Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Направил съм десетина такива конуса.Руснаците му викат " Морковку для дровокол".За колко време ги издялкваш на 500об.?Аз ги правих за 3-4 часа на 90-120об Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20190119_195400-768x1365.jpg Прегледи:0 Размер:162.0 КБ ID:6554557
    https://www.youtube.com/watch?v=O9ReNPJJp_Q&t=2s
    Последно редактирано от stypkata; 30-01-20, 18:48.

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_894989.jpg
Прегледи:1088
Размер:431.9 КБ
ID:6554730 Не съм засичал точно времето но на око час и малко конуса и още толкова резбата . Вчера ми се завъртя една идея да направя един със сменяем връх с малко по различен ъгъл и друга стъпка да подвежда в началото много леко . Тоя го пуснах назад стъпка по 7 да видя как ще работи . И аз имам спомени че съм правил няколко през годините за клиенти даже и за някой от форума правих преди години
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• petkov_bb
        petkov_bb коментира
        Редактиране на коментар
        Преди петнайсетина години при нас беше "хит" конусната цепачка и от тогава имам три различни размера,но последните години не ползвам установката (4кв. трифазен е с гранични възможности). Изработих си един малък "конус" и само него ползвам (с винтоверта) за цепене на разпалки,ако не ми се хваща теслата. А ,това със сменяемият връх има две предимства-възможност за смяна или "заточване" при затъпяване и друга стъпка, за по лесно влизане в дървесината.
        За два от конусите похабихме легирана стомана (хром-никелова-40ХН),а струговането беше часове мъка.....

• Търся фланец за универсал 315мм, с р-ри посочени в най-долния ред на таблицата, някой ако има за продаване, моля за л.с.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:flanec315mm.jpg
Прегледи:903
Размер:526.3 КБ
ID:6682663

Коментар

• Здравейте!
        Имаме един служебен севернокорейски струг, който искам да го използвам за резби и търся малко помощ за настройките.
        Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1610021919179.jpg Прегледи:0 Размер:904.0 КБ ID:6692695
        Резби не съм правил от преди 18 години когато бях в техникума. Трябва ми за М16х1,5.
        Може ли изобщо да се прави резба на този струг?
        Благодаря !
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от vandu; 07-01-21, 14:45.

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Може всички резби . Ортака работи на такъв повече от 20 години . Доста по сложен е за настройка от българските .

• То си е написано, че може.
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20210107_150220.png
Прегледи:759
Размер:1.12 МБ
ID:6692700
        Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• Отбелязъл си за модулна резба. Метричната е вляво.
          Друга подробност е да си нареди лирата като за метрична. Има схема на табелата.
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• Блейошка работа. Благодаря за поправката.

Коментар

• Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
              Отбелязъл си за модулна резба. Метричната е вляво.
              Друга подробност е да си нареди лирата като за метрична. Има схема на табелата.
              На това ли се казва лира:
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1610047259319.jpg
Прегледи:696
Размер:243.0 КБ
ID:6692836

Днес я гледах, най-долното колело е 113, ама останалите две са различни от тези на горната снимка
              Прикачени файлове

Коментар

• Да. На колелата, обикновено е щампован броят зъби. Нареждат се по схемата на табелката, в зависимост от желаната стъпка.
                За 1,5 ти трябват 25, 65 и 70 зъба. Виж дали ги има към струга.
                На живо не съм виждал такъв. Станьо, може да ти каже повече за него.

Коментар

• Точно това на снимката е лирата и колелата трябва да са подредени: 25 горе, 60 по средата и 75 най-долу. Я му снмимай ръчките на това чудо какви са. Това е някаква много стара машина, набор на нашенските Ц5 примерно...
                  Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

• Машината е много добра свикнеш ли да работиш на нея . Аз мога да работя на нея но не съм се и опитвал да свиквам с нея. Докарахме го преди двайсетина години чисто нов от един полигон за борба с градушките до Велико Търново . В България има два модела Кюсон 3 и по големия Кюсон 5 . Дошли са някъде около 1980 бартер от Северна Корея за хранителни продукти и за това основно са разпределени по селското стопанство . Както се казва с ортака се харесаха от пръв поглед. Аз съм си от край време фен на нашите стругове и за това като търсех машината за мен преди 20 и кусур години търсех само една С 11 МТ на 2000 мм РМЦ и като втори вариант С 10 МВ пак на 2 метра РМЦ . Намерих го моя С 11 почти перфектен и без да се замислям го купих . До ден днешен с удоволствие си работя на него . Колегата graf_fon_kochev има такъв кореец и като го купи навремето идва при ортака да му обясни на практика кое какво е . То си трябва направо ПУЦ за тая машина . Навремето и ортака ходи при един негов приятел с такъв на обучение
                    Последно редактирано от sek.1; 08-01-21, 08:01.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Лирата е точно тази която трябва (мислех че тези размери са диаметрите)
                      Трябва малко по-простичко да ми се обясни за резбите.
                      Нали подаването трябва да е съобразено с оборотите ?
                      Аз като го настроя на 1,5 то си подава с една и съща скорост и при 16 оборота и при 500.
                      Имам някакви спомени че за резби се ползваше дългия винт (съжалявам че не му знам името) или се бъркам.

ПП: Някой искаше малко снимки:
                      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1610104245856.jpg Прегледи:0 Размер:211.7 КБ ID:6693051

С това на първата снимка се регулират оборотите и римските цифри за хода (табелката на предната страница). С ръчките от втората снимка се регулира подаването, а дясната участва в оборотите.
                      Много шантаво е направено. Действам на принципа проба-грешка.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1610104245870.jpg Прегледи:0 Размер:364.1 КБ ID:6693054

Ако някой го интересува точния модел:
                      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1610106486347.jpg Прегледи:0 Размер:629.7 КБ ID:6693056

Струга е взет чисто нов 80-те (в държавно предприятие съм), искали са български, ама са им пратили това.
                      Стругарите не с го харесали и са си работили на старите. Началника ми се е самообучавал, ама не е много наясно кое какво е.
                      На една от ръчките на супорта ( с нея се превключва самоход и ръчно подаване) е имало два кабела които сега са скъсани и с намотан изолирбанд.

Подръжаката му е била изключчително зле.
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от vandu; 08-01-21, 14:05.

Коментар

• Я запали колата и отиди при Станьо да ти изнесе една лекция. По-лесно и ползотворно ще е от дистанционното обучение.

Коментар

• sek.1
                          sek.1 коментира
                          Редактиране на коментар
                          Няма проблеми . Другата седмица и ортака се прибира че сега си е на село . Намерил съм му перфектен С 11 МБ на два метра РМЦ и корееца уж го продава ама нещо хич не му се иска . Тия стругове поне са малко особени никой не иска да работи на тях и обикновено са нови . В работилницата на ХТИ имат един от по големите Кюсон 5 чисто нов .

• Подаването върви заедно с оборотите и на 16 и на 500, за един оборот ще ти подаде, колкото си му казал. Това чудо има ли съединител, или е само с реверс, като някои съветски?

Коментар

• sek.1
                          sek.1 коментира
                          Редактиране на коментар
                          От дясно на супортната кутия има един ключ две електрически скорости напред и една назад . Реверсира с обръщане на фазите на електромотора . Това е в общи линии https://www.youtube.com/watch?v=xVm3...BA%D0%B0%D1%87
                          Последно редактирано от sek.1; 08-01-21, 20:08.

• При положение, че колегата никога не е работил на струг, ще му е все тая на какво се учи. Лошото е ако вече имаш създадени навици и рефлекси.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X