Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Само че ми липсва място. А фрезисти, единия стругар има фреза, но като му казах последния път да ми барне нещо на фрезата и го гледам се хваща в колонната бормашина. Не си пада по прецизните работи, а и като имаш клиенти бол и никаква конкуренция, можеш и с резака да "фрезоваш". Който не е доволен - да върви другаде, тоест, никъде. Да беше видял как ми пристърга един наварен вал, дето ще ляга семеринг...моят първи опит с ръчно подаване беше къде-къде по гладък.
    Както вече ни е известно, качеството се ражда с конкуренцията. А и на цените се отразява. Ще чета из форумите, но май това със стъргането на канал отпред ми се струва по-добра идея от пробиването. Видях из тубата някаква приставка, която да подпира челюстите, но без да стърчи вътре, някак си идва в страни, като трилистна детелина една такава. Само че трябва на координатна машина да се прави сигурно. А и не видях да се продава някъде.

Коментар

• stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      Има и друг тип - 3 сектора - стягат се от челюстите, но отстрани,в универсала. Челната част на челюстите ти остава свободна на обработка. Не съм го пробвал! В тубата измерват много добър ефект.

• Ами аз нещо такова имам впредвид:
    https://www.youtube.com/watch?v=1pXH...olfintheforest

Коментар

• bocho64
      bocho64 коментира
      Редактиране на коментар
      Канал на първата степен 6мм. дето така и така си има канал само,че е малък а и помага после при определени операции. А колкото и да не ти се вярва шлайф е по добре от престъргвате,ножа работи на удар върху трите челюсти и отбива.
      След час ще снимам моята версия пък ти си прецени

• kameno karp
      kameno karp коментира
      Редактиране на коментар
      А и зъбите на челюстите няма да са вече плоски,а ще са със закръгление. Та избираш кое е най-малкото зло и действаш или бездействаш.

• На пръв поглед изглежда елегантно. Не е сложно и за направа - на лазар ще му отнеме няколко минути за да го резне.
    На втори поглед не ми харесва. Крайният резултат от шлайфането на челюстите ще зависи от това колко прецизно е направен тоя захват, колко прецизно са направени скосенията на челюстите (а те не са) и вероятно и други фактори за които не се сещам в момента.

Решението с щифтове е самоцентроващо се и според мен е най-доброто от всички изброени идеи.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Всеки си решава кое от изброените най му приляга.
      Това е моето решение и да кажем съм доволен от резултата .
      ​ ​​​

Коментар

• kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Снимката не се вижда.

• Картинката не се вижда.

И коментаторите...

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231101_095909.jpg
Прегледи:178
Размер:291.6 КБ
ID:6941973 Сега вижда ли се?
        Прикачени файлове

Коментар

• Сега се вижда.
          Бива като идея, но разпробиване на три отвора за щифтове ми се струва доста по-лесно. Освен ако не пропускам нещо...

И коментаторите...

Коментар

• bocho64
            bocho64 коментира
            Редактиране на коментар
            Дупките надали ще станат симетрични а и освен за въпросната цел за друго няма да послужат
            Каналето става симетрично с малко старание а и служи да опреш челно нещо дето има стърчаща част,един път на сто години ама помага де!

• Ето го и моя центрови държател . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231101_170405_314.jpg
Прегледи:182
Размер:574.3 КБ
ID:6941989 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231101_170449_135.jpg
Прегледи:178
Размер:487.0 КБ
ID:6941990
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Благодаря за снимките. Тези канали си ги представях челно на най-изпъкналата част, което е по-неправилно (поне според мен), отколкото там, където са твоите. Там ще ги направя и аз моите. Гривна само трябва да си намеря, дано изровя някой скапан такъв лагер отнякъде. Май ще се ходи до вторични пак. Като видях и държача, днес изтърбуших центъра и му извадих внимателно игления лагер отзад, защото е немски и в отлично здраве. Взех да стържа втулка, която да влиза във вътрешната част на центъра.Че като се подгониха едни телове...как не си играх с подаването, скоростите и дебелината на стружката - не и не. Слава богу, остъргах го накрая. Обаче какво забелязах, на голяма скорост и дебела стружка излиза като никелиран материала. Идеално гладък. Само че стружките...мамата си е таковало. Ако върна без да подавам го замазва и става матово. То че материала е шибан, спор няма. Ама за целта - става. Утре ще го разпробивам вътре, сега ще започна да гледам из нета за стандартните размери на плашките, че не ги знам. Нали ще трябват различни по големина чашки, които да завирам в центъра. А иначе на sek.1 плашкодържача е доста интелигентно направен, обаче тези канали без фреза, тоест да го напъна на шлифовалката и ще замязат на мене. А както вече споменах, фреза няма откъде.

Коментар

• На какви обороти и с каква настройка на стъпката стърга?
              Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• Всичко пробвах, от 16 до 1000 оборота. Със всякакви комбинации на самохода и със всякаква дебелина на отнемане. Материалът ми беше дебел към 15-тина сантиметра. Просто нямах подходящ, другите са ми с малко по-тънички от 60мм., а вътрешната част на центъра е 61.8мм. Голямо стъргане падна. Това парче ми е от сондата, дето си копах за вода преди две години. За нея пък колко стругарски доработки бяха...стругаря си беше на заплата при мен.
                Последно редактирано от xpp1969; 01-11-23, 20:51.

Коментар

• Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
                  ...А иначе на sek.1 плашкодържача е доста интелигентно направен, обаче тези канали без фреза, тоест да го напъна на шлифовалката и ще замязат на мене. А както вече споменах, фреза няма откъде.
                  Ако измислиш как да закрепиш детайла на напречния супорт, на височина около центъра на шпиндела, можеш да "фрезоваш" канала и на струга.
                  Индианско е като подход, но ако няма друга алтернатива...

Всъщност тоя канал не е толкова отговорен и евентуално би трябвало да може да се пилне с флекса. Важното е стените му да са относително прави и гладки за да не засяда в тях щифта против превъртане (на снимката е винт).

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Винта си има предназначение .

• venkabg
                    venkabg коментира
                    Редактиране на коментар
                    Най-добре да са закалени. Защото ще се нащърбят-усилието не е малко.
                    Аз бих го изработил от QT-сега я има навсякъде. Поне ще има някаква термообработка, което е хубаво и за конуса и за канала. Канала се прави елементарно на струга с бормашина, качена на супорта(на мястото на ножодържача).

• Днес пак ходих за материал, намерих 65мм. прът, направи ми впечатление, че е боядисан в края със синя боя. Имаше 10-тина различни по размер пръта, дори не бяха ръждиви.
                  Взех и едно по-мъничко парче, което беше боядисано с бяла боя. Другите парчета са си нонеймки, защото явно са изрезки от някой цех. Намерих ги на купчина със стругарски отпадъци. Ще направя вложките за плашките доста по-лесно. На подвижния център вътрешната част е 62,8. Досега стъргах едно дебело парче, докато го докарам на 62.5, загубих две вечери. Сега ще свалям от 65 на 62.8, което си е буквално две пристъргвания. Поръчах си тези винтове - https://itt-shop.bg/vint-stoporen-di...-m-6-x-25-9660.
                  Ще ги ползвам за фиксиране на плашките. За по-малките съм си поръчал и 5мм. Даже са подострени на конус. Хареса ми, че май са твърдички, поне според мен и са с вътрешен шестостен, по-лесно се стягат от външния шестограм. Поне на мен са ми по-удобни, а и нали съм си сложил върху кутията на струга 3-4 размера, пластините на ножовете са ми с такива фиксатори.
                  Взех си вчера едно куфарче на Mannesmann - https://www.onlinemashini.bg/profesi...nn-53255/24836
                  Само че го спазарих от един тип в ибея за 60 евра. Е, използвано е, но като гледам от снимките е без забележка, а и продавача е със 100 процентов рейтинг. Доста често си купувам разни неща от немци, досега съм попадал само на свестни хора, със запазени неща за продаване. Дано пак да извадя късмет. Гледах, гледах из продавалници и базари, цени, цени....за да се сдобия с основните размери щях да се изръся с над 500 кинта, сигурно. На парче искат за малките по 3-4 кинта, средните пък се харчат от петарка нагоре. Големите са цифра. То в този комплект са до 18, но нагоре ще се уча да ги режа с нож. А и да си кажа честно, по-големи не ми се налага да режа. Поне за хоби цели. За друго, ще го мисля като ми се наложи. Да се затрупвам с такива скъпи плашки, които ще ползвам по един-два пъти на три години...няма смисъл. Някой ако изреве да му правя нещо - да си купи и да заповяда. И без това ще работя за себе си и приятели предимно. Клиенти не ми трябват, имам си работа и не се нуждая от допълнителни доходи. Нито пък от допълнителни гърбици...

Коментар

• И моя вариянт от времето когато бях млад и стругар по професия. Сега си правя нещо ако на мен ми потрябва и на приятели.
                  И един мързелив вариант за правилно подвеждане на плашка.
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231104_123221.jpg
Прегледи:208
Размер:302.0 КБ
ID:6942222 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231104_123232.jpg
Прегледи:200
Размер:473.1 КБ
ID:6942223 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231104_123537.jpg
Прегледи:214
Размер:326.6 КБ
ID:6942224 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231104_123241.jpg
Прегледи:190
Размер:432.9 КБ
ID:6942225
                  Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• Е-е-е, рових, рових...Благодаря ти sek.1! Точно тази табличка си представях относно цветния код. Супер, още един път огромно благодаря! Сега остава да се вторача дали синьото е нощ или транспортно, ама поне с бялото съм ударил късмета, доколкото разбирам, е читав материал.
                    kameno carp, защо е този прорез? Да не би да е глух морза и да няма откъде да се избиват плашките?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X