Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Груб строеж?

НЕ знам къде да предупредя НУЖДАЕЩИТЕ се.
    Прочетете:
    Ако ви е нужно удостоверение по парагаф 16 ( от служба ТСУ )- постарайте се да го входирате до 26 този месец.
    После тези удостоверения ще бъдат по нов параграф и ... още не се знае ..........знае ли се ?
    Нека спецовете обяснят какво точно е "по параграф 16" значи и кой евентуално има нужда от бързане.
    Аз съм един от бързащите....

Коментар

това е акт за скрити работи . Няма ценички. Важното е формата на акта дали ще го наречем образец 19 или друго , просто исках да обясня .
      Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 18-11-12, 19:01.

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
        Да не откривам нова тема, та да Ви питам директно:
        Казусът е следният...
        След земетресението , щетите по къщата на дядо ми са огромни.След маса време и редица огледи на комисии на място, са му дали предписание да събори къщата, защото е опасна и да я възстанови.Къщата му беше стара, от около 60те строена и не съм сигурен, че тогава е имал планова документация.Имотът е нанесен и съществува с параметри във кадастър и община.Като резултат от последната комисия и заседание в София, са решили да му отпуснат 11хил. лв средства за да го подпомогнат!!
        Та с тези средства трябва да се срути и изчисти постройка от около 65кв. метра-сутерен и етаж.За да има къде да живее дядо ми, трябва да се построи същата къща с тези пари, защото изришно се дават за тази цел, та ако се налага да се заемам със организацията , искам да съм на ясно - НУЖНО ЛИ Е ДА ВАДЯНОВИ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, като за чисто нов обект, или има облекчена процедура за такива имоти, пострадали от природни бедствия!!
        Ако имате информация, моля споделете ми я!Така, ще мога да преценя има ли въобще смисъл да се захващам, ако само за книжа ще ми вземат половината от помощта, а другата част ще отиде за разрушаването и извозването на старата къща и подготвяне на площадката.
        Има срок до края на 2013 за отчет на средствата...по фактури и на място, но с тази скромна сума, дали господа-другарите ще сколасат да направят всичко това , което очакват.Благодаря Ви, предварително!
        Принципно, строежа на нова къща изисква съответните проекти-11 части,одобрение и разрешение за строеж със съответната такса.Ако има някакви облекчения за конкретният казус,вземи информация от техническият отдел на общината,където и ще се узаконява после, за да нямаш изненади./Не е лошо там да се обърнеш и за проектирането!/.Относно сумата-предостатъчна е за разчистване и проектиране-дори и за всички части и такси, и повече от скромна е за нов строеж,изпълнен съгласно нормативите.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
          Принципно, строежа на нова къща изисква съответните проекти-11 части,одобрение и разрешение за строеж със съответната такса.Ако има някакви облекчения за конкретният казус,вземи информация от техническият отдел на общината,където и ще се узаконява после, за да нямаш изненади./Не е лошо там да се обърнеш и за проектирането!/.Относно сумата-предостатъчна е за разчистване и проектиране-дори и за всички части и такси, и повече от скромна е за нов строеж,изпълнен съгласно нормативите.
          Много съм ти благодарен за съвета!
          Това ли са всичките части при проектиране за издаване на разрешително за строеж:
          Съгласно Чл. 137, ал.5 от ЗУТ, къщите са строежи от пета категория. Оттук, съгласно Наредба 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, при изготвяне на техническия проект за къща са необходими следните проектни части:
          • Част "Архитектурна"
          • Част "Конструктивна"
          • Част "Електрическа"
          • Част "ВиК"-водопровод и канализация
          • Част "Енергийна ефективност"
          • Оценка за съответствие по част "Енергийна ефективност"
          • Част "Геодезическа"- трасировъчен план и вертикална планировка
          • Част "ПБЗ" ("ПОИС") - план за безопасност и здраве (проект за организация на строителството)
          • Част "Пожарна безопасност"

• Част "ОВиК" - отопление, вентилация и климатизация
          • Част "Технологична"
          • Част "Паркоустрояване и благоустрояване"
          • ОВОС - оценка на въздействието върху околната среда

