Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Груб строеж?

Накратко... Никакъв проблем не е типовият проект да е 15 лева. Изчислен, натъкмен и т.н. Обаче вземеш ли типов проект и идеш при архитект с думите "имам проект, ама може ли да добавим една стая" или "да променим този размер "само" - нищо работа" - това на практика означава - работа по чисто ново задание, защото всичко се променя. Много често ми пускат мейли с линкове с модели на дървено-скелетни къщи и ми викат "колко ще струва къщата - аз ще си купя проекта оттука (Щатите, напр.)". Аз им викам - изпратете ми всички проектни листа и обяснителни записки и количествена сметка преведени на български и ще ги остойностя. Те - ама дайте ми цена на квадратен метър - какво сложно има?
    ... и те така...
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
      Накратко... Никакъв проблем не е типовият проект да е 15 лева. Изчислен, натъкмен и т.н. Обаче вземеш ли типов проект и идеш при архитект с думите "имам проект, ама може ли да добавим една стая" или "да променим този размер "само" - нищо работа" - това на практика означава - работа по чисто ново задание, защото всичко се променя. Много често ми пускат мейли с линкове с модели на дървено-скелетни къщи и ми викат "колко ще струва къщата - аз ще си купя проекта оттука (Щатите, напр.)". Аз им викам - изпратете ми всички проектни листа и обяснителни записки и количествена сметка преведени на български и ще ги остойностя. Те - ама дайте ми цена на квадратен метър - какво сложно има?
      ... и те така...
      извинете ме ако прозвучи като критика но...........да спрем до тук с обясненията.Да си строят по типови проекти с ромски майстори..............винаги все пак иначе как ще гледаме сеир
      Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
      GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Нещо си говорите за едно мнооого далечно време.Да, имаше такива проекти.И аз си пазя 10-на вида.Ако на някой му е интересно,може да ги разгледа.Но това беше ,когато за армиране на плоча се слагаха и стари пружини за кревати.Сега нищо от тях не може да се използва, евентуално само функционалното разпределение за идея.За инфо-последната поправка на нормите за проектиране е преди няма и месец.Разбира се , с още по-сериозни изисквания за армиране.

Коментар

Това дето ще го пиша май е за отговор на Алекс. Май само той е майстора, пък може и да има.
          Пак се наших. Започнах да мажа вътрешно стените и смятам като свърши майстора с мазането да си го изпратя. Ще ми остане само замаската на терасите чийто под е върху тавана на всекидневната.
          Някой може ли да ми каже с какво да изолирам терасите за да не бяга топлината и какво да положа върху нея за да остане под замаската. Само да кажа че ПВЦ дограмата е до самата замаска на стаите и няма много възможност за дебели материали.
          Тази изолация и настилката смятам вече аз да я слагам, а замаската евентуално догодина от майстор.
          Искам лятото да я сложа защото терасата сълзи през плочата.

Коментар

Първоначално публикуван от samilexus Преглед на мнение
            Уважаеми PAPA,........
            Дължа извинение за неподдържане на темата независимо , че паднах на греда със новия устройствен план......не беше приет.....

обаче нека да споделя събраните впечатления от Нета ( било то повърхностни или не) по въпросите за които питах.

1. Огледах обекти с тухли Винебергер вклучая и къща с двоен зид и камменна вата 10 см .....
            Майсторите твърдят че тухлите са добри добри .
            Приспособленията за зидане от фирмата не се предлагат в БГ и излизат мнооого скъпи. 2000 кинта само за ваната за полагане на разтвора на тухлите. Мое да се измисли обаче.
            2. Немците имат специална зидария за полагане около прозорците,която за сега не се предлага в БГ.
            Важно е предвид избягването на термо мостове.
            3>>>>>>>
            Намерих сайтове откъдето свалих формулите за изяисляване на топлопроводност на многослойни стени,както и таблиците с коефициеентите на отделните матерояли. Пиша от друг комп заради кирилицата и ще ми трябва доста време да ги прехвърля ,но требе да ги пусна .
            4. Разгледах варианти на много слойни стени и в

Коментар

Пуснал съм непълен пост по невнимание

искам да го довърша ........
              многослойни стени (cavity walls) са нещото ,което ме заинтригува най-много със про и за тях.
              а) двоен зид или троен зид
              -вътрешен 25 см широк ,10 см от него друг зид с превръзки към първия като междината се запълва с перлит насипно.
              -на 12 см ровия да се постави стъклена или каменна вата поне 10 см широка. Измазване на ватата с покритие ,неуточнено за момента.
              - 3ти зид с декоративни тухли, 8 см винебергер или слайдинг фасада за вентилация . И за 3те варианта жентилацията е постижима. отстошние между крайните зидовете според инглизите требело да бъде 40-60 мм. за слайдинга е друго.

