Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неизбежната отбрана- продължение на дискусията.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Неизбежната отбрана- продължение на дискусията.

Арменец ако не ти скрои шапката, кой друг?! Майтапа настрана, много хора не знаят какво е неизбежна самоотбрана и крайна необходимост. Даже имаше и тема "Имам ли право да гръмна куче при неизбежна самоотбрана..." или нещо от сорта. Все повече ще се налага освен "правата" , да си знаем и задълженията.
    П.П. Относно това, че масовото притежание на оръжие ще стане възпиращ фактор - ми не, няма да стане. Просто престъпниците ще станат по-предпазливи и по-jumpy, казано на чист български. В Щатите, дето все си мерим пи%$ите с тях, поне половината от убийствата са заради заср@л се грабеж или кражба. Като опре ситуацията до "той или аз" оцелява този, който използва предимството на изненадата (най-често престъпника, за съжаление). В сегашната ситуация, когато има лесна плячка и "трудна"( в смисъл с охрана, или "луд гидия" с лек спусък) естествено, че ще налитат на лесното, но ако шансовете са еднакви навсякъде, айдуците ще си пишат домашното по-старателно и пак ще вършеят. Та мисълта ми е, че оръжието не е панацея и без силна държава престъпността няма да спадне в незабележими размери.
    Последно редактирано от kuzdov; 07-10-12, 23:22.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Случаят в резюме:
      Дължи Минасян едни пари (нищо особено - нормална "междуфирмена" задлъжнялост). При поредното посещение от рекетьор (и това нищо особено - стандартна форма на взаимоотношения по съответното време), нашият човек му казва: "-Ми нямам, взимай колата!" (МБ "S" W140). Онзи се качва и нашият го гръмва (впрочем Минасян е със юридическо образование). Всичко това се случва в имот на Минасян на "Симеоновско шосе" и прочие - условията напълно уреждат онази форма на закона.

п п Да кажем: "По една случайност" познавах и двамата действащи лица, та и още разни, та и някакви работи си имахме с тях.
      Както казва един приятел прокурор от казано до доказано разликата е от небето до земята . Въпроса е в крайна сметка какво ще успееш да докажеш .
      Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
      Убуу, а смяташ ли че кражбата на кола заслужава смъртна присъда ?
      Ами не знам . На тебе крали ли са ти кола ? На мене в началото на демокрацията ми изчезна един Опел Кадет от тия преди капката . Три пъти се опитваха да ми откраднат МВ 123 300 Д спаси го само една система която бях направил на запалването . Капак на всичко беше когато една сутрин си намерих волгата с изтръгнати кабели там пък ме спаси че беше умрял акумолатора и сутрин я палех с манивелата айдука или е бил сам или не им е стискало да бутат да запали 2 тона кола . Ако погледнем в историята и за много по малко са бесили ; горили ; разстрелвали и тнт .
      Последно редактирано от sek.1; 08-10-12, 04:44.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
        оръжието не е панацея и без силна държава престъпността няма да спадне в незабележими размери.
        Нормално е един представител на "силовата" част на държавата да мисли така, нали битие и съзнание и тн.

И то оръжието не е панацея (то нищо не е), но понеже битието влияе на съзнанието, се пропускат едни важни факти.

Първият е, че от гледна точка на държавата крадецът също е човек. Това, че някой го е очистил при кражба (независимо от конкретните обстоятелства) на държавата и се води тежка загуба (1 човешки живот). Но за тази част от държавата, която реално създава и/или законно ползва благата, това представлява една беля по-малко. Та зависи от гледната точка - държавата или държавата без разбойниците.

Вторият е, че ако шансовете са еднакви (и високи!) почти навсякъде е едно (такова, каквото имаме сега). Но ако шансовете са еднакви и ниски навсякъде, ще стане неизгодно да се краде - писането на домашното и рисковете ще са повече от евентуалната плячка, с все загуби при пласирането. Няма по-голяма спирачка от това.

Третият е, че САЩ имат много различно обществено устройство от България и всякакви сравнения на нивото на престъпността там и тук предполагат отчитане на тези разлики. Една такава разлика е, че там много повече хора имат интерес от високата престъпност - и далеч не всички те са престъпници.

Има и други.

