Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Времената са били други, имали са си съображения, аз така пиша от погледа на дивак от "прехода". Ама явно дори не мога да си го представя какво е било. Не са ли проумявали колко безсмислена е цялата работа?
    Е за тия години става дума. Точно "прехода". И по същите години служих и аз.
    ....

Това, което аз съм видял от татенце- няма нищо безмислено в устава и закона. Мъже на честта и закона.

Оффф, не знам какво да ти кажа. Пиша го, чета го, трия... Много е голяма аудиторията. На всички тия с униформите искам ръка да им стисна. На ония политици с костюмите от същата епоха- .... /цензура/.

Както и да е, хайде да се върнем на "доброволния резерв на армията". А то армия остана ли?
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Аз па като като новобранец бях година в командировка в полка, в който са служили дядовците ми през Балканските и Първата световна, после брата на татковия баща е бил командир на тоя полк. Преди войната. Там е и станал генерал, починал е млад, пак преди войната. 49 Шейновски МСП, Марица. Сега му казват Симеоновград. Мислех си че съм за малко, много не ми пукаше, ако и черен полк, та на третия ден без да искам минах излишно близо покрай някъв капитан. Бях чел в книжките какво е контузия, ама си мислех че е дреболия. Тогава и започнах да вдявам. Човека само ме гледаше, попита аз ли съм боеца те тоя. После рече "Да не посрамиш дядо си, ей!", и си отиде. Отде накъде цялото командване на полка е знаело за някъв чужд кирлив новобранец - не знам, никога не са ми казвали. По ония години царските офицери бяха фашисти.
      Та и аз връзкар, един вид. То там караулите са скатавка, много не съм давал, пиенето на мозъка си беше както му е реда. А войници ни правеха. После като се върнахме в бригадата, ми туриха направо по две пиявици, така и никога не станах ефрейтор После беше каквото беше, но онова няма с какво да се замени.
      А къде сте се отплеснали не разбрах. ВСЯКА армия която стои на място, даже в собствените си гарнизони, даже на собствена територия, се разлага. От там и извращенията. Каквито и писма № 0911 на ГЛАВПУНА да има, а ги има също навсякъде. Безсмислено е да сравнявате последствията за офицерите като има лов на вещици - също навсякъде са еднакви. И пак никъде не помагат, и винаги и навсякъде е така. Това го пише още в увода на всеки учебник по военна психология. А тя без съмнение е най-старата научна дисциплина, даже астрономията и геометрията са измислени после.
      Когато воюва, в армията няма извращения. "Стари" има, и това също е правилно - те имат безценен опит, щом са там отдавна, пък още са живи. Във всички устави така и пише.
      Има смисъл да се обсъжда доколко запасняци може да са командири на действащи кадрови, ама и това е академичен въпрос. Ако войната не е започнала вчера ами още миналата седмица, и това се намества само.
      Последно редактирано от Стефан; 17-02-13, 00:21.

Коментар

Moже ли с думи прости да кажеш защо така са правили вашите. ...
        Той и да ти каже, ти не мож го разбра. В наше време малко хора са в състояние да разберат защо, примерно, един млад и перспективен офицер, вместо да се натиска по-близо до началството, да прави свирки и да мие краката му, ще поиска да ходи в бойно поделение "да пази Родината". И после ще води чергарски живот, като през 3-4 години сменя кое от кое по-хубаво място за служба - Звездец, Грудово ... Та да се занимава с дебили, които ще му викат "шапкар" зад гърба, и които ще гледа да опази от собствената им простотия за да ги върне живи и здрави на родителите им.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Той и да ти каже, ти не мож го разбра. В наше време малко хора са в състояние да разберат защо, примерно, един млад и перспективен офицер, вместо да се натиска по-близо до началството, да прави свирки и да мие краката му, ще поиска да ходи в бойно поделение "да пази Родината". И после ще води чергарски живот, като през 3-4 години сменя кое от кое по-хубаво място за служба - Звездец, Грудово ... Та да се занимава с дебили, които ще му викат "шапкар" зад гърба, и които ще гледа да опази от собствената им простотия за да ги върне живи и здрави на родителите им.
          Това е виц, нали ? Може да важи само за някакви квалифицирани кадри тип летци, морски офицери, ракетчици, артилеристи, ама "кашици" ? При нас в ГВ всички се тръшкаха как са ги измамили. Минали някакви във Великотърновското училище и питали: "Искате ли да работите в МВР ?" И който бил "балама" се записал.
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
            Това е виц, нали ? Може да важи само за някакви квалифицирани кадри тип летци, морски офицери, ракетчици, артилеристи, ама "кашици" ? При нас в ГВ всички се тръшкаха как са ги измамили. Минали някакви във Великотърновското училище и питали: "Искате ли да работите в МВР ?" И който бил "балама" се записал.
            Покрай този виц детството ми премина из интересните гарнизони на 3-а армия, а втората година от службата - на един баир на 4 км от гръцката граница ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

...Той и да ти каже, ти не мож го разбра.....
              Ами тогава да се опитам да му обясня , още повече , че ти се жегна от "квалификациите на едро".
              ... В наше време малко хора са в състояние да разберат защо, примерно, един млад и перспективен офицер, вместо да се натиска по-близо до началството, да прави свирки и да мие краката му, ще поиска да ходи в бойно поделение "да пази Родината"...
              Да поиска да ходи в бойно поделение е характерното мислене на болшинството от курсантите във военното училище .Лошо няма . Затова и след производството решително тръгваш с една чанта багаж към N-ското поделение по разпределение , нахъсан за "работа" . Този хъс всъщност е характерен за 23-24 годишна възраст , независимо дали си младо ле`нтче или млад инженер.

