Тя че опашката не е разпробита до края е ясно. Прореза е да падат стружките през него. Като работех като стругар,периодично излизаха едни шплки М14 по няколко стотин броя. И за да не се задънва плашкодърача ... Пък плашките не ги набивам,че да се налага да ги избивам.😉
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
И аз да се присъединя към собствениците на струг С11
Свий
X
-
Моите засега ще са в този вид, като ще трябва да се разпробият и да им навия резби за фиксиране.
Тази в средата е комбинирана, ето я завъртяна на другата страна:
Този материал се работи по-добре.Няма ги жиците, дето изскачаха онзи ден, а стружките излизат като пружинки от химикалка. Става доста гладко, макар и на клипа да не изглежда толкова добре: https://youtu.be/HdMhBSvtJu0
Коментар
-
Хубаво ще навиваш резби, но на най-десния държач в какво ще хване тая резба, че и да издържи ХХХ завивания и развивания?
Представям си държача за голямата плашка с два диаметъра. Малък - който влиза в конусния държач и голям за плашката.
Коментар
-
venkabg, благодаря за добрите думи, и на мене машината ми се вижда читава. А това го снимах, когато вече докарвах на размер и затова го стържа по малко, че преди тази, една я отъних и клопа в подвижния център. Това беше поправителен изпит, един вид.
ittso, на мене ми се струва, че през двете ще стане достатъчно здраво. Вътрешната втулка, по-скоро я стъргах за уплътнител. В центъра не вярвам да превърти, сравнително корав ми се струва. А и винаги има възможност да направя второ подсигуряване на тази специално, по-отзад, където и вътрешната втулка е по-дебела. Така и двете ще задържат плашката, а общо двете имат сантиметър, което ми изглежда достатъчно здраво. Ако пък се издъни, впоследствие както казваш, мога да остържа от по-дебелия материал и да я изместя отпред на центъра. Отзад ще я отъня, че да влиза в центъра и да има достатъчно дебелина за да се хване здраво. Всъщност, ти точно това си предложил.
Коментар
-
Там от където си я взел универсални машини е имало само в инструменталния цех. Вероятност разбита машина да има там е никаква . 6 машини които съм продал през годините от нашата ремонтна работилница всички бяха в абсолютно перфектно техническо състояние като 2 аз съм ги купил .Последно редактирано от sek.1; 06-11-23, 06:32.
-
-
Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнениеvenkabg, благодаря за добрите думи, и на мене машината ми се вижда читава. А това го снимах, когато вече докарвах на размер и затова го стържа по малко, че преди тази, една я отъних и клопа в подвижния център. Това беше поправителен изпит, един вид.
ittso, на мене ми се струва, че през двете ще стане достатъчно здраво. Вътрешната втулка, по-скоро я стъргах за уплътнител. В центъра не вярвам да превърти, сравнително корав ми се струва. А и винаги има възможност да направя второ подсигуряване на тази специално, по-отзад, където и вътрешната втулка е по-дебела. Така и двете ще задържат плашката, а общо двете имат сантиметър, което ми изглежда достатъчно здраво. Ако пък се издъни, впоследствие както казваш, мога да остържа от по-дебелия материал и да я изместя отпред на центъра. Отзад ще я отъня, че да влиза в центъра и да има достатъчно дебелина за да се хване здраво. Всъщност, ти точно това си предложил.
Малка стружка се ползва на твърди материали или на такива, дето не правят пружинки, например месинг и някои видове алумимний - те се работят и на високи обороти. И при едните (твърдите) и при другите финиша се получава гладък, а точността добра, но не и при меки и мажещи се материали, като мека стомана, алуминий, мед и други такива. Тогава малката стружка ВИНАГИ значи кофти финиш и кофти точност. Финиша е поправим с полиране/шкурене, но това не прави подхода по-малко грешен.
Пластината има закръгляне на върха - с колкото по-малък диаметър, толкова повече пластината е за финишна обработка. Най-малкото закръгляне в общия случай е 0.4мм, и това ти е минимналната стружка, при която тая пластина работи в режинм. Това заедно със стъпката и оборотите. А като не е в режим, сместо да троши стружките, набира такива при режещие ръб и ги маже, освен че има и отбиване. При пластина, вкарана в режим, отбиването е нула - това значи че като минеш един пас, на връщане ножът не закача НИЩО.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Sparky, тези дни ще сложа един детайл и ще пробвам това, което казваш. Не че не ти вярвам, но да видя машината какви отклонения дава като лаботя слепешката с нониуса. Засега не ми остава много време и жуля до приблизителния размер и после пускам "вятър", че да си докарам размера. Знам че не е правилно, но не знам доколко мога да се доверя на нониусите, а засега ми се отваря доста работа и нямам време за разузнаване.
