Обява
Свий
Няма добавени обяви.
"Къщата"
Свий
X
-
От: "Къщата"
Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнениеБлагодаря за отговорите!
Да, армировка за арболита зъщо се препоръчва. Особенно при зидане на блокчета, както е и при Итонга за големи стени„ ако не ме лъже паметта. Мислил съм и за подобно хоризонтално укрепване. Разпробиване на вертикалните и диагонални дървени елементи и прокарване на арматура Ф8 коризонтално, на 4 нива през 40см, да речем. Плюс някой и друг вертикал където е необходимо и шиповте - около 100Кг. да речем 150лв. утежняване. Арболита има свойството да е един вид леко еластичен, т.е. да поема натиск или леки огъвания и след това да си възстановява формата. Не е съвсем крехък, заради дървените стърготини които се явяват един вид фибри в структърата на този вид олекотен бетон. Обаче, сериозен проблем с пукнатини наистина ще има по местата на преход сидария(или бетон) към дърво. Но моля да обсъдим това отделно когато говорим за мазилките.
Много ще ми е трудно да направя цялостна съпоставка на цените, но в случая не най-евтиното е водещ критерий.
Все пак да опитам.
По груби изчисления квадратен метър стена от арболит ще ми излезе не повече от 10лв. заедно с арматурата.
Квадратен метър тухли 4ки 15 бр. по 60 ст. средна цена + някакъв хоросан пак 10 лв. Планките колко да ги сложим? 2лв.?
Мазилките. От едната стена ги слагаме равностойни, обикновенна мазилка. От другата страна, за арболита пак обикновенна, но за тухлата ще е мазилка + топлоизолация. Каква да е? Външна 30тина лв. за метър. Или вътрешна - гипскартон, скара, вата. Колко ще дойде?
Най-сериозния проблем при арболита, според мен ще е доброто му миксиране. Става дума за над 7-8 кубика лек бетон да се обърнат. Но пък и хамалогията по същото количество тухли не е за пренебрегване.
Отвътре ти предлагам да забравиш за картони-по много причини,вкл. и финансови,вкл. и потенциални постоянни пукнатини.За мазилката и вариантите вече ти писах.
Коментар
-
ОСБ не сложих дори и на покрива, където наистина можеше да мине. Единствено стрехите да са от дъски, защото се виждат.
И после какво да ги правя м-у гредите? Много вата ще бъде пак 7-8 кубика, но нетова ще е главния проблем, а финиша. Ако е за лакиране, абсурд.
И за гипсфазер съм мислил, но нали видяхте мнението на колегите за гипскартона, не гоним перфектна, а автентична визия. Ще трябва зорлем да състарявам и къдря мазилката, вместо само едно леко гипсче, като му е технологията. А и отварянето на фугите с времето...Последно редактирано от ctef; 17-09-12, 14:40.
Коментар
-
Мдаа, пишем едновременно, ето доразвиване на въпроса ти
А за финиша, все още далеч не всичко е избистрено. Дори и да предположим, че на места ще има дървена обшивка, то на останалата външна част и всико вътре ще си има мазилка.
Та да я изкоментериме и нея ако искате.
Отзад напред. Това финосване което казваш, Алекс, какво е? Аз имах на ум варова шпакловка, както се е правило навремето.
Да но от външната страна, особенно от северозапада, мазилката задължително трябва да е хидрофобна, водоотблъскваща. Ще трябват добавки, нали? Най-простата е Ц200. Други възможности? Грапавостта от тези страни не ме интересува, единствено важното е да са хидрофобни и да белеят все пак.
Другото много важно нещо, избягването на напукване! Критичните места са преходите дърво-пълнеж. До колкото знам, традиционно се ползва рабицова мрежа. Но тя е трудна за работа, стреми се да избутва мазилката, нали така? Какво ще кажете, ако мазилката се направи с полипропиленови или стъклени фибри? Ще сработи ли тази нова технология в този случай?
Коментар
-
Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнениеМдаа, пишем едновременно, ето доразвиване на въпроса ти
А за финиша, все още далеч не всичко е избистрено. Дори и да предположим, че на места ще има дървена обшивка, то на останалата външна част и всико вътре ще си има мазилка.
Та да я изкоментериме и нея ако искате.
Отзад напред. Това финосване което казваш, Алекс, какво е? Аз имах на ум варова шпакловка, както се е правило навремето.
Да но от външната страна, особенно от северозапада, мазилката задължително трябва да е хидрофобна, водоотблъскваща. Ще трябват добавки, нали? Най-простата е Ц200. Други възможности? Грапавостта от тези страни не ме интересува, единствено важното е да са хидрофобни и да белеят все пак.
Другото много важно нещо, избягването на напукване! Критичните места са преходите дърво-пълнеж. До колкото знам, традиционно се ползва рабицова мрежа. Но тя е трудна за работа, стреми се да избутва мазилката, нали така? Какво ще кажете, ако мазилката се направи с полипропиленови или стъклени фибри? Ще сработи ли тази нова технология в този случай?