Като командир на взвод тичаш и стреляш наравно с войниците . Правиш го естествено в пъти по-добре , защото те идват от учебната скамейка , и ти това си го правил 5 години . Затова в част от очите на едни ти си бог , в очита на другите - шапкар и натегач.
              Ти обаче продължаваш с по 100 лицеви опори сутрин , плюс лоста , върлините и щангите . У един млад човек - сила и енергия дал Бог ! Просто си подържаш здравето . Пък и релефните мускули все пак повдигат самочувствието пред гаджето .
              Нещата вървят добре , налице е и жената и първото дете , та дори с великодушен жест приемаш факта , че не теб , а колегата са назначили за ротен командир , въпреки още едно болтче дето ти е забито на пагона .

Е в този етап наистина служиш " За Родину" .

Тъй , само дето годинките нещо неусетно се търкалят и заплатата почва да не стига . От местене от един гарнизон в друг децата си развалят успеха , пък и жената мърмори вече . Не че няма да и се намери работа при новото ти назначение , ама ... тъкмо сте завързали приятели .... нова среда .....
              На всичко отгоре званието не вдига кой знае колко заплатата , а длъжността нещо .... в щаба сте 20-на офицери , а длъжността командир на батальон е само за един .
              Затова решението е логично : гледаме към академия "Раковски" , а защо не и "Фрунзе"
              Убаво , ама за тая цел трябва поне да имаш взвод/рота отличник . Следователно в голяма степен нещата са в ръцете на "чепика" ( така един познат полковник в по-новите времена наричаше войниците) .

За чепика/войника обаче е характерно следното : В момента в който войника прекрачва прага на родната казарма , у него възниква спонтанно мисълта : " Баф мааму ! Кога ше дойде уволнението ?! "
              На втория ден чепика си купува календарче и почва да зачерква дните с обратно броене до датата на уволнение . Мисълта за уволнението е водеща през следващите 700 дни и единствената цел е да оцелее до уволнението .

Затова ти трябва освен да владееш умения с лекото стрелково оръжие и да правиш коремни , да с и и психолог , за да подхванеш както трябва чепика .
              За нещастие единия взвод се проваля на стрелби , ротата изпълнява калпаво тактиката пред проверяващите и .... повишението с е отлага за неопределено време .
              На всичко отгоре едни стари кучета си направили извращение с млад дихател , или ти си "стъпил на криво " и .... следва първото предупреждение за служебно несъответствие . ...
              От тук нататък си белязан . Химера е академията ... децата уж апартамент и следване .... пак те местят в трета глуха , жената открито вече роптае .... и в едни момент ти светва : "Мамка му , прецакан съм !"....
              Е тогава почва да ти дреме за "ползу Родину" , на чепика ся ше му изкарам душата по чукарите , а довечера от местните ше си зема от оная ракия , пеесе и пет града .....

Вариант втори : Взвода е отличник . Болтчетата си вървят по план . Слагаш вече и първия дебел и това съвпада с приемането ти в "Г.С.Раковски" .
              Изведнъж обаче се оказва , че морето не е до колене : по пътя , по който трябва да растеш нагоре - пълно със задници . Дразни те , че ге`ерал - лейтенант е някакъв остатък от народно освободителната въстаническа армия , сформирана на 8-ми срещу 9-ти септември и зъбите са му окапали , ама ей го - Партията го държи ....Еретична мисъл , щото червената книжка е в джоба ти още от военното училище , когато ги раздаваха под строй . В смисъл : наши сме си , ама дразни ....

.. и пак дилема : ако требе да продължиш - лизане задници и свирки . Ако не , вече с и на половината път от живота .... Накъде ?!.............

... общо взето така беше в ония години . С двете години служба по суша и три по море .
              За сегашното положение , доколкото я има армията - нямам представа .
              Последно редактирано от Vlado_Ts; 17-02-13, 11:04.
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                За сегашното положение , доколкото я има армията - нямам представа .
                Не ти и трябва. Вече сме с вехти ЕГНта!!