........................................................
          Та как очакват другарите от комисията за борба с бедствията, че нормален редови човечец от провинцията е в състояние да изпълни всички тези изисквания...разбирай, да ги покрие финансово!???
          А, това е само началото....
          После да организира и разплати събарянето и почистването на старата къща и да започне същинският строеж.....от изкопните дейности...
          Как би могъл да разплати, матерялите, трудът на работниците, транспортните и всевъзможните непредвидени разходи...каржби, охрана на строежа, временно захранване с ток и вода и др...
          Питам Ви, кой нормален ВиСШИСТ, член на Комисията, ерудит и спец ...след редица проверки и съвещания, предписа събаряне на пострадалата къща, и за компенсация и покриване на щетата...разбирай за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА тази къща от 65кв.м.....отпуска сумата от..11хил.лв!!!
          Е, нема такава друга държава, с такава чудовищна некомпетентност, безхаберие и несправедливост....
          Или очакват дадените средства да са точно достатъчни за да захранят ЕДИНСТВЕНО и САМО администрацията, която ще се заеме да одобрява, съгласува и разрешава на един пострадал клетник, на 90години, какъвто е дядо ми..., да строи наново собствената му къща, която земетресението почти разруши!!!
          Защо те не му направиха за 11хил. два-пъти по малка къща, примерно от 35кв. , но до ключ, без да го карат да минава по всевъзможни институции и проблеми...
          Отгоре на всичко, очакват в края на 2013 да е завършен обекта, защото ще му търсят стриктен отчет за отпуснатите средства!!!
          И, ако с тези дадени средства, се стигне до изкопи на основи...и парите свършат......къде ще живее дядо ми - в основите ли!!!
          Или, просто се очаква, децата и внуците му да налеят маса пари за да дувършат работата на държават...
          А, ако ги няма тези деца, а ако ги нямат тези пари....
          Смешници сте, другари комунисти...
          С тези ТЪНКИ ВАШИ сметки, показвате колко Ви е през дедовия, за моят дедо!!!
          ....има нещо тотално сбъркано в тази държава....., в която за циганите строителни книжа и прочие никой не търси, а за пострадалите тежко от земетръса ще има контрол..
          СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

ПЕЧЕН ,а как иначе ? НАли сам си казал че е паднала ,що не падна мойта ? Ами не жалех бетон и арматура ,купих почти съборетина ,и за 7-8 години на помалко оправих нещата ,но почнах с вънщни колони и трегери .Съжелавам разбира се ,че са само 11 000 ,ами аз не получих и стотинка .И със що ти е виновна държавата ? В случая всички ние ,нали тези 11 ооо ,в тях са данъци на всичките ни .

Коментар

Печен, а как иначе си го представяш. На всеки на който падне къщата или изгори или там каквото и да се случи - държавата да му строи нова. По същата логика и с друго имущество - ако ми откраднат колата - дъравата да ми я заплати. Е нема как да стане, за това си има застаховки - имущество, природно бедствие, каско и т.н. Тя държавата сигурно има начин да отпусне повече средства отколкото е съответната оценка на къщата (било данъчна, или по друг критерий), но в никой случай няма да отпусне средства да се построи нова със същата квадратура, защото в този случай никой няма да застрахова имущество, а ще чака на държавата.
              И ти много добре го знаеш това.
              За съжаление в личен план всяка такава ситуация е драматаична, но за държавата това е статистика.
              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

В интерес на истината аз много се зачудих - защо държавата влезе в тази порочна практика...
                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Няма лошо ,все пак държавен служител ти подписва АКТ 16 или какво то е там ,значи ако той затвори очи за някои неща , а се знае че в Перник и района сградата трябва да издържи 7 по Рихтер ,то и държава е виновна ,въпреки в случая неин представител

Коментар

Първоначално публикуван от juri_fursov Преглед на мнение
                    ПЕЧЕН ,а как иначе ? НАли сам си казал че е паднала ,що не падна мойта ? Ами не жалех бетон и арматура ,купих почти съборетина ,и за 7-8 години на помалко оправих нещата ,но почнах с вънщни колони и трегери .Съжелавам разбира се ,че са само 11 000 ,ами аз не получих и стотинка .И със що ти е виновна държавата ? В случая всички ние ,нали тези 11 ооо ,в тях са данъци на всичките ни .
                    Колега, ти на колко години си.., а ако си на старини и без спестени пари, дали ще направиш същото заключение!
                    Когато, някой те задължава да бутнеш имота си, който още не е паднал, но е силно увреден, сигурно би трябвало да помисли за решение по силите ти, за да не си на улицата.Защо ли му е длъжна държавата....Герой е от Войната, това едно, и второ чинно и редовно си е плащал данъците на тази държава...Последно за миналата година беше около 100лв заедно с такса смет....Така над 40години вече...
                    ..........................
                    Въпросът е ПРИНЦИПЕН!Та за различният аршин и отноишение става въпрос....
                    Когато в с. Бисер имаше пострадали и то заради ЧОВЕШКА чрешка, държавата обезщети тотално всички, а в Перник при природно бедствие се скътава...защо!?
                    Вече спомчнах за строителният контрол към Българите, и липсата на такъв към всевъзможните махали и катуни на циганите....Защо!?
                    Даже преди година , май се готвеха да им правят къщички на общинска земя за да ги социализират....та за това пари имало, а за земетръса..нямало-защо!?
                    ...та ти млад , здрав и жизнен си надгрздил и заздравил за 7-8години стара къща...., а защо държавата очаква за ЕДНА година с отпуснатите 11хил. , дядо ми сам да построи къщата си от кота нула, че ще му идват на ревизия в края на 2013, за да дава отчет!?Хващаш ли разликата...
                    От сърце ти желая, да не ти се случва подобно нещо с твоята къща, когато си на старини...без сили, на пенсия..., че в живота нищо се не знае...
                    ....а иначе, и той е турил колони, и бетон с по качествен цимент е наливал, но времето не прощава на нищо...и на хората и на сградите

Коментар

Ти се рассърди ,а не бива .Най важното което постигнал баща ти ,е че възпитал деца .Ти си той ,който ще му помага .И да знаеш в Перник не са раздавани безразборно парите ,много от пострадалите не взеха и 300 те лева ,за съжеление .

