Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
    Благодаря че се отзовавате.
    Повдигнаха се интересни въпроси.
    За заземяването и аз си го мислех. То ще е смешно, защото в новото строителство в което живея няма заземяване, а ще тръгна да го правя на селска къща. Само че ако се прави ще трябва да се направи като хората, да се види колко голяма плоча ли се слага, шина ли, медна ли поциконвана ли. Виж това е въпрос който не съм разглеждал.
    Колкото до муфи ,,райхем" или другите, това онзи дебелия термушлаух ли е или неще друго, моля линк ако е възможно.
    Като гледам, май нещата отиват към комбинирано изпълнение.
    В мазе и по местакъдето ще се наложи кабелите да минават открито, да са в бергманова тръба.
    Осветлението евентуално със замазан мостов.
    А силовите, май в гофрета. Само не ми стана ясно, наистина ли западния стандарт е с единичен многожилен кабел. Не че няма да дръпна едножилен.
    Гръмооъвод, аиде да не правя Непосредствено до мен има и по-високи къщи.
    А другите въпроси ще се бистрят като се изясни положението с инсталацията.

Поне в Италия, едножилен кабел(тел) в инсталациите не се ползва никъде. Мостови не съществува и го няма и по магазините.
    Ползват се единични многожилни с различна квадратура. Ролките са по 100м. Всяка линия е три от тях (фаза, нула и земя).Като са различно оцветени. Земята-класическото жълто със зелена линия, нулата-синьо, фззата-черно или кафяво. От ключовете до лампите се пускат двойка кафяви по 1-1,5мм, а когато има девиатор, две кафяви и черна. Гофрираните тръби от кутиите за ключовете, до лампите са 16мм. Линиите за контактите-20мм и главните линии-25мм диаметър.
    Във всяка стая се слага ЕДНА разпределителна кутия, в която се птравят всички връзки (за контактите и за осветлението, като към нея идват отделни линии за тях от главната разпределителна кутия. В спалните, разпределителна кутия обикновено не слагахме, за да не се влиза там от жичкаджии при евентуална авария. Слагат се в коридора.
    ВСЕКИ контакт и ВСЯКА линия за осветление, отиват ДИРЕКТНО със своя гофрирана тръба до разпределителната кутия. Връзките за осветлението, също се правят там.
    Главната разпределителна кутия праща линии с подходяща квадратура към отделните помещения. За всяко по две- осветление и контакти.
    За бойлери и готварски печки се прекарват отделни директни линии с подходяща квадратура, директно от главната кутия.
    Главната кутия се монтира под главното табло в коридора и до нея слизат няколко линии, които отговарят на помещенията и имат свои изключватели горе в таблото. Прави разделно изключване на осветлението и контактите. Дефектно токовата (нискотоковата) защита е ОБЕЗАТЕЛНА в главното табло. Казват и "salva vita", или "Животоспасяваща".
    За къщи и вили, за заземяването се прави специална шахтичка отвън (в повечето случаи на тротоарчето около къщата). До нея води гофрирана тръба от главното табло.
    В шахтичката се набива меден кол с конусовиден връх, По спомен с диаметър около 30мм и дължина около 1,5м. На края на кола има резба, на която между гайка и контрагайка се връзва земята с подходяща кабелна обувка.

При така изпълнена инсталация, трябва да си най-големия балък, за да отвориш която и да е разпределителна кутия, и да не разбереш кое и как е вързано и къде води.
    По диаметъра на гофретата, по цветовете и квадратурата на жиците, веднага се разбира кое-какво.
    Това са моите пет ст'инки по въпроса.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Говорим за Мазилка,за липса на каквито и било нужди от ревизия и чоплене по някакви кутии,споменатите деф.ток.защити,смахващи се от пак тогавашни лампи са далечни спомени,както и подобни лампи.,дето ги активират.Човека е направил къща за чудо и приказ,а да си свети с газеничета.Да се помисли и за закопана разводка за СОД,аварийно захранване,дежурно осветление,кабелна телевизия,интернет,двойно и преквлючващо бодоснабдяване и подобни.Парите са нищо на общия фон,вярно е че са по правило кът,но правиш веднъж и имаш всякви глезотии за после без пари(ако ти е кеф).
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

В много планински райони на България терените са карстови и едва ли имат някаква ел.проводимост, особено, когато са сухи. Аз не бих се доверил само на 3-та жица за заземяване на ел.инсталация. Но за гръмоотвод - да, то друг избор няма.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Т'ва за "без пари" към коя дата, щот' към сегашна си е с бая такива. Интернет и кабелна - ми по-добре да я взриви или запали тая селска къща.
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

То и гръмоотвода и земното са нож с две остриета,затова за тях дистанционно -само принципно.Другото беше за охлаждането на кабелите,стига да не се коват и полагат по фугите на тухлие,за недопускане на някакъв достъп на въздух до връзките.
            Даника

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
              Т'ва за "без пари" към коя дата, щот' към сегашна си е с бая такива. Интернет и кабелна - ми по-добре да я взриви или запали тая селска къща.
              Говорех само за разводката,ако някога реши-да не кърти,кабелите под мазилка са наистина без пари.
              Даника

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                Поне в Италия, едножилен кабел(тел) в инсталациите не се ползва никъде. Мостови не съществува и го няма и по магазините.
                Ползват се единични многожилни с различна квадратура. Ролките са по 100м. Всяка линия е три от тях (фаза, нула и земя).Като са различно оцветени. Земята-класическото жълто със зелена линия, нулата-синьо, фззата-черно или кафяво. От ключовете до лампите се пускат двойка кафяви по 1-1,5мм, а когато има девиатор, две кафяви и черна. Гофрираните тръби от кутиите за ключовете, до лампите са 16мм. Линиите за контактите-20мм и главните линии-25мм диаметър.
                Във всяка стая се слага ЕДНА разпределителна кутия, в която се птравят всички връзки (за контактите и за осветлението, като към нея идват отделни линии за тях от главната разпределителна кутия. В спалните, разпределителна кутия обикновено не слагахме, за да не се влиза там от жичкаджии при евентуална авария. Слагат се в коридора.
                ВСЕКИ контакт и ВСЯКА линия за осветление, отиват ДИРЕКТНО със своя гофрирана тръба до разпределителната кутия. Връзките за осветлението, също се правят там.
                Главната разпределителна кутия праща линии с подходяща квадратура към отделните помещения. За всяко по две- осветление и контакти.
                За бойлери и готварски печки се прекарват отделни директни линии с подходяща квадратура, директно от главната кутия.
                Главната кутия се монтира под главното табло в коридора и до нея слизат няколко линии, които отговарят на помещенията и имат свои изключватели горе в таблото. Прави разделно изключване на осветлението и контактите. Дефектно токовата (нискотоковата) защита е ОБЕЗАТЕЛНА в главното табло. Казват и "salva vita", или "Животоспасяваща".
                За къщи и вили, за заземяването се прави специална шахтичка отвън (в повечето случаи на тротоарчето около къщата). До нея води гофрирана тръба от главното табло.
                В шахтичката се набива меден кол с конусовиден връх, По спомен с диаметър около 30мм и дължина около 1,5м. На края на кола има резба, на която между гайка и контрагайка се връзва земята с подходяща кабелна обувка.

При така изпълнена инсталация, трябва да си най-големия балък, за да отвориш която и да е разпределителна кутия, и да не разбереш кое и как е вързано и къде води.
                По диаметъра на гофретата, по цветовете и квадратурата на жиците, веднага се разбира кое-какво.
                Това са моите пет ст'инки по въпроса.
                Да де, ама след едни 10-15 години заземяването не е това, което е било, дефектнотоковата защита също може да не е в най-добрата си форма, и това без да броим окислените проводници тук-там, охлабените болтчета в тоя-оня контакт или разпределително табло и т.н. И разбираш за евентуална неизправност или като проработи дефектнотоковата, или като те тресне. От друга страна, ако има прекъсване някъде в нулата на двупроводна инсталация, че нищо няма да работи е ясно, но е достатъчен един включен отоплителен уред, и всичката нула вкъщи се превръща в съвсем прилична фаза. Аз кое е по-добро в дългосрочен план за нашите условия не знам. Тук инсталация не се пипа, докато не гръмне или не спре да работи, обикновено. А и надали само тук.

Многожилни кабели използват предимно защото по лесно се дърпат из тръбите. Да "дръпнеш" едни 4 квадрата твърд като камък едножилен проводник си е приключение.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Айде малко да влезем в час, това е СЕЛСКА къща, с ограничено по време ползване, к'ви заземявания, к'ви дефектно...., к'ви гръмо.
                  Моята е на 120 години, е инсталацията й не , щото тока е от по-скоро, ама всичко е с бергман, цъкало и контакт на едно, бойлер турих едва миналата година и му пусках ток през кабелни канали - виншно по гредите, има кафяви и въобще не си личи.
                  С'я ако има от цифровия ред 2,5,10,20,50,100 в повече - няма лошо да се намали периодиката в реда, ама при мен тоя ред свършва до към 20 и те така си карам, снимки на Вила-Вилекула утре.
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

За твоята съм,без да съм я виждал(живял съм доста в предполагам какво-ключовете беше казал,че са на по60-70г.ако не се лъжа).Мислех,си че като се прави наново,ма нейсе.
                    Даника

Коментар

Многожичен кабел се използва поради по голямата си токоплътност в сравнение с едножичен.Теоритично многожичен може да носи по голям товар в сравнение с едножичен от една и съща квадратура,друга причина е че около многозичните се индуцира по малко ЕДН (силовите линии са с по малък диаметър)в сравнение с едножичния макар че едва ли някой ще се сети да го мери или разликите са пренебрижимо малки.Същевременно високочестотни смущения минават по лесно в многожичните кабели,отколкото в едножичния,няма угодия .Колкото са по тънки кабелите толкова са по големи силовите линии около него,което не е добре !Виж колегата в поста за Италия споменава 1 квадрат за осветление ! В къщи осветлението е 2.5 квадрата контактите 4 квадрата ,6 квадрата до таблото.В офиса в който работя и правих инсталацията,има около 100 бр. контакта по 12 в стая 3 на 3 метра ,6 квадрата до контакт,4 квадрата осветление,160 Ампера автоматичен главен прекъсвач.От трудовата медицина ме накараха да изключа част от лампите ,осветлението било със стойност над стойностите за операционна !Говорим за офис,не за цех,макар и наличието на произвидство,електроника и подобни.Навсичко отгоре в част от контактите има разклонители, че вечно нестигат !

п.п Понеже ел.часта ми е професия,имам един уред с който меря наличие на променливо напрежение,независимо от стойноста му ...може и 2 волта да е ,може и 600 волта да е то,та наличие на напрежение по кабел 1.5 квадрата на открито има възможност да го детектира от около 1 метър...Смятайте на какво сме подложени в дома,при наличието на толкова разнородни и ралични по натоварване и реактивна енергия кабели!Неизбежно ,но и толкова не осмислено по отношение вреда-полза!

едножичен или многожичен,все тая,стига да е правилно оразмерен според натоварванията !На прктика важи правилото 1 квадрат сечение,максимално 10 ампера !Обикновенно на това лежи и 25Амперов предпазител за 2.5 квадрата кабел !
                      Последно редактирано от Roninn; 22-01-13, 21:39.
                      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                      Анатолий Пейчинов o8875о9815
                      https://dvrbg.com/

Коментар

При мен в планинската къща цялата силова инсталация е трижилна (без осветлението). Комбинирано от мостов кабел под мазилките и СВТ по откритите участъци. СВТ-то задължително в метално гофре или в бергманова тръба, че мишките го обичат и могат да направят беля. С клещи за бергмановите тръби мога да услужа - подари ми ги колега от форума, свършиха чудна работа. Заземяване по правилата, дефектнотокова защита на входа - засега не е влизала в действие, но ми е по-спокойно. В офиса понякога ме бие утечка, там - никога.

Иначе италианската система на Tigerhunter ми харесва, ама не й е било писано да се случи. На следващ проект, може би...

Като гледам схемата, ми се струва, че са малко контактите. За нормално изпълнение от 50-те г. е чудна, но от личен опит виждам, че в наши дни и двойно повече контакти на моменти не стигат. Стенното осветление е ОК, но над масата за хранене поне - а и над другите маси, които си предвидил - е добре да имаш и горна светлина от тавана, за да видиш червея в салатката. И по-уютно става някак...

Каква ти е максималната мощност на входа, между другото? Тези 8 kW има ли ги, или ги предполагаш? Ако не си сигурен, не е лошо да се провери и в енергото колко ти се полагат - да не се окаже, че имаш предвидени 3-4 kW, и трябва да искаш ново включване, това си е разход. Как ще се топли етажът, между другото?

Бойлер - и аз силно препоръчвам нормален 80-литров. Двама души подред успяват да вземат по един душ спокойно, не го мислиш, не ти мигат лампите. Ако се сетиш да го изключиш преди финалното миене на чинии на тръгване, не харчи и излишен ток. Ако мястото на етажа не стига - може да иде и долу в избата.

Вода - ако водопроводът не е надежден, по-добре помисли за сериозен резервоар. 200 литра са доникъде. Както гледам денивелацията, ако теренът над къщата е твой, най-добре е да заровиш един буферен съд 1,5 м2 отгоре. Технопласт (питай Гугъл) имат всякакви размери и форми на нормални цени. Оттам с хидрофорната помпа вдигаш нормално налягане за чешмите и бойлера. Така си решаваш два проблема накуп - ако в селото няма вода, ти си се къпеш, ако няма ток - с прост байпас пускаш водата на самотек. Може да оставиш и дъждовната вода от покрива да се събира в резервоара, ако някой ден съвсем замре селският водопровод.
                        Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

badeff, Благодаря, че ми предлагаш клещите. Аз бях се обърнала в твоята тема с подобна молба, но сигурно си пропуснал. Тия клещи всякакви диаметри тръба ли огъват?

Колкото до повдигнатите въпроси.
                          Никакви инсталации за сателити, кабеларки, и интернети. Аз тук не гледам TV, че там ли!?
                          Водата, горното място не е мое и не става за резервоар, чудо е че ми търпят боклуците там.
                          Иначе резервоарите на Технопласт ми харесват, не знаех до сега, че те ги предлагат. Точно подобно нещо имах предвид.
                          Ами, честно казано нямам място за бойлер, айде бе!. Да, не искам да се вижда. И в мазата, защото ще трябва да правя външна тръба за топлата. За това ли си играх да вграждам тръби в зида. Евнтуално в таванското пространство, но я си представете че нещо протече.
                          Колкото до това, дали къщата е захранена с 8KW. Ами не знам. Кабелите са 6 квадрата, като ги гледам. Предпазителя на електромера е 63А.
                          За заземяването, ще го мисля и проуча подробно, но явно отговора не е еднозначен. Еднозначно че, че инсталацията трябва да се изпълни съвестно, за да няма пушеци и олеле. Броя на контактите е примерен. За централно осветление, да добре е да го има поне в "трапезарията", която и без това ще е помещение без пряка слънчева светлина.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                            п.п Понеже ел.часта ми е професия,имам един уред с който меря наличие на променливо напрежение,независимо от стойноста му ...може и 2 волта да е ,може и 600 волта да е то,та наличие на напрежение по кабел 1.5 квадрата на открито има възможност да го детектира от около 1 метър...Смятайте на какво сме подложени в дома,при наличието на толкова разнородни и ралични по натоварване и реактивна енергия кабели!Неизбежно ,но и толкова не осмислено по отношение вреда-полза!

