Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
    Ох братко! ...
    Майсторе, майсторееее! Уж си майстор, а си толкова далеч от истината. Аз дето цепя стотинката на 2 и работя с един човек отдавна съм надхвърлил цената на придобивката. А до къде ще се стигне, никой не знае
    За сведение на следващите, поели пътя обратно към природата, ето моя опит от този "филм". Хижата, която купих в Ржана преди 13 години беше много здрава, но на "груб строеж" и изоставена от 10-ки години. Мислех да я довърша сам (бил съм стр. техник!), но скоро разбрах грешката си. Наех 5 местни майстори, които я достроиха за 6 месеца в напълно автентичен вид. Аз купувах и доставях материалите. Стотинката я цепех на 2, когато не можеше на 4. Разходите само по строежа надминаха покупната цена около 5 пъти.
    Довършителните работи - теракота, варосване на стените, боядисване, ВиК, ел.инсталациите и барбекю ги правих сам.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

За съжаление, сякаш в подкрепа на казаното в последните няколко поста, в пресата се появи и тази новина.
      Бутат рушащият се Еминбейски конак в Смилян
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:КонакСмилян.jpg
Прегледи:1
Размер:152.9 КБ
ID:5453051
      "...По предание конакът е построен по поръка на легенадарния някогашен управник в Средните Родопите Салих ага за Емин бей, един от петте синове на неговия брат Мустафа Аджи ага от Четак (днес смолянския квартал Устово). Според преданието Салих ага заповядал да убият собствения му брат заради злия му характер, но се погрижил и петте му сина да получат дом. Петте конака са изградени в Смилян, но от тях сега е останал само Еминбейският. Други три са били опожарени до основи по време на Освобождението на този край през 1912 г. Четвъртият се разпаднал и бил доразрушен от собствениците си преди две години. Сега от него е останал един зид. Според Марева Еминбейският конак е строен около 1810-1812 година.
      ...„С баща им Камен Главовски поддържахме едната половина на конака, но след като той почина, аз нямах финансова възможност, от три години съм безработен и нямам средства да я поддържам. За реставрация се искат ужасно много средства. Другата част на роднините също не се поддържаше вече няма спасение за сградата, на 80% е разрушена, не подлежи на ремонт“, казва Емил Главовски(собственикът)"

И въобще не е вярно, че не може дасе възстанови, но пуста мизерия...
      Възстановяването на тази сграда ще струва горе-долу, колкото една луксозна снобарска кола.
      Виж по молове и хотели милиарди могат да се хвърлят.

Коментар

В тази фаза на разпад къщата не може да бъде възстановена с автентичната конструкция, поради липса на подходящ дървен материал. Има някои компромисни решения, но цената ще бъде неоправдано скъпа.
        Но дори да бъде възстановена от някои милионер-филантроп - какво от това? Сградата е оставена да се руши поне 100 години, без някои да го е еня.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

http://zemnostroitelstvo.net/
          http://rahovitza.org/

Може някой да си хареса нещо.
          Hyundai Tucson JM 2.0 CRDI 4WD

Коментар

Да, ако си намери нов и мотивиран собственик, с възможности, който да прояви лична заинтерсованост.
            Щом веднъж е построена, възможно е да се построи пак.
            Защо трябва да се построи примерно това, като може да се възстанови конака? Данеби да е много по-евтино?(снимките са от Смилян)
            Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
              В тази фаза на разпад къщата не може да бъде възстановена с автентичната конструкция, поради липса на подходящ дървен материал.
              Няма такъв филм.Кажи какъв материал искаш и ще ти бъде доставен.Само кинти да има !
              Дъб,бук ,осен,явор,череша,акация,орех.НЯма брат нямане за дървената мафия.Само да има кой да плаща.
              Не че го одобрявам де ама предпочитам да отиде по българските къщи отколкото по гръцките и италианските камини !!!
              Нямам нищо общо с това ,обаче ми е позната материя .

Коментар

Собственика на конака, като няма средства да го поддържа,
                защо не го продаде на мераклии да го възстановят.

Коментар

Ами айде де?
                  Според мен вариантите са няколко.
                  Или няма уредени докоументи и разбирателство за собственост.
                  Или се продава и му се търси някаква неадекватна цена.
                  Или се изхожда от презумпцията "Имот не се продава!", или сходната "Това ми е бащиния, как така ще я продавам!?". Последното, много популярно и в наше село, където също много нещо се разпада.

Коментар

Ами айде де?
                    Според мен вариантите са няколко.
                    Или няма уредени докоументи и разбирателство за собственост.
                    Или се продава и му се търси някаква неадекватна цена.
                    Или се изхожда от презумпцията "Имот не се продава!", или сходната "Това ми е бащиния, как така ще я продавам!?". Последното, много популярно и в наше село, където също много нещо се разпада.
                    Тук всичко е обратно и трябва рязко да се намеси държавата. Такива обекти стават туристически и носят хляб.
                    Лично аз като обикалям и като видя село с марсилски керемиди - подминавам.
                    Обаче ако е с тикли спирам и задължително посещавам местната кръчма за хапване на местен специалитет.

Коментар

Къщата Ви е достойна за роман, развълнувах се като прочетох всичко по тази тема "къщата" драго ми е да знам че все още има хора като Вас, които държат на този стил, собственоръчен труд и смелост в това Ви начинание, респект към Вас - Стеф

Коментар

Благодаря, не е чак такова геройство, важно е да се престраши човек.
                        За тези които се интересуват от подобни дейности ето и една книжка на арх. Георги Георгиев: Строителство с естествени материали.pdf В нея са засегнати накратко част от някои от традиционните техники, които се оказва че са сходни по доста части от света. Но и по-важното и изненадващо според мен, че в някои по непреднали страни, намират последователи и приложение. Ето и блога на арх.Георгиев: http://ultrajoro.blogspot.com/

И във връзка с горното, въпреки че аз съм тръгнал вече по малко по-различен път и техники, бих искал да попитам компетентните, каква е законовата уредба за такъв тип строителство в България? Възможно ли е такова нещо(къща от глина с паянтова конструкция) да бъде проектирано, построено и узаконено според сега действащите нормативни закони?

Коментар

...И във връзка с горното, въпреки че аз съм тръгнал вече по малко по-различен път и техники, бих искал да попитам компетентните, каква е законовата уредба за такъв тип строителство в България? Възможно ли е такова нещо(къща от глина с паянтова конструкция) да бъде проектирано, построено и узаконено според сега действащите нормативни закони?
                          Няма норматив, който да изключва материали, технологии и конструкции като неприложими. Нормативите определят параметри, на които разните строителни съоръжения да отговарят. Паянтовата дървена конструкция е напълно в състояние да удовлетвори всякакви изисквания към еднофамилна жилищна сграда. Големият проблем (при положение, че искаш такава) е, че е почти невъзможно да намериш кой да я конструира - просто е извън рамките на привичните таблични сметки и стереотипният CAD-софтуер.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Понеже сега имам време мнооооого,си викам да поразгледам отново,да преговорим уроците.
                            Не бях се вглеждал в тази снимка,и си мисля да задам един въпрос,така просто от любопитство?
                            Как го направи този канал с твойте подръчни инструменти. Аз ще го направя по същия начин обаче на фрезата,направо в цеха.
                            Ако е със "оберфреза"бая си побръмчал.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010203.JPG
Прегледи:3
Размер:159.8 КБ
ID:5461768

Коментар

Примерно с циркулярен трион.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                Примерно с циркулярен трион.
                                Не питам Вас г-н Професор !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X