Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Можеш ли да посочиш армия, в която от войниците не се очаква да изпълняват заповеди, каквото и да си мислят за тях или издаващите ги?

Разбира се - не. Всяка върхушка такава армия иска и такава прави. Разликите са само в това дали доброволно си там или доброзорно.
    А репликата за мъжЪ беше по повод заблудите у някои, че армията те прави мъж. Ако си бил мъж и не те е кефило нещо да си пробвал да го промениш, не после да показваш мъжественост пред жена си по стара балканска традиция. Обаче страх - това имаше тогава, а малките и младите са най-подвластни на това. Да не си помисли някой, че съм бил изключение.

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
      В тукашната конституция има едно нещо което ми харесва -всеки има право да преследва щастието си........

За кои бегълци говориш,за тия дето бягаха през браздата едно време по щастливите години или за тия дето бягат от странностите поднесла им съдбата в лицето на мммммм кой се сетиш там.Гледам нещо протести има тия дни в БГто,за какво мрьнкат?

А че не са стока е ясно,матряла втасва

Виж нищо лично, просто да се махнеш от страната, когато тя най-много има нужда от читави, за да идеш на готово в страна, дето с кръв си е заслужила добруване, някак не ме пълни с възхищение. А като цяло САЩ като държава са ми в списъка с лошите, или мислиш дето коренното население е заслужило съдбата си? Протести има и там и тук и къде ли не. Не искам да ангажирам някой с тез мои полюции, все пак е видно, че аз съм празноглав празнодумец и само си говоря глупости...

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
        Виж нищо лично, просто да се махнеш от страната, когато тя най-много има нужда от читави...
        България неистово гони кадърните си хора. Но е за 2 нови теми поне, пък и няма нужда да се обосновавам.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Армиите бяха пет, а граничарите на никой не му е минавало да ги сбива с никого, понеже нито го могат, нито някога им е било работа.
          Да работата им беше малко особенна в мирно време

А в случай на война......

Защо ги учеха да поставят мини обикновени и протинотанкови....Защо на всяка застава имаше опорен пункт и се тренираше при тревога изнасяне на него .Имаше достатъчно оръжие ПК и гранатомети и хора които да боравят с тях.....гранати и даже манлихери и патрони за тях за доброволния отряд от близкото село.

И нещо интересно отстъпление не се предвиждаше макар че кой ше спрат 10---15 човека.....

Та брат Стефчо гранични войски щяха да понесат първия удар на врага па ако оцелее некой оцелее .........двоих раз смерт не будет
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Аз не отричам и не виждам нужда да се обосноваваш. Обаче без кадърните няма да стане промяна към добро. До сега е могло да се махна от тук и да живея охолно другаде десетки пъти, но явно не съм от кадърните и си кеся... Може някой ден и мен да ми се обърне мисленето на 180 градуса и да избягам, така и така тук също съм безполезен за България ...

Коментар

На никой не му е и минавало през ума да подлага граничарите под удар, който те не могат да спрат по принцип. Имат ли артилерия? Нямат. Имат ли връзка с авиацията и авионасочвачи? Нямат. Край - това не са подразделения, способни да водят линейни действия. Ще ги избият отдалече, преди изобщо някой да влезе в зоната на техния огън.
              Тяхната задача в особения период е да водят разузнаване и да носят бойното охранение на предните части, докато те сами заемат границата и поставят собственото си БО. След това задачите им са контраразузнавателни по опазване на тила, конвой на пленници, комендантски и полицейски на заетите територии след настъпващата армия, или контраразузнавателни и противодесантни в случай на отстъпление. За което си имаше нарочни планове за взаимодействие. Това дето го разказваш за възможностите на заставите, е именно бойното охранение. Да разказвам ли то какво е? Преди да са долетели тука спецовете от комиксите и страйкбола? Такава жертва щеше да бъде необходима само в случай на практически невероятно внезапно нападение, или при граничен конфликт, когато армията не бива да се намесва по дипломатически причини. В случай на война, на никой в стрелковите дивизии не му е и минавало през ума да остави граничарите да бъдат изядени, понеже това са скъпи специалисти които се подготвят дълго, и няма с какво да ги смениш бързо като ги избият. Те изобщо са почти толкова скъпи и ценни, колкото десанта. По-евтиното им е само че нямат собствени десантни средства, които са пък хептен скъпи и трудно възстановими.

