Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
    Ето едно скромно сравнение на БГ и турската армия от края на 80те. години. Не претендирам, че цифрите и данните са 100% верни. Както се вижда има и разлики с данните от ЕМО. Отдавам го на факта, че се разглеждат различни времеви периоди, а така или иначи данните са от открити източници, но дават приблизителна представа.

Относно авиацията на Турция:
    Ф-16 се зглобява от TAI от 25 г. (от 1987 до 2012), производството вече е спряно, като за това време за зглобени общо 308 самолета, от които 38 за Египет, останалите 270 за Турция.
    Останалите са, както следва: Ф-5 87, Ф-4Е/Ф 140, РФ-4Е 39, Ц-130 13, КЦ-135Р 7, Ц-160Д 19 и т.н.
    Бронетехника: 4205 танка, М60А1/А3 1100, 397 Леопард1,над 3500 М47/48 (разликата идва от танковете в резерв), 4095 БМП и БТР от които 3000 М113А1/А3, 170 БТР-80, 1552 боксируема артилерия, 820 самоходна артилерия, 2021 миномета, 60 РСЗО (различни калибри и модели). Армейска авиация 168 самолета и 280 вертолета към които около 40 АН-11 Супер Кобра.
    Сухопътни войски 525.000 човека, ВВС 56.000 човека, ВМС 52.000 човека. Резерв сухопътни 259.000, 65.000 ВВС, 55.000 ВМС. Жандармерия 200.000 човека. Мобилизационен резерв 18,2 млн. човека. Годишен военен бюджет около 10 милярда $.

Какво е положението при БА
    Изтребители-бомбардировачи/щурмова: 40 Су-25, 88 Миг-21, 72 Миг-23, 23 Миг-23БН,
    21 Миг-29.
    Разузнавателна: 21 Су-22, 5 Миг-25
    Транспортна: 2 Ту-134, 3 Ан-24, 4 Ан-26, 5 Л-410, 3 Як-40, Ан-30
    Вертолети: 14 Ми-2, 7 Ми-8, 25 ми-17, 44 Ми-24, 6 Ми-14, 3 Ка-25
    Бронетехника1475 танка, Т-55, Т-62, Т-72 475 бр.
    БТР/БМП: 100 БМП-1, БМП-23 114, 3042 БТР и МТЛБ, 58 БРДМ
    Артилерия: 1744 оръдия и гаубици, 250 РСЗО
    Числеността на хората си я знаем от тогава, мобилизационен ресурс 2 млн.

Вижда се, че например численото съотношение при бойната авиация е 3:1 в полза на турците. Качествено сравнение е субективно и относително. И от двете страни има "силна" и "слаба" техника. Качества, мотивация на личния състав не се наемам да правя.
    Та относно "смилането" на турската армия от нашата бих си имал едно ГОЛЯМО на ум.
    До колкото си спомням според ДОВСЕ имаме право на около 450бр. бойни машини.Също до колкото си спомням , рязахме самолети за да влезем в бройката(по памет май бяха към 550бр. преди рязането).
    ПП. Никъде не съм писал , че "смиламе" турската армия.Ставаше дума за ВВС.
    ПП2. Задължително в цялото уравнение трябва да се включат невероятно добрите отношения които имат турците с останалите си съседи.
    Пак казвам-темата е огромна и не се свежда само до бройки самолети(танкове).Въоръжените сили на една държава са огромен организъм който съдържа хиляди компоненти и ваденето от контекста само на един от тях е най-малкото некоректно.Същото важи и за ВВС,ПВО и КТА.
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

Коментар

Ние май сме нямали много планове за атака,а само к...такова капан да им направим докато дойдат братята и забьршат какво е останало от нас.Това ние да нападнем Турция е като почти все едно Македония да ни скочи на нас.3:1 или 5:1 или 7:1 ма в уравнението и други да вкараме,че да се получи аритметиката,иначе падаме с много.

Колко часа ни даваха да мьрдаме едно време преди Турците да са в Румьния?Щото 93та по разчет се качвах на една планинка с 2 камиона,разпьваме радара и крьгова отбрана,стреляме по какво се движи с 2 Стрели,2 снайпера и Какалашки.На моя вьпрос А после какво......ми отговаряха Много питаш........и пак по мое настояване ми смениха картечара с момче от София,а не от Пловдив,да не мрьнка ако хванем грешната посока.

Какви армии,какво омитане,какви ВВС,3 смени полети летяха 15-20 години преди това,90 на втората смяна и теча нямаше място за гугутки вече,кого ще мачкаме и с какво?

И това как да е,сега и това го няма.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
        Плаша се, че се повтарят нещата от северна Африка. Проблем с общуването и аз нямам, но нещо губя желание. Нямам и какво да доказвам на никой, но не ми се живее едва ли не в изгнание... като по турско в Румъния, сеш' ли се. Искам да видя свят като турист . Искам и народа да не е тотално изглупял или отънял... че и той да види свят така. Иска ми се да има надежда тея вОйни български да не са се трепали за тоя дето духа. Иска ми се да не е презряно да си полицай и пожарникар или военен, а да е пак една голяма Чест! Иска ми се, но философите викат желанията били куцо нещо.
        Насов,тая работа с емигрантството или ти идва отвътре или не. Аз имам трима познати(образовани и кадърни хора) , които изкараха по няколко години в странство , па се прибраха (още един го чакаме догодина,че вече нещо му пари под краката май). Аз например не съм роден за емигрант.
        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
          Насов,тая работа с емигрантството или ти идва отвътре или не. Аз имам трима познати(образовани и кадърни хора) , които изкараха по няколко години в странство , па се прибраха (още един го чакаме догодина,че вече нещо му пари под краката май). Аз например не съм роден за емигрант.
          АММММММ и аз не сьм ма на,направиха ме,неволята учи.

