дюшеме. Както се вижда има някои осбености, но така реших, да стане по най трудния начин. До вечерта стигнахме, отново с братска и другарска помощ, на 2/3 от площа, но падна мрак, бяхме уморени и не ни беше вече до снимки.

Име:10092011(002).jpg
Размер:220.6 КБ
ID:5303425 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10092011(005).jpg
Размер:197.5 КБ
ID:5303424
              Последно редактирано от ctef; 12-09-11, 17:17.

Коментар

Мераклийска работа!Поздравления!
                Ще следя темата с интерес!
                0осем9осем7шест0осем7едно
                Миро

Коментар

Грубото дюшаме е наковано и може да се каже че стигнах до "Първа Плоча".Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010096.JPG
Размер:171.3 КБ
ID:5306451
                  Мисля на този етап да приключвам активните дейности за тази година. Ще кажете че е твърде рано, но на практика за годината изчерпах ресурса си от време. Това не означава че повече няма да стъпя на обекта. Има много съпътсващи дейности и около къщата, които трябва да се отхвърлят. За сега качихме всичкия останал материал, който стоеше на открито, горе. И се опитахме да го защитим от валежите през зимата, но съм малко скептично настроен, защото си представям какво ще стане като задухат ветровете. Това е бай Иван, който ми помагаше през цялото време.

Име:P1010102.JPG
Размер:185.1 КБ
ID:5306452 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010103.JPG
Размер:186.3 КБ
ID:5306453
                  След като покрих, вече видях и мащабите на долното помещение, и наистина ще трябва да се мисли за рационалното му използване.

Име:P1010093.JPG
Размер:177.4 КБ
ID:5306455Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010094.JPG
Размер:175.2 КБ
ID:5306456
                  Но истински сложната работа предстои тепърва...

Коментар

Е, честит успешен първи етап. Следващият етаж, изцяло дървен ли е? Защото на снимката изглежда като да си затворил всичко с дюшемето и няма къде да стъпи зидария върху друга зидария. С какво си обработил дървесината?
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Следващия етаж ще е отново с гредоредна конструкция. Зидария ще има само за пълнеж м-у гредите, както си е по традиционната технология. Обаче още не съм решил какъв вид да е пълнежа, във всеки случай няма да е кирпич.
                      Относно дюшемето. Избрах по нетрадиционен за нашите земи подход, а може да се каже и най-трудния вариант. Първото е диагоналното разположение на дъските, за по-голяма стабилност на конструкцията. Другото е че покрих цялата площ на веднъж, както показва практиката в Англия и Щатите, а не както се практикувало тук, всяка стая по отделно, за да получа по-добра изолация м-у двата етажа. Разбира се във всяка стая ще си има и нормално дюшеме и съответната подложка.
                      Има обаче и една усложняваща работата подробност. Дюшемето отстъпва на около 8-10 см от периферната контура на къщата. Всички хоризонтални долни греди по периферията, съответно ще бъдат с фалц, който ще препокрие грубото дюшеме, а отвън челата на дъските ще останат скрити от гредите, а не както е при американците, открити. Но те ползват сайдинг, който след това покрива всички конструкционни грозотии, а аз няма да имам външни обшивки. Разбира се, и една летвичка по ръба би прикрила всичко.
                      Болния въпрос за защита на дървото.
                      След като не можах да си позволя да импрегнирам всичко в автоклав, ми се запали главата да мисля какво да правя. До тук действам с отработено масло, смесено с 5% парафин, исектициди Би58 и Нуреле и разредено с малко нафта и асфалт лак за цвят. До тук ми отидоха над 20л. от тази бъркоч. Но ако някой реши да го прави, трябва да има предвид.Маслото и всички продукти на петролна основа не стават за употреба на пряка слънчева светлина, защото УВ лъчите ги разлагат Това може да се ползва за приземни етажи, подпокривни пространства и други подобни. Също така, отработеното дизелово масло по всяка вероятност е по-отровно за дървоядите, тъй като съдържа по-голямо количество сажди и катрани от това от бензинови и газови двигатели.
                      Сега остава въпроса как да третирам дървото по видимите часи на жилищния етаж. Вероятно ще се спра на Резистола, но като гледам какви количества отиват, не ми се мисли. А ще трябва и цвят да има...

Коментар

Колега къде се намира къщата? Извинявай за въпроса може и да си казал но не го намерих.

Коментар

Не, не съм го споделял до сега. Намира се в Средногорието.

Коментар

Питах защото в Негушево видях подобна.

Коментар

Здравей, ''ctef '',направих си регистрацията тук и вече всеки може да задава въпроси към мен относно ''ковашка'' работа.Знаеш,че за мен е удоволствие да отговарям на този вид въпроси...........

Коментар

Здравей,
                                Наистина ме изненадваш! Чудесно е, че има хора като тебе, и че прие да споделяш точно в този форум. Сигурен съм че ще има интерес, а вероятно ще може и да помагаш с уменията си на тези които имат нужда.
                                Предисторията е че се тръгна от това:

Име:Klinci.jpg
Размер:177.8 КБ
ID:5351158
                                Мисля, че ще е по-удачно ако се отвори отделна ковашка тема в този раздел: Ремонт, майстори и материали
                                Последно редактирано от ctef; 27-02-12, 11:27.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X