Не, че една силна държава няма къде в схемата да се намеси с драстичен ефект, тя просто не го прави.

Коментар

Първоначално публикуван от kasakoff Преглед на мнение
          Интересното колеги е, че на стрелеца никога не се гледа, като на жертва, която се е опитала да защити личните или обществените интереси! Винаги се търси първо неговата вина. Истина е, че в голяма част от обществените случаи имаме превишаване пределите на неизбежната отбрана, но не винаги е така. Въпреки всичко на хората дръзнали да се защитят се гледа, като на публични врагове! В някой от постовете си споменах за нуждата да бъде избегнат конфликта дори и с позорната постъпка - "бягство" и един човек, който с всеки свой пост декларира, че е на "Всяко гърне похлупак", ме поздрави за будната ми гражданска позиция/или нещо от сорта/, като за пореден път доказва, че ще има все повече хора превишаващи пределите на неизбежната отбрана. НЕ Е срамно да се опиташ да избегнеш критична ситуация, ПОЗОРНО е да се правиш на гЪзар с пищов на кръста. За съжаление има ситуации от които просто няма друг изход, като на НИКОЙ от вас НЕ пожелавам да изпада в такава!
          Когато обществото ми е гласувало доверието да ми разреши да нося оръжие, лично аз считам че съм в известен дълг на същото това общество. И, че ако имам възможността да предотвратя престъпление със законно притежаваното си оръжие трябва да го направя. Хубаво да се отбележи, че още в текста "неизбежна отбрана и крайна необходимост" думата самоОтбрана не съществува. Т.е. дали защитавам себе си или трето лице - въпрос е единствено да не я превишавам. Избягвал съм критични ситуации със сигурност повече от теб- все пак не знам ти от колко години носиш КНО - при мене са над 15, и същевременно съм бил поне в три ситуации когато "демонстрирането" на огнестрелно оръжие е предотвратило сериозни инциденти. само в един от случаите съм действал в свой личен интерес. Или като се разхождаш вечер в парка и чуеш викове за помощ -кво- "Бе не е моя работа" и фъс на обратно? А според мен, ако се докаже, че си имал възможността да предотвратиш престъпление и не си го направил трябва да се отнема разрешителното за носене, поради отпаднала необходимост. В противен случай изпадаме в ситуацията от оня виц: Бит и обран и на въпроса - "А с пищова кво стана?" - отговора е "А него не го намериха!". Да се "гъзарея" с оръжие - ми е минало още на 2Х години- повярвай ме като поносиш повечко се убеждаваш, че оръжието освен всичкото е сериозна отговорност (например наливане с безалкохолна бира докато другите пийват бърбънче). Но пак повтарям- за мен лично всеки един въоръжен гражданин е в дълг към обществото и ако за останалите "гражданската" активност е препоръчителна - за него би следвало да е задължителна - дори до степен на вменяване с закон. В противен случай и по два патлака на къща да има- същите мишоци ще си останем.
          Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
          No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Нормално е един представител на "силовата" част на държавата да мисли така, нали битие и съзнание и тн.

И то оръжието не е панацея (то нищо не е), но понеже битието влияе на съзнанието, се пропускат едни важни факти.

Първият е, че от гледна точка на държавата крадецът също е човек. Това, че някой го е очистил при кражба (независимо от конкретните обстоятелства) на държавата и се води тежка загуба (1 човешки живот). Но за тази част от държавата, която реално създава и/или законно ползва благата, това представлява една беля по-малко. Та зависи от гледната точка - държавата или държавата без разбойниците.

Вторият е, че ако шансовете са еднакви (и високи!) почти навсякъде е едно (такова, каквото имаме сега). Но ако шансовете са еднакви и ниски навсякъде, ще стане неизгодно да се краде - писането на домашното и рисковете ще са повече от евентуалната плячка, с все загуби при пласирането. Няма по-голяма спирачка от това.

Третият е, че САЩ имат много различно обществено устройство от България и всякакви сравнения на нивото на престъпността там и тук предполагат отчитане на тези разлики. Една такава разлика е, че там много повече хора имат интерес от високата престъпност - и далеч не всички те са престъпници.

Има и други.

