Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Този струг, доколкото разбирам е правен в София.

sparkybg коментира:
    Отдавна му го казах това, но явно на неговия струг я няма.
    Определено няма нищо:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:зад капака.JPG Прегледи:0 Размер:279.4 КБ ID:6932385 Ако имаше, не бих се чудил. И половината неща, които съм оправил по тоя струг не съм ги споделил, защо да ви занимавам с глупости. Обикновенна реставрация, оправям всичко, което ме дразни, даже и капачки на предпазителите със стъкълца си сложих, както и 5а предпазител на оператирната верига, и т.н. Пиша само когато имам някаква дилема, както в случая.Както и когато реша някакъв проблем, защото и други колеги може да имат подобни проблеми и да им от полза тази тема.
    Последно редактирано от xpp1969; 03-08-23, 09:56.

Коментар

Такаа, значи купих помпа за охлаждане, защото струга нямаше. Мислех, че стои на резервоара, обаче така като гледам, не мога да я сложа там, защото тавата е близко и не позволява. Загледах се в ръководството, там е дадена в нещо като чашка сложена и изглежда не и е мястото върху резервоара. Взех да си мисля да не стои в крака, но не знам как да я монтирам там. Някой има ли идея или поне снимки, из мрежата и из форума нищо не открих?

Коментар

А как стои казана, зад тавата ли? ...щото при мене стругът е опрян на стената и няма никакво място, даже мисля да режа тавата и да я скъсявам, че отпред няма място...

...това ли е стругарската тема?
        https://offroad-bulgaria.com/forum/%...80%D1%83%D0%B3

Коментар

Явно на първите С11А като моя, охлаждането е различно. Ето част от ръководството:
          Струг С11А ЗММ София 1.pdf
          Тук е написано, че помпата е в крака, а и ето казана и капака:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:казан.jpg
Прегледи:239
Размер:580.9 КБ
ID:6932579 Този дебелия щуцер си мисля, че е за маркуча, който отива към помпата.

Име:казан 1.jpg
Прегледи:239
Размер:540.0 КБ
ID:6932580 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:казан 2.jpg
Прегледи:231
Размер:654.7 КБ
ID:6932581 На капака изглежда е имало само един отвор - където да се оттича чучура на тавата. Другия, с неправилната форма в едното положение както е на последната снимка, игнорира преградата с цедката, която е отляво и няма логика да е така, а както идва на втората снимка идва на средата между преградите и е невъзможно да се сложи така с монтирана помпа. Между другото, този неправилният отвор някой го е изрязал с електрожен - виждаше се от долна страна следи от рязането. Явно оригинално има само един отвор, в който да се връща течността от тавата. Ето помпата, която намерих:

Име:помпа.jpg
Прегледи:237
Размер:528.2 КБ
ID:6932582
          20 сантиметра е потапящата част и с малко по-голям дебит и мощност е от оригиналната, но не вярвам да е проблем.
          Ето оригиналната схема от ръководството:
          Струг С11А ЗММ София 1 помпа.pdf
          Явно и помпата е малко по-различна, ама откъде да намеря такава...по-скоро ще направя на тази, дето съм намерил някаква чашка и по схемата на скачените съдове ще я свържа с казана, ама ще и търся място в крака на струга, той и без това е празен. Изглежда, че отгоре на капака не е вариант - има два пръста от казана до тавата и помпа там не се събира.
          Ако някой има по-добра идея, ще съм благодарен да сподели.

Коментар

sek.1 , сигурно си прав на 100 процента, обаче за съжаление, както и писах вече при мене резервоара е на много малко разстояние от тавата за стружките, която отвежда течността към него. Мотора де факто е твърде висок да стои под тавата, пък и стъпил на земята, камо ли в/у резервоара.Ако имах място, резервоара щях да го сложа зад струга. Ще мисля някакви рационализации, явно.А що се отнася до течността, ще се купува от тази, дето по-малко мирише. Нека стигна до нея.

Коментар

• pgv64
              pgv64 коментира
              Редактиране на коментар
              Помпата за охлаждането , не стои под тавата за стружките , а зад нея плътно до задният ръб! Казана е поставен отдолу, така че отворът за оттичане на бурьола от тавата да съвпада с отвора на казана , а помпата да е зад тавата! И при мен не е голямо разстоянието между стената и струга !

Ето нагледно! Казана е опрял н до стената! Предпазителя за стружките на подвижното седло , минава на 4-5 см разстояние от стената.
            "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
            Ат.Буров.

