Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

То и сега повечето са гурбетчии, а не емигранти.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Принудени са от обстоятелствата да са гурбетчии - движещият им мотив е именно да представляват емигранти.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Емигранти, гурбетчии... Чудно ми е колко от тях биха се върнали ако им пратят честитки по случай някой регионален военен конфликт...
        Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

О-о, ще има и такива (върнали се) - ще има!

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
            Емигранти, гурбетчии... Чудно ми е колко от тях биха се върнали ако им пратят честитки по случай някой регионален военен конфликт...
            Ако се чуе, че ще погваме враговете, идвам с всичко, което мога да нося като пари за закупуване на патрони и друг необходим инвентар. Само дето ние не можем да махнем табелката "само за служители" от вратата на общинската тоалетна, камо ли да ги погнем...
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
              Ако се чуе, че ще погваме враговете, идвам с всичко, което мога да нося като пари за закупуване на патрони и друг необходим инвентар. Само дето ние не можем да махнем табелката "само за служители" от вратата на общинската тоалетна, камо ли да ги погнем...
              Много правилно.Тука все още смятат, че оръжия трябва да имат само полицаите и военните.И всички поръчкови убийства са резултат на правото на някои хора да си купуват законно оръжие.
              На други места хората притежаващи оръжие имат самосъзнанието, че когато се наложи могат да бъдат в полза на страната си или поне на семействата си без да чакат друга помощ.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                И в двата случая, защото са имали превъзхождаща тактика а във втория случай и обучение и медици.... Луфтвафе губи (в същност завършва с пат) битката за Англия, заради по добрата организация (централизирана) на британското ПВО, която е позволявала използване на по -малък ресурс но на точното място и в точното време. Римските легиони са били отлично тренирани професионални бойци срещу племенно опълчение. Тактиката им на ниско ниво - използване на метателен дротик със застъпване и къс гладиус е била много добре премерена и удачна (подобно на промяната която въвежда крал Шака при зулусите и която довежда до тяхната доминация в региона). Отделно на високо ниво са имали доста добра система за команд и контрол на войските.
                Имаш попадения ,имаш и греди! В случая с битката за Англия-като количество и качество на материалната част е имало паритет(приблизително). Но! Летците от Луфтвафе в по-голямата си част още от деца са подготвяни за летци( в Германия е имало силно развита структура от аероклубове) , имали са несравнимо по-голям боен опит от англетата (Испания,Полша,Франция) , имали са много по-добра тактика на въздушния бой(възприета в последствие от всички участници във ВСВ) , много по-добра стикованост на екипажите в състав двойка,звено,ескадрила(ако използваме съвременните понятия),много по-голям нальот(сиреч практика) , абе с две думи били са поне около два пъти по-добри от англичаните.Но са загубили! По-точно не са победили.Защо?Причините са много , но главната може да се обобщи с две думи-ИНТЕГРИРАНА СИСТЕМА ЗА ПВО. Англичаните първи в историята на авиацията успяват да създадат една обща , единна система за ПВО. Т.е. радарите , наземните наблюдатели,прожектористите,зенитните оръдия и изтребителната авиация са включени в една обща система командвана от щаба на ВВС в реално време благодарение на радиовръзка и телефон.Или с други думи щаба във всяка секунда е знаел кой къде се намира,защо е там,какво прави и защо го прави.И ако се налага бързо и лесно може да прехвърли сили от второстепенните към важните направления.В същото време швабите са се шматкали наляво-надясно,кой както му дойде(е не чак де,все пак това са германци , но горе-долу).
                Що се отнася до легионите:много историци са на мнение , че римския легионер не е бил нищо осбено като войник(меч срещу меч,щит срещу щит,мъж срещу мъж)-нещо което недвусмислено са го доказали германците избивайки два легиона до крак , из горите на (ако се не лъжа) днешна Саксония и то само защото легионите са се разтегнали в колона(лирическо отклонение-тогава германците са спели в землянки и са се обличали с нещавени кожи,командвали са ги племенни вождове и понятия като стратегия и тактика са им били малко мътни).Силата на легионера е била когато е във формация(щит до щит , рамо до рамо).Тогава легиона е бил като валяк.В течение на 600год. не е имало сила която да го спре.
                Усещаш ли какво точно искам да кажа?
                Може и относително по-смотан войник с по-опоскана екипировка да направи много повече от по-добре оборудвания и натрениран враг ако работи в система.Та лично за мен бъдещето на коя да е армия е в адекватното управление.Знам , че по тоя въпрос се работи на много места в света , но армията която успее да вкара в единна информационна система всичките си бойни единици(от самолетоносача и ядрената подводница , до обикновения кашик) и да ги командва в реално време ще получи огромно предимство пред своите противници(независимо дали са високотехнологични или високорелигиозни).

Съвременната война драги ми ЕМО ще се води в и около градовете...
                С това също не съм съгласен.Втората война в залива го доказа.Там американците си извъртяха един класически блицкриг ама не с леко-пехотни бригади , а с танкови и механизирани плюс авиация.Е разбира се бяха стабилно подпомогнати от високите технологии (ГПС навигация,ВТО,спътникови екстри и т.н.).

...Просто защото контролът на територията е нищо без контрол на населението...
                Това важи за случаите когато имаш намерение да завладяваш (окупираш) някоя държава. Пак казвам-американците си имат техни интереси , ние наши.Та нашите не са да завладяваме държави , а да си опазим двора.Сиреч контрол над населението не ни е необходим,както не им беше и на американците преди да стигнат до Багдад.В една пълномащабна война мазаляка е толкова голям , че в повечето случаи никой не се сеща да организира партизанска война дълго след като са преминали сухопътните на противника-освен ако не е заложено във военната му доктрина-справка Югославия.Проблемите на американците започнаха след края на войната и в началото на окупацията.
                Но все пак-дай да се загледаме в картата на България(отново ще се нацеля в турците-някак си те ми се струват единствения сериозен противник). Кои са големите български градове в района-Бургас,Ямбол,Сливен,Ст.Загора,Пловдив,Хасково(и то за повечето от тях много трябва да се напъна за да кажа , че са големи)-ми че те са в средата на България.Турците преминат ли Странджа-свирено.По-добре верно да се мажеме с вазелин.В тия ливади как ще ги спреш.

И кое точно ще ти е излишно независимо в какви бойните действия - картечниците , снайперите или медиците?
                Излишно!?! Даже ми малее. Аз бих добавил и още екстри-например БМП,артилерия(в различни варианти според ситуацията),а ако и хеликоптерите висят отгоре съвсем добре ще стане.

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                В исторически план, нашата държава никога не е била по-зле от сега. Именно, най-вече и особено - сравнена със съседите ни. Икономически и демографски. Въоръжението е единствено и просто функция на икономическото състояние.
                Да знам я твоята теза колко велика икономическа сила е била България преди да дойдат мръсните комунисти и да съсипят икономиката , ама май не е лошо пак да си прочетеш статистиките!То не случайно през ВСВ от нас към източния фронт са пътували кожухчета , кашкавал и тютюн , а не танкове и оръдия както от Чехия например.
                А то като се замисли човек и през Балканската война , както и сега турците са били десет пъти повече от нас и БВП им е бил петнадесет пъти повече от нашия(все пак това е била бивша велика сила,бивша империя) и въпреки това резултата от войната е изумил доста "специалисти".

Горчивата истина е , че положението е зле-и като икономика и като армия и като демография,но това се преглъща(и поправя).За мен големия проблем е другаде.В темата на няколко пъти като мотивация се споменаваха пари,емоции,любопитство но никъде не прочетох думата Родина! Явно вече никой не я брои тая Родина за ценност.Явно за повечето българи думата Родина звучи кухо. А в другите армии не е така...