Наземното ПВО беше хубаво, а София беше изобщо единствения адекватно защитен обект на Балканите. Авиацията освен за ПВО, имаше възможности за завоюване на превъзходство във въздуха и изолиране на района на наземния бой, както и много големи щурмови възможности, които другите хич нямаха.
              Танковете бяха повече от 3 000, и освен в мотострелковите полкове, бяха събрани в танкови бригади. Изключително мощно оръжие, при грамотно използване, спирането на танкова бригада без ядрено оръжие е безнадеждна работа, която причинява оперативни, ако не стратегически загуби.
              Турската пехотна рота беше 180 души, нашата - 103. Турците имаха една картечница във взвода, ние - по три в отделението. Плътността на огъня на нашата рота беше три пъти по-голяма от тяхната. Цялата пехота беше на амфибии, самодостатъчни при форсирането на водни прегради и удържане на плацдарми. А то до края на войната тук, трябваше да се пресекат седем реки.
              Последно редактирано от Стефан; 19-02-13, 11:44.

Коментар

Стефане, задачите бяха дефинирани "охрана и отбрана на държавната граница". ГВ известно време са били и към МНО. Всички застави си имаха и "опорен пункт" и бяха опасани с бетонни окопи, картечни гнезда и т.н. Всички знаехме, че трябва да бъдем "Брестската крепост" и да се съпротивляваме до последно в тила на нахлулия враг. Затова и с мини и с РПГ-та (от повреден шлемофон си останах цял живот полу-глух с дясното ухо) и плащ-наметала химически ни чанчеха.
                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Аз не отричам и не виждам нужда да се обосноваваш. Обаче без кадърните няма да стане промяна към добро. До сега е могло да се махна от тук и да живея охолно другаде десетки пъти, но явно не съм от кадърните и си кеся... Може някой ден и мен да ми се обърне мисленето на 180 градуса и да избягам, така и така тук също съм безполезен за България ...
                  Проблема не е в това дали кадърните, ще останат или не, а в това че никoй няма да ги допусне там където трябва за да се промени нещо. Кадърни има все още в БГ. А тези, които са се махнали, вече не вярват, че някой има нужда от тях. Бащите ни строиха светлото бъдеще 45 години и не го построиха. Съсипаха си здравето и живота за това. Сега ние се опитахме/опитваме ама пак греда. Лично аз за мен съм осъзнал- 200 години с орлите няма да мога да живея за да го осъществя, нито ще стана 2ри. Дон Кихот борещ се с вятърни мелници. На сила хубост не става.
                  И вината не е нито в тебе или мене, а някъде другаде, където едни хора си мислят, че света се върти около тях и друго нищо не съществува. Ама така държава не се прави.
                  Самото понятие за държава изисква двустранност в отношенията между гражданите и държавата като институция и обратно. Когато те липсват, значи държавата не изпълнява своята част от неписания договор, демек тя спира да съществува, или най-малкото не както трябва и това всичкото за сметка на другата страна от този договор- ние, гражданите. Аз като такъв искам да си плащам данъците и да живея нормално, т.е. да си изпълна съвестно моята част. Не е моя работа да върша часта на държавата, за целта си има политици и институции, на които сме вменили власт и компетенция.
                  Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Е, това е то и БО. Такива опорни пунктове не могат да нанесат съществени поражения на настъпващите, но ги принуждават да развърнат бойния си ред. С това издават замисъла си, и едновременно стават уязвими за огнево поразяване от основните сили. Когато започне войната, в тия ДОТове граничарите не трябва да ги има, те трябва да са заминали някъде отзад, в разпореждане на началника на разузнавателната служба на дивизията, пред която са стоели. Общовойсковия бой е друга песен.
                    Последно редактирано от Стефан; 19-02-13, 11:52.

Коментар

Летец пилот първи клас,самолетите една бройка,а под самолетите какво правим?

Явно за мен метене на пода е едно,а за теб друго.Когато с нашата бройка самолети и пилоти ометем турците,а след това мине и пехота от там тогава си говорим за омитане.Ракети имало,съгласен,а колко бройки бяха и кое целят?От кога и по колко броя 16 ки имат в Инджирлик и колко броя 29 ки имахме ние?Ония от кога сьбират Фчета?

Не мине ли пехотата нищо не е минало,така е било и така ще бъде,а ние може да се цепим с колкото искаме летци първи клас / май ми говори нещо,раснах едно време в Каменец,бащата правеше пилоти първи клас,играеше го инструктор едно известно време /.Самолети и ракети и после?По 5 на нож,а другите трима?

няма значение,аз явно други представи имам.
                      Да.Зачетох се назад и видях , че съм се изразил двусмислено от където идва и спора.Идеята беше , че нашата армия има за цел отбраната на Родината , а не завладяване на чужди територии (да не говорим за чужди столици).Т.е. основния спектакъл би трябвало да е в (да речем) триъгълника Хасково , Бургас , Истанбул. И в този триъгълник българските ВВС и ПВО можеха да осигурят господство във въздуха и по този начин да създадат доста комфортна среда на сухопътните. А какви щеше да ги надроби кашимерията-не знам,не съм запознат нито възможностите , нито с количеството им,но все ми се струва , че нямаше се изложат(особено когато небето е наше).

ПП.Когато писах за бърсането на пода имах предвид , че нашата авиация беше над турската като възможности(да не кажа доста над).
                      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                      Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
                        Проблема не е в това дали кадърните, ще останат или не, а в това че никoй няма да ги допусне там където трябва за да се промени нещо. Кадърни има все още в БГ. А тези, които са се махнали, вече не вярват, че някой има нужда от тях. Бащите ни строиха светлото бъдеще 45 години и не го построиха. Съсипаха си здравето и живота за това. Сега ние се опитахме/опитваме ама пак греда. Лично аз за мен съм осъзнал- 200 години с орлите няма да мога да живея за да го осъществя, нито ще стана 2ри. Дон Кихот борещ се с вятърни мелници. На сила хубост не става.
                        И вината не е нито в тебе или мене, а някъде другаде, където едни хора си мислят, че света се върти около тях и друго нищо не съществува. Ама така държава не се прави.
                        Самото понятие за държава изисква двустранност в отношенията между гражданите и държавата като институция и обратно. Когато те липсват, значи държавата не изпълнява своята част от неписания договор, демек тя спира да съществува, или най-малкото не както трябва и това всичкото за сметка на другата страна от този договор- ние, гражданите. Аз като такъв искам да си плащам данъците и да живея нормално, т.е. да си изпълна съвестно моята част. Не е моя работа да върша часта на държавата, за целта си има политици и институции, на които сме вменили власт и компетенция.
                        С тази разлика, че където и да идеш на по-добре, някой вече се е борил с тая шепа хора, а ние тук не можем да се сплотим и да го сторим от много време. Там обаче вече шепата хора са надскочили държавното и сега имаме мултинационални компании, които грабят от бедните и пак са шепа хора, но над държавите. Та за това и няма реално къде да се избяга. За това и всяка жаба трябва да си знае гьола, да си оправи бакиите. Всички живеем в свят на илюзии и заблуди, но при нас поне е по-лесно да се види проблема. Както и да е, делим се на държави, на цветове, религии и култури и все се намират разни, които да се продават за материалното... Имаме граници за пазене, имаме войски и войни за воюване, революции и прочее. А реално никой не живее добре на планетата, просто някои нямат и какво да ядът, а други са се ояли. Това обаче вече изобщо не му е мястото в тази тема...

Коментар

1:1 ма нашите били по-добре подготвени и ще ометем Турция с 2 шепи Мигове и 21ци дето пускат 2 бомби и си пазят после прякора Гьлаба на Мира.........
                          За "изтребителя" Ф-5 чувал ли си? Ако не си-ами той е нещо като нашия Л-39 , с тая разлика , че нашите Л-ки ги използвахме за ....обучение.Т.е. Ф-5 е "изтребител" правен за бедни роднини.
                          А "Гълъба на мира" просто няма оръдие(т.е. осакатен е от към възможности за МВБ) иначе си е пълноценен прехващач.
                          Не знам за "графа" ама аз за една година на "старта" в Доброславци съм видял 4 или 5 отказа-а тогава си се летеше(средно по 20-30 задачи на ден,3-4дни в седмицата).И това беше в началото на "голямото нямане".

Ето ти една най-елементарна справка(не гарантирам за достоверност защото я копирам от педията-не ми се рови в достоверни източници) за актуалното състояние на турските ВВС.
                          Последно редактирано от ЕМО; 19-02-13, 12:27.
                          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                          Джон Кенеди

