Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моя няма такова - изрязано е там.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Ясно, явно на по-старите като моя е имало нещо там. Така и така съм в застой, прекарах си кабели до помещението и вчера ходих да получа договор за трифазна партида и платих таксата, но срокът е 2 месеца...та, смятам да се пооборудвам с някой-друг нож. Sparky, ти като изчетох всички теми, май си от големите фенове на ножовете със сменяеми пластини. Аз смятам да се ориентирам главно към такива. Не довиждам, за да точа ножове, а и нямам подходящ шмиргел и не мисля да купувам. Та, най-вече се интересувам какви видове за обработка ще ми трябват, за резби не ми трябват. Гледам, отрезните са теснички.Как се ловят на държача? Препоръчай ми няколко вида, че да започна да ги купувам, лека - полека. 25Х25 ли да гледам главно?

Коментар

• Ами аз и за това питам, защото гледам пластини по левче и по пет. Обаче трудно се ориентирам кой държач с какви пластини е. А определящо според мен е да са по-евтини (не най, защото най-евтиното и най-скъпото никога не си струват) и да има откъде да ги купувам.

Коментар

• Такова ти трябва. MWLNR се води тоя захват. Има на Iscar, на Sandvik (моя е такъв), турски и кви ли не още. Важно е захвата да е като на снимката - много е здрав. MWLNL е обратния му вариант, имам и такъв, но не помня дали на Iscar или турски.

Същественото е че става за надлъжно и напречно едновременно, пластината е с 6 режещи върха и 12 режещи ръба и има изключително разнообразие от пластини. Обикновено взимам модела с най-малък радиус на върха, защото позволява на-малка стружка. Стружката трябва да е по-голяма от радиуса на върха за да работи правилно. Тоест при връх с радиус 0,4мм, минималната стружка е над 0.4мм, или 0.8мм напречно подаване. Аз обикновено работя на 2-4 мм подаване, или стружка между 1 и 2мм. Когато си в режим, нямаш никакво отбиване, а когато си уцелил и подаването и оборотите за съответния метал, падат сини стружки на купчинка под ножа, а не прави дължи "пружини" или други "къдрици". При това самата пластина/инструмент и детайла са сравнително студени, а всичката жега отива в стружките.

Важно е да се четат режимите на пластината (отзад на кутийката ги има) и дали трябва или не трябва да се охлажда. Както ти споменах, за някои пластини охлаждането е вредно.

За отрезен не мога да препоръчам конкретен. Ориентирай се по наличието на пластини и цената им. Моя не го помня каква марка е, но не беше от големите. Купих държача с кутия (или 2) пластини, и до тук мисля съм похарчил една и половина пластини. Благинка си е. 3мм е широк моя.

Освен това имам и държач за триъгълни пластини пак на Sandvik - MTJNR

Имам и такова, пак Sandvik - DVJNR:

От последното смятам да си купя и ляво (обратно), защото все по-често ми се случва да потрябва. Това е с много остър връх, за фини каналчета и прочие неща.

Имам и борщанга на Iscar, ама няма да мога да изкарам модела. В оная тема, в което си гледал, трябва да го има.

Та, като за начало си вземи ляв и десен MWLNR/MWLNL, евентуално и отрезен. Тези ще ги ползваш най-често. После мисли за борщанга и дртуги разни (като посления остър примерно), ако изпиташ нужда.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            MTJNR. Втората снимка в поста. Имам си го и го ползвам като ми трябва производителност. С ония пластини хапва детайла за закуска - 5-6мм стружка я няма за нищо. Просто MWLNR e по-универсално и работи в 2 посоки, та в общия случай той виси на струга, заедно с отрезния и борщангата.

• Тези на ISKAR български ли са? Намерих такъв в електронен магазин webshop.iskar.bg, обаче там не намирам цени нещо. Ще взема утре да им се обадя. Посочили са някакъв телефон за връзка в Казанлък. Бих погледнал и турските, но не мога нещо да намеря из нета такива. А що се отнася до Sandvik, самия държач не вярвам да е на някаква космическа разлика (освен цена, разбира се). Може пластините да са, но до колкото разбрах, ще ми стават и за държач ISKAR пластини от SANDVIK, ако съм те разбрал правилно.Имат и някакъв, който става за три вида пластини WNMG, CNMG и SNMG, самият държач е MULNR и върви комплект със по 5 пластини от трите вида. Някакво мнение за него?

Коментар

• Това с 3те пластини е хитро, но не знам колко има смисъл, при положение че най-вероятно ще е скъпичко. WNMG пластините могат същото като CNMG, ама имат с 50% повече режещи ръбове. Квадратна честно казано не знам за какво бих ползвал.

Iscar е голямо име при инструментите с пластини. Не по-малко от Sandvik, та ги брой едно и също.

Турските държачи, които имам, са ОК за мен. С уговорката че са и двата обратни и съответно ги ползвам рядко. Но нямат видими кусури никакви.

Отрезния юи е някакъв италиански, ако помня добре. От тукашна фирма го купувах.

Коментар

• Цератицит Габрово е бившия завод Болшевик, купен е от австрийците и си е техен. Правят се държачи, пластини идват от холдинга майка. Искар са израелци, както каза Спарки са си име. Валтер и Кенаметал също са големи производители.За Сандвик е ясно. По принцип можеш да ползваш даържач на една фирма с пластина на друга, но не при всички инструменти. Но масовите са заменяеми.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

Коментар

• Има няколко най-масови геометрии за стругарски ножове (WNMG е от тях) за които практически всички правят държачи. За фрезови пластини е същото - има поне 5-6 геометрии, за които държачи правят всички. И съвсем закономерно и изобилието на такива пластини е най-голямо, и цените най-ниски, особено на вторичния пазар.

При отрезните ножове обаче за съжаление не е така, или поне аз не съм намерил нито една масова пластина, поддръжана от няколко производителя. Може да изглеждат почти еднакви, но все нещо е е баш еднакво и не са съвместими.

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Може да изглеждат почти еднакви, но все нещо е е баш еднакво и не са съвместими.
                  Това е стратегията при всички производители, не само на инструменти. При резервните части за машини е същото, гледаш го стандартно, ма бутнали някоя десета или някой канал, колкото да не стане друго.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

• Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                    Това е стратегията при всички производители
                    Да де, ама за стържене има универслани пластини. Само за рязане няма, или поне не съм се ровил достатъчно. В интерес на истината съм виждал подобни на моите, но не съм се задълбавал.

Ей ми го отрезния:

Продължавам да го ползвам с кеф. Пък като свършат плаастините, ако не намеря ще се търси друг.

Имах и държач с пластина май на Sandvik, но пластината не се стяга като тая на снимката, а само се пъха и тя сама се застопорява. И е шина с държач - може да я изкарваш напред колкото искаш. Но не ми харесва и категорично не може да поеме натоварването, което това на снимката поема.

Коментар

• А относно ножа за рязане, за да реже по-големи диаметри, нещо такова ли трябва да се търси:
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:отрезен нож.jpg
Прегледи:242
Размер:77.4 КБ
ID:6935628
                      Последно редактирано от xpp1969; 31-08-23, 22:14.

Коментар

• Това с шината не е по-добро. Точно за него говорих по-горе.

Проблемът не е в това какъв диаметър може да реже, а в това че когато канала стане дълбок, стружките не могат да излизат и се трупат и заклинват. Ножът, който съм ти снимал, е по-устойпив на заклинване и по-здрав от това с шината. И пластината е по-здрави закрепена - не разчита на самозаклинване, а е нарочно затвгната.

Имам и такъв с шина, та сравнението е от съвсем първо лице.

Коментар

• При положение, че има видиеви пластини, не виждам причина да се ползва HSS нож за рязане. Особено, ако стругът не е тотал щета. По няколко причини:
                          1. Скоростта на рязане на кобалта е 20-30м/мин. И то по-скоро в долния диапазон без охлаждане. На малко по-голям диаметър рязането е няколко пъти по-бавно. За твърдосплавна пластина разликата в скоростите е 5-6пъти.
                          2. Не можеш да режеш нищо термообработено. HSS не работи над 35HRC.
                          Единственото приложение е, когато трябва да се заточи специфичен профил. Това, заедно с по-голямата издръжливост на HSS към чупене при луфтове и работа на удар са единствените плюсове.

Коментар

• sparkybg
                            sparkybg коментира
                            Редактиране на коментар
                            Станьо, имам държач с кобалтова шина, имам шина със сменяема пластина на Ceratizit, имам и горепосочения нож. Разликите са толкова че няма прилики.
                            - Ножа го слагаш и просто работиш, като се изхаби обръщаш пластината и продължаваш. И това на обороти и подаване, недостижими за кобалта. Височината му е стандартна и не си играеш с подложни пластини - те са еднакви като на всички други ножове със сменяеми пластини.
                            - Кобалта го точиш, качваш, мериш колко е над или под центъра, коригираш с подложни пластини, пак слагаш, пак мериш, най-накрая работиш на някакви мижави обороти и подаване, то се държи различно всеки път, макар и с малко, заклинва много повече (кобалтовата пластна е права и или трябва да жертваш по сантиметър след всяко заточване, или ножа ти да става все по-нисък и тесен, а сменяемата пластина си е с уширение отпред), и при следващото заточване всичко започва отначало. А при много рязане заточването се случва често.
                            - Със залепената пластина е почти същото, освен че и времето за заточване е по-дълго от това на кобалтов нож. Хич да не говорим че НЯМА залепена пластина, дето да устиска колкото сменяема такава, просто защото сменяемата има поне по едно, често пъти и няколко, повърхностни слоя, които вършат тежката работа. Такива слоеве при залепена пластина няма - имаш няколко базови материала и толкоз. Хич да не говорим за стружкоотделяне и стружководене и прочие подробности.

Моя нож започва да прави въртели когато започне да навива стружките на кълбета в прореза. Това, в зависимост от материала, е нещо между 10 и 20мм дълбочина на канала (или 20-40мм отнет диаметър). Това за нож с 3мм ширина. Ако бях взел по-ширк, щеше да е повече. Никога не съм постигал това с кобалт или подострен нож. Хич да не споменавам че стоманата на самия държач е много по-качествена и самия нож е по-устойчив на натоварване и вибрации.

Ножове последния път точих за вътрешни и външни резби, като си правих преходници между видеокамерата, с помощта на която човъркам електроника, и различни захвати за обектив. И то за обратно рязане (откъм гърба и въртене на шпиндела наобратно). Но това е инцидентно и няма как. За друго не можеш да ме накараш да сложа нещо различно от нож със сменяема пластина.

Имам 3 набора подложни пластини за 2 стандартни 25х25 ножа и борщангата ми. Толкоз. От години. ...И от години се каня да те тормозя да шлайфнем няколко на точна дебелина като за ножовете ми, ама все има нещо по-важно.

• Първите три от ляво на дясно са изключително дуракоустойчиви с запоени пластини , другите два в дясно са кобалтова шина и нож! При универсалната машина има различни изисквания за различните материали и затова според мен по добрият вариант , а и много по евтин е използването на такива ножове! На универсалната машина изключително рядко се гони висока производителност и големи серии от детайли , то затова се води и универсална! За висока производителност и серийно производство си има други машини и при тях е по икономически обосновано да се ползват ножове с сменяеми пластини! И задължително ви трябва шмиргел!!! На моя ема вързани 3бр диамантини и един абразивен диск, за различните ножове и свредла!
                          Прикачени файлове
                          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                          Ат.Буров.

Коментар

• sparkybg
                            sparkybg коментира
                            Редактиране на коментар
                            А ползвал ли си отрезен нож със сменяема въобще?

Знам ги колко са дуракоустйчиви - като стомана са по-меки и вибрират повече, а като пластина - като я скършиш достатъчно добре половин час на шмиргела не ти мърда. После и амнайсе мерения да го докараш до център.

Не е въпроса колко детайла в час ще произведеш, а в това че с нож със сменяема пластина не губиш време в странични дейности, а просто работиш. Пластина, и да се строши, се сменя за минута. И не правиш нищо друго.

• Рържач MGEHR + 10 пластини е от порядъка на 100-150лв, само 10 пластини са 40лв, тоест имаш по 2лв на режещ ръб. Дори да предположим че губиш по 5 минути за острене + докарване до център на кобалтовия, сметката пак трудно излиза в полза на кобалтовия.

И да, имам същата кобалтова шина + държач от Румен. После купих шина с държач на Ceratizit със сменяема пластина, накрая въпросния държач със сменяема пластина, та добре ми е известно кое колко може.

Изобщо не споменавам случая, при който не ти стигат местата в ножодържача и трябва да сменяш ножове - ако всичко ти е с държачи със сменяеми пластини, смянаш само ножа и той си е на център. Ако всичко ти е кобалтово или със лепени пластини, 5-те минути няма да ти стигнат само за смяната, камо ли за острене.

Сметката е още по в полза на сменяемите когато стругарството ти е съпътстаща дейност - от него не изкйарваш пряко пари, тоест трябва да те мота възможно най-малко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X