ПП.Извинявам се на колегата.Това

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                ...Заявих му, че съм готов да защитавам България...
                съм го проспал.
                Последно редактирано от ЕМО; 30-01-13, 21:15. Причина: допълване
                Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                Джон Кенеди

Коментар

Някой има ли представа за количествените и качествени разлики във въоръжението на един роден и един хамерикански взвод примерно?
                  Аз. Служил съм 79-81 в Бояново, Ямболско и съм бил ( да речем) 2006-2008 в американската база в Бахрейн. Разликата беше само ,че американските войничета когато се отрежат ( а то е всяка вечер като не са на мисия) дори и в насипно състояние се прибираха в базата точно преди 24 часа. И не се отделят от групата. ...кат рускинки навремето в България.
                  В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                  В. Иванов

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
                    но никъде не прочетох думата Родина!
                    Друже, говорим за доброволен резерв на армията, не за битката при Сталинград. Колкото и да съм нихилист, не се съмнявам че при втория вариант (за нами Москва!), все ще се намерят няколко стотин хиляди мъже с топки в Ръ.Бъ. дето да се явят във военното окръжие по местоживеене и настойчиво да попитат "Откъде да си получа автомата и сумката с пълнители". Включително и аз, дето имам изстреляни 9 патрона като наборен войник, и още цели 9 като запасняк.

От друга страна - перспективата да се пушкам с некви мургави чалмосани типове на другия край на глобуса, за незнайно чий интерес... ми не ме кефи много.

Та дай да не бъркаме секса с любовта....
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Искрено се надявам да си прав.

А иначе и мен това
                      Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                      От друга страна - перспективата да се пушкам с некви мургави чалмосани типове на другия край на глобуса, за незнайно чий интерес... ми не ме кефи много.
                      ме спря да изчепа към Крумово.

Но пък погледнато от друг ъгъл след още десетина години едвам ще стигнем(тия дето знаят как се стреля с пушка) до военното окръжие(аз съм вече на 37год).А бодра смяна.....няма.
                      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                        Друже, говорим за доброволен резерв на армията, не за битката при Сталинград. Колкото и да съм нихилист, не се съмнявам че при втория вариант (за нами Москва!), все ще се намерят няколко стотин хиляди мъже с топки в Ръ.Бъ. дето да се явят във военното окръжие по местоживеене и настойчиво да попитат "Откъде да си получа автомата и сумката с пълнители". Включително и аз, дето имам изстреляни 9 патрона като наборен войник, и още цели 9 като запасняк.

Та дай да не бъркаме секса с любовта....
                        Ама автомати,сумки и пълнители няма.И патрони няма.Чакайте да ви купят на ново.

Коментар

...Да знам я твоята теза колко велика икономическа сила е била България преди да дойдат мръсните комунисти и да съсипят икономиката , ама май не е лошо пак да си прочетеш статистиките!То не случайно през ВСВ от нас към източния фронт са пътували кожухчета , кашкавал и тютюн , а не танкове и оръдия както от Чехия например.
                          А то като се замисли човек и през Балканската война , както и сега турците са били десет пъти повече от нас и БВП им е бил петнадесет пъти повече от нашия(все пак това е била бивша велика сила,бивша империя) и въпреки това резултата от войната е изумил доста "специалисти".

Горчивата истина е , че положението е зле-и като икономика и като армия и като демография,но това се преглъща(и поправя).За мен големия проблем е другаде.В темата на няколко пъти като мотивация се споменаваха пари,емоции,любопитство но никъде не прочетох думата Родина! Явно вече никой не я брои тая Родина за ценност.Явно за повечето българи думата Родина звучи кухо. А в другите армии не е така...
                          Ми то това не е моя теза, а именно суха статистика и факти. До втората световна война, България е на 5-6-то място в Европа по стандарт на живот, докъм началото на `70-те окончателно почваме да си оспорваме последното място с Албания (и така до днес).А и тезата, която ти представяш не е твоя, а добре назубрени постановки от политикономията. (Това там за тежката и леката промишленост, приоритетите и пр). С Чехия не съм сравнявал, а ако трябва - ми по-зле сме били винаги. И ако от тук са излизали "кожучета" и там каквото беше - то добре, но достатъчно кожухчета, с достатъчно добро качество, на хубава цена. С тези кожухчета сме бивали в състояние да въоръжаваме армия със най-доброто и не само през втората световна, впрочем и "великата соц. армия" е финансирана със изтискване и в крайна сметка - съсипване на селското стопанство. Не с Правец 8, нито с Кремиковци (което също висеше на него)! В навечерието на Балканските войни, остатъкът от Османската империя е с двукратно на България население (за БВП не знам, а и дали е имало такова понятие тогава - също). И не толкова моментната "снимка" е важна, а тенденцията. По това Време Османската империя се руши в буквално неуправляеми мащаби на процесите, те нямат ресурс да контролират развиващите се вътре течения, нежели да водят война (пък и с коалиция от всички останали на Балканския полуостров). И колкото въпросният остатък е бил част от бивша велика империя, толкова и ние - хем от същата, та и най-икономически, технологично, финансово и т. н. развитата част от тази империя...
                          С останалите на Балканския полуостров, сравнението също е в наша полза (по онова време става въпрос).

пп
                          И казваш: Родина!
                          Честно казано, лично за себеси, аз вече не съм убеден, че ми е ясен смисъла на това понятие...
                          Единственото, което остава с непреходна стойност май са камъните върху дядовците (и пра, и пра-пра) - силно се надявам около тях да са тези на внуците ми (и пра, и пра-пра).
                          Последно редактирано от davc; 30-01-13, 22:14.

Коментар

Искрено се надявам да си прав.
                            Няма нужда да се надяваш, огледай се около теб - к'вито и да сме западнали мишоци, всеки от нас има за какво да си рискува таш@ците - семейство, роднини, етц. Родина ако щеш. Пък и повечето от нас са държали истинска пушка в ръце (макар и за малко) и са подписвали един лист хартия наречен "Клетва". Няма значение дали в името на Партията или на Демокрацията.

@ traktorist - еми... другата опция е фаселин Не, мерси...
                            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

А и тезата, която ти представяш не е твоя, а добре назубрени постановки от политикономията. (Това там за тежката и леката промишленост, приоритетите и пр).
                              Аз в политикономията съм малко бос,но въпреки това знам че най-високоразвитите държави са силни именно в промишлеността а не в селското стопанство.Примери много.

Ми то това не е моя теза, а именно суха статистика и факти. До втората световна война, България е на 5-6-то място в Европа по стандарт на живот...
                              Това е интересно твърдение.Можеш ли да го докажеш?Като се върна назад в историята се сещам поне за десет Европейски държави с които изобщо няма как да се сравняваме(в това число и Чехия) камоли да изпреварим пет от тях.

Тука бъркаш много
                              С тези кожухчета сме бивали в състояние да въоръжаваме армия със най-доброто и не само през втората световна, впрочем и "великата соц. армия" е финансирана със изтискване и в крайна сметка - съсипване на селското стопанство. Не с Правец 8, нито с Кремиковци (което също висеше на него)!

но с това

По това Време Османската империя се руши в буквално неуправляеми мащаби на процесите, те нямат ресурс да контролират развиващите се вътре течения, нежели да водят война (пък и с коалиция от всички останали на Балканския полуостров). И колкото въпросният остатък е бил част от бивша велика империя, толкова и ние - хем от същата, та и най-икономически, технологично, финансово и т. н. развитата част от тази империя...
                              съм напълно съгласен.

Джон Кенеди

Коментар

Ми това не е секретна информация - чети, рови и търси. Хем и други неща ще срещнеш. Аз вече съм го направил за себеси.
                                Великобритания не е била баш европейска страна - тя е била: "Империята, над която слънцето не залязва". Германия, Франция, Белгия, Австрия, Чехия (Германия първа, но останалите не точно в този ред) - може и да има още някоя преди България, но в момента не се сещам.
                                За кожухчетата, може и да не си съгласен (и категорично не устройва постулатите на политикономията) но това е положението напрактика.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X