Коментар

С тази разлика, че където и да идеш на по-добре, някой вече се е борил с тая шепа хора, а ние тук не можем да се сплотим и да го сторим от много време. Там обаче вече шепата хора са надскочили държавното и сега имаме мултинационални компании, които грабят от бедните и пак са шепа хора, но над държавите. Та за това и няма реално къде да се избяга. За това и всяка жаба трябва да си знае гьола, да си оправи бакиите. Всички живеем в свят на илюзии и заблуди, но при нас поне е по-лесно да се види проблема. Както и да е, делим се на държави, на цветове, религии и култури и все се намират разни, които да се продават за материалното... Имаме граници за пазене, имаме войски и войни за воюване, революции и прочее. А реално никой не живее добре на планетата, просто някои нямат и какво да ядът, а други са се ояли. Това обаче вече изобщо не му е мястото в тази тема...
                            Виж под това като цяло се подписвам с 2 ръце. С едно малко уточнение. "Там" (запад, исток, север, юг) тая шепа хора си я има и до днес. Сам стигаш до тоя извод с примера за мунтинационалните компании, които вече не еб..aт и държавата.. НО! Хората тук, на запад, са оставени да живеят и да дишат. Защото "ония" са осъзнали, че за да крадеш, трябва да има какво и от кого. Мафията, големите игри и спекулации не са измислени в БГ, нито са неин патент. Има ги от край време и ще ги има. Самоче в БГ се опитват да го прилагат примитивно и дивашки. А в цивилизацията са на принципа: извади ми душата, ама с памук. Някои, като иска да има вълна, да си се грижи за стадото и овцете, да си ги храни, дои, да ги пази от вълци. А в БГ само стригане....

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
                              Виж под това като цяло се подписвам с 2 ръце. С едно малко уточнение. "Там" (запад, исток, север, юг) тая шепа хора си я има и до днес. Сам стигаш до тоя извод с примера за мунтинационалните компании, които вече не еб..aт и държавата.. НО! Хората тук, на запад, са оставени да живеят и да дишат. Защото "ония" са осъзнали, че за да крадеш, трябва да има какво и от кого. Мафията, големите игри и спекулации не са измислени в БГ, нито са неин патент. Има ги от край време и ще ги има. Самоче в БГ се опитват да го прилагат примитивно и дивашки. А в цивилизацията са на принципа: извади ми душата, ама с памук. Някои, като иска да има вълна, да си се грижи за стадото и овцете, да си ги храни, дои, да ги пази от вълци. А в БГ само стригане....
                              Не стригане а дране....
                              К мирной жизни не пригоден.
                              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ето едно скромно сравнение на БГ и турската армия от края на 80те. години. Не претендирам, че цифрите и данните са 100% верни. Както се вижда има и разлики с данните от ЕМО. Отдавам го на факта, че се разглеждат различни времеви периоди, а така или иначи данните са от открити източници, но дават приблизителна представа.

Относно авиацията на Турция:
                                Ф-16 се зглобява от TAI от 25 г. (от 1987 до 2012), производството вече е спряно, като за това време за зглобени общо 308 самолета, от които 38 за Египет, останалите 270 за Турция.
                                Останалите са, както следва: Ф-5 87, Ф-4Е/Ф 140, РФ-4Е 39, Ц-130 13, КЦ-135Р 7, Ц-160Д 19 и т.н.
                                Бронетехника: 4205 танка, М60А1/А3 1100, 397 Леопард1,над 3500 М47/48 (разликата идва от танковете в резерв), 4095 БМП и БТР от които 3000 М113А1/А3, 170 БТР-80, 1552 боксируема артилерия, 820 самоходна артилерия, 2021 миномета, 60 РСЗО (различни калибри и модели). Армейска авиация 168 самолета и 280 вертолета към които около 40 АН-11 Супер Кобра.
                                Сухопътни войски 525.000 човека, ВВС 56.000 човека, ВМС 52.000 човека. Резерв сухопътни 259.000, 65.000 ВВС, 55.000 ВМС. Жандармерия 200.000 човека. Мобилизационен резерв 18,2 млн. човека. Годишен военен бюджет около 10 милярда $.

Какво е положението при БА
                                Изтребители-бомбардировачи/щурмова: 40 Су-25, 88 Миг-21, 72 Миг-23, 23 Миг-23БН,
                                21 Миг-29.
                                Разузнавателна: 21 Су-22, 5 Миг-25
                                Транспортна: 2 Ту-134, 3 Ан-24, 4 Ан-26, 5 Л-410, 3 Як-40, Ан-30
                                Вертолети: 14 Ми-2, 7 Ми-8, 25 ми-17, 44 Ми-24, 6 Ми-14, 3 Ка-25
                                Бронетехника1475 танка, Т-55, Т-62, Т-72 475 бр.
                                БТР/БМП: 100 БМП-1, БМП-23 114, 3042 БТР и МТЛБ, 58 БРДМ
                                Артилерия: 1744 оръдия и гаубици, 250 РСЗО
                                Числеността на хората си я знаем от тогава, мобилизационен ресурс 2 млн.

Вижда се, че например численото съотношение при бойната авиация е 3:1 в полза на турците. Качествено сравнение е субективно и относително. И от двете страни има "силна" и "слаба" техника. Качества, мотивация на личния състав не се наемам да правя.
                                Та относно "смилането" на турската армия от нашата бих си имал едно ГОЛЯМО на ум.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X