Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
    В никакво бойно поделение не се били, така са ви казвали но....в бойните поделения, първата година не знаеш къде, след втората че именно там си се родил -студ, глад, безсъние и си здрав без сополи( тия пет работи)
    Айде разясни термина "бойно поделение"?

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
      Най-тегавите - 84-та и нататък до 89-та. Вътрешни войски Димитър Стоянов ги споменава като проект за първи път края на 84-та. Аз минах през центрофугата 83-85-та.
      Не мисля, че е така.
      В края на 70-те ме прехвърлиха в запаса към Вътрешни войски /в казармата бях АИР-топограф/ и минах едномесечно обучение. След това като постъпих в МВР ме назначиха направо старши лейтенант като ми запазиха чина от запаса.
      Мисля, че Вътрешни войски съществуват поне от началото на 70-те, а може и преди това.
      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
        Не мисля, че е така.
        В края на 70-те ме прехвърлиха в запаса към Вътрешни войски /в казармата бях АИР-топограф/ и минах едномесечно обучение. След това като постъпих в МВР ме назначиха направо старши лейтенант като ми запазиха чина от запаса.
        Мисля, че Вътрешни войски съществуват поне от началото на 70-те, а може и преди това.
        Винаги ги е имало (от средата на `50-те, гарантирано). До едно време са били в рамките на МНО. От кумова срама минават в МВР.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
          ...ВВС поделения имаше такова нещо. Закрепен под 45 градуса двигател от МИГ 15 на задницата на цистерна. ..... Долна....
          Долна, зимата на 95/96-та със сигурност го имаше. Пробваха се с него да почистят плаца за клетвата на нашия набор. Резултат - ледена пързалка, и ген. Михо Михов в лоша имитация на Катарина Вит
          Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
            Най-тегавите - 84-та и нататък до 89-та. Вътрешни войски Димитър Стоянов ги споменава като проект за първи път края на 84-та. Аз минах през центрофугата 83-85-та.
            Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
            Не мисля, че е така.
            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Винаги ги е имало (от средата на `50-те, гарантирано). До едно време са били в рамките на МНО. От кумова срама минават в МВР.
            хептен през просото или вече не помните какво беше......

50-те години е имало ВВ, баща ми е служил 55-57 в София, казармите са били някъде след 4-ти километър........ не ми се рови кога ги закриват, но много добре помня кога ги възстановиха........ 84-та преименуваха турците, март 85-та е първия набор "мартенци" и бяха прехвърлени и по-стари /влезли септември 84-та/ от къде ли не................. доста офицери граничари имаше, кашици......нач. щаба ни даже беше кемаф..............аз влязох септември 85-та, първия редовен набор

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
              ...хептен през просото...
              И кое му е през просото? Това, че баща ти е служил 55-57, само потвърждава съществуването им "от средата на `50-те гарантирано".

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                И кое му е през просото? Това, че баща ти е служил 55-57, само потвърждава съществуването им "от средата на `50-те гарантирано".
                по тая логика дай да ги пишем от 1881-а? казах че ги е имало и са закрити по някое време, а после възстановени през 85-та, а не че съществуват от 50-те, което означава че са съществували непрекъснато !!!

ето ви официалната история:

История на Дирекция "Специализирани полицейски сили"

ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА
                ДИРЕКЦИЯ „СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПОЛИЦЕЙСКИ СИЛИ” (1881-2010 г.) Дирекция „Специализирани полицейски сили” е правоприемник на Жандармерията, която като полицейска сила с военна организация води началото си от създаването на полицейската институция при възстановяването на Третата българска държава. През годините и различните исторически периоди от развитието на България, Жандармерията често променя организационно-структурния си облик.
                1) Първи период (1881-1944 г.)
                На 26 юли 1881 г. княз Александър подписва указ, с който утвърждава „Привременен устав за устройството на жандармерията”. Това е първият нормативен акт за учредяване на институцията, чиито правоприемник се явява Национална жандармерия и днешната Дирекция „Специализирани полицейски сили”.
                С този указ полицейската стража се преобразува в жандармерия под ръководството на Военното министерство. За периода 1881-1882 г. тези полицейски органи съществуват под името “Жандармерия”, а от 1882 г. до 1883 г. като “Драгунски корпус”.
                За втори път в българската история жандармерията се развива като институция след Първата световна война. На 16 ноември 1920 г., по предложение на Александър Стамболийски, за да се осигури реда и сигурността в страната‚ Народното събрание приема Закон за жандармерията. През 1925 г. се приема нов Закон за жандармерията, с който се допълват задачите и се внасят изменения в организацията, командването, специалната подготовка и разпределението на личния състав по окръзи. Жандармерията става съставна част от армията и се подчинява на всички военни закони, устави и разпоредби.
                За трети път в историята на българската държава жандармерията се появява през 1944 г. Измененията във вътрешно-политическата обстановка налагат създаването на особен род войски. Реализацията на тази идея започва с приемането на Закона за държавната жандармерия на 19 февруари 1944 г. През втората половина на 1944 г. се осъществи нова реорганизация на личния състав на жандармерията. С оперативна заповед на командира на жандармерията от 17 юли 1944 г. от ловните и жандармерийските дружини се съставят жандармерийски полкове.
                2) Втори период (1948 - 1997 г.)
                На 15 ноември 1948 г. към Гранични войски се създават специални части, които през 1951 г. се обособяват във Вътрешни войски със задача да осигуряват надеждна охрана на важни правителствени, държавни, промишлени и ж.п. обекти, а така също да обезпечават сигурен ред и спокойствието на гражданите.
                С Постановление на МС № 67 от 05 април 1961 г. се разформироват Вътрешните войски, като изиграли своята роля в мирно време. Мирновременните поделения на Вътрешни войски след повече от две десетилетия се развръщат на основание Постановление № 4 на МС от 29 януари 1985 г., като специализиран вид войски.
                3) Трети период ( след 1997 г.)
                Третия период започва с приемането на Закона за МВР на 19 декември 1997 г., според който една от 6-те национални служби на МВР е Национална служба „Жандармерия” - специализирана охранителна и оперативно-издирвателна полицейска служба на МВР за охрана на стратегически и особено важни обекти, борба с терористични и диверсионни групи, охрана на обществения ред и борба с престъпността ( ЗМВР чл. 104).
                Съгласно новия Закон за министерството на вътрешните работи от 24 Февруари 2006г., и Правилника за прилагането му от 9 Юни 2006г., Национална служба „Жандармерия” е реорганизирана като Главна дирекция „Жандармерия” /ГДЖ/ в състава на Генерална дирекция „Полиция”. Зоните на отговорност на териториалните структурни звена на ГДЖ се определят от министъра на вътрешните работи по предложение на директора на Национална служба „Полиция”, а държавните служители от ГДЖ упражняват полицейските си правомощия на територията на цялата страна.
                След приетите промени в ЗМВР от 5 Август 2008 г. Жандармерията влезе в състава на новосъздадената Главна дирекция „Охранителна полиция” като дирекция „Жандармерия”, като устройството и дейностите на дирекциите се определят с правилника за прилагане на закона.
                Съгласно последните изменения на ППЗМВР от 19 Януари 2010 г. дирекция „Специализирани полицейски сили” е правоприемник на дирекция „Жандармерия” отново в състава на Главна дирекция „Охранителна полиция”, а „Териториалните звена на дирекция „Специализирани полицейски сили” - на „Зоналните жандармерийски управления”, като СОБТ излиза от състава на ДСПС.
                Съгл. чл. 81 от ППЗМВР „Дирекция „Специализирани полицейски сили” е специализирана структура на Главна дирекция „Охранителна полиция” за опазване на обществения ред, охрана на масови мероприятия, овладяване на масови безредици, противодействие на терористични действия, охрана на стратегически и особено важни обекти и дипломатически представителства.”

Коментар

Извадката ти касае битността им единствено в рамките на МВР - те не са съществували винаги и само под тази форма.

Коментар

Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
                    Айде разясни термина "бойно поделение"?
                    Южните поделения от някогашната трета армия, по специално тези на турската граница, танкови, ракетни, пехотни и зенитни полкове-Грудово-Елхово-Звездец.

Графика беше един месец бойно дежурство( на 5 мин !, след тревога готовност за стрелба по цел), два месеца учебни, един месец подготвителен лагер, един месец стрелби и пак....

В бой никой не е влизал, бойните дежурства бяха с боекомплекти и единствената трофейна картечница във военният музей в Елхово е донесена от полка в който служех, когато са били в Чехия в близост до лагера на наште двама са се опитали да се приближат, но когато са ги забелязали си плюли на петите и зарязали картечницата...

Не знам на кой набор обяснявам, но ако си служил и сте ползвали партенки а не чорапи - е най краткото обяснение за термина "бойно" поделение.
                    В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                    В. Иванов

Коментар

На преден план - под. 72355 на ВВ.
                      Отдолу -
                      40. МСП към 18. МСД (под. 36240). И двете поделения са закрити.

П.П. Извинявам се, че разводнявам темата.

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                        Потърси в Гугл "топлодух" и чети за пловдивчани...
                        ВВС поделения имаше такова нещо. Закрепен под 45 градуса двигател от МИГ 15 на задницата на цистерна. Използва се за издухване на рольожката и полосата от малките бучки лед останали след снегорините. Изсушаваше цимента. Врътката беше да не се престараеш с газта. Май имаше ограничител сложен. И цистерната е добре да е пълна.
                        Не съм сигурен къде точно ги е имало, но това съм го чувал от различни пилоти летели в Каменец, Долна, Графа и Габровница.
                        Може и за разгонване на тълпата да се е ползвало. Бащата лично е изпълнявал пределно ниски прелитания над някои населени места по "ония времена". По заповед естествено... Та нищо чудно да докарат "топлодуха" на площада- така или иначе няма ли много сняг, не се ползва.
                        На всяко военно а предполагам и гражданско летище имаше такива установки . То и нямаше друг начин зимата пистите да ги поддържаш в летателно състояние особено като задуха северняка . Летищата обикновено са на някое празно и голо място където се еб@т ветровете и зимата е страшно . Сега има химия за размразяване навремето имаше само сол и луга а те под - 10 не действат .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

В Доброславци му викахме "духало".Представлява монтиран на тележка реактивен двигател с центробежен компресор от изведените от въоръжение МиГ-15.Тегли го цистерна заредена с керосин която го захранва с гориво.Духалото се пускаше преди абсолютно всички полети независимо дали са през зимата или през лятото.Целта е да "издухат" от полосата и рульожката клончета,камъчета,листа,изронен от фугите битум и т.н. за да не ги засмуче компресора(това е което така адски пищи пред самолета) на двигателя на самолета и да го повреди.Точно поради тая причина на "старта" е забранено да се ходи с шапка.По телевизията съм виждал такова приспособление при "вътрешняците" , но според мен то е по скоро за психоатака. Не че не може да издуха човек , но е прекалено тромаво за да се използва адекватно.
                          Прикачени файлове
                          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                          Джон Кенеди

Коментар

Хаааа знам кой ги открадна от Враня....

Нема лошо наш човек е...

И как беше по заставите;;;;;;;Спи се съблечен..при задействие на 3-тата минута изтрополва ТГ /тревожната група/ а останалите на 5-тата минута са изтърчали по табелите на прикриващия рубеж...
                            Последно редактирано от derhunter; 02-02-13, 19:07.
                            К мирной жизни не пригоден.
                            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Във Вътрешни войски в Разград имаше такъв двигател. От МиГ-17, качен на ЗиЛ-130Г. Там е и Ту-134.
                              "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Здравейте, зачетох се в темата, разрових се из сайта на Централното военно окръжие и намерих това :

Кандидати за обучение в курсовете за начална и специална военна подготовка

Версия за печатPDF version Вие сте български гражданин без военна подготовка, заповядайте в структурите на Централното военно окръжие (военните окръжия, областните военни отдели и офисите за военен отчет в общините/районите) за да Ви насочим в организираните курсове от Министерството на отбраната за начална и/или специална военна подготовка!
                                Български граждани без военна подготовка, желаещи да получат начална и/или специална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната. Курсовете за начална и/или специална военна подготовка на българските граждани се обявяват със заповед на министъра на отбраната, в която се определят мястото на обучение, броят на обучаемите в съответния курс, наименованието на курсовете по специална военна подготовка, продължителността на курсовете, редът за кандидатстване и други специфични изисквания.
                                Обучението на български граждани в курсове за начална и/или специална военна подготовка се провеждат в специализирани учебни центрове.
                                Курсовете за начална военна подготовка са с продължителност до 90 учебни часа, а за специална военна подготовка – не по-малко от 90 учебни часа. В курсовете за специална военна подготовка се включват само български граждани, успешно преминали курс по начална военна подготовка.
                                Обучението в курсове за начална военна подготовка се организират от структурата по човешките ресурси към министъра на отбраната възоснова на обобщена заявка от Централното военно окръжие, а курсовете за специална военна подготовка от командващия на Съвместното командване на силите, от командирите на видовете въоръжени сили или от ръководителите на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната възоснова на заявки от Централното военно окръжие.
                                Курсовете за специална военна подготовка се провеждат под формата на практически занятия, показни военизирани занятия и военни игри или стажантски курсове.

Тъй като премахнаха казармата докато бях в университета, а винаги съм искал да премина през някакво военно обучние, искам да питам някой има ли повече инфо какво представляват тези курсове и дали ги има, или са само за парлама на сайта?...
                                Човек е ~70% вода. Ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X