Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неизбежната отбрана- продължение на дискусията.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Неизбежната отбрана- продължение на дискусията.

Първоначално публикуван от plamen atanasov Преглед на мнение
    Да приемем че застреляш някой , без наказателни последствия . Примерно всичко отговаря по закон , и 100 % ще си оправдан . Нека сега всеки кандидат стрелец да се замисли -това обикновенно ще е в дома ви . Семейството ви неизбежно ще е свидетел на случилото се . За травмата за тях ,и вашата съвест ми е питането . Дори и без присъда всичко ще е коренно различно , колко от вас ще го понесат ?
    Това е така, но другата страна на монетата е, а ако помислиш колко ще съжеляваш, ако нещо се случи нещо на семействово и не си реагирал за да ги защитиш, а си можел с риск и да идеш в затвора. Няма ли цял живот да съжеляваш, че я дъщерята или жената са си отишли и ще носят травма за цял живот, а си можел да го предовратиш, със законното си оръжие, в дома ни.

Коментар

Понеже темата е провокативна, аз съм готов да споделя едни десетина грама 1/18-та от наличните в първата секунда...и ако да съм "лош стрелец", вЕрвайте, че ще има резултат...Разбира се, това в Булгаристан ще се доказва в последствие, но приел съм го преди години и така е и днес- по-добре аз да заровя някого, отколкото някой-мен! Така съм възпитавал и децата си.

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
        Не знам защо ги коментираме тия неща, след като човека попаднал в реална ситуация,/съжалявам, забравих името на реставратора на икони - сещате се/ вече излежава ефективна присъда.
        Защото в реална (или реално предизвикана от същия) ситуация е участвал Лисичков. Извършил е (по лично мое убеждение на база прочетеното) хладнокръвно убийство, оправдан със съмнителни мотиви и безобразно тълкуване на фактите. Сега, според вещия колега, е пак с оръжие, готов за нови подвизи. Иконописецът при подобна ситуация си получи поне малка част от заслуженото, без въобще да е бил в реална ситуация. Просто сам се е вкарал в такава.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          Защото в реална (или реално предизвикана от същия) ситуация е участвал Лисичков. Извършил е (по лично мое убеждение на база прочетеното) хладнокръвно убийство, оправдан със съмнителни мотиви и безобразно тълкуване на фактите. Сега, според вещия колега, е пак с оръжие, готов за нови подвизи. Иконописецът при подобна ситуация си получи поне малка част от заслуженото, без въобще да е бил в реална ситуация. Просто сам се е вкарал в такава.
          Някак нелепо излиза, че последния сам е довел крадеца в дома си, след което без да се налага, го е застрелял.
          Хич нямам намерение да му ставам адвокат, но Вие как бихте реагирали на негово място?
          Кофти въпрос, нали!?
          За да не се вкарате в реална ситуация, бихте ли му предложили други "екстри", или просто бихте защитили дома и семейството си?
          Кой може да предскаже къде е лимита на агресията у един престъпник в такъв момент?
          Откъде да знам, колко се е надрусал, и ще ме почака ли да му направя психоанализ.
          Просто "Бай, бабо да не те среща мечка!", щото избора е много тежък, а грешките се заплащат скъпо.
          Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
          ... turn on your A/С !

Коментар

,.....
            Повтаряме казани вече неща но... какво е откраднал крадецът? От кого го е откраднал? Нападал ли е когато е бил прострелян или е бягал? В жилището на осъдения или някъде навън?
            Да кажем - мога да допусна, че осъденият е сгрешил, на всеки може да се случи, но наглото му отношение впоследствие към живота на друг (сълзливите глупотевини, които сееше от екрана) трудно приемам.
            Последно редактирано от сто; 04-10-12, 21:13.

Коментар

Влизането с взлом, само по себе си е престъпление.
              Значи, оставало е да го изчакат за "екстрите".
              Не всеки е в състояние да сее мъдрости в такъв момент.
              Отново - да не разсъждаваме от любимата гледна точка: "Това може да се случи, но на някой друг".
              Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
              ... turn on your A/С !

Коментар

Отново - да не разсъждаваме от любимата гледна точка: "Това може да се случи, но на някой друг".
                Нищо не намирам за взлом. В жилището на осъдения - още по-малко. Както и да е - на мен наистина не може да ми се случи. Поне докато не реша да имам под ръка средство, в състояние да причини това по доказания начин.

И ако все пак някога се случи, надявам се да съумея да приема последствията без излишен драматизъм. Решил съм - направил съм го. Сълзливите истории са излишни и неприемливи. Особено ако си родител или близък на това момче.

Коментар

Не знам държава в която влизането с взлом да е наказуемо със смърт. Отделно че в случая влизане със взлом няма. Някакви наркоманчета обикаляли входа, предполагаемо канейки се да направят нещо.

Екстрите са - квартален лепилар застрелян в гръб, докато бяга от иконописеца.