Коментар

Първоначално публикуван от juri_fursov Преглед на мнение
                        Ти се рассърди ,а не бива .Най важното което постигнал баща ти ,е че възпитал деца .Ти си той ,който ще му помага .И да знаеш в Перник не са раздавани безразборно парите ,много от пострадалите не взеха и 300 те лева ,за съжеление .
                        Аз не на тебе съм сърдит-да не си ме разбрал погрешно!Че, то в този град всички са жертви=малко или много!Щетите на всички постройки ги има, и това с времето ще се покаже ясно!Иначе , си прав, че то и за тези 300лв. им се досвидяло...та това да не са магистрали, приеми на високо ниво, посещения за форуми по света и у нас...
                        Пари за глупости винаги ще се намерят, за обикновените хора остват обещанията и отбии номера....
                        Кажи ми , в какъв друг по-удобен случай можеш да покажеш на народа си , че ти пука за него....Жив късмет беше, че естеството на труса беше такова, та щетите реално са минимални...., а можеше да бъде трагично.., а тогава какво трябваше да възстановяват.Слушам ги, перфектно и многократно са увеличили приходите, значи би трябвало парите да са събрани в хазната нали..., а защо ги няма!?Значи са изписани и предвидени за други важни дейности, като подслушване и разузнаване примерно...
                        Защо не могат и тези минимални разходи да покрият...или нямат, или не искат, а най-вероятно и двете!Та за морала и грижата за хората, дето облагат със всевъзможни данъци ставаше въпрос, не за дядо ми конкретно!
                        Какво излиза на практика...Държават ти замазва очите и ти подхвърля като на куче трохички, а покрай тази социална дейност изписва огромни средства за други перца, към самата себе си ..за да се самозахранва....и всичко това кара обикновенните хора да са Андрешковци, за да отцелеят някък си въпреки безизходицата на ситуациите в живота им...Та за какъв нов морал ставаше дума....Да обещаеш, няма нищо общо с това да направиш!!
                        ................................................
                        И не на последно място да питам, Г-жа Кристалина -Еврокомосарката по Бедствията, каква е по народност!?
                        Да съчувстваш, гледайки от страни нещастието на сънародниците ти, как се квалифицира!?-при положение, че имаш в ръцете си огромни възможности ...
                        ....или ние забравихме, какво възхищение и превъзбуждане беше с нейното избиране, а реално кава работа свърши в реалната ситуация за сънародниците си - никаква!
                        По делата им ще ги познаете...
                        Последно редактирано от pe4en; 20-11-12, 10:50.

Коментар

Точно така си е,държавата,дава толкова средства колкото да захрани собствената си администрация,демек от левия джоб в десния,и така се отчита някаква дейност,а пък че с тия средства нищо повече не може да се направи,то е ясно но те дават едни кинти,после си ги взимат като такси,а че човека няма къде да живее,тях не ги интересува,отчита се някаква дейност и това си е!!!

Коментар

Тъжна дискусия...........

Коментар

Имам въпрос и се престрашавам да питам тук, защото се вижда, че имате опит със строителството и се извинявам, че въпросът ми не е съвсем по темата, но вследствие прочетеното, много ми се иска да получа мнение именно от този форум. Става въпрос за следното: искаме да си построим къща, която да използваме за вила, т.е. няма да живеем постоянно в нея. Имаме мястото и сега се чудим дали да се спрем на дървена постройка (дървени греди, плоскости) или да изберем монолитно строителство - бетонна конструкция, зидана с тухли и т.н. Нямаме абсолютно никакъв опит в строителството. Аз клоня към дървената постройка заради по-добрата енергийна ефективност най-вече, а също и заради по-кратките срокове за предаване на обекта в годен за живеене вид. Цената на дървената къща също е малко по-ниска, макар че това може да не е сигурно. Можете ли да ме посъветвате с аргументи "против" това мое решение, или евентуално "за". Предварително ви благодаря за мненията!

Коментар

Видях една во Владая с метална конструкция и гипскартон ,май това най евтино и най бързо .
                                Без аргументи ,харесвам дървена .Няма да е поевтина найвероятно ,но ще е покрасива .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X