Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правилното въже.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• BENZBOSS
    отговори
    От: Правилното въже.

Майка аз тегля 25 тона лодка на дистанция от Пловдив до Берлин и го развьрзвам нормално след това,то ножа винаги си стои като вариант еле при осмицата.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:124.0 КБ
ID:5634984

Размер:125.3 КБ
ID:5634985

Размер:131.9 КБ
ID:5634986

Виж линка,левия ред са динамичните вьжета
    Последно редактирано от BENZBOSS; 15-01-15, 19:05.

Остави коментар:

• drukman
    отговори

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
    http://www.neropes.com/Resources/sail_reprint.pdf

Знаеш го,но аз да си го кажа - боулан или осмица ......
    Кептан, аз от възли не разбирам. Само тук-там нещо съм дочул. На времето бЕх лифтаджия, не боцман. Заплитал съм сек'ви неща, ама възли....на една педя след правия съм.
    За мене на булона хубавото му е, ч не е толко обемист. За развръзване.... след първото теглене се развързва с ножката. И булона и 8-цата. Тия въжета не са Амстел блу.

Остави коментар:

• demonizator
    отговори

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
    Отлично! Единствения ми съвет е да направиш от едната страна малко по-голям клуп..
    Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
    Много добре са станали 16ките. Верно си направи единия клуп по-голям преди първото теглене..
    Ясно. Правя го веднага!

Остави коментар:

• BENZBOSS
    отговори

Знаеш го,но аз да си го кажа - боулан или осмица губят почти един и сьщ процент на динамично вьже,единия се прави страшно лесно и бьрзо и се развьрзва сьщо толкова бьрзо и лесно,втория не го ползвам за нищо включително и теглене на тонове лодки с дни.Динамично ли е АЗ поне ползвам боулан и парче пожарникарски маркуч на ухото за да не притрива.

Остави коментар:

• drukman
    отговори

Много добре са станали 16ките. Верно си направи единия клуп по-голям преди първото теглене.

Остави коментар:

• icerunner
    отговори

Първоначално публикуван от demonizator Преглед на мнение
    Така, днес ми остана малко време и ето какво сътворих с това 16 мм въже. Явно няма да го използвам много, но поне да е готово когато евентуално потрябва..

Гледах и направих два възела девятки в двата края, намерих и някаква дебела кожа за предпазители, стана малко повечко от 7 метра. Как ви се струват възлите?

[ATTACH=CONFIG]769233[/ATTACH]
    Отлично! Единствения ми съвет е да направиш от едната страна малко по голям клуп, така че да позволява да прекараш въжето с възела през него или да направиш котвен възел. Все някога ще се наложи и тодава ще е по-трудно да го развържеш

Остави коментар:

• Ясен
    отговори

Първоначално публикуван от mioiox Преглед на мнение
    Благодаря за изчерпателния отговор. Само искам да попитам още нещо, дали правилно съм разбрал - без да искам да бъда изчерпателен:
    1. За изваждане на джип от кал, сняг, пясък и гняс - динамично въже (от "правилното" ), торбички с пясък, джек, подложки (sand ladders);
    2. За теглене на кола и джип по равно - статично въже (стоманено, колан, пожарникарски маркуч);
    3. За леко заседнала кола в канавка и/или сняг - статично въже;
    4. За изваждане на кола от кал - Библия

Бъркам ли в някоя от точките или в описанието им?
    Динамичното въже е по-добро за всички тези цели. При теглене на равно спестява откъртени буксирни куки при потегляне, рязко спиране или преминаване на големи неравности.

Статичното въже е задължително само за две цели - теглене с лебедка (когато не достига дължината на лебедката) и странично осигуряване.

Остави коментар:

• demonizator
    отговори

Така, днес ми остана малко време и ето какво сътворих с това 16 мм въже. Явно няма да го използвам много, но поне да е готово когато евентуално потрябва..

Гледах и направих два възела девятки в двата края, намерих и някаква дебела кожа за предпазители, стана малко повечко от 7 метра. Как ви се струват възлите?

Име:2015-01-14 13.07.58.jpg
Размер:219.7 КБ
ID:5634788

Остави коментар:

• mioiox
    отговори

Благодаря за изчерпателния отговор. Само искам да попитам още нещо, дали правилно съм разбрал - без да искам да бъда изчерпателен:
    1. За изваждане на джип от кал, сняг, пясък и гняс - динамично въже (от "правилното" ), торбички с пясък, джек, подложки (sand ladders);
    2. За теглене на кола и джип по равно - статично въже (стоманено, колан, пожарникарски маркуч);
    3. За леко заседнала кола в канавка и/или сняг - статично въже;
    4. За изваждане на кола от кал - Библия

Бъркам ли в някоя от точките или в описанието им?