Затова и не всеки притежава огнестрелно оръжие. Аз например имам само газеняк, и то го ползвам само за салюти по нова година. Именно щото знам, че макар и рядко, но ми е къс фитила, и не желая в този момент да имам огнестрелно оръжие в ръцете си. На първо място - за мое лично добро.
                  Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                    ....... но ми е къс фитила, и не желая в този момент да имам огнестрелно оръжие в ръцете си. На първо място - за мое лично добро.
                    А като ти е къс фитила дали има значение какво имаш под ръка.....огнестрелно,хладно ,вилица ,лъжица или нищо.......то човек като е кибритлия и непукист и с голи ръце може да направи всякаква щуротия!Притежанието на огнестрелно бойно оръжие не е предпоставка да се мисли човек за рамбо...тези работи само по филмите са със щастлив край,не забравяйте че и голям процент от нападателите също са въоръжени и биха използвали това което носят!
                    driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

Коментар

Първоначално публикуван от Гробаря Преглед на мнение
                      А като ти е къс фитила дали има значение какво имаш под ръка.....огнестрелно,хладно ,вилица ,лъжица или нищо.......то човек като е кибритлия и непукист и с голи ръце може да направи всякаква щуротия!Притежанието на огнестрелно бойно оръжие не е предпоставка да се мисли човек за рамбо...тези работи само по филмите са със щастлив край,не забравяйте че и голям процент от нападателите също са въоръжени и биха използвали това което носят!
                      Сигурно си прав. Но аз лично предпочитам като ми падне пердето да държа лъжица, а не 18-заряден пистолет Въпреки че съм 197 см/110 кг (повечето концентрирани около бившата ми талия), не съм Чък Норис, и вредите които бих нанесъл с лъжица в ръка, са несъпоставими с тези, които бих нанесъл с нещо многозарядно. Не искам да ангажирам никой с мнението си, в крайна сметка това си е личен избор.
                      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

А-бе, тълкуванията на: "Неизбежната самоотбрана" не са ми съвсем ясни, а-ма това не ме комплексира особено, `щот и магистратите нещо се "путат" в материята. Не ми е ясно, обаче, защо е нужно да се спряга тук касата - нали се приема наличието на надлежно "разрешително" за носене (и законно оръжие по дефиниция)! - К`ъф е въпросът да си го нося вкъщи?
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Рижата,когото застреля Лисичков,съвсем не беше света вода,и ако имаше повече хора като него боклуците в държавата щяха да са много по-малко и с много по малко самочуствие.Но не случайно сме били 500г,под чужда власт ,тук сме адвокати на всички боклуци.Все едно пишем във форум на хелзинския комитет.Наистина не е оправдано да застреляш някого в къщи за един телевизор,но ако той знае че може да се срещне с 9г.олово въобще няма да си помисли да влезе във вас.Защо няма кражби в Арабските емирства,защото няма прошка и никой не остава не наказан.

Коментар

Ти може да нямаш нищо против един Лисичков да определя кой е боклук и кой - не, но аз не го намирам за нормално. И не защитавам Рижата, а собствената си кожа. И тази на децата ми.

Коментар

Дублиран пост
                              Последно редактирано от Mad Dog; 05-10-12, 09:15. Причина: Дублиран пост
                              Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                              No man left's behind !!!!

Коментар

Уважаеми Сто, двата казуса- Опиц и Лисичков нямат абсолютно нищо общо.
                                Когато говоря за неизбежна отбрана винаги си мисля в следната насока- какво би станало ако.
                                Ако Опиц не беше прострелял момчето - нищо- щеше да избяга, по всяка вероятност пак да краде , рано или късно да го хванат и да попадне в затвора.Или пък да вземе да отиде в нарко комуна и да се оправи ставайки достоен член на обществото. Като цяло Опиц е отнел живот на човек, който не се знае как би се развил в последствие. Познавам наистина бивши наркомани, които са много свестни и някой от тях и успели хора. Отделно там практически не е имало нападение, а "наказателно" прострелване. Т.е. Опиц е причинил щети несъизмерими с тези които би понесъл, ако не беше стрелял.
                                Какво би станало ако Лисичков не беше извадил оръжието. Ами по всяка вероятност щеше да е мъртъв или поне сериозно "обработен" - Рижавеникавите (имал съм лични срещи с тях) ръгат хората по дискотеките,щото не ги кефят, а във въпросната ситуация Рижко е бил и под въздействие на наркотик - та шанса да спрат преди да направят от бившото ченге консистентна кървава маса не е голям. Отделно - обогобочившата Голяма Рижа е завършен престъпник при това с обществена опасност не в проценти, а в пъти превишаваща тази на наркоман квартален крадец. Така, че причинените щети са съизмерими с тези които биха били понесени ако не беше извършено деянието. Относно това дали Лисичков е провокирал или не ситуацията- ами това няма отношение към неизбежната отбрана и крайна необходимост. Защото налагането на противното становище би означавало насърчаване на заравянето на главите в пясъка и прокламирането пълна пасивност и надупване пред рижоподобните тарикати.
                                Преди години имахме един такъв наемател във входа- някакъв криминален контингент който считаше, че е голямата работа и може да си разиграва кончето както си иска. Бързичко му беше доказано, че не може... Как е тема на друг разговор. Но ако примерно по време на разговора ни за обществените порядки и нуждата от тяхното спазване той беше направил нещо глупаво , а аз нещо още по глупаво- сигурно ще кажеш, че аз съм виновен? Щото просто не съм се обърнал на другата страна и не съм казал"Не ме касае"?

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                                Ти може да нямаш нищо против един Лисичков да определя кой е боклук и кой - не, но аз не го намирам за нормално. И не защитавам Рижата, а собствената си кожа. И тази на децата ми.
                                Това е факт но... понякога Фортуна раздава правосъдието, което Темида не може.
                                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                                No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X