според формулата с обикновени тухли така отивам на между на пасивна къща/ нискоенергийна - ,,u"= 0.219 W/m2K
              ,,u" <0.09 W/m2K -пасивна
              ,,u" <0.3 W/m2K нискоенергийна
              ,,u" <0.5 W/m2K - покриване на БДС от 2010 ако не греша

какво би изглеждало това ,,чудо" ( за мен) многослоен зид ......за сега само на картинка от ,,Vunizol", axmatex,com или просто в МосЮ Бриколаж на тяхно пано. Не мога да ви дам точен линк ,но ги намерих на вунизол бг

формулата
              U= 1 / R

R- сумарен коефициент на съпротивление на топлопреминаване за всички материали от отделни таблици ,
              примерно за тухла с отжори е 0.04
              за 10 см слой перлит- 2.2
              за 10 см вата - вземам го същия 2.2
              за фасадна тухла- 0.08

U= 1 / 2 x 0.04 + 2.2+2.2 = 1/ 4.56= 0.219 W/m2K

тухлите съм ги взел обикновени ,а не винебергер 25 см , 12 см ,които имат завишени стойности на termo resistance v W/m2K

Кой в БГ строи многослойни стени с вентилация ? имах предвид и стените да не изпадат ,щото и такива фотоси видях....

поздрави

Коментар

Здравейте съфорумци !

Изчетох всичко по тази тема от форума и виждам че съвсвм не е лесно заниманието "строеж".
                И при мен "пламна чергата" т.е. предстои ми строеж на еднофамилна къща на 2 етажа с гараж с топла връзка ,без мазе с РЗП по проект 230 м3 на около 20км от Варна.Молбата ми е - бихте ли ми препоръчали коректна фирма или бригада за строителство до ключ на етапи ( груб строеж и довършителни работи) . И аз като един от колегите поствали на предните страници имам съученици и съвипускници занимаващи

Коментар

Моите юнаци мислят да привършат при мен за тази година към краят на месеца. До тук се представят добре и техникът ми е железен. Ама не знам дали ще им се занимава посред зима.
                  Та мога да ти ги препоръчам де, кажи къде е обекта, аз строя в Зорница.
                  Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Здравей!
                    Ще се строи в с.Осеново. В момента очаквам количествено-стойностните сметки от проектантската фирма и оферта за строеж от бригадата към нея но все още не съм гледал как строят. Затова и се "ослушвам" за други варианти. До към началото/средата на ноември трябва да е готово и разрешителното.Всичко зависи от времето и каква ще бъде зимата ,въпреки че не е добре да се строи през този сезон-не знам.

Коментар

Ами ако нещо решиш пиши тук или на лични!
                      Доколкото знам част от моите хора строят нещо във момента в Осеново.
                      Поздрави!

Коментар

Здравей !
                        Май нямам право на лични.Ако не е проблем дай някакъв тел. или мейл на твоя строител. Ще се свържа с него когато са готови количествената сметка и разрешителното. Мнооого са мудни в Аксаково. В моя случай започнахме ваденето на документите от март но понеже първо трябваше да правим ПУП ( обединихме два по малки парцела в един) та затова толкова дълго.Исках есента да почна строежа ,ама отече се работатаТа така при мен.