Благодаря за съвета, ще се опитам да работя така в бъдъще. Искам да попитам, ножа за рязане не ми лови големи диаметри. От тънките с държачи ли да взема, че да режа 80мм.? Защото сега довършвам с шлифовалката, което не е много професионално. Гледам, китайците и те продават едни ножки:
https://www.aliexpress.com/item/1005...21117356705%21
Мисля си за T45 от тези би трябвало да скълца ф 90, за по-голям размер едва ли ще ми трябва.
Вчера си "тръкнах" тези свредла:
Наследство са от баща ми, лека му пръст. Давали са му ги 80-те години, бяха с някакъв странен конус. Един вид морз, защото нямаха никакъв канал за захват.
Неизползвани бяха, а и неизползваеми в този си вид. Видирани са и перфоратор с някакъв такъв държач не съм дори виждал. Някакво древно Хилти, мисля че е.
Сега с обикновен патронник си стават за тухла. Доста гладичко се тръкнаха, явно са от по-корав материалец.
Коментар
-
Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение...но не знам доколко мога да се доверя на нониусите...
Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнениеОт тънките с държачи ли да взема, че да режа 80мм.?Не се шегувам. Разане на повече от 50-60мм диаметър не е шега работа.
Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнениеЗащото сега довършвам с шлифовалката
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
За рязане на по-големи диаметри си има по специални ножове . Този най в ляво може да среже ф до 120 мм, но рядко се налага да се реже детайл с подаване в дълбочина повече от 40 мм / това е ф 80 на плътен , а иначе дебелостенни тръбни детайли с голям диаметър само с леко разкарване на ножа иначе има опасност от счупване , въпреки че ножовете са заточени с обратен трапец . Рязане на детайли с глеми диаметри се налага обикновено когато има изисвкане детайла да се изработи на една установка и да се отреже после ,без смяна на установката, за да се спазят изисквания за перпендикулярност и успоредност на равнините! :
Последно редактирано от pgv64; 07-11-23, 00:10."Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
Ат.Буров.
Коментар
-
Ами с шлифовалката дорязвам, като покривам струга с един брезент от палатка, по-точно паралелите. И това само веднъж, за да не разместя детайла. А иначе другите пъти го свалям и режа пред бараката, с насочени искри и прах към двора.Хем да не запаля нещо вътре, хем да не внасям шмиргелов прах. А с ножовката може ли да се реже като се върти универсала на по-нисички обороти и натисна с ножовката или се кляца на ръка? Защото на ръка да отрежеш ф 30 и дори нагоре, защото ножа не може да дореже, си е бая уморително..
pgv64, какво мислиш за ножа от линка, който съм качил? Защото малко ми мяза на твоя от снимката със държача, третия от ляво на дясно. Ще върши ли работа?
Коментар
-
Имах предвид че се взима автоматична ножовка и си режеш матриала предварително така че да не ти са налага да го режеш с нож.
Някакъв вариант е бавни обороти и саблен трион с по-дълъг нож. И няма шмиргелов прах. До сега не ми се е налагало, обаче, макар че имам саблен трион. До към 100-150мм диаметър предполагам ще може без особени перипетии, ако преди това си изкарал каквото може с отрезния нож.
-
Че са нежни, спор няма. Аз и досега си разширявам по малко като режа, на всеки милиметър шавам по малко настрани. Досега не е имало индикация, че ще клини, но за всеки случай. Единствената отрезна пластина счупих в началото, когато ми мръдна детайла и така разбрах за износените челюсти.
Коментар
-
- 1 like
Коментар
-
И аз нарязах на чашката на центъра резба, но 6мм. засега, комплекта с плашки като гледам, е с малък външен диаметър и няма да има кой-знае какво усилие. Още не е дошъл, но другата седмица го чакам. При по-големите резби, смятам да си купя нож с пластини за резби и да се уча. Това над 18мм. То пък и кога ще ми се наложи такова нещо с моите хоби - изпълнения...вече и колата си не правя, а ходя в сервиз - за мой резил. Проходих по сервизите чак сега, цял живот, още от 18 годишен не съм стъпвал в сервиз освен за реглаж на предница и то не защото не съм работил и на стенд, ами защото нямам свой.Май напоследък повече с електроника и електротехника се разправям - от това кръста не ме боли. Е, от дълго седене на стола боли понякога.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар