Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Груб строеж?

За да получиш коректен отговор,трябва да предоставиш,/съответно изискаш ако нямаш/,разбивка на труда по позиции.Това което са ти дали не е подробна количествена сметка, а обобщена такава.Тя не е базата за офериране.
    Само за пример-според публикуваното,за някакви пари за труд ,ще получиш някакви керемиди по покривите.Но един покрив,не се прави само с керемиди.
    Какво означава вкл. транспортни разходи за материалите,като те не са ти оферирани?

Връщай ги на поправителен.Ако отсега не си вкарате взаимоотнощенията в ред,последиците са ...

Коментар

Колега ALEX_2 , Благогодаря за отговора.
      Наистина ще ги върна на поправителен.Аз не се доуточних-имам разбивки по коти дейности и материали примерни са посочени но труда е даден много общо.
      Примерно за съответната кота е дадена сума за труд за която е записано че е за зидарокофражни дейности,техн. рък. ,протоколи,транспорт и т.н в една графа.
      Няма по отделно колко м2 зидария ,колко кофражни дейности,хидроизолация полагане и т.н. Същотото е за покривите-има дадени примерни керемиди ,ламарини,мембрани и т.н. с примерни цени но труда за полагане на всичко това е даден като обща сума без да е уточнено по отделно кое колко за полагане и монтаж.
      И на мен ми се видя странно след като срещнах по разни сайтове че всяка дейност отделно се офертира.Затова както ме посъветвахте ще искам по подробна разбивка.

Коментар

Аз направих така- 50 кв.м по 30лв на квадарат. Първи етап основите до плочата на фундамента. Направиха я и им броих 1500лв.
        Втори етап зидария и лееене на плачата-броих 1200 лв-останалите като декофрират и изметът обекта. И подредят останалите материали като греди ,дъски и блокчета.А и ги глобих 100 кинта щото ми скапаха моторната резачка!
        Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Криско това е извадка от втора или трета страница на обяснителната записка на папка Архитектура . Дрън дрън и парите не могат да ти вземат.Писах за подробна количествена и стойностна сметка по която ще се договорите и ще можеш да се разплощаш - парите са си пари нищо че са твой.Ще ти напиша няколко цифрички които са крайна цена с всичките му разходи - примерно Бетон клас В15 - 130лв/м3 , армировка 1,40лв/кг изкопи земни маси - 14лв/м3. Все пак са си приказки това ще се пробвам да сложа някой таблички за да видите как става - дано стане - другото са приказки

Коментар

Здравейте !

То това е пълна лудница.Днес се свързах с фирмата дала ми оферта и като попитах за разбивки на дадената ми обща цена по количествена сметка т.е. за труд за кофраж ,леене бетон,полагане хидроизолации,топлоизолации,зидане,водене документация и т.н. получих следния отговор---имаш основи до кота 0 м2 +плоча А м2+плоча Б м2+плоча В м3 (таванска)+покрив м3 = цялата сума или
            66 м2+133 м2+145м2+113 м2+125м2(покривите)=582м2=25210 лв за труд без материали като транспорт ,земни работи и полагане ВИК.
            Така излиза 25210:582=43,3 лв/м2.Значи въпреки кол. сметки няма разбивка а се смята на м2.
            Оферта от друга фирма ми бе дадена за разумната цена от прибл. 50000 но за труд+материали въпреки че исках само за труд и допълнително още 10000 лв познайте за какво- "разходи по здравословни и безопасни условия на труд". Съгласих се всеки си иска но чак пък 10000 лв ,все пак не строя кооперация.
            Трета фирма много добра разбивка по пера само за труд - 17278 но + 25процента ( 4320 лв) за "допълнителни разходи върху труд ,транспорт работници и техн. контрол - или общо 21598 лв което ми се вижда разумно но без водене на техн. документация ( бетонов дневник и заповедна книга),вкл. разходи за битовка,хим. тоалетна и т.н. не много големи пера.
            Така че методиката на смятане на различните фирми и бригади е различна и само те си знаят какви поводни камъни залагат.
            Един не смята ДДС ,втори е на пазарлък за някаква ст-ст трети съвсем друго и така. В мой интерес е да не ми го начисляват,както и за материалите но знае ли човек.

Коментар

Как без документи, сградата ще излезе незаконна. Как ще се оправиш после не знам.Има актове за всичко - акт за кота 0,00 заверен от общината за скрити работи за ст.бет. конструкция и т.н. до цифрата 20 са актовете. Заповедна книга, бетонов дневник и други иначе има глоби.Няма да имате документ за собственост.