Коментар

Е аз тоя път го минах,знам ги до болка как пипат в Аксаково.
                          На мен до този момент ми коства почти две години откакто започнах да правя ПУПа. Така че ти направо се движиш със светлинна скорост.
                          Моето разрешително е разписано на 26.09 .2012 ама ще влезе в сила чак на 22.10.2012 , понеже явно нещо няма комуникация между Община и Незаконно строителство.А молбата ми е от първите дни на Септември.
                          Та така, ама аз не мога да си позволя лукса да ги чакам и докато ми дойде официалната нота за откриването на строителната линия вече ще съм залял плочата на етажа.
                          Та като доживееш до разрешителното или ако започнеш като мен пиши за да попитам техникът ми дали могат да се наемат със твоят обект.
                          Поздрави!

Коментар

[QUOTE=papa;1844757]Дължа извинение за неподдържане на темата независимо , че паднах на греда със новия устройствен план......не беше приет.....

обаче нека да споделя събраните впечатления от Нета ( било то повърхностни или не) по въпросите за които питах.

1. Огледах обекти с тухли Винебергер вклучая и къща с двоен зид и камменна вата 10 см .....
                            Майсторите твърдят че тухлите са добри добри .
                            Приспособленията за зидане от фирмата не се предлагат в БГ и излизат мнооого скъпи. 2000 кинта само за ваната за полагане на разтвора на тухлите. Мое да се измисли обаче.
                            2. Немците имат специална зидария за полагане около прозорците,която за сега не се предлага в БГ.
                            Важно е предвид избягването на термтрябва доста време да ги прехвърля ,но требе да ги пусна .
                            / Нещо аз май не мога да разбера?!За каква технология за зидане пишеш.Аз също съм ползвал такива тухли за къщата.И майсторите си ги зидаха съвсем нормално.Те дори си имат канали за наместване.единствено че може би консистенцията на разтвора трябва да е по различна.Понеже са с вертикални отвори.

Коментар

Би трябвало да Ви излезе грубия строеж около 120 евро на метър квадратен за грубия строеж.Майсторите до колкото знам взимат около 35лв на метър квадратен за труд - това е относително все пак.Като казвам за метър квадратен това значи РЗП - Разгъната Застроена Площ - пише го в папката на Архитектурното проектиране в обяснителната записка.Цифричките са фирмени или се въртят по фирмите.Хубаво е да си направите количествени сметки за да знаете какви количества да купувате тогава можете да водите преговори за снижаване стойността на материалите.Би трябвало строителя да Ви върне Количествено стойностна сметка с включени всички разходи.Ако имате въпроси обърнете се към мен ще се опитам да Ви отговоря така че да не излезе скъп строежа.

Коментар

Здравейте !

Най сетне ми предоставиха сметките от проектантската фирма -Става въпрос за РЗП 230 м2 общо на два етажа с гараж , ивични основи ,без маза и сутерен, скатни покриви на гаража и къщата и един малък плосък.Разстояние от гр.Варна - около 20 км. Общо площи и материали:
                                Изкоп – 110 м3
                                Подложен бетон Б15 – 19м3
                                Бетон Б25 – 144 м3
                                Арматура – 11185 кг
                                Площ за хидроизолация основи с мембрана – 66 м2
                                Площ за топлоизолация под плоча къща и гараж – 119 м2
                                Тухли обикновенни 4-ки – 4850 бр.
                                Тухли обикновенни 1-ки – 3840 бр.
                                Основи ( къща + гараж) – 133 м2
                                Плоча А – 145 м2
                                Плоча Б – 113 м2
                                Плоча В – 15 м3
                                Покрив гараж – 37 м2 ( площ за керемиди)
                                Покрив къща – 110 м2 ( площ за керемиди)
                                Плосък покрив – 15 м3

Съответно само за труд ( включени водоустойчив шперплат за кофража ??? , машинен изкоп с обратен насип, зидарокофражни дейности,техн. Ръководство и протоколи, полагане ВИК при основите но без дренаж ??? тъй като нямало подпочвени води , зидарии,покриви,транспортни разходи за материалите ) но без цена на материали -получих оферта от същата фирма за 28000 лева без ДДС. Интересува ме цената на труда за моя случай защото избора на материали е безкраен и се чудя дали е нормално предвид на големите разлики в бранша.
                                Другото което ме интересува е необходимо ли е за тока по време на строежа да искам "времянка" или направо да си сключа договор за съответните кВ по прект и присъединя към ЕнерджиПро с табло.
                                Поздрави !

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X