Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Чудех се дали да се включа в "рекламната кампания" за партенките.
    6 години се наложи да работя в МК Кремиковци като механошлосер и механик на цех. Това предполагаше да съм по 8,а често при аварии и повече часа на ден да съм на крак и да правя безбройни тегели по халетата. Работните ни обувки бяха "пионерки". Нямаше как да не използвам партенки просто защото с чорапи ми се скапваха краката. Партенките спомагат и след продължително ходене и стоене прав краката да не са толкова изморени.
    Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      Ама като скине жиците на тока и от енергото дойдат чак средата на Април?
      Ко праим, че и нета ще зачезне....
      Нета спира чат пат и сега, но се живее и без него . На съседа синО бачка в енергото... шанс да седя без ток повече от час... малък, трябва сериозно да ги скине. А то няма къде и от какво, те жиците са тънки и не поемат много сняг... даже ич. А и без ток не виждам, какво точно ще ме притесни толкоз... само за глезотии го използвам. Имам си и свещи и газов котлон и не се топля с ток, изобщо плашиш куче с кокал. Аз нещата съм ги преценил много преди да се бухна в гората. Те хората живеят в Сибир, а аз съм на 20 минути пеша от селОто... Изобщо градското изнежване е пълно. Там ако ви спре тока за 1 ден ще стане страшно, тук най-много да си легна по-рано...

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
        http://www.at-consulting.ru/ak.swf

Започнете от началото, я да видим кой как се справя.
        129 секунд ама ЗИП-а докато не налучках да го поставя като картинка по средата на приклада не искаше да "влиза отзад"
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
          А за непромокаемост на кубинките още края на лятото ги нагреваш на слънце и после неколко пъти мажеш обилно с гъша или патешка мас да попие добре..........
          Най-добре е с фламбиран с френски коняк гъши дроб да ги намажеш и с малко черен хайвер да ги поръсиш
          Това, което помня, че имаше в изобилие по кухните в казармите беше свинска мас. Смърдеше така малко на развалено мЕсо като попрестоят, ама...
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Партенки подобно на навущи, навуи им казваше дядо ми. Слагаше това и отгоре цървули от свинска кожа. Това са ми детските спомени. Естествено имах и аз един чифт-голям кеф, тичаш все едно нямаш нищо на краката. Та за казармата бях подготвен дет' се вика и чорапите бяха само за отпуски. Още при тренировките за клетвата всички се убедиха в предимствата на партенките . Кракът не се запотява както с чорапи, усещането е много по-приятно.
            Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Това, което помня, че имаше в изобилие по кухните в казармите беше свинска мас. Смърдеше така малко на развалено мЕсо като попрестоят, ама...
              Лоените набивки ги правят с овча(кочова мас) до колкото знам, вероятно ще е най държелива.
              Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                Лоените набивки ги правят с овча(кочова мас) до колкото знам, вероятно ще е най държелива.
                По-горе дадох за пример конската мас - продават я по магазините за обувки в Германия. Сигурно и китова мас би свършила добра работа, ама въпрос на пари. Гъшата и патешката са в основата на "непромокаемостта" на тези водоплаващи птици, които знаем как по цял ден си стискат с човка трътките и си мажат после перата с изтеклата мас. Така, че Стария е прав. Ама ако има - едно време само някъде на село имаше, не я продаваха на калъпи, както сега в "Метро".

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                  129 секунд ама ЗИП-а докато не налучках да го поставя като картинка по средата на приклада не искаше да "влиза отзад"
                  16 секунди.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                    16 секунди.
                    Е, толкова някъде и аз го правех, като ми забодоха ромбче "отличник БПП", ама тука анимацията е повеждаща - затвора като го поставиш пред затворната рама щраква сам, а ЗИП-а като го сложиш зад приклада, не ще да се прибере вътре...

P.S. Сега гледам, че ЗИП-а (уж "запчасти и принадлежности") му викат "пенал", туй не беше ли кутийка за моливи ?

Коментар

Пенал е изобщо затворено нещо. ИДаже вратарското поле във футбола.
                      Мале как се оплесках, то трябвало нещо да се пуска и натиска копчето на мишката, пък аз натискам и ръгам, ръгам, нищо не щраква)

Коментар

И свинската мас си върши работа, мойте обувки си ги обработвам със свинска, ма мойта е домашна
                        Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Пенал е изобщо затворено нещо. ИДаже вратарското поле във футбола.
                          Там е друго - "наказателно поле" и идва от латинското "poena" като баба Пена се чете и в мразените от теб езици е станало "peine", "pain", "penalty" - наказание, болка, мъка.
                          Ся ако кажеш, че и футбола не са го измислили англичани, а руснаците и то "десять лет раньше и независимо от..." ...

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                            До към петдестте години на миналия век най разпространената обувка по нашите ширини са цървулите от свинска кожа с високи вълнени навуща и дебел вълнен силях около кръста който освен че е служил да си държиш ножа (пищова) е пазел и кръста от надухване .
                            Силях означава оръжие. Поясът се е казвал силяхлЪК, точно защото освен всичко друго е служел и да си бучнеш оръжието в него.

А за партенките - с правилно вързани партенки съм играл волейбол (само по партенки, без обувки върху тях), без да се развържат.
                            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Хубавото на казармата е че натрупания в нея емпиричен опит ; знания и навици остават за цял живот и са ти като вродени . Едно от безкрайно полезните неща е ИППто (индивидуален превързочен пакет) . Той е най обикновен стерилен бинт с две дебели марли опаковани в непромокаема опаковка и се използва при не дай боже огнестрелни и прорезни рани . ИППтата ни ги раздадоха още на първия ден заедно с всичко останало но никой не ги ценеше понеже имаше в неограничени количества ги ползвахме я да си обършеш маслените ръце или за чистене на оръжието . Моя си го сложих в джобчето с някакво странно предчувствие и само си го местех из дрехите . Беше някъде по средата на втората година едно дълго занятие . На свечеряване отивам да прибера един закъсал ЗиЛ 157 повредата беше дребна но шофьора новобранец и се хванах да го оправя набързо . Лежа аз отдолу и в тъмното с едната ръка напипвам отвора а с другата се опитвам да навра болта по едно време нещо топло почна да ми капе по лицето викам си на тоя кошник от някъде му прокапа водата докато една капка не ми капна в устата и усетих вкуса на кръв . Псувайки се измъкнах от под камиона а новобранеца като ме видя щеше да обърне очите . Поглеждам си дясната ръка малко преди лакътя в меките части идеален дълъг около 5 сантиметра среез от който обилно течеше кръв . Нищо не усетих после видях стърчащ от картера един остър ламаринен ръб . Викам си сега я втасах и в следващия момент инстинктивно се сещам за ИППто . Викам на новобранеца дай вода оня ме гледа и не вдява какво му казвам . В кабината на Камаза имах голям термус с вода . Накрая оня се освести и ми донесе термуса промих раната с вода и си я превързах с ИППто . Като се видях после в огледалото и аз се уплаших от себе си десетина едри капки кръв ми бяха накапали и изглеждах наистина страшно . Тогава всичко ми минаваше бързо но белега от стърчащата ламарина си ми седи до ден днешен на ръката . Когато тръгвам на лов задължително си нося 2 пакета и в жабката на нивата имам още два плюс аптечката . Преди десетина години на един лов един колега си прободе лошо ръката с ножа от десетина човека само аз носех ИПП та имаше с какво да го превържем . В средата е немски превързочен пакет от двете страни от новите български . Старите бяха малко по малки и пакетирани в гумиран брезент . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0105.jpg
Прегледи:1
Размер:242.1 КБ
ID:5456562
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                                Силях означава оръжие. Поясът се е казвал силяхлЪК, точно защото освен всичко друго е служел и да си бучнеш оръжието в него.

А за партенките - с правилно вързани партенки съм играл волейбол (само по партенки, без обувки върху тях), без да се развържат.
                                Може по моя край (врачанско) на пояса си му викат силях . Това излиза от тълковния речник http://www.t-rechnik.info/search.php...BB%D1%8F%D1%85
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X