Коментар

Първоначално публикуван от krisco1972 Преглед на мнение
                Здравейте !
                То това е пълна лудница...Днес се свързах с фирмата дала ми оферта и като попитах за разбивки на дадената ми обща цена по количествена сметка т.е. за труд за кофраж ,леене бетон,полагане хидроизолации,топлоизолации,зидане,водене документация и т.н. получих следния отговор---имаш основи до кота 0 м2 +плоча А м2+плоча Б м2+плоча В м3 (таванска)+покрив м3 = цялата сума или
                66 м2+133 м2+145м2+113 м2+125м2(покривите)=582м2=25210 лв за труд без материали като транспорт ,земни работи и полагане ВИК.
                Така излиза 25210:582=43,3 лв/м2.Значи въпреки кол. сметки няма разбивка а се смята на м2.
                Колега, няма защо да се горещиш.
                Всяка фирма си има начин да постига по-евтина оферта и в същото време да има печалба.
                Ти искаш с една разбивка да разучиш цялата схема за изчисляване на цените.
                Едва ли предполагаш колко колеги като теб САМО питат. Няма лошо в това, но когато приемеш един колега за "по-близък" и му разкриеш тънкостите, а той после отиде при друга фирма с по-висока оферта се чувстваш излъган и ограбен.
                Аз поне така се почувствах и на всичко отгоре после трябва да съчувствам, като ми жалват "колко съжалявам , че наех ТЯХ", колко по-скъпо им е излязло строителството " и т.н.
                Дори един колега от форума от неудобство ВСЕ ОЩЕ не е дошъл да си получи обратно плановете за къщата.
                Не е важно.
                Просто ти обяснявам, че никой не е длъжен да ти дава разбивка. Има си оферта и трябва да следиш за нейното изпълнение.
                Няма защо да се притесняваш, нито да се чувстваш в лудница.
                Лудницата я правят хора като теб, които без да осъзнават обезценяват труда на много хора.
                Не е нещо ново , нали?
                Колкото по-ясни критерии за офертата определиш, толкова по-ясна и подробна оферта получаваш.
                Но - и нервите имат цена, просто някой още не го знаят.......

Коментар

И двамата няма защо се горещите.Всичко,което споделя колегата ,се случва и е нормално, преди почти всяко строителство/изключвам предрешените случаи/.

Krisco , тук из темата има доста написано,как да подходиш,за да отсееш информацията.Горе-долу да систематизирам:
                  -На практика,заинтересованият и компетентен строител отделя време и усилия , да изясни проекта и твоите желания.Да се изяснят всички детайли по проекта ти.Това означава много често и разговори с проектантите.Оглед на място.Да изготви реална количествена сметка,с неточност сведена макс. до няколко процента.Да провери цените на материалите,франко твоят обект.Да провери извозването до разтоварище-от твоят обект.Да ти подаде оферта,включваща всички позиции.Това е най-вече в твой интерес.Така ще можеш да контролираш всеки кубик или квадрат при отчитането ,който ти се подава за плащане. Да си изясните въпросите с инвентара и временното строителство,с механизацията..
                  Ако искаш да знаеш колко реално ще ти излезе даден етап-това е пътя.Който не желае този подход, обикновено сервира после най-различни изненади.

-Да си изясните въпроса кой води документацията, и кой ще ти узакони обекта в крайна сметка.

-После да отсееш кандидатите доколко са читави.Това горе, е показателно ,но недостатъчно.В наши дни ,много фирми останаха само с имената си , без потенциал.За бригадите не коментирам.

-Да се коментират конкретните цени.

-И не на последно място,какъв проектодоговор ще получиш.Вменява ли си изпълнителя присъщите задължения,както и на теб като Възложител.
                  Сега-тук идва тънкият момент ,бригада или фирма.Това също много се е коментирало тук.Преценяваш ти, но разбери плюсовете и минусите.Лично моето мнение е аргументирано достатъчно тук.

Пак ще кажа, че тази подготвителна дейност отнема време и външна помощ,съответно ресурс,,но е абсолютно задължителна,ако искаш да си подготвиш процеса ,да нямаш главоболия.

Това е етапа на подготовката/логистиката на задачата.

Дали можеш да се справиш с това или ще наемеш твой специалист да помага , си преценяваш.За мен нормалното е да си наемеш читава фирма,да постигнете удовлетворителни цени,и която така да работи,че твоите задължения да се сведат до финансово-контролни функции.Ако нямаш познания,време и опит за това,наемаш си и твой специалист за контрол и координация между строител-възложител-проектанти-надзорник/ако има/.Този специалист, при добър строител и изяснена задача , ще има работа сумарно няколко часа на седмица.Между хора,които си имат доверие,такъв специалист обикновено не е нужен.

Обикновено в Бг всеки си мисли, че разбира от строителство/ и други няколко неща/,обаче това не е вярно.Ако беше така ,нямаше да има толкова разправии.
                  Последно редактирано от ALEX_Z; 08-11-12, 10:41.

Коментар

Ето Ви една количествена сметка http://crc.bg/files/_bg/k13b.pdf ако желаете мога за ви покажа и анализ за всяка единична цена - макар че едва ли ще я схванете пък и не е нужно. Анализите се правят от строителните фирми и са си фирмена работа. Виж количествено стойностните сметки в горния вид задължително се представят на клиента.Това си е световна практика - другото са си пр париказки на пазара.По тези пера и частични количества до изчерпването им се правят актове образец 19 които се предоставят на инвеститора който, ги прочита проверява , коригира ако е нужно и се разплаща.Пощаджиите TNT от америка така се разплащаха - става въпрос за сградата им около аерогарата. Американци ама чаткат като нас българите от количественостойностни сметки.

Коментар

Първоначално публикуван от petarco1 Преглед на мнение
                      По тези пера и частични количества до изчерпването им се правят актове образец 19 които се предоставят на инвеститора ....
                      Образец 19 вече не съществува в практиката. За тази цел се ползва новият образец на Протокол (Акт) 12... Това само за уточнение, иначе другото си е така...
                      pr12.pdf
                      Последно редактирано от CAESAR; 17-11-12, 20:23.
                      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Цезаре, това което си прикачил/акт 12/ не коментира финансовите измерения на отчета , а само количествени и качествени.Това му е и смисъла.
                        Акт обр. 19 продължава да се ползва,въпреки че не е задължителен под това име,но по същество съдържа същите реквизити.Дали ще се казва акт обр. 19 , дали "Искане за плащане" или нещо друго, е въпрос на уточнение в договора.
                        На практика акт обр. 12 и количествената сметка,са задължителни и предшестващи придатъци към акт обр. 19.Демек,искам си тия пари,щото доказано съм изпълнил качествено тези количества.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                          Цезаре, това което си прикачил/акт 12/ не коментира финансовите измерения на отчета , а само количествени и качествени.Това му е и смисъла.
                          Акт обр. 19 продължава да се ползва,въпреки че не е задължителен под това име,но по същество съдържа същите реквизити.Дали ще се казва акт обр. 19 , дали "Искане за плащане" или нещо друго, е въпрос на уточнение в договора.
                          На практика акт обр. 12 и количествената сметка,са задължителни и предшестващи придатъци към акт обр. 19.Демек,искам си тия пари,щото доказано съм изпълнил качествено тези количества.
                          Тъй де. Но по-отгоре се спомена в качество на задължителен атрибут затова внесох това уточнение. Писмените форми, уточняващи плащането има няколко, но дванайсетия формуляр се удостоверяват действително извършен етап от строителните дейности.

Коментар

Да не откривам нова тема, та да Ви питам директно:
                            Казусът е следният...
                            След земетресението , щетите по къщата на дядо ми са огромни.След маса време и редица огледи на комисии на място, са му дали предписание да събори къщата, защото е опасна и да я възстанови.Къщата му беше стара, от около 60те строена и не съм сигурен, че тогава е имал планова документация.Имотът е нанесен и съществува с параметри във кадастър и община.Като резултат от последната комисия и заседание в София, са решили да му отпуснат 11хил. лв средства за да го подпомогнат!!
                            Та с тези средства трябва да се срути и изчисти постройка от около 65кв. метра-сутерен и етаж.За да има къде да живее дядо ми, трябва да се построи същата къща с тези пари, защото изришно се дават за тази цел, та ако се налага да се заемам със организацията , искам да съм на ясно - НУЖНО ЛИ Е ДА ВАДЯНОВИ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, като за чисто нов обект, или има облекчена процедура за такива имоти, пострадали от природни бедствия!!
                            Ако имате информация, моля споделете ми я!Така, ще мога да преценя има ли въобще смисъл да се захващам, ако само за книжа ще ми вземат половината от помощта, а другата част ще отиде за разрушаването и извозването на старата къща и подготвяне на площадката.
                            Има срок до края на 2013 за отчет на средствата...по фактури и на място, но с тази скромна сума, дали господа-другарите ще сколасат да направят всичко това , което очакват.Благодаря Ви, предварително!
                            СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Интересен казус. Според мен ако новата къща е в същия обем - книжа не ти трябват. Евентуално архитектурен проект със всичките му части.

Коментар

Извадих разрешение за плътна ограда ,за колони с трегери за надстройка над втрия етаж/нещо като тавански стаи / ,проекта ми направиха след като приключих със всичко .проектанта посъветва да не узаконявам преустройки /с цел спестяване от данъци / Така вече 5 година съм в ''строеж'' .Не знам лошо ли е и как во ме чака в бъдеще ,но не мога да им подяаря за сега четири цифрена сума .Пак и не пострадах от труса /за изключения 5 паднали керамиди /

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X