едножичен или многожичен,все тая,стига да е правилно оразмерен според натоварванията !На прктика важи правилото 1 квадрат сечение,максимално 10 ампера !Обикновенно на това лежи и 25Амперов предпазител за 2.5 квадрата кабел !
                            Ронин, от баща ми, лека му пръст, цял живот "жичкажия", инженер- работил и проектирал машини с напрежения от 0 волта до киловолти, съм чул и запомнил една приказка:
                            "Квадрат= киловат, за да не греят и горят кабели."
                            Това в превод казва- ако на един контакт предвиждаш консумация 2 kW (тоест една печка Лъч) кабела е минимум 2.5 квадрата.
                            Това е за вертикалите, хоризонтала от таблото до кутиите -следващата стъпка нагоре- 4 квадрата.
                            Броят на контактите към една хоризонтала се изчислява според максималната едновременна консумация, но не-повече от 2 пъти квадратурата на хоризонтала.
                            Това ще гарантира, че кабелите няма да са одървени от претопляне, поради по-висока консумация.
                            Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                              ...Става дума за ел. инсталацията...
                              Гофрираните тръби и бергмановите тръби, всъщност не са алтернативи, а две форми на едно и също. Гофрираните са по-технологичен и позволяващ по-ниска квалификация съвременен вариант (поинтересувай се се само за оформянето на радиуси и отношението им към диаметъра на тръбата). На пръв поглед, звучи много добре да можеш да сменяш кабел без да къртиш, но практиката категорично показва, че ползването на тръби няма такъв ефект! Има и още нещо - кабела в тръба, освен всичко друго е и термоизолиран, т. е. прокарване на инсталация в тръби, за една и съща инсталирана мощност, изисква по-голяма квадратура. С две думи накратко, моята препоръка е за мостови кабели в мазилката. Тръби можеш да ползваш за преминаване през сюблимни участъци, където би се наложило сложно, трудоемко, или съвсем невъзможно къртене. Връзките в разклонителните кутии (независимо дали с тръби, или без) е най-удачно да оформиш с традиционното "усукване", то осигурява достатъчна - че и със аванс - контактна повърхнина (инак не са редки случаите на парадокса, кабел 4-6 кв/мм да контактува през 1,5-2 кв/мм клема).Трижилна инсталация, с допълнително заземяване и дефектнотокова защита, разбира се е за предпочитане. В такъв случай, това което е казал Спарки е от особена важност - става въпрос за профилактиката на заземяването. "Нулата" по същество си е земя, изпълнена от "енергото" перидично по трасето, те (енерготснабдителните дружества) и имат задължението за поддръжката, и е неизбежно да я правят. Твоето заземяване, ще си е твой ангажимент.
                              Таблото е добре да бъде голямо, удобно за различни манипулации и със свободно място за допълнителни устройства, а и предпазители. Кръговете да са максимални на брой и облекчени. Освен стандартният отделен кръг за бойлер, на отделен кръг може да сложиш охранителна система, хладилник/фризер и т. н. раздели инсталацията по етажи (дори и осветлението), "нормални" и "усилени" контакти, контакти в кухнята/ите, и пр. Това изглежда трудоемко и скъпо, но си струва - определено.
                              Гръмоотвода няма общо със ел. инсталацията на сградата, той си е съвсем отделно съоръжение със съответна инсталация. Според разположението на сградата и нейната височина (а и други условия) той далеч не е с първостепенен приоритет. Съществуването му не е недостатък по никой начин, но според горните обстоятелства, може да се окаже излишен разход напрактика.
                              Бойлера. Както и проточните, така и бойлерите с резевоар имат своите преимущества и недостатъци. Основният недостатък на проточните е голямата мощност, която предполага усложнения и аварийност при експлоатацията. Основният недостатък на тези с водосъдържател е инертният характер на работа им, което за къща с нередовно спорадично обитаване, може да се окаже решително (като нищо ще има случаи, в които ще минаваш оттам за време, недостатъчно за сгряване на водата и като така, напрактика няма да разполагаш с топла вода).
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                ...На пръв поглед, звучи много добре да можеш да сменяш кабел без да къртиш, но практиката категорично показва, че ползването на тръби няма такъв ефект!...
                                Това не е верно. Правили сме не един ремонт в стари кооперации около 50-те. Редовно старите кабели са полагани в тръби. Без проблем ги подменяме с нови чрез изтегляне...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X