Коментар

И при мен не е голямо разстоянието между стената и струга !
              При мене ще е 1 см., ако го оставя по-голямо няма да има никакво място за да отида към десния край на струга.Даже умувах да преместя лампата и мундщука за охлаждането, понеже са доста назад, но си дадох сметка, че не изхвърлят изобщо спрямо улеите окоро паралелите, които са най-задната част на струга. Просто нямам друго помещение, това е една мъничка барака широка към 2м. и дълга 6м.Натова отгоре е и гараж за трактор - косачката.И ще си остане такъв. Има и работна маса, с която не искам да се разделям - на нея ми е менгемето, тя е пред средата на паралелите и десния крак.До струга има към 45-50 см., мястото с което разполагам да се движа. Дебел стругар не може изобщо да оперира. Даже 87 см, както е тавата ми е твърде голяма и ще се наложи да я отрежа и скъся на към 50-60 см, ще видя колко точно. По-скоро помпата ще е отпред пред десния крак в уширение направено от мен към резервоара. Абе аслъ с п----я - боя ще правя...

Ето нагледно! Казана е опрял н до стената! Предпазителя за стружките на подвижното седло , минава на 4-5 см разстояние от стената.
              Лукс е при мене да го направя така - имаш около педя и нещо назад, заето от тавата. При мене и няма място и е излишно, предвид, че стената е екран за стружките и тавата не е нужно да е толкова назад.
              Последно редактирано от xpp1969; 07-08-23, 13:51.

Коментар

Забъркваш някаква рецепта за проблеми, не дай боже сериозни. Работейки зад теб трябва да има поне метър. Така бяха разположени струговете и по цеховете, дори при всичкото желание на света да се наблъскат максимален брой на единица площ. То даже във ВАРЕМ има повече място зад оператора.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• kameno karp
                  kameno karp коментира
                  Редактиране на коментар
                  Съмнява ме. Това е място да се провреш,но не и да работиш. Еле пък и резба да правиш,дето трябва да се нагъзиш.😉

Както казах не веднъж, струга е за хоби и кеф. Просто вечно нещо творя, поправям и възстановявам. Често ми трябват стругарски услуги. В моя град има само един стругар и не мога да кажа, че съм доволен от него. Падна ми евтинка машина и я взех. Ако имах предварителен план бих си взел осмица, не че е по-добър от С11, но със сигурност щях да я събера и по ширината на бараката и щеше да има много място. Обаче една осмица струва в момента два пъти, че и повече, отколкото този С11. А и сигурно щеше да е убит от работа, този си е доста добре за годините. Възвръщаемост от това начинание не се очаква, няма да работя на частно. Не си струва за кеф да пръскам толкова пари. Поне моите виждания са такива. Колкото до мястото, при положение, че ще се работи 2-3 пъти в месеца, теснотията все някак ще я преглътна.

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако работиш на струга в ниша от 50 сантиметра, освен че кефа никакъв няма да го има, защото постоянно ще си удряш лактите някъде, може да маправиш и беля. Рано или късно все ща се случи да трябва да се дръпнеш рязко, защото например пилата, с която взимаш ръбчето на детайла в универсала се е отплеснала или закачила универсала или други подобни. Даже най-тривиална гореща стружка, хвръкнала с подходяща траектория и ти влязла в пазвата, или топчето къдрижи, събиращо се върху ножа/супорта докато стържеш някой алуминий и имащо навика като се закачи за универсала да го превърне в 50 сантиметрово въртящо се кълбе стружки, от което просто трябва да се дръпнеш, изключвайки съединителя.

Та, изключително добре си помисли как да си осигуриш минимъм (ама юинимален минимум!) 50 свободни сантиметра зад гърба докато си в нормално "стругарско положение" до струга. Това е опасна машина дори при идеални условия.

При универсала и въобще в най-използваната работна част е малко по-широчко, а и вратата е там, мисля и да не я затварям като работя.

Коментар

Скарата ми я дадоха със струга, толкова омазана, че е на годините на струга сигурно. Чак гвоздеите, с които е кована са се износили от ходенето по нея. Колкото до падането - навън е равна поляна, няма и малки камъчета даже.

Коментар

Преди доста години трябваше да правя това упражнение със скарата, за да не се газят и разнасят стружки. Финално реших че скарата не е моето решение. Да, класика е, но не ми хареса. Сложих пластмасови профили за "зелен паркинг" или както трябва да се наричат. Смея да твърдя, че вършат перфектна работа.
                    С времето се е поотчуполо някое крайче, но още вършат работа.
                    Не знам точно какви съм купувал затова показвам само за ориентир:

Име:STG0004_G-750x750.jpg
Прегледи:249
Размер:82.7 КБ
ID:6932859
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

А като падат горещи стружки върху скарата,какво става?
                      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Не съм забелязал щети от горещи стружки. Има минимални следи от такива които са се задържали върху ребрата и са газени.
                        И разбира се има следи от вандализъм, но това не се брои.

Ако се сетя утре ще щракна снимка как изглежда скарата след около осем - десет години употреба.
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Имах предвид тия дето се навиват като пружини,като са горещи не се ли лепят по пластмасата.
                          Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X