Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Тя че опашката не е разпробита до края е ясно. Прореза е да падат стружките през него. Като работех като стругар,периодично излизаха едни шплки М14 по няколко стотин броя. И за да не се задънва плашкодърача ... Пък плашките не ги набивам,че да се налага да ги избивам.😉
    Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• Моите засега ще са в този вид, като ще трябва да се разпробият и да им навия резби за фиксиране.
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:втулки.jpg Прегледи:0 Размер:311.8 КБ ID:6942250
      Тази в средата е комбинирана, ето я завъртяна на другата страна:
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:втулки 2.jpg Прегледи:0 Размер:325.2 КБ ID:6942251
      Този материал се работи по-добре.Няма ги жиците, дето изскачаха онзи ден, а стружките излизат като пружинки от химикалка. Става доста гладко, макар и на клипа да не изглежда толкова добре: https://youtu.be/HdMhBSvtJu0

Коментар

• venkabg
        venkabg коментира
        Редактиране на коментар
        Финишът не е лош. Ама пак го галиш със стружка 0.2мм. Стругът явно е в добро състояние. Моя няма да изкара такава повърхност, освен ако не е термообработена стомана.
        Напредваш!

• Хубаво ще навиваш резби, но на най-десния държач в какво ще хване тая резба, че и да издържи ХХХ завивания и развивания?
      Представям си държача за голямата плашка с два диаметъра. Малък - който влиза в конусния държач и голям за плашката.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• venkabg, благодаря за добрите думи, и на мене машината ми се вижда читава. А това го снимах, когато вече докарвах на размер и затова го стържа по малко, че преди тази, една я отъних и клопа в подвижния център. Това беше поправителен изпит, един вид.
        ittso, на мене ми се струва, че през двете ще стане достатъчно здраво. Вътрешната втулка, по-скоро я стъргах за уплътнител. В центъра не вярвам да превърти, сравнително корав ми се струва. А и винаги има възможност да направя второ подсигуряване на тази специално, по-отзад, където и вътрешната втулка е по-дебела. Така и двете ще задържат плашката, а общо двете имат сантиметър, което ми изглежда достатъчно здраво. Ако пък се издъни, впоследствие както казваш, мога да остържа от по-дебелия материал и да я изместя отпред на центъра. Отзад ще я отъня, че да влиза в центъра и да има достатъчно дебелина за да се хване здраво. Всъщност, ти точно това си предложил.

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Там от където си я взел универсални машини е имало само в инструменталния цех. Вероятност разбита машина да има там е никаква . 6 машини които съм продал през годините от нашата ремонтна работилница всички бяха в абсолютно перфектно техническо състояние като 2 аз съм ги купил .
          Последно редактирано от sek.1; 06-11-23, 06:32.

• Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
        venkabg, благодаря за добрите думи, и на мене машината ми се вижда читава. А това го снимах, когато вече докарвах на размер и затова го стържа по малко, че преди тази, една я отъних и клопа в подвижния център. Това беше поправителен изпит, един вид.
        ittso, на мене ми се струва, че през двете ще стане достатъчно здраво. Вътрешната втулка, по-скоро я стъргах за уплътнител. В центъра не вярвам да превърти, сравнително корав ми се струва. А и винаги има възможност да направя второ подсигуряване на тази специално, по-отзад, където и вътрешната втулка е по-дебела. Така и двете ще задържат плашката, а общо двете имат сантиметър, което ми изглежда достатъчно здраво. Ако пък се издъни, впоследствие както казваш, мога да остържа от по-дебелия материал и да я изместя отпред на центъра. Отзад ще я отъня, че да влиза в центъра и да има достатъчно дебелина за да се хване здраво. Всъщност, ти точно това си предложил.
        ОСНОВНО правило: Не стържеш с променлива стружка! Стържеш с еднаква. Разделяш това, което трябва да махнеш, на колкото паса ще го минаваш. Например 4.5мм на 3 паса по милиметър и половина, и стържеш така. При есеки пас нанасяш корекция от някоя и друга десета, ако се налага. Така натоварването на машината при всеки пас е еднакво, отбиването е еднакво, и точността най-голяма. 2 десети стружка е НОНСЕНС, и се ползва когато си се издънил! Няма сменяема пластина, дето да работи в режим при такава стружка. Затова и имаш пружинки и жици.

Малка стружка се ползва на твърди материали или на такива, дето не правят пружинки, например месинг и някои видове алумимний - те се работят и на високи обороти. И при едните (твърдите) и при другите финиша се получава гладък, а точността добра, но не и при меки и мажещи се материали, като мека стомана, алуминий, мед и други такива. Тогава малката стружка ВИНАГИ значи кофти финиш и кофти точност. Финиша е поправим с полиране/шкурене, но това не прави подхода по-малко грешен.

Пластината има закръгляне на върха - с колкото по-малък диаметър, толкова повече пластината е за финишна обработка. Най-малкото закръгляне в общия случай е 0.4мм, и това ти е минимналната стружка, при която тая пластина работи в режинм. Това заедно със стъпката и оборотите. А като не е в режим, сместо да троши стружките, набира такива при режещие ръб и ги маже, освен че има и отбиване. При пластина, вкарана в режим, отбиването е нула - това значи че като минеш един пас, на връщане ножът не закача НИЩО.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Sparky, тези дни ще сложа един детайл и ще пробвам това, което казваш. Не че не ти вярвам, но да видя машината какви отклонения дава като лаботя слепешката с нониуса. Засега не ми остава много време и жуля до приблизителния размер и после пускам "вятър", че да си докарам размера. Знам че не е правилно, но не знам доколко мога да се доверя на нониусите, а засега ми се отваря доста работа и нямам време за разузнаване.
          Благодаря за съвета, ще се опитам да работя така в бъдъще. Искам да попитам, ножа за рязане не ми лови големи диаметри. От тънките с държачи ли да взема, че да режа 80мм.? Защото сега довършвам с шлифовалката, което не е много професионално. Гледам, китайците и те продават едни ножки:
          https://www.aliexpress.com/item/1005...21117356705%21
          Мисля си за T45 от тези би трябвало да скълца ф 90, за по-голям размер едва ли ще ми трябва.
          Вчера си "тръкнах" тези свредла:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:свредла бетон.jpg
Прегледи:314
Размер:295.3 КБ
ID:6942455
          Наследство са от баща ми, лека му пръст. Давали са му ги 80-те години, бяха с някакъв странен конус. Един вид морз, защото нямаха никакъв канал за захват.
          Неизползвани бяха, а и неизползваеми в този си вид. Видирани са и перфоратор с някакъв такъв държач не съм дори виждал. Някакво древно Хилти, мисля че е.
          Сега с обикновен патронник си стават за тухла. Доста гладичко се тръкнаха, явно са от по-корав материалец.

Коментар

• venkabg
            venkabg коментира
            Редактиране на коментар
            Опашките на по-големите свредла са изработени от стомана 45. И са съединени чрез триене със работната част. Мястото(черният пръстен на връзката между опашката и работната част) се използва за отбелязване на размера. Само малките свредла са цели-HSS.

• stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            По спомен - на външен вид такива свредла имаше в к-та на къртач Дауер - Латвийски. 22, 24, 32 мм с "техен си " захват.

• Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
          ...но не знам доколко мога да се доверя на нониусите...
          Ако не можеш да се довериш на нониусите, машината ти е за ремонт, защото става само за правене на пирони.

Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
          От тънките с държачи ли да взема, че да режа 80мм.?
          Ако често режеш такива неща, взима се ножовка. Не се шегувам. Разане на повече от 50-60мм диаметър не е шега работа.

Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
          Защото сега довършвам с шлифовалката
          Такова нещо няма място в радиус от 5 метра около машината.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• За рязане на по-големи диаметри си има по специални ножове . Този най в ляво може да среже ф до 120 мм, но рядко се налага да се реже детайл с подаване в дълбочина повече от 40 мм / това е ф 80 на плътен , а иначе дебелостенни тръбни детайли с голям диаметър само с леко разкарване на ножа иначе има опасност от счупване , въпреки че ножовете са заточени с обратен трапец . Рязане на детайли с глеми диаметри се налага обикновено когато има изисвкане детайла да се изработи на една установка и да се отреже после ,без смяна на установката, за да се спазят изисквания за перпендикулярност и успоредност на равнините! :
            Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMAG1856.jpg Прегледи:0 Размер:521.2 КБ ID:6942466
            Последно редактирано от pgv64; 07-11-23, 00:10.
            "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
            Ат.Буров.

Коментар

• Ами с шлифовалката дорязвам, като покривам струга с един брезент от палатка, по-точно паралелите. И това само веднъж, за да не разместя детайла. А иначе другите пъти го свалям и режа пред бараката, с насочени искри и прах към двора.Хем да не запаля нещо вътре, хем да не внасям шмиргелов прах. А с ножовката може ли да се реже като се върти универсала на по-нисички обороти и натисна с ножовката или се кляца на ръка? Защото на ръка да отрежеш ф 30 и дори нагоре, защото ножа не може да дореже, си е бая уморително. .
              pgv64, какво мислиш за ножа от линка, който съм качил? Защото малко ми мяза на твоя от снимката със държача, третия от ляво на дясно. Ще върши ли работа?

Коментар

• pgv64
                pgv64 коментира
                Редактиране на коментар
                Става ,ножчето , но трябва при по големи диаметри задължително с разкарване на канала , за да не заклини! Лично аз предпочитам за рязане ножове с запоени пластини или правени кобалтови!Тия с сменяемите пластини , някак нежни ми идат!

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Имах предвид че се взима автоматична ножовка и си режеш матриала предварително така че да не ти са налага да го режеш с нож.

Някакъв вариант е бавни обороти и саблен трион с по-дълъг нож. И няма шмиргелов прах. До сега не ми се е налагало, обаче, макар че имам саблен трион. До към 100-150мм диаметър предполагам ще може без особени перипетии, ако преди това си изкарал каквото може с отрезния нож.

• Че са нежни, спор няма. Аз и досега си разширявам по малко като режа, на всеки милиметър шавам по малко настрани. Досега не е имало индикация, че ще клини, но за всеки случай. Единствената отрезна пластина счупих в началото, когато ми мръдна детайла и така разбрах за износените челюсти.

Коментар

• Моята работа стана от копче, та цял балтон.Поръчах тези пластини:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:от копче - цял балтон.jpg
Прегледи:282
Размер:256.0 КБ
ID:6942624
                Взех ги за същите, като на моя отрезен нож. Да, ама не - оказаха се за този на снимката. Тъй и тъй взех кутия, та реших да взема и нож за тях. Лепнаха му пластините като дупе на цукало, да ме прощават модераторите.

Коментар

• Едната от функциите на болта . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4784.JPG
Прегледи:209
Размер:91.3 КБ
ID:6942767 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN4783.JPG
Прегледи:208
Размер:50.7 КБ
ID:6942768
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• И аз нарязах на чашката на центъра резба, но 6мм. засега, комплекта с плашки като гледам, е с малък външен диаметър и няма да има кой-знае какво усилие. Още не е дошъл, но другата седмица го чакам. При по-големите резби, смятам да си купя нож с пластини за резби и да се уча. Това над 18мм. То пък и кога ще ми се наложи такова нещо с моите хоби - изпълнения...вече и колата си не правя, а ходя в сервиз - за мой резил. Проходих по сервизите чак сега, цял живот, още от 18 годишен не съм стъпвал в сервиз освен за реглаж на предница и то не защото не съм работил и на стенд, ами защото нямам свой. Май напоследък повече с електроника и електротехника се разправям - от това кръста не ме боли. Е, от дълго седене на стола боли понякога.

Коментар

• Някой може ли да ми каже каква е резбата на регулиращата месингова втулка на горния винт на кръстатия супорт?

Коментар

• Сам си отговорих - 24 Х 1.5, не се стърпях и го разглобих.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X