Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: До: Груб строеж?

    Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Само да попитам: Нарочно ли всички врати се отварят към помещенията, а не към коридора?
    Нарочно. Много е неприятно удар с врата на излизащ от банята или спалнята, на преминаващ в тесен коридор човек.

    "На вън", задължително трябва да се отварят врати които са по пътя за евакуация, но това това е друг раздел от архитектурата и друга тема.
    В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
    В. Иванов

    Коментар


    • От: Груб строеж?

      Глупости...
      Досега не познавам някой пострадал от летяща врата на тоалетна.
      Преди две години баща ми получи инфаркт в тясна тоалетна с врата навътре. Тежеше над 110 кг и бил паднал върху вратата. Не съм бил там но с 300 мъки са стигнали до него за да констатират че е починал.
      Георги Тонев

      Коментар


      • От: До: Груб строеж?

        mitakmitak, проектът на ArchiCad ли е правен? Да не би този чертеж да е от презентация и затова да няма оразмеряване/слоят с размери да е замразен или заключен?
        По принцип трябва да има размери на всички помещения и в двете посоки, коти отстрани на сградата, размери на зъбчетата на стените, описание на материалите за под, стени, таван. Нещо такова:


        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:16.05.2007-Model.jpg
Прегледи:1
Размер:180.9 КБ
ID:5623513
        Иначе не може да се сметне никакво количество. Освен това трябва да се знае и количеството от какво е- примерно, гледам, че стените са 20 см - това бетон ли е или тухла? Всичко трябва да се знае какво е и с какви размери. Най-добре е ти сам да започнеш да умножаваш дължина по ширина /а за стените -и по височина/ смяташ количествата, правиш пазарно проучване откъде ще ти е най-евтино и така...
        Очевидно инвеститорът не е искал количествена сметка към проекта - иначе, ако той поиска, се прави такава, но това са допълнителни средства. Ти ли си инвеститор или само си купил недвижим имот?

        Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        Само да попитам: Нарочно ли всички врати се отварят към помещенията, а не към коридора?
        Пенчо, вратите трябва да се отварят натам, накъдето е по-удобно за инвеститора - нали той поръчва проекта. Изключение правят входните врати на сградите, на магазините, на входовете и на апартаментите - те задължително трябва да се отварят навън от противопожарна гледна точка. Ако стане пожар, паникьосаната тълпа не мисли и напира навън, и трябва да може да може да отвори вратата НАВЪН. Ако вратата се отваря навътре, ще спре евакуацията, а хората в такъв момент няма да се сетят да отстъпят навътре.
        Последно редактирано от n_petrova; 16-11-14, 11:24. Причина: допълване

        Коментар


        • От: Груб строеж?

          Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
          ... вече има изискване за представяне на количествена сметка като задължителен елемент на проекта. ...

          (3) Задължителните части на инвестиционните проекти, необходими за издаване на разрешение за строеж в отделните фази на проектиране за обектите от четвърта и пета категория съгласно Наредба № 1 от 2003 г. за номенклатурата на видовете строежи (ДВ, бр. 72 от 2003 г.), са определени в приложение към наредбата.
          Къде го това приложение към чл.1 (3) от въпросната наредба?
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • От: Груб строеж?

            В печатните издания на нормативните актове има и приложенията им.

            Коментар


            • От: До: Груб строеж?

              не бях обърнал внимание на това.а така се губи пространство,но това е лесно да се промени.

              Коментар


              • От: До: Груб строеж?

                [QUOTE=Пенчо;2631129]Само да попитам: Нарочно ли всички врати се отварят към помещенията, а не към коридора?[/QUOT]

                Не бях обърнал внимание-наистина така се губи пространство,но това може лесно да се промени. Въпрос на технически изпълнение.

                Коментар


                • От: Груб строеж?

                  Първоначално публикуван от boby_l Преглед на мнение
                  Колега , цената на кв.м. може да е толкова различна колкото оферти получиш , затова това е най-грешния начин за сравняване на оферти . Препоръчвам изготвянето на обобщена к.с. с ясни параметри - например вместо "Зидария" да пише "Зидария с тухли Wienerberger (Размери)" и бланка за офертата изготвена от теб . След като поканиш поне 10-15 фирми или бригади , изхвърляш най-ефтината и най-скъпата без да ги гледаш , както и тези които са променили бланката (ясно е че искат да ти представят нещата по друг начин , така че да ти харесат) . От останалите избираш 3 или 4 фирми , на които даваш подробна к.с. и по същия начин да ти представят оферти на изготвена от теб бланка , като всичко което смятат , че трябва да знаеш предварително или да се предвиди в последствие да ти се напише в отделно писъмце .
                  По този начин ще видиш защо на един цената е 50EUR , а на друг 150EUR и няма да имат възможността да злоупотребяват и да залагат "скрити камъни" .
                  Съветвам те к.с. и бланките за оферти да ги изготви техническо лице , което е правило това и друг път , защото от всичко - това е най-важното - каква информация ще поискаш и каква ще дадеш за това .

                  Не разчитай на препоръки(особено от приятели)-парите ще ги даваш ти . Искай от избраните поне по три четири обекта да ти дадат аналогични на твоя и иди и гледай работата им и питай клиентите им как са се справили , защото току виж това което показват не е тяхна работа или просто участието им е било символично .
                  Дано съм ти бил полезен ! Успех
                  Здравейте,

                  за първи път пиша във форума и ме заинтригува горния цитат за изработена собствена бланка при груб строеж. Мога ли да помоля да ми изпратите ако имате такава.

                  Предстои ми съвсем скоро /надявам се до 2 месеца/ да започна да строя собствена къща РЗ 75 кв.м и РЗП 300 кв.м в София и трябва да започна с избора на фирма за груб строеж.

                  Благодаря ви предварително на всички които се включат с информация и препоръки за добри (проверени лично) фирми за груб строеж.

                  Коментар


                  • От: Груб строеж?

                    Не може да се иска "бланката" на друг обект.
                    В поста на колегата boby има много голяма доза от правилният подход , но с някои уточнения. "Бланката" трябва да се разбира набора от количествени сметки ,следствие от конкретният проект, имащи отношение към етап "Груб строеж". И тук вече се влиза в теория на относителността:
                    -кой ги прави -формално проектантите. На практика-имат нужда от ревизия.Защо е така , съм писал назад по темата доста.
                    -кой да направи реални количествени сметки -доверено грамотно лице на собственика. Лицето може да съчетае и контролна функция при изпълнението , както и представителна към общинската администрация/т.н. техн. ръководител съгласно ЗУТ-особено за София/.
                    Забележете - във въпросните количествени сметки се отразява правилната технология, даденостите на стр. площадка, желанията на възложителя/той има право на такива и за етап Груб строеж/, както и други подобни фактори.
                    Това е продукт на обстоен анализ от техническото лице и/или строител и разговори с Възложителя.Отнема време.Мога да гарантирам, че при задълбочаване в материята, ще откриете липса на детайли, яснота за материали или неадекватен на Вашите желания проект в определена част.
                    За да не звучи съвсем теоретично-цитираните тухли Винербергер за 25 см. може да са Лайт или не. Разликата в цената за 1 бр. е в порядъка на 17%.Имат си + и -. Някой трябва да ги разясни на собственика и той да избере.
                    Това е подхода за вярна "бланка" и в крайна сметка достоверен резултат под колоната "стойност".
                    С две думи-това че определен % от плащането на проекта включва и тези количествени сметки от Проектанта, не гарантира тяхната пригодност за остойностяване.
                    Много пъти се опитвам да ги връщам чрез Възложител към проектанти за доработка , и винаги в крайна сметка се налага да си ги направим ние.Няма как иначе строителя да гарантира определен допуск във важната за Възложителя колона -"окончателна стойност".
                    Приемете такъв подход като неизбежна генерална репетиция , преди реалните действия.

                    Друг е въпроса, че много собственици си спестяват тези начални усилия и после проблемите неизбежно започват.

                    Коментар


                    • От: Груб строеж?

                      Благодаря много за обстойния отговор. Виждам че сте доста запознат с материята и бих помолил да ми препоръчате фирма за груб строеж която е коректна според вас.

                      Коментар


                      • От: Дървена къща (сглобяема)

                        Вчера имам оферта от строителна бригада - 80лв./м2 груб строеж, с материалите от тях. За монолитно строителство. Добре ли е?
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

                        Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

                        Коментар


                        • От: Дървена къща (сглобяема)

                          Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                          Вчера имам оферта от строителна бригада - 80лв./м2 груб строеж, с материалите от тях. За монолитно строителство. Добре ли е?
                          Съмнително евтино.... дай повече инфо какво включват като понятие груб строеж и какви материали са ти по проект.
                          П.п. Премести въпроса в темата за груб строеж, че тук вярно не е на място.

                          Коментар


                          • От: Дървена къща (сглобяема)

                            И на мен ми се струва прекалено евтино. Бихте ли ми дали линк към темата за груб строеж ?

                            Благодаря Ви предварително

                            Коментар


                            • От: Дървена къща (сглобяема)

                              Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                              Вчера имам оферта от строителна бригада - 80лв./м2 груб строеж, с материалите от тях. За монолитно строителство. Добре ли е?
                              Верно съмнително. В София за изолация взимат около 40лв/м2 с материалите.

                              Коментар


                              • От: Дървена къща (сглобяема)

                                Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                                Вчера имам оферта от строителна бригада - 80лв./м2 груб строеж ...
                                Т.е., примерно за 200 кв.м РЗП - 16000 лв. Че то с тия пари само бетона и желязото не можеш плати ...
                                Ние не сме неутрални!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X