Топлоизолацията на покрива как ще я правиш? Мога да подшушна нещо , което съм видял на стара къща в Добричко.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
"Къщата"
Свий
X
-
От: "Къщата"
Първоначално публикуван от miro1972 Преглед на мнениеТоплоизолацията на покрива как ще я правиш? Мога да подшушна нещо , което съм видял на стара къща в Добричко.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение...
Включването в равносметката на покрития, изолации и пр. не е коректно. Гредореда е паралела на плочата. Изолации могат да се правят и на двете, а могат да не се правят, могат да са различни и дали ще са допълнение към едното, или другото - е все едно от всяка гледна точка. Всякакви покрития с изключение на керамични настилки (наистина) - също. Освен това, разговорът не е принципен на свободна тема, а върху конкретен тип къща, така че намесването в него на разни открити тераси (и пр. средиземноморски елементи в балканска старопланинска къща) не е уместно.
И понеже нещата стигнаха до изолации, нещо конкретно. Термоизолацията между обитаемите етажи не е толкова съществена. От една страна това и от друга - обстоятелството, че дървесината сама по себеси е доста по-добър изолатор от бетона, много опростява задачата. Всъщност, за такава къща, много по-важно внимание трябва да се обърне на шумоизолацията (конкретно между жилищните етажи). Моето предложение, като комплекс от съображения - корк, с дебелина около сантиметър. Сам по себеси доста скъп, но дотам приключват недостатъците му. Няма лепене, няма мокри процеси, няма технологични изчаквания за каквото и да било, не изисква никакви допълнителни умения. Просто се полага върху черното дюшеме - част от гредореда - и върху него фасонното дюшеме, паркет и т. н. Заедно с останалите дървени елементи осигурява термоизолационните параметри на 7-10 см пенополиуретан от масовите типове. Като шумоизолация, особено на ударен шум (който е основният проблем при гредоред) - просто няма аналогично решение, извън свръх-специализираните системи за студия. За над вторият етаж и покривната конструкция, мисля че вече ставаше въпрос в темата, но всъщност решенията са и по-елементарни.Последно редактирано от davc; 25-01-13, 19:38.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
А мога ли да попитам, при полагането на корк и отгоре дюшеме няма ли да има леко потъване при ходене. Иначе това е супер вариянт, освен като цена както и се спомена.Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
0882 52 00 52 - Жоро
Коментар
-
-
Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение.....
Всичко което писах , е да изясня, че гредореда-греди и черно дюшеме в доставен вид, не са точен паралел на плоча- като свойства,оттам и финансов.Нито пък терасата трябва да е открита,за да се мисли по нейната защита.Мислили сме и правили такива , с покрив , но ажурни дървени парапети. отстрани.
Настилката е важна, поради факта, че всяка такава си иска нейната основа.
Дървото като конструктивен материал ,обуславя и други мерки,които съвсем не се изчерпват с 300 лв./м3,както някой писа по-горе.
Въпреки твърдението ти, че не е коректно да не се намесват изолациите,съвсем на място в моята теза,предлагаш корка. С това съм абсолютно съгласен,но с дебелина поне 2 см.
Не е възможен финансов паралел,ако се сравняват само носещите системи.А това беше основното питане по-горе.
Коментар
-
Греди и черно дюшеме, в доставен вид, са точен паралел на "кангали" желязо и бетон в бетоновоза. Монтирани (наредени и наковани), вече са паралел на отлята плоча. И изолациите, и настилките, и облицовките са "надстройка" и за двете конструкции, като в голямата си степен са и съвсем аналогични.
Керамични облицовки въобще не са в концепцията на конкретната къща (представи си, че не само "вие" сте правили нещо, ма смисъла на темата не това).
Корка може да е и двайсет сантиметра - и ти си прав, разбира се.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Нещо си изпуснал, че от пост №297,обсъждаме изложеният от колегата Ctef въпрос за стойността на изпълнението при различните концепции за подова конструкция-не възрожденските оригинални конструкции!
Затова и писах , че разглеждам казуса само като предвиждане на разходи за единият или другият пакет.
Никой не оспорва достойнствата на дървото,нЕма нужда да се палиш толкова.Допускаш грешки/сега пък с облицовка/, които не си заслужава да коментирам повече.
За пореден път ти припомням,мнението ми за такива дебати- очаква се полза за питащите и четящите , си мисля аз,с аргументи.
Такива анализи са правени вече много пъти с Инвеститори,преди фаза проектиране.
Избирани са и решения,в разрез с икономическата логика-по субективни желания,или в едно родопско село изричните изисквания за одобрение на проекта бяха да е без бетон.Не съм сигурен дали бяха само общински, или свързани и с финансирането по европрограма.
Нахвърлях тънките моменти,които трябва да се премислят предварително:Мокри помещения,шумо и топло-изолации,обработка на тераси/покрити или не/,обработки на дърво/вкл. и декоративните/,има ли качествен дървен материал наличен и на нормални цени и т.н.
Коментар
-
Точно защото се очаква полза - хайде да не си мериш кардана точно с мен. Пишем в чужда тема със конкретен предмет. Спокойно можеш да си отвориш собствена, в която да обясняваш, че трябва да се наеме "фирма", да се реализира всичко поместено в рекламните дипляни на търговците. Да се похарчат четири пъти повече пари от тези, с които се справя до момента, като три четвърти от тях не за къщата му по същество (ма и ние деца храним). Човекът при всички положения е претеглил (в самото начало) и тази схема на работа - явно не го устройва.
Казал съм мнението си, и съм се аргументирал пунктоално. Няма смисъл от нови и нови локуми с цел самоизтъкване.
Облицовка - имам предвид накаква отдолу - никаква грешка не е.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
От уважение към огромния труд на Стеф, колегите които тепърва тръгват по неговите стъпки и колегите, които съвсем добронамерено помагат с професионални съвети, моля модератор да почисти темата от спамерски изхвърляния /вкл. и този пост/, за да остане наистина само и единствено полезнатата информация.
Коментар
-
Недоразуменията май тръгнаха от това, че аз не споменах изрично, за каква къща е отправено питането. Мислех че след като го пускам в темата, то се подразбира че става дума за оригинално гредоредна(паянтова) къща като моята. От там тръгнаха и догадки за етажност, теракоти по подовете, целесъобразност и т.н.
Но както и да е.
Не мисля, че примера който съм дал с гредоред-1 не отговаря точно на 1ва плоча. Разбира се, трябва да се прибави и цената на труда. Точно това си е. По кара-дюшемето се ходи и се работи нагоре. Нищо по-различно няма какво да му се доизкусурява. Остават една топлоизолация и дюшеме. Единствено в банята отливане на една плоча 1,50./2м. от лек бетон и теракот на пода и'.
Първоначално публикуван от miro1972 Преглед на мнениеТоплоизолацията на покрива как ще я правиш? Мога да подшушна нещо , което съм видял на стара къща в Добричко..
И защото продължават въпросите от същия човек, които са пряко свързани с темата, мисля отново да споделя отговора си на лаик открито, за да може да бъда коригиран.
Както се вижда, ще правя това което си правил ти 1-1.
Просто вече съм абсолютно сигурен че дървото ще е мояматериал.
Казваш че си купил материала по 300лева.Ама това е цената за мокър -чам.
Ако трябва да сме чесни чамовия метериал не е за предпочитане ама като няма Дъб.
Днес ходих с моя приятел -дърводелеца, да поогледаме и установихме че, нещата са точно като твойте.
Понеже аз съм на ниво събаряне обаче, понеже съм припрян реших да се заема със набавяне на материал.
Имам Осен ,талпи и смятам изтворя Куприята,да я залепя другата седмица.Мисля да направя две-една и за отпред.
Моята е 6.5 метра.
Колегата ми обаче ми дава съвет който не ме кефи ама май ще го послушам.
Напречните греди иска да са също лепени.Притеснява се от евентуално усукване и аз до някъде споделям.
Смятам да поръчам талпи 14-6 и след няколко месеца естественно сушене да ги залепя и да станат 12-10.
Кажи какво мислиш за момента? А за импрегнирането?????
Но не прибързвай, и обмисли обстойно всичко.
Цената за материала ми е средно 300лв. Работил съм с бук и чам. Основно бук, за дъските и покривната конструкция, чам.
Сега, дали се прекарах с тоя бук? Че се обработва по-трудно и е по-тежък е ясно. Че се измята, също, но не е фатално. Стига да се подходи правилно отначало. Просто като се поръчва материала, резервата трябва да се остави в най-дългите греди от всяко сечение. След това, при работа се подбират най-добрите, за необходимия размер, а по-посуканите, слизат в по-късия размер, като резерва. И така. Аз не се усетих да направя така, и се чудех какви фокуси да правя, че да се включа в наличния материал.
Куприята. Да, и аз, ако я правех сега, щях да я направя от чам. Много по-малко се усуква. По-лесно ще се калиброва на щрайхмус, талпите ще легнат плътно, лепилото ще хване здраво. Аз се измъчих с тия букови талпи. Но ако тръгнеш да правиш всички греди от подови гредоред слепени, ще е хубаво, но и много трудо и времемко. Не знам!? Мини на паравоъгълен профил и по-голямо сечение. Ако ще работиш с чам, имай едно на ум че е по-мек материал, с по-голяма склонност към провисване. Подпорите ти ще трябва да са малко по нагъсто. Освен това, като споменах и премостващите греди ще трябва да са с по-голямо сечение от букови или дъбови, например.
Кога да поръчаш материала? Напролет. Че като е сечено ранна пролет, дървото е спало цяла зима, и в него има най-малко сокове. Поне така е при широколистните. За чама предполагам същото, защото и при него има летни и зимни годишни кръгове, като зимните са по-сбити и твърди. Ако можеш да си позволиш импрегнация в автоклав, какво по-добро!
С тия 6,5м.,къщето ти ми се вижда като да е от по-малките. Мисли за оптимално използване на пространствата. Би могъл да "откраднеш" нещичко ако пуснеш леки еркри в някоя от страните. Най-лесното е напред и назад. Просто гредите ще са малко по-дълги от основата.
Без планиране няма да минеш. Всичко трябва да е предварително премислено и начертано. За това използвай времето. Не се хвърляй направо на работата! Ако ти трябва да се ориентираш какво имам предвид, кажи да пусна моите работни скици, не смея да го нарека чертежи.
Коментар
-
Пусни ми ги някъде тея скици.Така за обща култура.
Какво да премисля повече незнам.За горния етаж изобщо не съм решил,обаче хубавото на тая конструкция е че е лека и няма проблем да има стена навсякъде.Аз канал и комин ще барна като тебе в зида.Водата и тока мога да ги скрия всякак .
Нещо ме трвожиш с такива изказвания
Я една задачка-закачка. Така като гледаш моите скици, кои стени биха могли да се преместят безпроблемно, без това да повлече след себе си необходимост от промяна на заложената конструкция?
Пуснал съм ти и предварителните варианти, може пък да си харесаш някой. За списъка с материала, са докупувани в последствие още 20бр. 12/12/250см за паянти, и 3бр 14/14/350, към кубик и половина бук май беше. Та това е целия материал за къщата до сега - над 20 кубика, кой като иска да го смята...
Предполагам, вече може публично да си задващ конкретните въпроси. Няма срамно и е безсмислено да се крием като ученициПрикачени файлове
Коментар
-
Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение............. Да се похарчат четири пъти повече пари от тези, с които се справя до момента, като три четвърти от тях не за къщата му по същество (ма и ние деца храним). Човекът при всички положения е претеглил (в самото начало) и тази схема на работа - явно не го устройва.
...................
Никъде не съм и мислил да налагам този аспект на нещата.Прочети пак...преди да се вменяват неверни твърдения.Но като го повдигаш:
По мое мнение, задължителната професионална намеса в такива случаи,може да се сведе до опитен конструктор и ръководител на изпълнението.Защо конструктор-защото ще изготви най-оптималните сечения,връзки,стъпвания .Ще провери и състоянието на основите и даде препоръки за усилване ,където е необходимо.С две думи-ще измисли сигурната конструкция по най-рационалният/евтин/ начин.Да ,взима някакви пари/които като не са официален проект,съвсем не са много/,но ти спестява други и ти осигурява спокойствието.
Ръководителят-ми може и да си ти/това не е лично към теб/.Стига да имаш знания,опит и време.Всичко това , е валидно разбира се , ако не се върви по легалният ред.
С това , изчерпвам разни несъществуващи премервания.
Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение............. Нищо по-различно няма какво да му се доизкусурява. Остават една топлоизолация и дюшеме. Единствено в банята отливане на една плоча 1,50./2м. от лек бетон и теракот на пода и'.
За сега мисля да правя топлоизолация на таваните, с каменна вата или жълтата вата, м-у гредите отдолу, а под тях да затварям с дървени тавани. Дане се бъркат със сачак.
Имам някъде снимки на небрежно работническо изпълнение на този детайл.Ако искаш, ще ги изровя.Още на този етап ,от деформациите на гредореда, се беше напукал лекият бетон и връзките на зидария с дървени колони.
Ватата,щом е за топлоизолация,също трябва да се подбере по-внимателно.Жълтата е с най-ниската плътност и се влага в гипсокартонените стени за звукоизолация.За топлоизолация се подбира каменна,с плътност-функция от дебелината ,която може да се побере като пакет и желаната степен на защита.За ориентир-в практиката за покриви, се работи с дебелини от 8 см. нагоре и плътност -от 50 кг./м3 нагоре.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнениеЕто цялата документанция по която работя до сега. Който няма сериозни намерения, няма смисъл да я отваря, само да се отегчава излишно. Затова и не ги пускам като изображения, да пълнят излишно темата, но за протокола и изчерпателност вече ги има.
Нещо ме трвожиш с такива изказвания
Я една задачка-закачка. Така като гледаш моите скици, кои стени биха могли да се преместят безпроблемно, без това да повлече след себе си необходимост от промяна на заложената конструкция?
Пуснал съм ти и предварителните варианти, може пък да си харесаш някой. .
Аз се страхувам от друго.В балкана където е моята къща падат снегове по над метър и по тази причина повечето местни хора са си покрили къщите с ламарина.
Това не означава че ще сложа някоя тенекия и аз ама ще търся леките варианти.
Все пак съм на 835м.
Да ти кажа ли малко странно ми звучи 20 кубика материал???? Може би след дюшеметата и лампериите , ама ще споделяме в последствие.
Коментар
-
Петьо .. на баба ми къщата е на 800 метра Н.В. и също е покрита с ламарина .... обвита е с ламарина и отстрани ...
Покрива се "самопочистава" ... а отстрани е направено заради кълвачите.Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "
Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар