От: Правилното въже.
Имаш ли клипове да го видим това твое въже как действа?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Правилното въже.
Свий
X
-
Аз предполагам какво е искал да каже, но защо трябва да коментирам нещо което се подразбира. И за да е абсолютно ясно ще добавя едно пояснение. Плетката която е на споменатото Amsteel въже, а и на много други от пазара, позволява произволен избор на "ластичния" ефект. Това се прави с подходяща по размери и материал сърцевина, която се вкарва във въжето. Предлагат се и фабрични с различна сърцевина и съответно "динамика". Аз обаче разполагам с една макара Amsteel въже без сърцевина и в това 15 метрово, което съм си изработил съм напъхал 8 мм обикновено пазараджийско за сърцевина. Разтяга се почти 2:1, а диаметъра му със сърцевината става около 22 мм.
едит/
сърцевината е на отделни парчета по около 20 см.Последно редактирано от elbgt; 21-03-13, 21:31.
Остави коментар:
-
Таргата искаше друго да каже, ама ти май не го разбра.Първоначално публикуван от targa Преглед на мнениеЕ да ама с тия боклуци се вади с удар. Пробвай да удариш синтетиката.
Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 22-03-13, 09:21.
Остави коментар:
-
Пьрво го избираш статично или динамично,после го гледаш с каква оплетка е / ухо на колан зор голям / и после му биеш едно ухо.Първоначално публикуван от трол Преглед на мнениеТоест: начина на сплитане зависи от типа оплетка на въжето а не толкова от материала.. и също така на теория най-здравата връзка е оплетката.. поради разпределянето на усилието
(поздрави на колегите ветроходци и мореплаватели!)
Металното се стяга или сьс скоби или с ммммм тубички и специална преса или клещи / яките електричари ги имат тия /.
rope splices - Това на гугьл,кликни на снимки и гледай как става и синтетика и манила и кевлар и капрон и каквото искаш.
metal rope splices Това ако е метална проволка,ползват се шила,преси,чукове......и не е за нежни рьчички.Има и абсолютно прости решения на проблема.Главно е да знаеш какво вьже искаш и какво си взел,после е малко мька и крьв по рьцете ма става якта ралта
Идея за различни видове проволки,вьжетата са още повече видове.
Остави коментар:
-
Има няма поне 50 пъти съм го правил с 20 метрово 5/8" Amsteel въже собственоръчно сплетено от мен в двата края.Първоначално публикуван от targa Преглед на мнениеЕ да ама с тия боклуци се вади с удар. Пробвай да удариш синтетиката.
Остави коментар:
-
Е те тука е „тънката червена нижка“ между теоритика и майстора...Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеЗапояването на стоманено въже е добър повод да се скъса на ръба на спойката при усилие, далеч от здравината на самото въже. Теоретично е обяснено, практически ...е ).
И така, за "мързеливо“ ухо на теглич от стоманено въже:
- намират се достатъчно здраво/дебело стоманено въже (1), съответни на диаметъра му ламаринени товарни/предпазни и ограничителни скобии (2) и 2 подходящи на диаметъра х 2 медни калайдисани тръбички, около 7-8 см дълги (3);
- тръбичката (3) се нанизва на въжето (1);
- краят на въжето (1) се сгъва и се пъха в тръбичката (3), докато отрязаният му край се изравни с вътрешния ръб на тръбичката (3), слага се скоба (2) и се притяга, като се издърпва дългата част на въжето (1);
- тръбичката (3) се нагрява с горелка и от дългата страна на въжето (1) се залива с калай, докато се види от другата страна, но преди да я залее - така се ограничават усилията на срязване на въжето при теглене по завои.
А бе - лесна работа, особено ако се гледа с бира отстрани
Остави коментар:
-
Е да ама с тия боклуци се вади с удар. Пробвай да удариш синтетиката.Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнениеДа така е. Зависи от плетката, но когато става дума за истински здраво синтетично въже плетката е една и е тази в линка към Тубата която съм дал. Колкото до тия капронови, найлонови или полиамидни боклуци дето се размятат по пазарите у нас няма смисъл да им се коментира плетката въобще. И те се плетат разбира се, ама въпроса е от какъв зор да ползваш въже което придобива смислена здравина при диаметър от 4-5 см нагоре и при 10-15 метра дължина го разнасяш в куфар.
Остави коментар:
-
Да така е. Зависи от плетката, но когато става дума за истински здраво синтетично въже плетката е една и е тази в линка към Тубата която съм дал. Колкото до тия капронови, найлонови или полиамидни боклуци дето се размятат по пазарите у нас няма смисъл да им се коментира плетката въобще. И те се плетат разбира се, ама въпроса е от какъв зор да ползваш въже което придобива смислена здравина при диаметър от 4-5 см нагоре и при 10-15 метра дължина го разнасяш в куфар.
Остави коментар:
-
Тоест: начина на сплитане зависи от типа оплетка на въжето а не толкова от материала.. и също така на теория най-здравата връзка е оплетката.. поради разпределянето на усилието
(поздрави на колегите ветроходци и мореплаватели!)
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнениеЗа стоманени въжета до сега винаги съм използвал кримпващи клещи за накрайници за маркучи.
...... и им предложи да видят как са захванати клуповете на всеки един кран,после да погледнат всяка една ванта на есяка една стара лодка / а тия са можели да плетат много повече от меките ни китки в момента / и после да метнат едно око на тежкия риболов на акула да речем кьдето ползваме сьщата техника.
Остави коментар:
-
За стоманени въжета до сега винаги съм използвал кримпващи клещи за накрайници за маркучи. Така хубаво и равномерно се сплесква втулката, че един път когато се наложи да я цепя забелязах, че материала е проникнал между стоманените влакна все едно е течен. Почти всички сервизи за климатици разполагат с такива кримпвачки. Обикновено втулката за ухото я правя преди това на струг от мек алуминий и с подходящи размери. Малко гадно се работи толкова мек материал, но с търпение става. До сега не съм имал издънки, макар че от доста време вече ползвам или plasma или amsteel синтетични въжета. Те се плетат и наставят (при скъсване) по YouTube-ския начин и до сега никога не е имало проблем. Нито при мен,нито при приятели на които сме сплитали по този начин.Последно редактирано от elbgt; 21-03-13, 18:39.
Остави коментар:
-
Аз поне го разбрах за заместител на пресовата сглобка. Но и това, което казваш, е вредно, а и ще ти попречи на сплитането.Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнениеВ горния пост става дума за запояване на краищата на отделните нишки, за да не се разплитат те при заплитане на въжето - при връзване.
Това, което се прави с тиксо, например, при нестоманените въжа..
Различен, различен, колко да е различен? Плетката МОЖЕ да е друга (не е абсолютно задължително), дължината на сплитането задължително е друга, но принципът е същият.Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнениеЯ я аба найн. Начина на сплитане е различен за стоманени, естествени и полимерни въжета. Давам ти пет минути да се сетиш сам защо.
Остави коментар:
-
Я я аба найн. Начина на сплитане е различен за стоманени, естествени и полимерни въжета. Давам ти пет минути да се сетиш сам защо.Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеВсе едно, стоманеното въже може да се сплете точно като полимерното (трябват по-здрави пръсти и инструменти, разбира се).
Остави коментар:
-
Писал съм ама аре пак
за неясно стоманено въже здравината на скъсване е 1/15D^2 където D e диаметъра на въжето в мм.
за сезал/някво си въже е 1/10 от това на стоманено.
WWL е приблизително 1/5 от получения резултат.
Остави коментар:
-
В горния пост става дума за запояване на краищата на отделните нишки, за да не се разплитат те при заплитане на въжето - при връзване.
Това, което се прави с тиксо, например, при нестоманените въжа..
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
Тук са 6 потребители онлайн. 0 потребители и 6 гости.
Най-много потребители онлайн 190,092 в 13:50 на 21-08-26.
Остави коментар: