Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
    ...извинявай, че те ядосах.
    Не си.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Ето още две ножки, които взех благодарение на sek.1, той ми даде линка.Двата за шейсетак, мисля, че не е лоша цена:
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:sandvik qut.JPG Прегледи:0 Размер:283.2 КБ ID:6937244 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:qut.JPG Прегледи:0 Размер:354.2 КБ ID:6937245
      Новички са, единият има някаква повърхностна ръждица, сякаш е съхраняван на влажно място. На него и пластините са му някакви по-дълги и ще видя откъде ще му търся, защото на другия стават от първият ми отрезен, а него го купих с три резервни пластини.
      Вече са ляв и десен отрезни и ляв и десен за обработка.Май наистина само токът ми липсва.

Ето за това питах, ама не получих подробен отговор, нека други "новобранци" като мене да не се ропаят:

ISO P – стоманата е най-голямата група материали, варираща от нелегирани до високолегирани материали и включваща стоманени отливки и феритни и мартензитни неръждаеми стомани. Обработваемостта обикновено е добра, но се различава много в зависимост от твърдостта на материала, съдържанието на въглерод и т.н.
      ISO M – Неръждаемите стомани са материали, легирани с минимум 12% хром. Други сплави могат да включват никел и молибден. Различни условия, като феритни, мартензитни, аустенитни и аустенитно-феритни (дуплекс), създават широка гама от материали. Общото между всички тези материали е, че режещите ръбове са изложени на много топлина, износване на прорези и натрупан ръб.
      ISO K – Чугунът, за разлика от стоманата, е материал с къси стружки. Сивите чугуни (GCI) и ковките чугуни (MCI) са доста лесни за машинна обработка, докато чугуните с нодуларни чугуни (NCI), компактните чугуни (CGI) и чугуните със стабилна температура (ADI) са по-трудни. Всички чугуни съдържат SiC, който е много абразивен за режещия ръб.
      ISO N – Цветните метали са по-меки метали, като алуминий, мед, месинг и др. Алуминият със съдържание на Si от 13% е много абразивен. Като цяло могат да се очакват високи скорости на рязане и дълъг живот на инструмента за пластини с остри ръбове.
      ISO S – Топлоустойчивите супер сплави включват голям брой високолегирани материали на основата на желязо, никел, кобалт и титан. Те са лепкави, създават натрупан ръб, втвърдяват се по време на работа (работно втвърдяване) и генерират топлина. Те са много подобни на материалите ISO M, но са много по-трудни за рязане и намаляват живота на инструмента на ръбовете на вложката.
      ISO H – Тази група включва стомани с твърдост между 45–65 HRC, а също и охладен чугун около 400–600 HB. Твърдостта ги прави трудни за обработка. Материалите генерират топлина по време на рязане и са много абразивни за режещия ръб.
      O (Друго): Не-ISO . Термопласти, термореактивни материали, GFRP (полимер/пластмаса, подсилен със стъклени влакна), CFRP (пластмаса, подсилена с въглеродни влакна), композити от въглеродни влакна, пластмаса, подсилена с арамидни влакна, твърда гума, графит (технически). Различни индустрии сега използват композити в по-голяма степен, особено в космическата индустрия.

Така го превежда гугъл, от сайта на Sandvik изрових тази информация.

Последно редактирано от xpp1969; 15-09-23, 12:56.

Коментар

• Благодаря, sek.1, длъжник съм ти. Точно оттам е струга, доста 11-ки имаше там и то одоста по-нови и с дълги паралели, а и други стругове. Този е от "фланцарките", така, че едва ли е ползван постоянно, а и си изглеждаше добре гледан, пуснаха ми го и нямаше никакви шумове, всичко си му работеше. Като отворих кутията беше абсолютно чиста и миенето беше по-скоро защото такъв си му е редът. Маслото, което изтече имаше светъл цвят. Аз също съм работил в този завод към 7 години през миналия век, но като огняр. Какви времена бяха...беше като малък град. Сега е пустош - всичко разсипаха измамниците. Нищо чудно да познавам ортака ти, а ако не лично - то със сигурност имаме доста общи познати, като например един фрезист Коста, лека му пръст, работеше в инструменталния до към 1996, мисля.

Коментар

• Ортака е от Горно Павликене . Работил е в завода в силните години 1970 - 1980 когато всичко е било АЕГ . После е дошъл в София в жп. депо Георги Марков . Машините от онова време без значение как са брандирани са по корави от Макита и Девелт в момента .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Доста по-голям е от мене явно, едва ли го познавам. А иначе разбирам за какво говориш - имам една AEG, прилича на българската BZ-16. Разликата е в етикета, захвата на патронника е странен и има реверс, но е едноскоростна, за разлика от BZ-16. Ползвам я в момента като бъркалка, но много тормоз е видяла. Единствено четки съм и сменял. Корава гад.

Коментар

• Друга беше инженерната концепция по която се произвеждаха машините . Сега машина която още работи след като и е изтекла гаранцията е маркетингов провал . Моите работят едно 35 години и изгледи нещо да се чупи няма . Малкия ъглошлайф и малката бормашина са донесени от Германия 1986 година . Ъглошлайфа е с плавен старт и регулиране на оборотите . На него съм сменил едни лагери и четки . На бормашината от куртоазия смених кабела че стария беше пластмасов и много дървен стана а на голямата какво има вътре идея си нямам . От два големи ловешки ъглошлайфа пак от ония години на единя съм му сменял шпонката на короната че се скъса и едни лагери и четки не че имаше толкова нужда ама щото съм го отворил . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_929160.jpg
Прегледи:228
Размер:200.5 КБ
ID:6938209 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_913271.jpg
Прегледи:216
Размер:134.2 КБ
ID:6938210
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                ...Машините от онова време без значение как са брандирани са по корави от Макита и Девелт в момента .
                Голяма работа, след като в целия квартал трима човека са имали електрическа бормашина, а само една от тях е била AEG.
                Нито са били по джоба на масовия потребител, нито е имало откъде да се закупят, та дори и "изпод щанда".
                Сега машините на презрените марки се продават дори в хипермаркетите за ранъ, и евтините струват колкото баничка или две...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  И работят долу горе докато изядеш две банички .

• Ето въпросната (BZ-ка):
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:AEG.JPG
Прегледи:201
Размер:278.3 КБ
ID:6938324
                С някакъв бърз шпиндел е, шестограмен. Като изтегля втулката на машината навън и патронника се вади със шпиндела. Скъсан и е шнура и в момента не я ползвам - търся и хубав..Не ми се слагат разни пластмасови щепсели, а вече не се намират лесно хубави гумени шнурове с гумирани щепсели.
                Ето я и до по-късната елпромска BZ-16:

Име:AEG&ELPROM.jpg
Прегледи:203
Размер:302.3 КБ
ID:6938325
                Определено AEG версията е по-мощна, въртял съм сонда 32мм. с поцинковани тръби до 4-5 метра дълбочина и с двете, BZ-ката се задъхва, AEG-не.

Но, по темата - днес се прибрах от работа и какво да видя на дирека пред нас:

Име:ток.jpg
Прегледи:195
Размер:253.5 КБ
ID:6938326
                Чисто ново табълце, само му трябва електромер, утре тичам презглава да дам заявка . Естествено, никой не се обади, въпреки, че изрично съм посочил и телефон за връзка. Нищо, сигурно им е омръзнало от навлеци, дето им дават акъл кое - как да свършат. А и клиента винаги има право, затова по-добре да го няма по време на работа, а после е пред свършен факт...
                Иначе казано, на крачка съм от първата стружка.
                Усилено работя по охлаждането, ще взема да си поръчам една тубица бардалски борьол, че да напълня баката.
                Да попитам, ако добавя малко нафта към борьола няма ли по-зор да се вмирисва, а и няма да мръзне?

Коментар

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Аз за да не замръзне слагам в казана 5 литра концентрат антифриз ама това ако в прогнозите е да отиде поне на - 15 та да замръзне и вътре в работилницата . С монополисти като ЕРПтата клиента никога не е прав . С чиста съвест слагай пластмасов щепсел . Хубавото им е че не се чупят като паднат като старите бакелитови а на това консумацията в общи линии е никаква .
                  Последно редактирано от sek.1; 26-09-23, 06:03.

• IvanIvanovi
                  IvanIvanovi коментира
                  Редактиране на коментар
                  Кабел си отрежи от някоя стара прахосмукачка

• Хи, хи, нафтата е такава смрад, че няма значение дали би свършила работа.
                А при определни условия и в дизела се завъждат бабалюги.
                И за да не се изненадаш - и бардала се вмирисва след време. Търпимо е де, но разтворен във вода с времето си променя свойствата.

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Нафтата е нищо в сравнение с въвонялия се борьол .

• Оказа се, че съм си загубил индикаторния часовник някъде. Ще трябва да купувам, най-малкото ще трябва с него да видя как ми е универсала. А и за други неща ще трябва, като центрирам по-прецизно някой детайл на универсала, например. Та дали да търся марка и микронен ли да взема, гледам Арменеца има някакви чешки? Или прост китаец, но нов и със стойката в комплект на цената на използван марков?

Коментар

• Два дена ровя из нета и намерих това:
                  https://www.bgmashini.com/bg/obiava/...ashta-tenost-/
                  Пък и ми е близко, продават и наливен.
                  Искам да ви питам дали според вас става и 5 литра ли да взема? Някой има ли опит с такъв?

Коментар

• Пак - вторачваш се в нещо, което ще ползваш крайно рядко (ако въобще), и в останалото време само ще мирише на себе си.

Изчакай тока, пусни си машината, направи някоя стружка, проба и т.н. Тогава ще придобиеш по-трезва преценка какво ти трябва и какво не.

На мен лично охлаждане ми е трабвало когато правя някакво много проклето и/или закалено желязо, в повечето случаи при пробиване на отвори. При никакви други обстоятелства.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Sparky, а за инидкаторния часовник какво ти е мнението, втора употреба марков или евтинджос китаец, барабар със стойката?

Коментар

• Втора употреба, освен доказно проверен, не бих.

Последно си купих електронен Yato от ИТТ. Имат и механични Yato и HB, втория по-скъп. Към електронния видими забележки като изработка нямам. Как е хавата с механичния, не знам. Стойки също имат.

Взех електронен заради удобството да мери в инчове и милиметри - мерих хлабини на пакети на автоматик, дадени в инчове.

За всичко останало ползвам механични, предимно (то май всичките са ми) руски, старо производство. Стрелковия в общия случай е по-удобен, защото виждаш динамиката на измерване. Цифровия е само когато ти трябва абсолютна стойност.

За микрометър категорично цифров ми е по-удобен. Но китайците масово изхабяват батерия в рамките на няколко месеца, ползвани или не. И съответно трябва да имаш под ръка резервни батерии, и в крайна сметка се получава така че всяко измерване ти струва 3-4лв, щото например 2 месеца по-късно батерията е на нула, и за да направиш дори само едно измерване, трябва да я смениш.

Коментар

• Уредите на Инсайз не са лоши за парите си. Полимета ги внасяха.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X