И все пак освен транспортните средства до 3.5 тона, какво става с корабите, със самолетите, с камионите, с военната техника ??!!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Края на ДВГ в Европа - всеки ден по една две статии
Свий
X
-
Първоначално публикуван от stako Преглед на мнение... с военната техника ??!!
Ние не сме неутрални!
- 1 like
Коментар
-
Само дето нефта не е само гориво. Половината от заобикалящия ни свят е направен от нефт. Та като няма нефт от какво ще се правят пласмасовите електрички(щото темата е за коли).
Коментар
-
Ма-а-а-атушка, то е ясно, че без Матушка сме загинàли.
"Продается лес, продается нефть, продается газ...", пееше Слепаков
-
Споням си как в далечната 1994, работейки с компютър 486 мразихме до дъното на душата си Бил Гейтс, задето откраднал идеята за MS-DOS, а и идеята за Windows 3.11 ... не че сега не го мразим за чипирането
И оооо дежавю сега омразата се пренесе и върху Мъск, задето успя да продаде нещо дето не струва нищо за толкова милиарди, които е взел на заем и няма да върне нищо.
-
BatGeorgeone коментира
Днес, 13:42
....
Ако имаше основание бих си седнал засрамен, ама не и в случая. Ако ставаше въпрос за магданоз, сееш го и след два месеца е готов, да си седна. То и нефта е възобновяем, ама там сроковете са малко по-дълги.
-
-
Тайно изпратеният в ЕК „План за реформи на българския електроенергиен пазар“ се оказа доста елементарен документ - чисто и просто План за съсипване с цел национализация на единствените значими и изградени в новата история на България частни централи - т. нар. американски централи ТЕЦ ContourGlobal Марица Изток 3 (МИ-3) и ТЕЦ AES Гълъбово (МИ-1).
Ами сега ще останем на тъмно, студено, или поне с режим на тока.
Каква е себестойнстта на ел енергията добита от лигнитни въглища и от природен газ със включено "пълно ценообразуване"?Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Аз днес отидох на работа с кола на ток - Hyundai Kona от Spark. Нямаше никакви грижи на -4, мисля че и бях първият ползвател за деня. Отоплението сработи и колата си вървеше както обикновено. Разхода също не беше по-различен от друг път. Беше на около 45% батерия и оставащи 95км пробег, но това е доста относително.
Според мен това е бъдещето - споделени електрически автомобили (+ адекватен градски и междуградски транспорт). Няма да е скоро, няма и да е лесно. Аз бих си купил електричка при първа финансова възможност. За съжаление все още са основно за богати хора в богати държави.
- 1 like
Коментар
-
Доста необмислено според мен, явно сте били "авантюристично" настроени и не сте познавали възможностите на колата. Всички пътували (и стигнали) с електрички Белград-София за които знам, са карали със около 80 (вкл. и с Тесла), което за мен е абсурдно и опасно за магистрала. Този участък май още не е "електрифициран" със зарядни станции и си е приключение.
А тези Кони по тестовете са силно надценени, особено от едни журналисти, които поставят "рекорди" с тях, но не наблягат че е със скорост от 80 и даже 30-40 км/ч (последният "рекорд" - около 700км с едно зареждане)
-
Нямам и не съм карал Тесла, нито познавам някой с такава. Обаче от всички статии, ревюта и т.н. се вижда, че тази кола не може да мине 400км с пълна газ. P100D е с 100кВч батерия, а разхода на магистрала е над 40. От София до Слънчев бряг обаче има няколко зарядни и вероятно е възможно с няколко кратки зареждания да се кара с нормална скорост.
Има(ше) една тесла във рентакар фирма, но като питах преди време ми казаха че е резервирана за месеци напред, а и цената беше соленичка за експерименти (макар че това се преглъща). Сега може да има и повече от една, не съм търсил.
-
Хм, аз май бях писал преди, че теслите в Норвегия се движат бавно, но нЕкои ме апострофираха, че такива им били законите...HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1
Коментар
-
Коментар
-
Аз съм сектант староверец от сектата на Рудолф Дизел и светлото бъдеще е само в дизеловите двигатели . Някога в едно далечно минало съм завършил вечерен техникум по енергетика и транспорт инж. Георги Минчев (вечерното на Вилхелм Пик) и съм писал дипломна работа дизелови горивни уредби . Иначе добива на Литий в Чили и Боливия вече е превърнал огромни територии в пустиня ама те нали са в третия свят и не се виждат от лъскавата ни Европа та съответно проблем няма . https://bgn.koshachek.com/articles/l...ata-sreda.htmlПоследно редактирано от sek.1; 17-02-21, 07:36.
