Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: "Къщата"

    Мои приятели са в подобен "филм" вече 7-ма година. Мисля, че проектът им е уникален - не просто реставриране на къща, а израз на светоусещане и позиция. Рестврацията остава само повод и опорна точка. Виж тук http://www.rahovitza.org/index.html за какво иде реч, може да те сполетят идеи, а и те са много открити за дискусии, биха могли и да помогнат.

    Поздрави

    Коментар


    • #62
      От: "Къщата"

      Първоначално публикуван от dr.justice Преглед на мнение
      ... Виж тук http://www.rahovitza.org/index.html за какво иде реч...

      Уау-у...
      Така не се е работило отдавна - дори от несъществуващите вече строителни клонове на НИПК!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #63
        От: "Къщата"

        Благодаря за линка. Не бях попадал на него. Вероятно защото е на английски. Млади хора, пък и много... и чудесен проект!

        Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
        Първо - Проучването: Трябва да се направят снимки. Много снимки от всевъзможни ъгли и на всевъзможни детайли, за да се прецени по-добре ситуацията и да можем да помогнем.

        Второ - Архитектурното планиране : Виждам, че се стремиш към стила на възрожденските къщи откъм разпределение. Моят съвет е да се опита следното - модерен план, с по-малко преходни помещения и отделени групи ден и нощ, като се вплетат характерни елементи от функционалните зони на възрожденските къщи - чардак, миндери, ниши ако ще характерното концентриране на вратите в един ъгъл. Една двуетажна къща, както подсказва името, има два етажа. Какво ще се случва на долния етаж? Къде ще бъде разположен санитарния възел там? То е ясно, че част от нещата ще се решават "на момента", но имай предвид, че метода на проби и грешки се е използвал от строителите и архитектите още от древността, което много често е довеждало до удължаване на срока за изпълнение. С една дума - трябва ти цялостна концепция, план за действие, трябва ти проект+още нещо. Стълбата - нейното място е там, където е в момента.

        Трето - Конструкция : Трябва да откриеш някой много, ама много печен инженер-конструктор и/или строител специализиран в този тип обекти, да отиде и да огледа и да ти каже (в писмен вид) какво може и какво не. Колони през три метра не е непостижимо, но не е добре при този тип конструкции.
        Така, сега едно по едно. Какви точно снимки биха били от полза? От къщата на практика ще останат само сегашните основи, които ако не се окажат здрави, ще трябва да бъдат направени здрави... Забравих да спомена че къщата по всяка вероятност е в-у скала. Под дясната основа скалата дори се е показала. Като ударя с кирката по пода на приземния етаж бие на твърдо. Че има замазка е ясно, но май ударих на камък, а ми се изкаше да вкопая малко пода, че съм доста висок, а не да надзиждам, защото и така къщата стои малко висока. Относно приземния етаж няма планове. За сега не мисля за механи и подобни. По скоро изба, работилница... От задната страна на основата почвата е почти на 180см височина. Ще трябва вероятно да се дренира, а ще е добре отзад на покрива да има и улук да отвежда водата в страни.
        Нека да насочим вниманието си към 2рия, обитаем, етаж. Ако не се брои чардакът, единственото преходно помещение е дневната. Ако решим и нея да я изолираме, то в стаите ще трябва да се влиза през чардака, което го има в действителноста, но през зимата ще е малко дискомфортно.
        Точно метода Проба-грешка искам да го избегна. Не ми се ще от сега да оставям неща , които ще се решават на момента, защото такива и без друго със сигурност ще се появяват. Точно, цялосна концепция и план за действие! За това първо трябва да се спра на една от няколкото възможности, а после да забивам към подробностите в деталйте. Целта ми не е колони през 3м. и криворазбрана икономия. Но разходите трябва да са максимално рационални, защото средствата са ограничени, както може и да се очаква
        Ето и скица на вариант с предна стълба на втория проектНатиснете снимката за да я уголемите

Име:PlanB2.JPG
Прегледи:1
Размер:38.6 КБ
ID:5238266

        Коментар


        • #64
          От: "Къщата"

          Всякакви снимки биха били от полза - все някой ще види нещо и ще има какво да ти каже. За да се започне да се строи, колкото и да е малък бюджета, не е зле да се направи някакво проучване - както казах от конструктор, а защо не и хидрогеолог - да се види черно на бяло, а не да се облягаш на догадки. Приземният етаж поне според мен не трябва да се пренебрегва, но не съм го виждал на живо и може да говоря наизуст. Много правилно си решил да махнеш всичко и да оставиш само основите - ще си спестиш доста трудности. Това как смяташ да го узаконяваш, като ремонт ли ще минава ? От север има ли възможност за прозорци (май не)? А от Запад?
          Александър

          Коментар


          • #65
            От: "Къщата"

            Аз определено не бих сложил санитарния възел на втория или обитаемия етаж. По-скоро бих се замислил за вътрешни стълби към мазето и там бих го поместил. Това е просто моя идея и мнение.
            Your conscience is all you can take to your grave.

            Коментар


            • #66
              От: "Къщата"

              Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
              Аз определено не бих сложил санитарния възел на втория или обитаемия етаж. По-скоро бих се замислил за вътрешни стълби към мазето и там бих го поместил. Това е просто моя идея и мнение.
              Вечер, като е в спалнята няма ли да му е кофти да слиза до долния етаж всеки път?
              Александър

              Коментар


              • #67
                От: "Къщата"

                Дренаж в скала-интересно решение, баня и тоалетна в мазето - също. Влизането в стаите от чердака- разумно, възможно и не неудобно през зимата, просто чердака се оборудва с капаци с вертикално отваряне-помагат и срещу жега лете-реализирано в Долен и много удачно.
                подаръци за мъже от FACOM
                промоция на читави инструменти

                и на хоби такива

                тел. О879 Ч8Ч 2З5

                Коментар


                • #68
                  От: "Къщата"

                  Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                  Вечер, като е в спалнята няма ли да му е кофти да слиза до долния етаж всеки път?
                  Прав си.
                  Банята трябва да е на етажа.
                  В момента съм така. Слизам по стълбите до долния етаж където е санитарния възел
                  и винаги сънен има зор при слизане и качване.

                  Коментар


                  • #69
                    От: "Къщата"

                    Скалата излиза някъде изпод основите отпред.Задната каменна стена сужи като един вид терасиране на местото. Но наистина това трябва да се проучи. Като терасиране стои и оградата към улицата, която отвън е окло 1.70, а погледнато отвътре е на 0.
                    Мисля и разните варианти за изолирането на чардака. В Елена е остъклен с винкел и е много грозно, но пък се увеличава използваемоста му.
                    Дейноста ще бъде "ремонт".
                    Моля дайте мнението си, кой от трите проекта ви харесва повече

                    Коментар


                    • #70
                      От: "Къщата"

                      Последния вариант ми хареса основно заради стълбите, че са от юг.

                      Коментар


                      • #71
                        От: "Къщата"

                        Сякаш това последното е близо до истината. А дали ще ти е необходим чак толкова голям чардак? Не е зле да се помисли къде ще бъде кухнята, трапезарията. Колко души ще ползват къщата и на каква възраст, колко често ще има гости. Все въпроси, на които трябва да се отговори. Постоянно ли ще се живее там и ако не - колко време през годината и през кой сезон. Ето ти два бързи вариации по твоите идеи, дано не те обърквам само.
                        Не знам как е в действителност, но все си мисля, че приземният етаж трябва да има по-важна функция от мазе/работилница.
                        Прикачени файлове
                        Александър

                        Коментар


                        • #72
                          От: "Къщата"

                          И на мен ми харесва най-много третият вариант. Това дето си го писал в "обяснителната записка", за "главната носеща греда" не е фактор. Не се притеснявай, това не е скелетна стоманобетонна конструкция - мисли за къщата си като за една пространствена кошница


                          П. П. Възможностите на паянтовите конструкции не са за пренебрегване, въпреки, че са непознати за голяма част от съвременните "Кад-конструктори" и направо съвсем несъвместими с бумажните класификатори. Ето например този триметров еркер, колоната, която се вижда, си е направо чисто декоративна (това е много добре видно наживо - конзолите буквално висят, окачени на гредореда). Трабантчето, много удачно дава представа за мащаба.

                          Снимката е от мрежата.
                          Прикачени файлове
                          Последно редактирано от davc; 27-12-10, 20:51.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • #73
                            От: "Къщата"

                            Третата...

                            Коментар


                            • #74
                              От: "Къщата"

                              Явно предпочитанията ви са насочени към 2ри и 3ти варианти. Личи си и професионалния подход на axlastro
                              Аз пък бях задълбал по 1ви вариант. Малко анимацияНатиснете снимката за да я уголемите

Име:Pogled1.JPG
Прегледи:1
Размер:100.4 КБ
ID:5238443Натиснете снимката за да я уголемите

Име:VariantA.JPG
Прегледи:1
Размер:57.5 КБ
ID:5238442
                              И от части по 3тия. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Variantc.JPG
Прегледи:1
Размер:52.2 КБ
ID:5238444Втория в интерес на истината го бях отписал
                              Какво ми е идеята в моите скици?
                              Първо, избутвам банята в най-студения ъгъл на къщата, въпреки че това начупва дневната. Но в получената ниша може да се обособи бокс. За да спечеля малко пространство, я изнасям с лек еркер, а и за да начупя монотонната северна фасада. Тези неудобства са избегнати при 3тия вариант, но там освен притесненията които споделих, ме смущава и малката ширина на централното помещение. Може да се помисли за още малко по-голямо еркерно изнасяне на страни.
                              Другото е разположението на комините. Стремя се да обединя поне 2 от тях, а не да нацвъкам целия покрив с комини, потенциални язви. Огнище в дневната е почти задължително, въпреки ниската ефективност.
                              Чардака е абсолютно задължителен елемент. От него се разкрива панорамата - една от причините да се спра на този имот.
                              На западната фасада прозорци, освен някое малко помощно, на практика не може да има. Границата на имота минава там, а и нивото на почвата е високо и лесно би се влизало.
                              2 спални са напълно достатъчни, една за постоянните обитатели и една за евентуални гости. Един ден може да се мисли и за приземния етаж, а и за плевнята. Приземния етаж би могъл да се ползва за всичко. Това, че сега не мисля за него не е пречка. Единственият проблем би бил, ако един ден ми хрумне да има огнище и там, а не съм предвидил комин.
                              Но дали това което ми харесва, ще се хареса на тези след мен, е най-малката ми грижа.

                              Ето и още едно четиво от инж. Божидар ЛЕСНОВСКИ по темата:
                              http://ka6tata.com/za-ka6tata/restavracia/article/20

                              Коментар


                              • #75
                                От: "Къщата"

                                Колега, виждам че си мераклия. Посети института по Архитектура, Строителство и Геодезия на бул Христо Смирненски (ВИАС).
                                Като влезеш в главния вход (на новата сграда, срещу ресторант Руини) вляво имаш книжарница - там книги и списания има всякакви - отвори ги , разгледай ги и си вземи няколко за четиво. Има "дървената къща" и други подобни. Ако пък решиш да продължиш направо през вътрешния двор имаш библиотека - записваш се като външно лице и ползваш всичко каквото поискаш, имат и ксерокс.

                                Как ще минеш само като ремонт чисто процесуално не ми е много ясно, но ти си знаеш.

                                Успех !

                                П.П. Тоалетната отделена от функционална група "нощ" си е малко неудобно, да не говорим за чисто обонятелните проблеми на това решение. Ако къщата се направи с добра изолация няма да има студени ъгли. Не е зле да има някой хоризонтален и дори диагонален елемент в стените за по-добр апространствена устойчивост. А какви неща може да се направят дори само с керпич и слама. Мания. На картинките, които си направил несъзнателно си подчертал приземния етаж с прозорци, хора, велосипеди - там трябва да се случи нещо повече от мазе, казвам ти го пак и пак и пак...
                                Александър

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X