Остави коментар:

• targa
    отговори

Като е само маркуч, е лесен за работа и лесно се прибира. Ако има такова въже вътре, при дърпането пак ще влиза през краищата кал и вода и там ще си остане. Ще тежи безобразно. Ако се скъса въжето и не излезе от маркуча ще е страшно. То само въжето си е достатъчно страшно. да го херметизираш в краищата няма да стане...........................

Остави коментар:

• mioiox
    отговори

Не става дори като капут? Той не е ли водонепропусклив и доста износоустойчив? С какво ще попречи на дълговечността на въжето вътре в него? Или е някой друг аспект, който пропускам...

Поне информацията за халките е успокоителна

Остави коментар:

• targa
    отговори

Халките стават, пожарникарския не.

Остави коментар:

• mioiox
    отговори

Здравейте, страхотна тема! Изчетох я с огромно удоволствие. Естествено, оплетох се... Понеже някъде съвсем в началото беше споменато използването на пожарникарски маркуч, се замислих - възможно ли е "правилното" еластично въже (споменавано на всяка страница) да се напъха в такъв маркуч (ест, нагърчен, така че да позволи разтягането на самото въже)? Целта, очевидно, е той да го пази от влага и външни замърсители, както и от протриване при влачене върху абразивна настилка. Друга част от маркуча евентуално да се ползва като колан (за не-динамичните ситуации, примерно - теглене на кола на път)?

И още един въпрос - на ЛР Диско 2 оригиналните халки за теглене ми се струват малко афиф, без да имам никакви обективни критерии, които да ме карат да мисля така. Просто, гледайки какви шегели/шекели се слагат, тия халки по 8-10мм ми изглеждат доста слабовати. Стават ли за такова лашкане, за което би било предвидено въжето от 22-25мм?

Благодаря!

Остави коментар:

• demonizator
    отговори

Нито едно от тия неща не става за вадене на залепнал в калта джип. Ако имаш парици, за екстреми си вземи 2-3 хубави коланчета. Има динамични и статични. Ако не ти се дават, има 2-4 тонни китайчета за смешни пари. Не са достатъно динамични, но са еФтини. ..Или си купи 30-32мм динамично от Бай Ламарин. Поздрави.
    Благодаря и на теб за отговора! О, със сигурност ще си поръчам 8-9 метра от това на Бай Ламарин, просто ме интересуваше какво мога да си позволя с тези въжета, ако някога се наложи..

Тия 12мм стават за простор или да си издърпаш колесара с лодката (тая от снимката) стъпил с джипа на някое по-здраво място. Тоя тип са по-динамични и стрелят сериозно. Много внимавай с тях. Ползвай ги само с якета или торбики пясък закачени по тях. Можеш спокойно да ги слагаш 2 ката с шегелче. Няма проблемми с триенето защото се разтягат. Заплетени са кадърно. Не пипай заплетките. Държат по-добре от кой да е възел. Последното, на снимката в дясно, не се вижда добре и не мога да преценя как точно е заплетено..
    Явно тия наистина ще ги използвам само за простор, га се метнем на палатки лятото.. За клуповете си мислех, че трябва да са заплетени на по-дълга дължина, и за това ми изглеждаха афиф, но в такъв случай ще си ги оставя така.

16мм-то въже става за дърпана на кола по асвалт. Като колана. Също е с малък ластичен ефект. Лошото на този модел въжета е, че не се заплитат. Трябва да го вържеш на възел, както ти е написал Колегата по-горе. Възела става голям колкото юмрук и е много неудобен.
    На това ще му вържа два възела "девятка" в двата края и ще го използвам с колана за по-леките случаи. Обемът не ме притеснява, на Паджерото задника е достатъчно голям и подреден..

Малко оф-топик..

Име:2014-08-23 15.27.42.jpg
Размер:315.6 КБ
ID:5633379

Остави коментар:

• turtey
    отговори

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
    За какво е тая малката връвчица и как работи това? Всеки път си правиш този застопоряващия възел, тъй ли?
    Неее, еднократно
    Тънката сиджимка е са бързо отваряне

Остави коментар:

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 190,092 в 13:50 на 21-08-26.

Зареждам...
X