Не, че една силна държава няма къде в схемата да се намеси с драстичен ефект, тя просто не го прави.
            Лично аз не считам че КНО (или изобщо огнестрелното оръжие) е някаква панацея.
            По ред причини ситуациите в които то трябва и може да се употреби са изключително редки- по тази причина аз почти три години не носих активно оръжие в града (имах си всички разрешителни, но си стоеше в касата). Просто реално в София ситуации изискващи употребата на оръжие не са много- да не кажем, че ги няма почти - един спрей върши дори повече работа и носи значително по-малко главоболия.
            Преди няколко месеца имахме "мишка" в мазето. Да- пистолета ми беше на кръста (под разкопчана риза), но до него така и не се стигна - 300 лумена фенер и Сейбър Ред свършиха доста повече работа. Даже нямаше и "саморазправа" - само дето служителите на реда бяха учудени на белезниците за еднократна употреба. Та откарахме едно 45 минути в приказки.
            Оръжие може да се ползва тогава и само тогава когато употребата му е напълно неизбежна. Наркоманче в мазето не е точно тоя случай.
            Според мен най разумният вариант за "масово" оръжие за домашна самоотбрана е пушка помпа със скъсена цев и задължително с не-смъртоносни/ с намалена смъртоносност боеприпаси. Което пък по закон пък не е разрешено.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

И то оръжието не е панацея (то нищо не е), но понеже битието влияе на съзнанието, се пропускат едни важни факти.....
              Не, че не ми е омръзнало вече, ама ще го кажа пак - никой не се е родил с шапка, включително и аз. Преди да стана "преставител", съм бил и дете, и студент и обикновен бачкатор .... И съм си патил от престъпността като съвсем обикновен гражданин. Просто сега поради спецификата на професията контактувам повече с айдуци, отколкото със свесни хора и имам впечатления от начина им на мислене. На айдука му е все тая дали ще извърши едно престъпление повече. Никой от тях не го прави с мисълта, че за едното ще лежи толкова, за другото повече или ще го опаткат. Той го прави с нагласата, че няма да бъде хванат и ако му се объркат плановете ще направи всичко възможно (или поне колкото му е куража) за да се измъкне. В Щатите държавното устройство може да е различно, но хората са си същите. Примерът ми беше, че въпреки масовия свободен достъп до оръжие и сравнително либералните им закони относно употребата му при самозащита, има райони с огромна престъпност и такива с почти нулева. Разликата е в присъствието на държавата в тези райони, а не в броя цеви на глава от населението.
              Неизвестен мъдрец

Коментар

В Щатите държавното устройство може да е различно, но хората са си същите.
                Ич биля не са същите. Там се мисли по съвсем друг начин. Има една тема дето съм пуснал по въпроса.
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Поставени в еднакви условия, няма разлика между американец, българин, индус или арабин по мои наблюдения.
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Поставени в еднакви условия, няма разлика между американец, българин, индус или арабин по мои наблюдения.
                    Ние тук нямаме безкраен опит с мигранти, но там, където те са ежедневие, хората са наясно. Разлика има и тя се заличава на второто или третото поколение. Средно.

Коментар

Не, че не ми е омръзнало вече, ама ще го кажа пак - никой не се е родил с шапка, включително и аз. Преди да стана "преставител", съм бил и дете, и студент и обикновен бачкатор .... И съм си патил от престъпността като съвсем обикновен гражданин. Просто сега поради спецификата на професията контактувам повече с айдуци, отколкото със свесни хора и имам впечатления от начина им на мислене. На айдука му е все тая дали ще извърши едно престъпление повече. Никой от тях не го прави с мисълта, че за едното ще лежи толкова, за другото повече или ще го опаткат. Той го прави с нагласата, че няма да бъде хванат и ако му се объркат плановете ще направи всичко възможно (или поне колкото му е куража) за да се измъкне. В Щатите държавното устройство може да е различно, но хората са си същите. Примерът ми беше, че въпреки масовия свободен достъп до оръжие и сравнително либералните им закони относно употребата му при самозащита, има райони с огромна престъпност и такива с почти нулева. Разликата е в присъствието на държавата в тези райони, а не в броя цеви на глава от населението.
                      Тука малко не съм съгласен с теб. Специално за Щатите де- често цитиран случай е Флорида, където промяната на закона към по- либерален имаше определен ефект:
                      Year Violent Crimes Population Violent crime rate Percent change, year to year Percent change since 2000 Percent change since 2005
                      2000 128,041 15,982,378 801.1
                      2001 130,323 16,331,739 798.0 0% 0%
                      2002 127,905 16,674,608 767.1 -4% -4%
                      2003 124,236 17,071,508 727.7 -5% -9%
                      2004 123,697 17,516,732 706.2 -3% -12%
                      2005 125,825 17,918,227 702.2 -1% -12%
                      2006 129,501 18,349,132 705.8 1% -12% 1%
                      2007 131,781 18,680,367 705.5 0% -12% 0%
                      2008 126,072 18,807,219 670.3 -5% -16% -5%
                      2009 113,415 18,750,483 604.9 -10% -24% -14%
                      2010 101,906 18,771,768 542.9 -10% -32% -23%
                      Ето примерно и графика на убийствата:
                      http://www.justfacts.com/images/gunc...orida-full.png