После грунд и дишаща боя.Получи се много добре.Елиминира се необходимостта от гипс.Може и варосване ,но се взимат допълнителни мерки, за да не цапа."Дишането",т.е. процеса на поемане и отдаване на влагата са гарантирани.
Варовата шпахловка е вече доста стар метод.Ако има кой да приготви сместа по старите рецепти, да изчака да се угаси достатъчно и да уцели правилният момент за полагане.Има и нови готови материали за целта,но нямам преки наблюдения.Резултата също е известна зърнистост.
Гипсовата изциклена е "джам праим",но в случая,мнението ми е, че не ти трябва.
Всичко това за отвътре,при положен основен хастар.Тези варианти из селото предполагам ще ги видиш.
За критичните зони, освен че трябва да се стабилизира максимално стенната към дървената конструкция за което говорихме,вместо рабиц,по-добра работа ще свършат заварените мрежи от ф2 .На всеки преход трябва да се влагат ивици с по 25 см. от едната и другата страни.Така мазилката става самоносеща се в проблемните зони.
За външен финиш може да избираш между циментови мазилки/като тези с които работят алпинистите-драскани и влачени/ ,полимерни-/бягаш от автентичност,но може са се самомият при дъжд/,пръскана мазилка/често предпочитан вариант/,фасадни бои и т.н.Като препоръка-ако ще е тънкослойно покритие-фасаген примерно, на слънцето може да забележат дефекти от основата.Ако това би те дразнило, може да се нанесе външен кит преди боята.
Най-разумно/бюджетно/ за огрявана от слънцето фасада е да се избере зърнесто покритие.
Сега,някой лепят и миди,или натрошени бирени бутилки , но това е друг въпрос.
Коментар
-
Нещо не виждам армировъчни мрежи от Ф2. Най-тънките са 4. По ситни откривам, че ги водят сита. Това по поръчка ли ще трябва да се прави, и ако да, какво да е разсоянието на плетката?
А не казваш нищо за фибрите. В случая няма ли да вършат работа?
Коментар
-
Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнениеНещо не виждам армировъчни мрежи от Ф2. Най-тънките са 4. По ситни откривам, че ги водят сита. Това по поръчка ли ще трябва да се прави, и ако да, какво да е разсоянието на плетката?
А не казваш нищо за фибрите. В случая няма ли да вършат работа?А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Стеф, от няколко дни забелязах темата ти и я препрочитам за пореден път, шапка ти свалям за ентусиазма, търпението и майсторлъка. Много гориво ми слагаш и за моите идеи и въжделения. Ще следя с интерес.Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
0882 52 00 52 - Жоро
Коментар
-
Първоначално публикуван от zoro-1 Преглед на мнениеМного гориво ми слагаш и за моите идеи и въжделения.
Ако поне и още само един човек види че нещата могат да се направят и така, и се захване с подобен проект, значи написаното и показанато няма да са напразно. Вероятно 99% от участниците във форума са с по-добри физически данни от мене, а вероятно и материално.
Така че You can do it!
Коментар
-
Златна есен, както се казва, но за съжаление вече не мога да съм толкова често на обекта. Този уикенд обаче го уплътних в редне на керемидите и проби с арболита на живо.
Керемидите ми стигат едва за половината покрив. Но пък лицето на къщата стана много красиво. Това не е самохвалство. Просто намеквам, че закръглените ъгли на стрехите и липсата на улуци си имат своя чар. Ръба на стрехата става като ситна драперия и много ме кефи!
Колкото до арболита, пробвах в единия ъгъл и на стената, новия чамов талаш с който се снабдих. Ще трябва да изчакам да стегне, за да декофрирам и да видя как работи системата, вече на по-голяма площ. Едно е ясно, ако се бърка на ръка, ще ми се вземе здравенцето. Не че е тежка сместа, ама...
Коментар
-
Ами ето отговора който получавам от специалист:
ctef60
Ако на такава бетонобъркачка се сменят лопатките вътре, с други по-тънки да речем с кръгъл профил, няма ли да се получи?
"Ако е гравитачна, каквито и профили да правиш на лопатката бетона с малко вода залепва за въртящия барабан и не се получава качествено смесване.Вече споменах,че бетона трябва да е земновлажен.Ако е правен в обикновенна бетонобъркачка сместа изтича през формите,нарушава геометрията на изделието,забавя се времето за набиране на първоначална якост,...
Да не споменавам,че най-големия враг на бетона е излишъка на вода при приготвянето му."
Де да знам!? И въпреки това, може би ще пробвам това което съм намислил с нови лопатки. Това е много характерна черта за Българите и българските форуми. Питат, разпитват и накрая пак си правят това което са си решилиОгледал съм се в една на старо в Продавалника. Може да я видите ако искате 160лв., има и една с принудително бъркане ама ми е далеч.
А ето как се получава за сега. "Бетон" е, макр и дървен
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар