Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• След изборната еуфория и в очакване мед и масло да потекат по улиците примесени с евробанкноти реших че е време да му """""айката на стария хидротрансформатор, (пък Спарки като се накани да дойде за пълна аутопсия.)
    Нямам голям струг, но имам малка фреза и флекс

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:DSC_0047.JPG Прегледи:0 Размер:87.9 КБ ID:7036436

....и готово, (естествено поради нулев опит оцелих баш тубината )

. Натиснете снимката за да я уголемите  Име:DSC_0048.JPG Прегледи:0 Размер:132.2 КБ ID:7036437

предполагам че тези чернилки са все пак от рязането,

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:DSC_0049.JPG Прегледи:0 Размер:133.8 КБ ID:7036438

.....но заключението оставям на Спарки като дойде
    Прикачени файлове
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• Явно ти е било скучно. На мен тия дни хич не ми е скучно - като се видим ще разправям. Може и още утре да се донеса.

Да, чернилките са от рязането. Точно там няма как да се задържат - маслото ще ги издуха.

Първия заподозрян е статора (малката турбинка на втората снимка) - лагерите му и фройлайфа му, втория заподозрян - пружините на локъпа (трябва още разглобяване).
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• дядо владо
        дядо владо коментира
        Редактиране на коментар
        Не ми беше скучно, ами ме мързеше та чак ме болеше,🤣 че са ме произвели 63-та година на миналия век,💀 а трябва гаранционно да свалям една кутия (42RLE) че я правих но не тръгна 😥..........Малката турбинка е перфектна, надолу - като дойдеш ☕

• Върнах си дюзите от 2020та с 6 отвора, съответно си препрограмирах компютъра за тях. Бях върнал старите дюзи докато при Деди дебнехме какво тряска.

Тоя път уверено лога да кажа че:

1. Разлика в работата на мотора определено има. Работи малко по-меко и мазно. MDS-a също се усеща по-мазен.

2. Тия от 2020та са по-шумни. Имах двоумене в миналото дали дюзите или нещо покрай повдигачи/клапани/кобилици е шумно.

3. Има някаква икономия, мисля в рамките на половин до един литър.. Ще го дебна допълнително, макар че е субективно. Драгичево-Драговищица-Красна поляна даде 14.8 разход, и то при положение че по магистралата си го юрках, на едно място със 160 даже. Не помня да е давало толкова със старите дюзи, а напоследък го минах няколко пъти тоя маршрут.

В момента всичките ми настройки по скоростите са като на WK2 от 2012-2013 с 65RFE. Категорично държи торка от по-ниско и по-упорото заключен. При скорости над 50км и спокойно каране е почти постоянно заключен. Което би-трябвало да се калкулира като икономия - няма ги загубите в торка.

Фирмуера от 2009та категорично се държи по-добре. Няма го чуденето при сваляне от 5та на 4та. Прави впечатление че и се се самообучават различно. Тоя от 2010 стига до обемен индекс на 2С пакета около 45 -50, а 4С пакета отива ниско, на 28. Този от 2009 за 2С отива на 68, а 4С стои около 40-45. Така и не разбрах причината след МНОГО часове гледане на декомпилиран фирмуер. Не можах и да преборя въпросното чудене между 5-та и 4-та на 2010-та. 2010 има обучение на време до отлепване, има и граници на въртящия момент, в рамките на които се обучава за обемен индекс. В софтуера от 2009та няма обучение на време и не намирам граници на въртящия момент.

Между EZD и EZH моторите има разлика в MDS параметрите - на EZH (2010та и натам) MDS-а е доста по-агресивен и се пуска в доста по-голям интетвл от режими. Времето на реакция от подаване на ток към соленоидите до активиране също е различно, ако правилно интерпретирам таблиците. Важно е, за да осигури вакуум в цилиндрите при деактивиране. Гледам софтуера и умувам дали мога да накарам MDS-а на EZD да се държи агресивно като на EZH без други странични ефекти. Но става бавно - времето е кът.

ПП: По отношение на разглобения торк горе - няма явни признаци нещо някъде да е удрало или търкало. Ще гледаме пак с деди някой ден.
      Последно редактирано от sparkybg; 11-05-26, 10:29.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        1. Да, има разлики във фирмуера. Доста разнообразни, някои съществени, други не, някои известно за какво, други не. Това за мотора. За скоростите по-скоро няма разлики по региони. Има в различните години понякога.
        2. Моето от 5W30 не мрънка. В миналото съм засичал недонатрупана грешка и толкоз. Никога не е светела лампа, никога не е пищяло и влизало в авариен режим, освен като му бях сложил фирмуер от EZH 2010 година. С фирмуер за EZD(каквото е моето) от 2010 година също не го прави. Има физически разлики в блока и MDS соленоидите. Знам и какви са разликите между двата фирмуера, но още не съм установил кой точно параметър отговаря за това.
        3. Да, може да се изключи проверката за тая грешка. И тогава спира да я трупа дори частично. Къде точно са параметрите, които проверява и какви са те, не съм установил. Много отдавна карам с 0W30 и 5W30 масло - Аmsoil, Bardahl, Motul, Castrol. Може би харчи малко повече гориво, но честно казано не ми пука особено.

И друг път дъм споменавал - кода на фирмуера го имам декомпилиран. Гледам в него, опитвайки се, заедно с известните параметри от живи данни и адресите им, да се досетя кое какво е. Не е лесно, бавно е, но го правя за удоволствие, като се зачудя за конкретно поведение.
        Последно редактирано от sparkybg; 17-05-26, 08:38.

• td120
        td120 коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря,
        грешно съм запомнил за маслото.
        А за разликите по настройките,хм...най-вероятно да е от странните им законови изисквания по горивна икономичност и екощуротии.Производителите въртят-сучат,на маймуни станали-хем как да избегнат глобите,хем потребителят да не страда и плаши,хем техниката да не погине скоропостижно и реноме падне,хич не им е лесно.И няма връщане назад вече.
        При внос оттам (на каквато и марка и модел) май-май не е лоша идея да се "пренастрои" добичето по настройките за региони с лабави законови еко- и прочее изисквания ...

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Не виндаги. Гледат се конкретни случаи. За гранда има сертифицирани за Калифорния катализатори, дето трябва да изкарат двойно по-дълго. Ама не е много ясно дали са различни или настройките на мотора ги щадят повече.

...и всякакви такива нещица.

Та гледам да внимавам. Но определено има усещащи се разлики.

...обаче много отдавна не бях усещал толкова осезаема разлика като си върнах дюзите с 6 отвора. Интересното е че когато ги сложих не помня да имаше чак такава. Или просто сега си познавам по-добре колата.

• И...след около 40000 безгрижни (е, почти, като изключим торка) клометри, напоследък ми направи впечатление че понякога ако по-бъурзо след палене бутна лоста на R или D, няма "душа". Тоест трябва и време преди да тръгне. Иначе - никакви грешки, нормално поведение и т.н.

Изглеждаше да е т.нар drainback, или казано на български - след престой маслото от хидротрансформатора се източва в картера и при последващ старт трябва време докато го напълни и зацепи.

За щастие се оказа най-честата причина, а именно калпав навиващ се филтър, или по-точно клапанчето вътре, което пречи горното да се случва.

Свалих (за щастие картера ми е с пробка - мноооого по-човешка работа, без никакво мазало, без никаква загуба на течност), смених, и проблема е елиминиран.

Хареса ми и какво заварих - нула утайки (буквално- като избършеш с бял парцал, той ставаше само леко розов от маслото и нищо повече), нула налепи, перфектен ATF, и на цвят и на мирис.

Малко фина кашичка върху магнита и толкоз.
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2026-06-15_21-25-27-057.jpg
Прегледи:128
Размер:239.9 КБ
ID:7042825

Явно кутията няма механични проблеми, нито значими износвания на пакетите (без утайка няма как да стане), както и трябва. Честно казано очаквах доста повече.

Коментар

• Да, да, ама не. Drainback-a си стои със страшна сила, даже се влошава май. Грешки продължава да няма. Гледах налягане - в норма си е и си го регулира и освен въпросния симптом кутията си се държи нормално.

Вече се замислям да търся друга кутия, баси! Тая явно е решила да ми извърти всички възможни номера.

ПП: И гадината го прави когато си иска. Преди 2 часа, след час престой, трябвайа 20 секунди да тръгне катп хората. Преди малко пак след около час престой точно на същото място и с същата позиция, не го направи. След още половин час отново не поиска да го направи.
        Последно редактирано от sparkybg; Днес, 16:55.

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Спарки, това вярно ли е, че не съм чел в детайли за тази кутия - Try putting the trans in neutral while it's idling for 10sec, then try drive again. Repeat if needed. If this speeds up the process, drainback from the spin-on filter is your problem. That spin-on filter is in the return of the cooler circuit and running the trans in neutral pumps fluid through that circuit whereas in park it does not.

Активност за темата

Свий

Тук са 12 потребители онлайн. 3 потребители и 9 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на Вчера.

Зареждам...
      X