Разбира се това е "факт от задния джоб", защото ситуацията тук и там е доста различна и като среда и като престъпност. То човек ако търси статистика за ефекта от забраната на оръжията или обратното - либерализирането на режима- факти от "чуждата" действителност бол. доколко обаче са приложими към Република България е тема на друг разговор.
                      Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                        Не ми е известно да има текст в закона задължаващ ме когато съм в къщи оръжието да се намира в касата. Освен това касата ми за оръжие може да се намира на един адрес, а примерно аз да пребивавам временно на друг. Касата се изисква с цел, когато поради ограниченията на закона (забраните за носене на оръжие на определени места) оръжието ми не е с мен то да бъде осигурено срещу кражба или достъп на не оторизирани лица. Когато съм си у нас оръжието ми се намира до мен- през цялото време. В касата отива само и единствено когато идват гости, или когато излизам без него. При това съгласно последните изменения в закона съхранението на оръжието може да става и извън постоянният ми адрес- т.е. мога да го съхранявам с договор при юридическо лице имащо разрешително за съхранение. Не мисля, че при използване на законно оръжие, въпроса защо не е било в касата изобщо е на дневен ред. "Чух шум от разбиване на вратата взех законно притежаваният ми пистолет и отидох да проверя... ". Въпреки ме най често посягам към помощните средства де.......

Трябва да призная, че не мога да не се съгласа с думите на Лудото Куче! добро го е написал......Следях и темата за КНО в еърсофт форума, където Мед Дог, по същия начин аргументира необходимостта от право на притежание и носене на КНО от цивилни...

Мед Дог, това за касата, оръжието и държането си пров , но най-вече при оръжие, притежавано и носене за самоохрана....При спортните и ловните е малко бамбашка...защо спортния ти пистолет да стои извън касата??? Нали говорим, когато си си вкъщи???
                        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

Коментар

Моето мнение е, че хората са еднакви,навсякъде,само законите ги правят различни.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                            На тебе крали ли са ти кола ?
                            Крали са ми, и са ми разбивали. Продължавам да смятам че не заслужава смъртно наказание. Задълбочен разговор с помощни средства (крик) - да, и то само ако няма свидетели.
                            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                              Моето мнение е, че хората са еднакви,навсякъде,само законите ги правят различни.
                              То така, лошото е че законите попиват в човешките глави бавно. Па и не са само законите - това традиции, култура, навици...

Коментар

..... Разликата е в присъствието на държавата в тези райони...
                                Точно!
                                Само че държавата ни се представлява винаги от някой, дето тя все му е длъжна. Или поне поданиците и.

На 112:
                                - Откраднаха ми документите!
                                - Елате в ре-пе-у-то, подайте си молба за нови, платете глоба и ще имате нови.
                                - Има камера на входа, минали са пет-шест човека само!
                                - Ма Вие да не очаквате да хукнем след всеки, дето не си е пазил документите? Казах Ви реда, правете каквото искате! Тряссс...

Това горното на жена ми, от служебен кабинет на държавна работа. Аз научих заедно с новите вече. Много и се сърдих дълго време (че и пин кода на картата беше прилежно сгънат в порфейла и до същата).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X