Номера е Втория крьг да не е кьсно,че не е лесно на 50,по така е като си на 25 да речем.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            АММММММ и аз не сьм ма на,направиха ме,неволята учи.
            Не мисля.Явно си имал неподозиран талант.

Джон Кенеди

Коментар

Не мисля.Явно си имал неподозиран талант.
              Нищо чудно да си прав,но трябва някакьв шут за да ти се отприщи таланта,никой не е роден с идеята,че пейзажа от родилното лесно се заменя с друг.Като ти вкарат 100 шута или оставаш да си чакаш 101вия или си го биеш сам.Това не те прави футболист обаче
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Ние май сме нямали много планове за атака,а само к...такова капан да им направим докато дойдат братята и забьршат какво е останало от нас.....
                Ами не е баш като да сме нямали, верно с братята ама пак планове некви си. Метни едно око на тея карти (надявам се човека на който са да не ме бие много по канчето, ако ги види ):

Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Стана вьпрос за омитане на Турците и това го разбирам като да се сьбудим и да ги наритаме,а не да играем крило на Руснаците.Ние идея може и да имаме ма вкарваме ли в сметката какво се получава ако им скочим и тяхното крило дойде????

Ние на тях никога не е било равностойно,ВЯРВАЙ МИ,от кьде да го погледнеш падаме с по нам си колко на едно,те нямало как да покрият нашата територия с техните самолети,а ние как ще покрием тяхната като не можем да стигнем до другата страна и да се вьрнем,а какво остава бойни задачи да носим.

Някой си вярва,а аз вярвам на бащата който едно време си смучеше мустака и се чудеше ако се угелпи работата колко МИНУТИ ще има да си помисли за семейството,не да се пребере при него.

Вярваме си,ние го играем крило на големия брат,сами и до половин резервоар няма да стгнем.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

До колкото си спомням според ДОВСЕ имаме право на около 450бр. бойни машини.Също до колкото си спомням , рязахме самолети за да влезем в бройката(по памет май бяха към 550бр. преди рязането).
                    По ДОВСЕ:
                    България: Танкове 1475, Бойни бронир. машини ~2000, Арт. сист. 1750, бойн. самолет. 235, Ударни вертолети 67
                    Гърция (същия порядък) 1735, 2534,1878,650,100
                    Турция: 2795, 3120, 3523, 750, 43
                    Цифрите са ми от 91год. когато беше актуален ДОВСЕ и изпълнението му, от тогава може и да са ги променили.
                    Така или иначе сме си преизпълнили плана. Ударно, като отличници, та и преизпълнили.

ПП. Никъде не съм писал , че "смиламе" турската армия.Ставаше дума за ВВС.
                    Ти може и да не си, но някои др. са или най-малкото си го мислят упорито

Стана вьпрос за омитане на Турците и това го разбирам като да се сьбудим и да ги наритаме,а не да играем крило на Руснаците.Ние идея може и да имаме ма вкарваме ли в сметката какво се получава ако им скочим и тяхното крило дойде????

Ние на тях никога не е било равностойно,ВЯРВАЙ МИ,от кьде да го погледнеш падаме с по нам си колко на едно,те нямало как да покрият нашата територия с техните самолети,а ние как ще покрием тяхната като не можем да стигнем до другата страна и да се вьрнем,а какво остава бойни задачи да носим.

Някой си вярва,а аз вярвам на бащата който едно време си смучеше мустака и се чудеше ако се угелпи работата колко МИНУТИ ще има да си помисли за семейството,не да се пребере при него.

Вярваме си,ние го играем крило на големия брат,сами и до половин резервоар няма да стгнем.
                    Стой почакай!!! Вярвам ти сакън, ако прочетеш по горните ми мнения, ще видиш, че твърдя същото.
                    Просто пуснах картите като пример, че принципно е имало и такъв сценарии.
                    http://www.offroad-bulgaria.com/show...87#post2105287
                    Последно редактирано от Dagobar; 20-02-13, 00:49.
                    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

То принципно и Македония може да ни има зьб как да ни смели от 2 до 5 ма дали или е друга бира.

Нищо де,стана ясно колко сме яки.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Чакай сега военната ни доктрина тогава беше съобразена като цяло с доктрината на Варшавския договор и тя не предвиждаше ние да нападаме първи . Предвиждаше се контранастъпление след активните отбранителни действия при които сме спрели врага още около границата.
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                          Не ме мешай с Пенчо питай го на коя застава е бил аз ше разуча подробности а за водата аз я карах с бъчонка с кон......за готвене ........
                          Аз бех в отряда. В Елхово.Срещу мингян маала. Фотаджия към РО.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                            Чакай сега военната ни доктрина тогава беше съобразена като цяло с доктрината на Варшавския договор и тя не предвиждаше ние да нападаме първи . Предвиждаше се контранастъпление след активните отбранителни действия при които сме спрели врага още около границата.
                            СЪГЛАСЕН, но до там и то ако всичко се развие как сме го сметнали,за омитане и дума да няма,я ги спрем я не.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Аз бех в отряда. В Елхово.Срещу мингян маала. Фотаджия към РО.
                              По учен си бил та затова.........

да не се засегна не съм искал да те обидя.......
                              К мирной жизни не пригоден.
                              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                Чакай сега военната ни доктрина тогава беше съобразена като цяло с доктрината на Варшавския договор и тя не предвиждаше ние да нападаме първи . ...
                                Ахъм! Щото нанасянето на изпреварващ удар не го брояхме за "ние започнахме" ...
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X