Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ...аз пък като няма какво да правя, взех, че мръднах универсала в друго положение. Нали ви казах, че има лепенки на фланеца и универсала, просто ги разминах. Бинго! Още при първия опит и материала, който бях хванал и не можех да сваля под 0,12, взе че падна на 0.04. Е, естествено, това са статични измервания, но според мен не са без значение.

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Не му се втилясвай чак толкова . Стар универсал дава разлика при стягане даже и в различните квадрати .

• Днес и китайския нож дойде:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:китайски нож.jpg
Прегледи:240
Размер:294.4 КБ
ID:6939806 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:китайски нож 1.jpg
Прегледи:232
Размер:260.2 КБ
ID:6939807
    Изглежда читав, видимо е масивен и добре изработен, както и Sparky отбеляза, важен е ъгъла, но това ще се разбере като взема да го ползвам. Да, ама с тока няма развитие все още. Свалих си кабела от дирека и го аранжирах по водачите на самия стълб към таблото със свински опашки, вкарах го в гофре като другите, даже го вкарах през отвора отдолу в таблото и толкова....чакам от енерго дружеството да се събудят от дълбок есенен сън, започнал още през лятото. Дано не преминат в зимен такъв.

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      С монополистите винаги е било така . При мен вкараха трифазния за минути защото им подходих от позиция на силата .

• novatech
      novatech коментира
      Редактиране на коментар
      То срока по закон им е 1 година , при мен го прекараха на 10тия месец

• Ами при мене всичко е изградено, само да пльоснат един трифазен електромер и този от къщата да го сложат във външното табло. Просто си прехвърлят топката, че фирмата, изградила и аранжирала таблото не е подала някакви си там документи, че е извършила това. Като го направят, от електрото ми се обаждат, заявявам поставянето и ми казаха, че в рамките на два дена ще дойдат да ме свържат. Чакане му е майката. Sek.1, и аз позадействах този-онзи и утре ще се завърти административната машина, че да им постегне бурмите на мърлячите. А днес ми дойдоха едни пластини:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:пластини за рязане.jpg Прегледи:0 Размер:337.9 КБ ID:6939967
    Тези вляво. Тези вдясно са за малкия отрезен, който си взех.
    Та, тези вляво ги взех уж за ножа на Сандвик, който ми е без пластини-LF123H13-2525BM. Да, ама пластините отговарят на дължина, ама са високи и не влизат в канала. Омръзна ми да поръчвам опипом пластини, и на Арменците се обаждах, не можахме да се разберем по телефона какви пластини точно ми трябват.
    Май е най-добре да отида на място, където има различни видове пластини и да меря. Другата седмица ми се отваря едно ходене до София и искам да ви питам за адрес на магазин, в който мога да отида с ножа и да му намеря пластини. Този "Полимета" поддържа ли някаква наличност и ще може ли да се мери ако отида с ножа?

Коментар

• Полимета продават китайски комплекти държачи с пластини. Май продаваха отделно и пластини, но поне когато се интересувах преди няколко години, не предлагаха нищо заслужаващо внимание. Не знам дали има промяна.
      Иначе в голямото село (София де) има два магазина на Хес 2000. Там има някакъв не лош асортимент. Ще намериш координатите им в Гугъл.

А кои са тия арменци които обсъждате? Дайте техни координати, да оплакна и аз окото.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• дядо владо
        дядо владо коментира
        Редактиране на коментар
        ....нали не четеш коментари

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      .

А кои са тия арменци които обсъждате? Дайте техни координати, да оплакна и аз окото.
      В продавалника и базара като пуснеш части за струг излизат - в Самоков Джанвелян(ако не греша изписването на името)
      Последно редактирано от дядо владо; 11-10-23, 10:37.
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• https://metaloregeshti.olx.bg/
        Директен линк, като го отвориш и можеш да видиш всичките му обяви. Обаче едва ли е всичко, което предлага. Обаждаш му се и му казваш какво ти трябва, коректен е човека. Поне моите наблюдения са такива. Цените наистина са добри.
        Благодаря за фирмата Хес2000, дето си ми я препоръчал, ще погледна на картата и ако не е в другия край на софия - ще намина. Приемам и други предложения, не може в столицата да има само един читав магазин за стругарски инструменти.
        Последно редактирано от xpp1969; 11-10-23, 13:24.

Коментар

• Благодаря за информацията.

И коментаторите...

Коментар

• Егати и каръщината, дадох близо 80лв. за маркучи, омръзна ми да ходя до магазина. Първо, сума време чаках да докарат дебелия, 26мм, мисля беше. Смукателния от казана към помпата. После другия, който излиза от помпата - 16мм. се оказа, че го нямат. Докараха уж някакъв вчера, взех 2м., оказа се, че не влиза във щуцера. Уж същия диаметър, но стария е еластичен, а новия - не.Мазах, натисках, чуках не и не. Днес купих 17мм., обаче за топли течности и антифриз. Следващия размер на маслоустойчивите е 18мм. и влиза доста хлабаво на щуцера. Според мен, ще го изплюе от налягането, дори и да стегна скобите. Дано новия издържи на борьола, но и да се разлага, сигурно ще изкара 1-2 години, предполагам.
            Имаме новина - утре ще свързат тока!!!
            Един приятел, с когото си пия сутришното кафе ме пита днес какво става със струга. Казах му, че с тока ме бавят. Хвана телефона, звънна на когото трябва, каза им номера на договора. Това стана в 9.30 сутринта. Обадиха се на обед, едни любезни-любезни, да ида със копие от договора и с копие на нотариалния акт и до 1-2 дена щяло да стане. Отидох, и в офиса бяха обърнали плочата. Дадоха ми една молба да попълня, записаха си номера и мейла ми и казаха, че щели на всяка цена предварително да ми се обадят. Върнах се, отворих си пощата - мейл от тях с потребителски номер на новата трифазна партида и с линк за присъединяване към е-фактура. В 15.00 ми се обажда някой от техниците, че утре в 10.00 ще ми сложат електромера и да отида само да им подпиша протокола. Абе, чудесата нямат край. И после ще ми приказват, че с пари всичко става...платих си каквото ми поискаха и то в рамките на половин час след като го поискаха - нищо. Като звъннеш тук-там и става мигновенно. Никога, ама НИКОГА тази държавица жалка няма да се оправи. Поне аз няма да го доживея, със сигурност.

Коментар

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Налягането при тия помпи е никакво .

• sek.1 коментира
            Налягането при тия помпи е никакво .

Ама казвайте ги тия работи по-рано.
            Като не знам!? Ама нищо, де, така или иначе съм купил с точен размер.
            Вече си имам ток (поне така мисля)! Свързаха кабела и сложиха електромер.Всичко трябва да е ок. Казвам "трябва", защото... нямаше ток.
            И тези, които ми слагаха електромера не знаеха защо, макар да са от същата компания. Накрая им се обади някакъв началник да им каже, че ще го пуснат чак следобед в 15.00. Та довечера като се прибера ще е часът на истината. И на първата стружка, живот и здраве.

Коментар

• Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
              ...Та довечера като се прибера ще е часът на истината. И на първата стружка, живот и здраве.
              За първи проби сложи някоя евтина ножка, за да не се ядосваш...

И коментаторите...

Коментар

• С токът всичко е ок. Машината си тръгна без да мижат лампите, с лекота. Както и бях установил вече, двете посоки си работят перфектно.Не буксува, тоест, съединителите са ок. Спирачката също си работи добре.И бързия ход е ок. О-о-обаче, на наблюдателното прозорче никакво масло. Доналях - нищо. Сложих найлон на мястото на капака, тръбите сухи. Забелязах, че прави балончета на смукателя и реших, че съм обърнал посоката на мотора. Смених посоката, разменяйки две фази - нито прави балончета, нито вдига масло. Зачудих се, коя е правилната посока, ама от форума знам, че старите машини при вдигане ръчката нагоре въртят правилно, а надолу обратно. Значи както го бях вързал първоначално беше правилно. Свалих всички тръби на мазането и се опитох да сваля помпата. Без особен успех. Реших друго, понеже всички казвате, че тези помпи са почти безотказни и допуснах, че се е разсъхнала.Взех една спринцовка и я напълних с масло.Налях и входа и изхода на помпата колкото можах. Завих смукателя и пуснах мотора.Бинго! От изхода започна да тече масло.Сглобих и тръбичките и при пускане всичките си текат както трябва, и тази на наблюдателницата също. С нея има една отпред, дето маже предния лагер. При мене мажеше гривната и ролките си стояха сухи, защото има някакъв борд преди ролките, който пречи да стига маслото до тях. Изкривих я да хвърля мъничко и по ролките. Като пуснах мотора и се вижда как хубаво се мажат. На съединителите не знам дали е добре мазането. Има само една тръбичка, дето маже канала на вилката. Не я пипах, защото с една тръба не мога да охлаждам и съответно мажа двата съединителя и реших, че трябва да е на канала на вилката, както си беше.
                И така, реших да направя канал на един болт с шестограмна глава, който служи да хваща щита, насочващ стружките към тавата. Хваща се с два болта, около 20мм. и дълги около 3-4 сантиметра. Отвора е глух и не могат да се завият по-дълги болтове. Понеже продават дългички и се наложи да отрежа един и да му направя един канал 5мм. широк до главата, който да прави тази част от болта около 10мм за да може да стегне сцепен винкел 4х4.
                Първата ми задача със струга. Започна добре, канала го правих с отрезния нож и вървеше добре. После реших да срежа болта и да му направя фаска и се започна. Счупи се отрезната пластина на три. Ножа влезе под болта, просто универсала като че не стяга добре. Защото след това при фаската спрасках на друг нож триъгълната пластина. А може и да е новобранска грешка. Работя на 500 оборота, но не знам дали е добра тази скорост за рязане и обработка. Смених триъгълната пластина и вдигнах малко ножа нагоре с 0.5мм пластина. Вадеше добра стружка, но не смея да подавам по много, защото лесно изтърва универсала.Просто го усещам как дъдри и болта се опитва да бяга. Няма и как да подпра със седлото, нали скъсявам, ще ми стисне ножа. Абе, за начало не е зле, доста време си играх, но успях да направя болта.
                Дайте съвети за скорости на рязане и пристъргване, забелязвам, че с триъгълната пластина трябва доста да натискам, че да започне да реже, а това често води до мърдане на материала, особено ако не е спънат с центъра, а не винаги е възможно да се ползва седлото.

Забравих да спомена, лампата свети отлично.

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bouncing smiley.gif
Прегледи:151
Размер:19.7 КБ
ID:6940237

И коментаторите...

Коментар

• Първо си намери височината на ножа да е на център!!! Това го направи с парче дърво или полиамид , за да не чупиш повече ножове!!! За универсала прочети това в фейса в групата за "стругарство шлосерство..."- (1) Струговане, фрезоване, шлосерство, машиностроене, металообработка | Наскоро се сдобих с руски универсал Ф 250, стоманен , втора ръка и понеже имаше просв... | Facebook . Тук стъпка по стъпка е обяснено как се оправят челюстите на стар универсал за да държат по цялата си работна част!Идеалният вариант е нов руски или чешки , а може и полски универсал! Български не взимай , щото са боклуци!
                    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                    Ат.Буров.

Коментар

• Универсала ми е руски 200, ще го пристържа тези дни (той и отпред е надран жестоко, явно доста ножове са го стъргали по невнимание), все пак от вчера едва имам струг, а и работя само вечер - денем съм на работа.Как се прави с полиамид? Да го кача на универсала и да го стържа за да видя накрая дали съм долу или точно на център ли?

Коментар

• Амииии... Тоя вид ножодържачи вероятно са от времето по което е изобретен струга.
                        Има по-съвременни, оптимизирани за бърза смяна, и с плавно регулиране на височината на ножа, без подложни пластини.
                        Те пък много удобно се настройват с подобно приспособление.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:lev_set.jpg
Прегледи:170
Размер:62.3 КБ
ID:6940265

Височината на ножа може да се настрои и по класическите начини:
                        - престъргваш детайла и гледаш какво остава в центъра
                        - окомерно, по центъра на задното седло
                        Аз не харесвам вторият метод, че е свързан с доста условности.

И по спомен - ножката за отрязване трябва да е с една идея над центъра.
                        Допускам че си запознат с това, че ножът трябва се подава минимално от ножодържача?

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
                          sek.1 коментира
                          Редактиране на коментар
                          С държачите тип супер фикс трябва много да внимаваш защото не носят дори и най малката грешка . Обикновено първия удар в челюстите на универсала е много фатален за тях .

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X