Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Времената са били други, имали са си съображения, аз така пиша от погледа на дивак от "прехода". Ама явно дори не мога да си го представя какво е било. Не са ли проумявали колко безсмислена е цялата работа?
    Що да са били други времената бре. Аз съм служил в по-нови времена (1997). В ротата, която служех, служеше и сина на бившия командир на поделението, пенсионирал се преди 1 година. Излишно е да казвам какво предизвикваше само споменаването на фамилията му. Но въпреки всичко, а и именно поради това, към него нямаше по-специално или превилигировано отношение. Даже имахме следния случай. Войник от нашата рота прескочи оградата за пиачка. Дежурния по-полк разбра, че е от нашата рота. Цяла нощ без да спим и на студа държаха цялата рота за да кажем кой е бил. Ние се държахме дружно и не казахме, а те ни държат. Към 4 сутринта на сина на бившия командир редом с нас му писна да седи на студ и без сън. Казва ми- отиваме в тел. централа да се обадя на бащата и да оправим нещата (момчета от наща рота даваха дежурни по тел. централа). Обажда се нашия на татенце, той му каза "добре". Това "добре" означаваше марш на скок в пълно бойно и с противогази през целия слвдващ ден, кой колкото издържи. По заповед на татенцето. Аз и синчето издържахме до към обяд, после бяхме пред колапс. Накрая агента с пиячката си призна сам и ни оставиха на мира. И до ден днешен е загадка за нас и цялото командване на поделението, как толуб 140 кила успя да прескочи 2,5м метална и гладка ограда....
    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Ако моите родители така ми правят директно сечено - просто няма да ги погледна след уволнението.
      Гледам че вече са ти отговорили, но аз ще ти кажа какво ми каза тати. На въпроса ми "Защо ?" отговора беше - "А ти бе г@з, с какво си по-специален от другите момчета, дето нямат баща - офицер ?". Мислих, мислих и не намерих какво да му отговоря.

И не се правя на мъченик, Боголюб е абсолютно прав, благодарение на баща ми поне съм служил нормална служба, в нормален род войски. Много от момчетата без тати-подполковник нямаха тоя късмет.
      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
        Що да са били други времената бре. Аз съм служил в по-нови времена (1997). В ротата, която служех, служеше и сина на бившия командир на поделението, пенсионирал се преди 1 година. Излишно е да казвам какво предизвикваше само споменаването на фамилията му. Но въпреки всичко, а и именно поради това, към него нямаше по-специално или превилигировано отношение.
        Викаш, всички дружно правехте лицеви опори над дупките на кенефите и всичко беше "как си требе" ?
        Не смесвайте понятията. "Извращения" в армията са преди всичко неуставни отношения, целенасочено унижение и гаври без "педагогическа" цел.
        Напр. не спазваш дисциплината, употребяваш алкохол и т.н.:

1. Вариант едно - правят това, което описваш. Нищо нередно няма, използват дисциплинарната власт, за да постигнат резултати - да се установи кой е вкарал пиенето, за да му се лепнат съответните арести, "непоряди", съответно "обща превенция" спрямо всички занапред и т.н.
        2. Вариант две - заради това, че някой е вкарал пиене ви пребиват един по един до осакатяване, карат ви да играете сценки стил "Затвора Абу Граиб", да правите опори над дупките, наказват ви "три денонощия арест БЕЗ хляб и вода" и т.н. Това вече са "извращения".

Мисля, че схващате разликата. Опитните командири много добре знаеха докъде може да разпрострат "чанча по устав" без да се стигне до сърдечни удари, инсулти, чупене на крака, простудяване до смърт, даже до пневмония не стигаш, въпреки, че ти дават "отзад ядрен взрив !" когато са те вкарали до колене в реката през зимата Как съм се молил да се разболея като новобранец, ама пусто не стана. И никой не се разболя, нищо че те бухат с пълно бойно в зимната рекичка и после още два часа те разиграват мокър на "тактика", че всяка сутрин, ако не вали сняг (ако вали - го чистиш), независимо дали е минус 20 гр. или плюс 5 си винаги "форма голи до кръста" на зарядка, ама ти стапят гьона и се потиш при тия минус 20 и пара се вдига около тебе.

Имаше обаче гадове, които тази преценка я нямаха. Войник с извадено рамо от удар с лопата, нанесен от мл. сержант, да му разправяш, че "симулира" и да го караш да продължава да копае канавката, друг с прясно получена херния да нареждаш да носи не по една, а по две торби цимент, щото се скатавал - ей тия неща бяха извращенията. И можете да бъдете сигурни, че тия неща НЕ СА се случвали на тази рота и на този взвод, където е служил синът на "шефа".
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Що не си отворите една тема за извращенията в казармите? Какво общо имат тея неща с доброволния резерв и разни курсове? Или казвате, че ще е пълна гавра и това?

Коментар

Хъмм...
            Аз като се замисля извращения по време на службата си не съм виждал. Е освен традиционното "измиване на пода със сапун и вода" (което си беше форма на неформално забавление) и "гонката по устав".
            За физическите наказания в Морската пехота на САЩ мога да споделя, че има и то доста - като се почне от "овър дъ биич" упражнението при което пълзиш по очи в един мокър пясък` минем през перманентните лицеви упори (броят се само "чисто" изпълнените - та е имало случаи 20 да са всъщност 30 и нещо) и завършим с особеното наказание наречено "хонър гард". При денго ти се връчва една "парадна" пушка и чифт бели ръкавички- вземаш за почест на плаца и стоиш така - колкото ти е наказанието... бройка те всичкото "гъни" което е в района. Поради белите ръкавички ни може да смениш хвата ни да мръднеш без да се види от далече ..... веселба.
            В морската пехота на базовия курс най "умилното" отношение е запазено за бъдещите пилоти (в КМП всички карат еднакъв базов курс) - сцепват им гьона и обикновено нарочно им слагат някое гъни с лично отношение (къде чакало 15 минути огнева поддръжка, къде попадало под приятелски огън). Крайният ефект е доста положителен всъщност.
            Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
            No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
              Що не си отворите една тема за извращенията в казармите? Какво общо имат тея неща с доброволния резерв и разни курсове? Или казвате, че ще е пълна гавра и това?
              Нямат нищо общо. Темата се отклони в посока наборна военна служба и как тя те прави мъж. Ами не те прави. Точка.
              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                Хъмм...
                Аз като се замисля извращения по време на службата си не съм виждал. Е освен традиционното "измиване на пода със сапун и вода" (което си беше форма на неформално забавление) и "гонката по устав".
                За физическите наказания в Морската пехота на САЩ мога да споделя...
                САЩ са волнонаемници, им плащат подобаващо, вкл. и осигурена пенсия. Всеки може да стане и да си замине. За какво си говорим всъщност?

Коментар

Всеки може да стане и да си замине.
                  Това не е баш така. Счита се за дезертьорство.

Коментар

САЩ са волнонаемници, им плащат подобаващо, вкл. и осигурена пенсия. Всеки може да стане и да си замине. За какво си говорим всъщност?
                    Ами в общият случай ставаш - заминаваш си - прибират те МР тата и отиваш в Левънуърт (тва им е военният пандиз) да правиш големи камъни на малки камъни. По спомени за 5-7 години.
                    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                    No man left's behind !!!!

Коментар

Ами сключват там някакви договори, ама са баш доброволно постъпили, и дори не вземат всеки който иска. Смешно е да се сравнява с каторгата дето беше у нас.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                        Викаш, всички дружно правехте лицеви опори над дупките на кенефите и всичко беше "как си требе" ?
                        Не смесвайте понятията. "Извращения" в армията са преди всичко неуставни отношения, целенасочено унижение и гаври без "педагогическа" цел.
                        Напр. не спазваш дисциплината, употребяваш алкохол и т.н.:.....
                        С примера си не исках да се оплаквам от извращения, нито да роптая против системата или офицерите. Самия аз и до ден днешен смятам това за атекватна реакция от страна на командирите. В интерес на истината и момчетата още тогава го осъзнаха и никой не буча против наказанието и офицерите, а се ядосвахме единствено за това, че се оставихме да ни хванат.
                        Идеята ми беше за сина на бившия командир и за това, че "връзките" му не го спасоха, а баща му имаше чест, като истински офицер и го остави да си понесе наказанието редом с другите, без да го скътава.
                        Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                          Оффф, олекна ми! Змачи не съм бил само аз "връзкар".
                          Не си със сигурност . Имам един братовчед който беше полковник на генералска длъжност от тия дето носеха панталон на генерал с кантове и сако на полковник .Отговаряше за разпределянето на цялата техника в БНА . Беше завършил генерал щабната в Москва . Дъщеря му като се ожени за военен летец усмивката му не слизаше от устата дълго време . Изпрати сина си във военно училище той издържа 2 месеца и си подаде заявлението за напускане и си изкара нормална казарма вече я бяха намалили май на година и половина . Сега е банкер баща му е отдавна пенсионер ама едно 10 години не си говореха . Голяма мъка му е че сина му не тръгна по неговия път . Тия хора такъв живот си живееха че няма какво да ги мислим . Идва една голяма проверка от София и чичо Данчо я води . Понеже автомобилист първата му работа да се заврат в автопарка и там налетя на мен аз целия омазан само зъбите ми бели правя някакъв джоган . На другия ден командира ме вика и се почва с един благ гласец една абе ти що не казваш че имаш такъв роднина и тнт . Вика ми имаме заявка за още един ВАРЕМ чисто нов Камаз камионите са дошли и са на склад ама от него зависи къде ще отидат . Разписа ми 10 дена и ме прати веднага към София . Аз на другата сутрин рано още в 7 часа преди да е дошла служебната Волга право в тях . Той ме гледа ухилен и вика казвай за какво те пратиха Обяснявам му аз за камиона а той вика само един ли искат? Казвам му за един ме пратиха и аз ще го карам . Та така свърши ми отпуската и като се прибрах камиона вече беше на гарата за разтоварване и с него си изкарах службата до края .
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
                            Идеята ми беше за сина на бившия командир и за това, че "връзките" му не го спасоха, а баща му имаше чест, като истински офицер и го остави да си понесе наказанието редом с другите, без да го скътава.
                            Аз пък считам, че връзките му са спасили него и вас покрай него от истински извращения, за разлика от други срочнослужещи, които са нямали такъв късмет. Вие може късно да сте научили с кого служите, но който е трябвало да знае, е знаел още преди въпросният син да прекрачи портала на поделението.