-
Не знам, не знам. Аз днес пак за експеримента се придвижих с електричка до работа. Нямаше грижи - "запали", отоплението работеше, отоплението на стъклото също, само на волана за съжаление нямат, както и подгряване на седалките (тази версия на Кона, иначе си имат). Термометъра на колата показваше -7 и абсолютно съм сигурен че не беше карана днес, защото снощи същата кола беше на същото място и стъклата бяха замръзнали.
Препоръчвам на всеки със някакви съмнения (и от София) да пробва електричките на спарк и да се убеди във качествата им. Не са евтини, в най-добрия случай излиза колкото такси, а ако търсиш къде да паркираш или попаднеш в задръстване става дебело, но идеята така или иначе не е пестене. За мен единственият им проблем е че когато ми трябва спешно по закона на мърфи наоколо няма нито една. Другият проблем е че им сложиха ограничение на километрите и за над 200км излиза много скъпо, иначе щях да си направя повечко експерименти.
- 1 like
Коментар
-
Автомобилите у нас с екостикери след 12 юли | Moreto.net - Варна
https://www.moreto.net/novini.php?n=434593
То аз обмислям да си коригирам моята предишна прогноза: ДВГ на практика умира до 2025!
Коригирам на 2023г.Знам че звучи много смело и тука са велики умове и капацитети ! И повечето карат 20 годишни коли в изрядни технически(по техните думи)
Напомням че качеството на интелекта се състои не толкова в парите колкото в начина на мислене! Не знам защо повечето се хванахте за доходи и при положение че обсъждаме съвсем други неща!
Затова прегледайте пак графиците проверете сметките ми дотук и помислете сами!
Напредъка не е линеен - ами е логаритмичен или е на квадрат! Освен че увеличава се двойно успеха на електричката ама и времето и се намаля двойно!
Не случайно по рано имаше интервали от 10 години - за да се случи нещо!
Сега "нещото" се случва на 2 години ! Като тенденцията е да стане една! Никога досега не е случвало!
Никога досега е било : ако не си купиш кола тази година - догодина същия модел ще има нещо фрапиращо ново!Фрапиращото ново не е само двигателя.Това са: Лед Фарове виртуален кокпит 230V в колата вече е стандарт и сума ти други!
Абе хора те колите още малко и ще станат като лаптопите - да остаряват за година две!!
По горе имаше хора дето говориха за 20-30 години! Това е ограничено мислене на база това което са живели! Това само показва колко непредвидими са те!
П.П
ДВГ на практика няма да изчезне.Той ще си остане (лично мнение) в тежкотоварните машини в корабите и други.Но леките коли дърпат прогреса!Те се развиват страшно бързо един път поради самата еволюция и втори път заради самите рестрикции и забрани. Електричката не е в бъдещето.Тя вече е тук!(посочих и къде).
За рестрикциите.Те не са в близкото бъдеще - те се пишат сега в момента и почват да се въвеждат постепенно от тази година!
На практика (лично мнение) в 2023 година който има 15-20 годишна кола - ще бъде силно ограничен.Няма да кара повечето градове - ще му увеличат данъците няма да може да мине преглед и прочие. Тези коли които са по нови и имат Евро 4-5 - те ще бъдат на доизживяване. Макар и силно ограничени - ще има живот в тях!
Може би сбърках - и вместо технически/икономически данни трябваше да напиша график за стойноста и обезценяването на колите във времето
Уморих се да казвам защо Тесла е революционна кола! Не е заради пробега и постиженията и.Нито заради цената!
Тя е революционна заради концепцията (както създателя си) да бъде платформа с възможност за усъвършенстване!
На практика ако си собственик на Тесла (купил си я 2019) - и примерно в 2022 година измислят нова батерия и пълен автопилот.На твоята кола вадят компютъра и слагат новия! Вадят ти старата батерия и слагат новата.И реално получаваш нова кола с всичките постижения.Това разбира се е само теория - и може да не се случи никога или да е възможно но цената да е висока.Но си е сериозна опция и предимство.Защото другите коли нямат такива възможности - те си умират с това което излиза от завода!
Коментар
-
И тук е закопано кучето "Те се развиват страшно бързо един път поради самата еволюция и втори път заради самите рестрикции и забрани. " - Биййййп ти и прогреса дето го пришпорват със забрани, глоби и ограничения. Значи като ми забранят да си карам дизела, ща не ща ще минавам на електричка и ако искам да се движа когато аз реша и за където аз реша ще трябва да се разкеша мощно. Или да съм от правоимащите. Това вече е играно - в началото на комунистическия ни път на развитие са били конфискувани даже и мотоциклетите. Знам го от брата ня дядо ми, който е крил един мотоциклет по хамбари и плевни докато отмине тази лудост. Не искам да го преживявам!
Гагич, покрай борбата срещу "Матушка" с помощтта на електрички, забравяш нещо много по-важно - електричките подлежат на контрол много повече от ДВГ автомобилите. Най-простото - гориво в туба все може да се намери някъде "на черно", ама я намери ток "на черно". Идеята на елекричките е едни батя да държат мрежата за зареждане и да доят и стрижат стадото колкото и както си искат. Само сравни цената на 100 километра с ДВГ и ако зареждаш електричката на "бързозарядните" станции. Слагам "бързозарядните" в кавички, щото тока за 100 километра го точат по петнадесетина минути.
-
В този ред на мисли има теория, че светът е пренален с всичко над 3 милиарда. Но тъй като станахме твърде бързо 7, а скоро и 9, то вече цифрата падна на 2 милиарда максимум. Унищожението на излишните щеше да стане с вирус. Но вируса трепе най-слабите, уязвимите и предразположените. Смяташе се, че трябва да останат 20% елит и 80% бачкатори. Но всичко това претърпя развитие. Не трябват никакви бачкатори. Трябват само 100 % елит, умен и надежден, които да създава и управлява изкуственият интелект, който ще върши всичко останало. Та горе долу се опитвам да перефразирам и да изясня, какво искаш да кажеш. За едно вече не толкова далечно предстояще.
-
Мишев, ай на бас, че през 2023 ще си карам дъртия пушилник(стига да е жив дотогава де, ама няма признаци да се предава), и ще си карам в почти всички градове. Ся-може да не ме пускат баш у центАро, или да измислят някакъв по-голям данАк, но и това не ми се струва вероятно.
Слез от лаптопа и влез в реалния свят.
-
-
Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение...
Напомням че качеството на интелекта се състои не толкова в парите колкото в начина на мислене! Не знам защо повечето се хванахте за доходи и при положение че обсъждаме съвсем други неща!
...
Абе хора те колите още малко и ще станат като лаптопите - да остаряват за година две!! ...
Проблемът, за който сега опърдяват света, е точно резултат от начина на мислене на западното консуматорско общество. Просто, зинало алчно да лапа и арогантно-нахално.
Трябва да се плюска непрекъснато. Колкото повече - толкова по-добре. За да може да е що-годе по кесията на бройлерите, и да е по-голяма печалбата, се правят стоки еднодневки.
Светът е заринат от отпадъчни пластмаси, та сега еко-пръдльовците се чудят какви регулации да измислят, просто защото на западния консуматор му беше по-удобно и по-изгодно да замени трайните (но по-скъпи и евентуално по-неудобни) неща с такива за еднократна /кратка употреба.
Ние сме много фйешън и ходим с пластмасови пликчета и торбички. Нас ни мързи да мием чаши и чинии - използваме еднократни. Сменяме хладилника/печката/пералнята/колата/телефона не защото вече не ни вършат работа, а щото комшията/колегата си взел по-ново и ние трябва да демонстрираме, че нашето пишле е поне толкова голямо. Ако че за целта се набутваме с безкрайни кредити и трябва бясно да търчим в колелото, щото а спрем, а сме потънали.
И всичко това струва ресурси и енергия за да се произведе ...
А после, за успокоение на съвестта (доколкото изобщо има такава), почваме да се правим на големи защитници на природата ...
Ние не сме неутрални!
- 10 likes
Коментар
-
И аз мисля, че написаното е много вярно, но нека да изчакаме и останалите експерти да се изкажат по въпроса, че хич не се вписва в духа на форума.
Всякакви ревове за екология, Евро7 Евро8 и т.н. са пълен смях на фона на избълваните емисии за производството на колите еднодневки, отделно за рециклирането им, да не отваряме дума и за разните бели и черни техники.А изхвърлянето на храна, включително и съвсем годна попада в съвсем друга графа и от моя гледна точка е гнусно.
-
И в този дух - практически ще изчезне вторичния пазар на електрички. Жизненият им цикъл ще свършва с гаранцията на батериите при първият им собственик. Най-вероятно той ще трябва да плати "данък утилизация". Т.е. в момента, в който първия собственик реши да я продава, електричката ще е сериозно обезценена. Може би до 90% от стойността й ще е загубил първия собственик?
Има и тънкости - гаранцията на кого се дава ? Обичайната практика е САМО на първия собственик?
Идва и въпроса със застраховките - застрахователя какво покрива? Колко ще е премията по каско?
-
Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение...Проблемът, за който сега опърдяват света, е точно резултат от начина на мислене на западното консуматорско общество. Просто, зинало алчно да лапа и арогантно-нахално....
Ние това си го знаеме още от времето , кога градяхме Светлото бъдеще - планомерно , гладко , за всеки по равно и дефицитно.
.... и вноска за кола . Самата кола - някъде на хоризонта , след 15-20 год.
..а сега - глезотии . Подгряване на седалката , изсушаване на предното стъкло , е-пе - е-си ,а - бе - е- си ... като че ли баба им на тЕя младите все у електричка се е возИла .
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар