Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Естествено че не можеш да имаш запасняци като нямаш армия. От къде ще ги вземеш, нали преди това трябва да са служили.
    Освен това мобилизационната система е разрушена. Складовете с такива запаси също са унищожени.
    Това беше събирано повече от сто години, с опита от пет войни и могъщ съюзник зад гърба. Сега няма как да го възстановиш.
    Долу горе същия въпрос съм задавал на човека докато си пийвахме кротко. Какво ще прави армията когато от мобилизационна възраст излезем тия които сме служили наборна служба и не дай боже стане някой сакатлък ? Не можа да намери смислено решение .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
      А план някой да има как ние скачаме на Турците и ги навираме в Анадола до сряда на обяд?

.
      .......щото четвъртък е пазарен ден разбииш ли.

Нека оставим стратегиите на стратезите /ако ги има/.
      Нещо не си спомням да сме се готвили и да се сме имали "далечна задача" завладяване на чужди територии. Служех в бойно поделение и като фазан участвахме чат-пат в щабни учения, а като командир на топографен взвод с момчетата от взвода лепехме картите на началниците. Разстилахме на пода, събувахме се по партенки и ... До гръцката граница и малко от Гърция.
      Задачите ни бях да спрем и задържим. Ако някой "горе" е мислил друго...

sek.1
      От: Доброволен резерв на армията
      Мога да помоля мой братовчед генерал от запаса (резерва) със завършена генерал - щабна академия в СССР да напише едно кратко резюме на реалните възможности на БНА от онова време но силно ме съмнява че ще иска . Нещо хич не обича да говори по тия въпроси защото се налага да сравнява със сегашното състояние .
      Прав е, не е за приказка.

Аз също смятам, че тогава /71-73г./ боеготвността си беше на нивото на армейските изисквания. Покриване на нормативите, резултатите от стрелбите, състоянието на техниката ГАЗки, ЗИЛове, Праги, АТЛи, АТСи, гаубиците 122 и 152, МеХетата, всичко си беше на шест. Не си спомням машина да е излязла от парка и да не се е завърнала поради повреда.
      Какво е станало после, след 90-те както споделят колегите - не знам.
      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Казвам ти - не му рови на човека в душата. Да го питаш такова, е все едно да го караш да ти намери библиотеката с любимите книги на Цвинокио. Никой генерал от никое разузнаване не може да намери несъществуващото.
        Само демокрасти могат да намерят смисъл в действията на либерастите в армейското строителство, ама за такива открития нормалните хора пращат и едните и другите в лудницата.

Коментар

Само да Ви "споделя", че една трета от Турция ... не е Турция!!!
          Който е бил на място знае.
          Посреща те местния "Баш" и ти казва: Добре дошли в Кюрдистан.

Хайде обратно на картата и си помислете какво би се случило при ..... тези картинки?!?

Това Стефан не го отчита ....
          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
            .

Аз също смятам, че тогава /71-73г./ боеготвността си беше на нивото на армейските изисквания. Покриване на нормативите, резултатите от стрелбите, състоянието на техниката ГАЗки, ЗИЛове, Праги, АТЛи, АТСи, гаубиците 122 и 152, МеХетата, всичко си беше на шест. Не си спомням машина да е излязла от парка и да не се е завърнала поради повреда.
            Какво е станало после, след 90-те както споделят колегите - не знам.
            Аз служех 1988 - 1990 последния набор който служи 2 години . Поне във ВВС повечето автомобилна техника беше сменена и беше ЗиЛ 131 ; Урал и Камаз . Имаше и доста ЗиЛ 157 и ГАЗ 63 които често си се чупеха но от това нищо фатално не произтичаше спокойно можеше да минем и без тях.

Коментар

Това Стефан го е отчел в пост 776. А там щеше да има още много резултати от тая особеност. За албанците например, тяхната Освободителна война от турците е нашето голямо настъпление през 1912-а, те го знаят и ценят. Това ние не го знаем, щото кой ще ти слуша някъв тъп шапкар, когато ти разправя да се гордееш с дедите и армията си. Нито кюрдите, нито сирийците са улави. Ама тука не говорим за това, ами се гордеем в кое поделение кой е бил по-голяма мърда, и как турците ще ни шибат как си искат. Това докарва направо оргазмичен кеф. Не че те са велики, ами ние сме много скапани, и българската армия изобщо никога не е съществувала, ами е имало само съвеЦЦЦка. И колко е готино и достойно да си калпав войник, а най-достойно - дезертьор. Тогава си и по-умен от балъците, които ще турят някъде главите си, за да ти е гот на тебе - тариката.

Коментар

Е чак пьк толкова

Просто ми стана интересно това с метенето та гледам си го изясних.То верно е добре да си вярва човек,но и малко реалист трябва да бьде и то не само за последните калпави 20 години,а и за предходните 40.Омитаме пода ма друг пьт,играем сечено по нашенски казано по-добре звучи.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

А какво собствено чак пък толкова могат да направят турците, имайки зад гърба си непреодолимия за пехотата Босфор, и пак от него отделени от промишлените си райони, и значи от снабдяването? Прощавай, но в последната голяма война, толкова е била територията на големите плацдарми да кажем.
                  При нормално голямо настъпление всъщност нямаха шансове. Щяха да се опъват много заради Цариград - това е най-големия им град, и не могат да не го отбраняват. Но пък за беля през него минават стратегически важните проливи без които руснаците не могат, и под заплахата от ОМП все едно щяха да го предадат, като не могат и да го евакуират.
                  Какъв повече реализъм ти трябва? Примерно половин милион отсам, и примерно 200 хиляди оттатък. Какво очакваш да се случи - някой да слуша приказките на пораженците? Такива три дена ги разстрелват, и после вече никой не говори глупости.

Коментар

Ако разлистиш малко по-задни страници ще видиш,че някакьв разговор се развихри покрай колко сме ние и колко са Турците,а на на'ща маса на ва'ща маса.Това което го казваш е така при положение,че не играем сами,техните морски са повече от нашата армия и нещо не виждам как ще им прецапае и до моста.

Е за това говоря,малко по-реални кое как е било и за какво на кого бяхме ние.За да не могат да прескочат Босфора ние трябва така да сме ги настьпили,че свят да им се вие,тдин транспорт да не могат да прехвьрлят кьде да е от тая страна.Няма да смятам какво трябва да им причиним на флота преди да им пребием всичките транспортни самолети с нашите 2 шепи щурмоваци над тяхна територия.

Никакви стратегии,а просто карам на брой от това и бройка от онова.Ако някой обясни как с тая бройка цакаме тройно по-гголяма примерно направо ще повярвам,до тогава мммммммм бе все и аз сьм бил в Истанбул,че и нашенска фрегата сьм виждал,такава една осмукана.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Проливите трябваха за да излезе съветския черноморски флот в Средиземно море спокойно. Не можеше да не им помогнем, защото това автоматично значеше да си върнем Беломорска Тракия, освен всичко друго.
                      Флота им не ти пречи с нищо - минирай достъпната за артилерията му брегова зона, гледай дежурните на бреговите батареи да не спят, и Осите да са здрави. Освен това Мълниите трябваше да са три, с което техния флот получаваше гарнизонна отпуска до края на войната. Като лидера Хамидие с ескорта си.
                      Ако продължават да се дървят, ги питай дали наистина искат да направиш както си чел в учебника - да изстреляш едновременно три ракети по моста над Босфора, а авиацията да изпочупи всички гемии над 100 тона. После се поинтересувай сигурни ли са че могат да изхранят отсамната половина на Цариград, едновременна с армията, която е тука. Не е цивилизовано? И блокадата на Ленинград не е била. Наслади се на вътрешнополитическите последствия за тях.

Бройката си е бройка, и винаги е хубаво да имаш повече, отколкото по-малко. Понякога обаче стига и не чак всичко, това неолиберастите искат да гепят всичко за себе си, без да знаят за кво им е. Та накрая получават хроничен запек, и заминават да цункат Джиджи.

Коментар

Ма пак в уравнението е Големия брат от великата студена страна.Сами / не смешно ми някак си странно даже / я стигнем до там я не та и планче не сьм чул някога да ги атакуваме само ние.

Е за това говоря аз,а не какво е щяло да бьде преди 40 години ако ни свирят в Батака.
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Нали обсъждаме ония картинки.
                          Да не мислиш че те па не разчитаха всъщност на американския VІ флот, и на всичката канадска, австралийска, и дявол знае още каква английска армия?
                          А виж за пръв ще трябва да се бием с тях сами, именно откак сме в НАТО. От Гърция файда няма, Сирия си има свои ядове, и освен кюрдите, Израел, и примерно Иран - забрави някой да ни помогне.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            Нали обсъждаме ония картинки.
                            Да не мислиш че те па не разчитаха всъщност на американския VІ флот, и на всичката канадска, австралийска, и дявол знае още каква английска армия?
                            А виж за пръв ще трябва да се бием с тях сами, именно откак сме в НАТО. От Гърция файда няма, Сирия си има свои ядове, и освен кюрдите, Израел, и примерно Иран - забрави някой да ни помогне.
                            Не,Стефане. Всъщност обсъждахме точно определен времеви период 90-91г.(специално аз и боса)-сиреч Българската армия запазила все още възможностите(и ВПК) на БНА , но без големия брат зад гърба(бил той СССР,САЩ или ЕС).Или с други думи какво щеше да е положението днес , ако не си бяхме батисали армията и се наложеше да се бием с Турция без да се намесват великите сили(горе-долу това което стана покрай Кипър).
                            ПП.То е ясно , че ако в уравнението турим САЩ и СССР , войната щеше да добие измерения за които не ми се мисли и тогава Босфора щеше да ни е най-малкия проблем.
                            Последно редактирано от ЕМО; 21-02-13, 02:15.
                            Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                            Джон Кенеди

Коментар

Ако погледнем в историята всичките битки които сме водили са били срещу враг който числено ни е превъзхождал и 10 към едно пък сме печелили . Одринската крепост се е считала за непревземаема от построилите я английски инженери. Дойран ; Тутракан и на много други места. Към 1990 година освен всичко останало имахме най големите и силни ракетни войски на балканите . С тях можехме да нанесем ракетни удари по цялата европейска част на Турция . Не напразно турците натиснаха толкова силно да ги нарежем .

Коментар

А е срещу това нямам какво да кажа,няма лабаво,и по 8:1 да са пак ше ги бием.И не се бьзикам,ако това е било в основата на плана за мачкане то няма какво да се спори.

Емо не може бе човек,преди около 15 години Турците бяха 60% под 30 години или поне това ми се вьрти в главата,а и това е една от причините да не ги приемат в Европа.Сметни колко милиона са,сложи техника по няколко пъти повече на нашата и смятай какъв кютек ги чака и то на тяхна територия.То верно,че не се знае ма нещо не съм чак такъв оптимист
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X