Коментар

Аз военните не ги мисля, все пак са по желание там, и имат доста привилегии. Едно време и апартаменти им раздаваха, днес се пенсионират 20 години преди другите. Понеже службата ми беше в щаба, имам преки наблюдения, и няма и един да се презорил. Тогава вземаха прилични заплати, сега не знам как са. Майора от канцеларията дето бях ми сподели, че взема 800 лева, а един даскал вземаше максимум 300, при цялата отговорност с дечурлигата.

Безсмислено имах предвид 2-3 години от най - силните в живота на почти всеки мъж. Минават във въпиюща простотия и без капка смисъл. Бойните умения се усвояват за максимум 40 дни. Другото е каторга. Не знам дали съм споменавал, но баща ми умира след службата, заразил се с нещо във връзка с дивеча в гората за храна, да не задълбавам.
                  Последно редактирано от Rabin; 17-02-13, 13:39.

Коментар

Аз военните не ги мисля, все пак са по желание там, и имат доста привилегии. Едно време и апартаменти им раздаваха, днес се пенсионират 20 години преди другите. Понеже службата ми беше в щаба, имам преки наблюдения, и няма и един да се презорил. ...
                    Що не вземеш да се спреш от коментари по теми, по които си явно некомпетентен?!? Нито си видял служба като хората, нито пък "преките впечатления" стават за нещо.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Що не вземеш да се спреш от коментари по теми, по които си явно некомпетентен?!? Нито си видял служба като хората, нито пък "преките впечатления" стават за нещо.
                      Изкарах лека служба благодарение на занаята ми. Другарите по оръжие - някои от тях бутнаха масло, вече писах. Разполагахте с живота на млади хора, виждам, че не е достатъчно. Трябва и да сме благодарни, явно.

Коментар

Що да е "некомпетентен" ? Темата е за доброволен резерв и има ли смисъл да се участва там. Оттам се почна - "става ли се мъж без казарма", "трябва ли да има наборна служба" и разни такива работи. Всеки е компетентен да сподели защо смята да се записва в резерва или защо не иска да помирисва изобщо военна служба, вкл. запас.
                        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Безсмислено имах предвид 2-3 години от най - силните в живота на почти всеки мъж. Минават във въпиюща простотия и без капка смисъл. Бойните умения се усвояват за максимум 40 дни. Другото е каторга
                          Тези думи много точно характеризират смисъла на наборната армия,даже може да добавя още някой епитет,но ще се въздържа!Казвам това нещо след 2г и 3м служба в Гонобанската танкова бригада през 84-86 год.Добре че махнаха тая простотия,та да не мисля как да измъкна синчето от тая въпиюща простотия,наречена дълг към родината, дълг към кой-Костов,Станишев,Доган....,техните интереси ли да пази???Щото по мое време ставаха доста сакътлъци,някой още си носят последствията,други нямаха и този шанс.....Щото дай на глупака власт и му гледай сейра,но тежко на тия около него!!! А Стария като иска негови близки да стават мъже с ароматотерапия над кенефа,може да ги тренира и в домашни условия,все още има тук там външни тоалетни!!!! Просто всеки нормално разумен човек трябва да стой далеч от заължителното издевателство над личноста,каквото се явява наборната армия!!!! Виж за доброволците...... там вече е по желание,и може би целта оправдава средствата........????

Коментар

... Темата е за доброволен резерв и има ли смисъл да се участва там. ...
                            Дали има смисъл да участва в нещо доброволно, всеки решава сам за себе си.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Дали има смисъл да участва в нещо доброволно, всеки решава сам за себе си.
                              ... и излага нЕкои съображения защо е решил така. Те за какво служат интернет-форумите ? Кой какво направил по колата, кой къде пътувал, а кой защо не иска да пътува там, а в тази тема кой защо иска или не иска да се записва в резерва. Ти защо се дразниш ? Че баща ти бил офицер, пък някой не харесвал наборната служба. Ми те за това я махнаха - тук конспиративни теории няма. Не са ни накарали отвън да я премахнем. Имаше доста обществен натиск, движения "Войнишки майки" и какво ли не. Сакатлъците вече нямаше как да се покриват (камиона с войниците на Околовръстното, момчето с премазана от колело на камион глава и т.н.) Комунистите се запъваха до последно, Костов (ах, този злодей) я премахна.

Коментар

... пък някой не харесвал наборната служба. Ми те за това я махнаха - тук конспиративни теории няма. Не са ни накарали отвън да я премахнем. Имаше доста обществен натиск, движения "Войнишки майки" и какво ли не. Сакатлъците вече нямаше как да се покриват (камиона с войниците на Околовръстното, момчето с премазана от колело на камион глава и т.н.) ...
                                Всеки е в правото си да харесва или не нещо. Но, по принцип, е добре, когато говори за нещо, да има представа за него.
                                А сакатлъците ... Безмилостната статистика показваше, че най-голям процент от тях се случваха, когато Иванчо започне да се прави на голям отворко и да не *бава разните му там правила, щото е голЕма работа и нема кЪ некви шапкари да му казват какво да прави.

А за наборната служба в наши дни съм абсолютно съгласен, че е ненужна. Други времена, други реалности ...
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X