Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Взех да си мисля, че моят е нещо преправян. Ето фланеца, както е на струга без универсала:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:фланец.JPG Прегледи:0 Размер:183.3 КБ ID:6936339
    Кажи си и ти мнението, може пък аз нещо да не съм в час. Гледам, някаква шпонка има...но ако става - вземам го!Само ще кажеш цена и как да стане предаването.
    Днес ми дойдоха кербовъчните клещи и буксите и ето резултата:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:табло струг 1.JPG Прегледи:0 Размер:201.1 КБ ID:6936340
    А и ножката пристигна, пак пробвах да режа на ръка - добре се справя и не се наложи никакви ламаринки да и подлагам:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:отрезен нож.JPG Прегледи:0 Размер:224.5 КБ ID:6936341
    Ето какви са твърдосплавните пластини, корейски са:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:твърдосплавни рязане 1.JPG Прегледи:0 Размер:238.7 КБ ID:6936342 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:твърдосплавни рязане.JPG Прегледи:0 Размер:219.5 КБ ID:6936343
    Моля някой , който знае да ми обясни абревиатурите на кутията: fm - 0,12мм, Vc - 100м/min и буквите P,V,K,N,S,H, като за последните, предполагам става дума за какъв материал стават.Но коя буква за какъв... Смятам, че ще е полезно и за други колеги.
    Последно редактирано от xpp1969; 07-09-23, 21:05.

Коментар

• Това ти е подаването f и скорост на рязане V. За буквите ще се го намериш, пълно е с инфо. Подаването е самохода, с колко мм се придвижва супорта при един оборот на шпиндела. Настройва се от ръчките за самохода и таблицата. Може да варира, като го подбираш на база опит и практика.
      Скоростта на рязане се определя от оборотите на шпиндела и диаметъра на заготовката. Умножаваш оборотите х диаметъра и делиш на 1000. При по-висока скорост от максималната, ножът(инсрументът) се поврежда. По-високата скорост на рязане и подаване ти позволяват производителност. Това определя и качеството на повърхността. Обикновено гледай да имаш максимална(прилична) скорост на рязане за дадения диаметър. Понякога е по-удобно да работиш с по-ниска скорост(обороти) от възможното. Например при гаден крив детайл, който създава дисбаланс. Освен това понякога не може да се достигне достатъчна скорост при дребни детайли. Стругът няма такива обороти. Тогава се работи на каквито скорости може.
      Когато престъргваш "на черно" с голяма стружка, ползваш по-ниска скорост на рязане(по-ниски обороти) и по-голямо подаване. При "чистово"престъргване ползваш по-високи обороти и по-малко подаване. Това в общия случай.
      При HSS инструмент-ножове, свредла, фрези максималната V е 25m/min и то с охлаждане. Смята се по същия начин, само че диаметърът е свредлото, фрезата или самият детайл(ако е нож).
      Не е толкова сложно. Почвай да работиш и почитвай. Има и литература, и тук е писано не малко. Бързо ще го научиш. После ще има други главоболия-я универсал ще бие(като при мен), я конус ще дава, я нещо друго. Така е в учението.
      То ще взема и аз да пусна някоя тема. 2 дена не мога да направя един морзов конус. Как ли не опитвах-по образец с индикатор, с тебешир и проба грешка и не и не. Накрая извъртях една резба, та взе че се кротна. Така и ъгъла не успях да хвана.

Коментар

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Оборотите по пи по диаметър пък тогава делено на 1000. Разликата е само 3,14 пъти.

• Благодаря,venkabg, това ще ми е от помощ. Иначе съм си изтеглил наръчник на стругаря и стругарство, препрочитам това - онова от тях.
      Sek.1, можеш ли да прецениш като гледаш снимката, която съм качил, дали фланеца е като твоя?
      Днес с един колега ходихме до скрапа, той си търсеше разни тръби и аз се възползвах, та отидох с него да си взема различни по дебелина парчета ламарини, че да си срежа за подлагане на ножовете.Взех, че си намерих и тези ножове:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ножове вторични.JPG
Прегледи:289
Размер:503.7 КБ
ID:6936447 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ножове вторични 1.JPG
Прегледи:273
Размер:445.6 КБ
ID:6936448
      25/25 са, този с квадратната пластина има като изпилено на ъгъла, това дефект ли е, или нарочно е така, с цел да не се натиска пластината в ръб и така по-лесно да се счупи?

Коментар

• Вероятно държачите са брак. Особено ако нямат никакви надписи. Видно и оксидацията им е като на брак.

За пробите на ръка - твърдисплавните пластини изискват скорост, иначе се трошат. Чакай си тока, пусни си струга, и тогава. Почти е сигурно че вече имаш микро поражения по режещия ръб, който си пробвал на ръка.
        Последно редактирано от sparkybg; 08-09-23, 23:54.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Srarky, интересното при тези ножове е, че са като никелирани, но явно просто материала е такъв. Като ги тръкнах на четката, защото имаха повърхностна ръждица, все пак са били на открито доста време и не се матират, нямат повърхностно покритие като че ли. А отрезния е с квадратна пластина, а такива не видях никъде да се продават. Има леко ромбоидни, но квадрат, не намирам. Всъщност, изглеждат в пъти по-добре от това на снимката, просто снимах на изкуствена светлина и нещо не се получи. Иначе що се отнася до рязането на ръка - спирам с експериментите, ще се действа като прекарат тока. Днес опънах тел от къщата до дирека с една голяма стълба, хванах кабела, а аванса му от дирека до таблото по долу го навих и вързах на изолатора. Като сложат таблото си го свалят надолу и го свързват.
          Тоест, напълно съм готов, даже преди малко мерих за късо между фазите и спрямо нулата, все пак имам две табла и машина вързана, не искам да се обърка нещо. Гадно е късо между фази, един път съм правил такъв гаф, доста по-свирепо е отколкото между фаза и нула. При това падат всички предпазители, няма да се учудя и някой в трафото да съборя.Нейсе, всичко е ок. Свири на късо само между нулата и корпуса на машината, както си и трябва.
          Сега започва голямото чакане, от енергото да благовалят да дойдат и да свършат работата, за която съм си платил даже вече. Ще застържа първа стружка чак октомври сигурно, да не е и по-късно. Нищо, през това време ще почета наръчник на стругаря, че напоследък не съм го прелиствал.

Коментар

• sek.1, така е, но що се отнася до електричество, съм внимателен до параноичност. Мисля, че никога не е излишно. Та ти какво мислиш за фланеца, ще стане ли или е различен? Бих ти писал на лични, но ми изписва, че не мога да изпратя лично съобщение на този потребител, не знам от форума ли е или ти си ги ограничил.А може и аз да нямам някакви права, макар и преди няколко месеца да пращах лични на други колеги.

Коментар

• Ето какво изкарва, когато пробвам на лични:

Can not send message. User sek.1 has exceeded their private message quota.
              Тоест, надвишена е квотата за лични съобщения, кога ще заработят отново, нямам представа.
              0896744721 ми е номера, ако искаш на вайбър да се уточним, че да не мърляме темата.
              Прикачени файлове

Коментар

• дядо владо
                дядо владо коментира
                Редактиране на коментар
                Трябва да си разчисти пощата от стари съобшения

• Ето и тунингованата тава и поизправения капак на таблото в новата си успокояващозелена премяна:

Име:тава и капак.jpg
Прегледи:235
Размер:641.7 КБ
ID:6936862
              sek.1, имам едно приятелче, учи в семинарията задочно и в момента е на очни в София, ако дадеш някакви координати, мога да го помоля да намине където ти е удобно и да вземе фланеца. Прати ми ги като съобщение, аз мога да получавам, други съфорумци ми писаха.Да не слагаме лични данни и телефони на публично място.

Коментар

• Нови ножове взех, ама първоначалната еуфория бързо отмина и сега се чудя дали не се "праснах" с ножа на сандвик:

Име:sandvik 1.JPG
Прегледи:207
Размер:233.6 КБ
ID:6937090

Име:sandvik.JPG
Прегледи:204
Размер:267.9 КБ
ID:6937091
                Иначе са нови, от магазин и понеже ги е вземала продавачката отдавна, искаше да ги разкара и малко се попазарихме, не беше им сложила точна цена. 25/25 са и този вдясно е нонеймски, но ми се стори солиден и изглежда качествен, а и е с пластина - 30лв. садвика (PCLNR2525M16) го взех за 40 и се изкефих, ама като му свалих пластмасата и видях захвата... Някакъв зъб, кривящ се назад при пристягане. Лошото е, че извадих подложната пластина, а тя отвътре с някакъв полумесец от пружинна стомана и с по-голям диаметър в отпуснато положение от подобието на отвор отдолу. Не мога сега да го вкарам, той явно е бил натъпкан надолу в отвора, който е със странна форма. (А и пластините ще са някакви с много голям отвор - къде ще ги търся, не знам. Ето снимки на карантиите:

Име:части сандвик.jpg
Прегледи:201
Размер:274.4 КБ
ID:6937092
                За сега битката е да го сглобя, някой има ли опит с подобен дзвер, да даде акъл?

Коментар

• P-захват, с ботушче. Влиза точно както е сложено на снимката. Най-слабия захват - ботушчето се чупи, ако го предобриш. Но все пак е Sandvik, та може би е по-добро и като здравина от българските. Пластината си е стандартна - само ботушчето стърчи нагоре, като на първата снимка. Просто е слаб захват. Само виждаш че при другия (триъгълния) нож пластината е така затисната че няма къде да ходи.

Важното е да да с еднаква визочина до режещия ръб. Sandvik-а със сигурнист е - другия е под въпрос, ако е Noname.

За тия пари са си ОК и двата. Даже повече от ОК.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Sparky, въпросната полувтулка сега успях да я наместя откъм режещата част(малко с едни клещи я посъбрах и стана хлабава, ама иначе не влиза в отвора на ножа), а според мен би трябвало да е откъм срещуположната страна, че като се стегне ботушчето към пластината, да натиска през нея. Или бъркам? Как мислиш?

Коментар

• Въпросната полувтулка според мен влиза само в дупката на подложната пластина за да я държи на място. В основната режеща пластина влиза само ботушчето.

Тия модификации с клещите важаха докато карехме руски подобия на возила. Ако в Sandvik нещо е направано по някакъв начин, обикновено е съвсем нарочно така направено.

Sandvik си имат сайт. https://www.sandvik.coromant.com/en-gb/product-details?c=PCLNL%202525M%2016&tab=MatchingBOM

Не гледай че картинката е с триъгълна пластина - разположението на чарковете е същото.
                      Последно редактирано от sparkybg; 14-09-23, 13:29.

Коментар

• Когато взех ножа и махнах пластмасовото червено пръстенче, крачето клопаше (явно не е било стегнато) и полукръглата втулчица беше наравно с подложната пластина, даже не се виждаше. С цел да проуча захвата и понеже не бях виждал подобен, с една фина отверка между ножа и подложната извадих подложната пластина и се оказа, че въпросната полукръгла втулчица от пружинна стомана е била вътре в отвора на ножа, но през подложната пластина.Самата полувтулка е два пъти по-висока от подложната пластина. Но от своя страна отвора на ножа е 7.9мм, а полувтулката е 8.3-8.4мм. Дебелината и е 0.6мм и както се предполага, доста жилава. Няма вкарване.Стиснах я с едни финни клещички с остри върхове, с цел да я вкарам както е стисната, но се оказа не толкова пружинна, защото се посви и влезе. Не съм търсил този ефект, но...въпросът е как да я ориентирам, тоест дали трябва да е откъм вътрешната страна, накъдето натиска крачето. Сега пък взех да си мисля да не би да се нанизва върху самата режеща пластина с цел крачето да натиска през втулката, че да не се чупи режещата пластина от пренатягане лесно?

Коментар

• Е на картинката се вижда всичко нужно и за ориентация, и кое къде е. Какво повече да обяснявам? Очеизвадно е.

НЕ ВЛИЗА В РЕЖЕЩАТА ПЛАСТИНА!!!. Крепи подложната към държача. Писах ти го вече и това.

Коментар

• Докато си писал, то и аз съм писал.Нямаше даже да го повдигам на въпрос, но като не мога да я вкарам? Почвам да се колебая и да си търся обяснение за какво служи. Аз даже намерих в сайта им същия нож, както и схемата. Тъкмо преди да прочета написаното и стигнах до заключението, че тази полувтулка държи подложната, че като бърза човек да сменя, да му не падне подложната. Поразтворих я и сега я вкарах със зор, но влезе. Ориентацията, според мен е откъм челото, че да не пречи на ботушчето отдолу. По-скоро ме обърка, че не беше така сложена като купих ножа, а настрани. Благодаря Sparky, извинявай, че те ядосах.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X