Коментар

Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
                              Тези думи много точно характеризират смисъла на наборната армия,даже може да добавя още някой епитет,но ще се въздържа!Казвам това нещо след 2г и 3м служба в Гонобанската танкова бригада през 84-86 год.Добре че махнаха тая простотия,та да не мисля как да измъкна синчето от тая въпиюща простотия,наречена дълг към родината, дълг към кой-Костов,Станишев,Доган....,техните интереси ли да пази???Щото по мое време ставаха доста сакътлъци,някой още си носят последствията,други нямаха и този шанс.....Щото дай на глупака власт и му гледай сейра,но тежко на тия около него!!! А Стария като иска негови близки да стават мъже с ароматотерапия над кенефа,може да ги тренира и в домашни условия,все още има тук там външни тоалетни!!!! Просто всеки нормално разумен човек трябва да стой далеч от заължителното издевателство над личноста,каквото се явява наборната армия!!!! Виж за доброволците...... там вече е по желание,и може би целта оправдава средствата........????
                              Струва ми се , че нещо много сериозно бъркаш нещата! Аз лично имам дом , семейство , харесва ми да се казвам Емил (а не Емин или Майкъл) , харесва ми да го пиша на кирилица,харесва ми като се разхождам по улиците на София около мен да се чува българска реч , а не някакъв друг(официален) език,харесва ми паметника на Шипка и искам там да си остане и това са нещата(а и много други) заради които бих застанал на някоя граница с пушка в ръка.А Костов,Станишев и Доган(да не забравяме и другите) ако не ги избесим ние (като гледам връщайки се от протеста май натам вървят нещата) , ще ги избеси историята.Пък ти ако искаш бий се заради тях.Само че имаме един голям проблем-"измъквайки синчето си от тая въпиюща простотия,наречена дълг към родината" утре няма да има кой да запази дома ти,семейството ти,името ти и всичко останало(да не го изброявам).
                              ПП. А! Да,да-знам ги тия приказки , че България никога повече няма да води война!
                              Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                              Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
                                Струва ми се , че нещо много сериозно бъркаш нещата! Аз лично имам дом , семейство , харесва ми да се казвам Емил (а не Емин или Майкъл) , харесва ми да го пиша на кирилица,харесва ми като се разхождам по улиците на София около мен да се чува българска реч , а не някакъв друг(официален) език,харесва ми паметника на Шипка и искам там да си остане и това са нещата(а и много други) заради които бих застанал на някоя граница с пушка в ръка.А Костов,Станишев и Доган(да не забравяме и другите) ако не ги избесим ние (като гледам връщайки се от протеста май натам вървят нещата) , ще ги избеси историята.Пък ти ако искаш бий се заради тях.Само че имаме един голям проблем-"измъквайки синчето си от тая въпиюща простотия,наречена дълг към родината" утре няма да има кой да запази дома ти,семейството ти,името ти и всичко останало(да не го изброявам).
                                ПП. А! Да,да-знам ги тия приказки , че България никога повече няма да води война!
                                Ми фащай пушката и заставай на границата. Аз ще бачкам през това време и с моите платени данъци ще те издържам. Синът ми няма да си губи времето 2 години, ще се изучи по-бързо и също ще се хване да работи, ще има повече пари за герои като теб. Така не става ли ?
                                Прочее, чули ли сте една лоша приказка или виц по адрес на военен, откакто армията ни стана професионална ? Само полицаите останаха на прицел Някой (освен управляващите) да е настоявал за още по-голямо съкращаване на армията, да твърди, че от нея няма смисъл ?

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X