Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Разбирам че много ти се ще да ловиш маймуни с трици, ама много хора са опитвали и не им се получава. Двигателя поне на C11МТ е 5.5 - 7.5 киловата, а това с монофазен ток НЕ МОЖЕ да се подкара. Както sek.1 ти каза - до към 3 киловата с нЕкои уговорки става, нагоре тсъ.

Като наслагаш кондензатори тоя мотор ще стане от колкото е, някъде наполовина, в най-добрия случай.

Не знам как копането на 15см широк изкоп с изваждане на чимовете трева, ако има такива, и последващото му заравяне и връщане на чимовете където са били, кореспондира със съсипване на двор - ти си знаеш. Според мен най-тривиално те мързи или не ти се занимава.

Има ли желание, има начин, няма ли желание, търсим оправдание. А после от тоя трифазен ток ще имаш и други ползи.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Всичко казано е вярно, но според мен с болшинството типични дейности в една домашна работилница 7kW двигател едва ли някога ще бъде натоварен до предела си. Тоест, замяната му с по-маломощен едва ли ще доведе до забележим проблем.
      А за добавяне на инвертор съм "за" с две ръце. Машината става коренно различна.
      Разбира се монофазен двигател и честотен инвертор не трябва да се употребяват в едно изречение...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Спарки, какво е това мързел?! На мен не ми е познат и затова съм с две дискови хернии и една протрузия, както и с разсипани дълбоки вени на десния крак от 30 години (инвалид съм), а преди три месеца ми се запуши и тази на десния, от скоро съм мааалко по-добре, но не мога да вдигам повече от 10 кг. Това от въпросния мързел не се получава. А и вече не мога да работя с лопата по разбираеми причини. И понеже не съм свикнал да ми работи друг, тоест, всичко сам си върша - няма да викна някой мърляч да ми копае в двора. Ще му се ядосам, ще го изгоня и сам ще хвана лопатата...тогава вече ще се осакатя напълно със сигурност. Упражнението с кабела съм си го правил сам преди две години, но положих монофазен, нямам трифазен ток а и никога не съм си мислил, че ще ми изпадне струг (в чието местене съм участвал само с гледане, добре са приятелите). Знам как става, имам и бетонни пътеки под които трябва да мина, отгоре всичко е с цветя (жената ще ме убие!) а и не мога изобщо да стоя клекнал или да коленича.
        ittso, оригиналният мотор, видно от табелата е 5.5квт.Такъв инвертор не знам дали има.
        Та, по темата:
        Въпросния 4 квт монофазен дали ще развърти струга от покой и ако да, то дали е възможно да има такъв като от линка в олх или е някакъв търговски трик?
        Последно редактирано от xpp1969; 21-07-23, 12:56.

Коментар

• KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          Монофазния кабел как е положен? Ако е в тръба/маркуч или гофре, и няма много чупки и завои, то с помоща на стария кабел, би могло да се снади и да се изтегли новия - трифазен. Този номер понякога съм го правил учудващо успешно с тръби за парно, и с кабели, и тн.

Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
        Въпросния 4 квт монофазен дали ще развърти струга от покой и ако да, то дали е възможно да има такъв като от линка в олх или е някакъв търговски трик?
        От покой вероятно някак ще го развърти и 2KW, но пак ще е лайноягодка.

Въпросния е с пусков и работен кондензатор, тоест ще ти трябва и реле за време и прочие полюции.

5.5kW трифазен мотор има работен въртящ момент около 35Nm и пусков близо 100Nm.

4kW трифазен мотор има работен въртящ момент около 25Nm и пусков около 70Nm.

4kW монофазен мотор има работен въртящ момент около 20Nm и пусков около 30-35Nm и е голям и тежи колкото 5.5 киловатовия.

Купил си си машина с добри възможности и полагаш изключителни усилия да я изпортиш. Или най-малкото да похарчиш едни пари и да положиш едни усилия залудо за да видиш че дори да поръсиш лайното с пудра захар, то все пак си остава лайно.

...после, имаш и мотор за бърз ход, където не знам дали може да се побере по-голям. А там пусковия въртящ момент е важен, освен че и релета за време и прочие полюции няма как да се случат. Тоест ще трябва инвертор.

Ще трябва да преработваш и таблото изцяло.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки, ето това:

5.5kW трифазен мотор има работен въртящ момент около 35Nm и пусков близо 100Nm.

4kW трифазен мотор има работен въртящ момент около 25Nm и пусков около 70Nm.

4kW монофазен мотор има работен въртящ момент около 20Nm и пусков около 30-35Nm и е голям и тежи колкото 5.5 киловатовия.
          ...е достатъчно, ясно накъде ще се насоча - кабел покрай оградата на земята в тръба. На входа защита, която ще ползвам за ключ и когато не работя по кабела няма да има напрежение. За копане - няма как, уви. Но пък като кабела не е под напрежение, не би трябвало да е проблем. Само аз бих могъл да го повредя в моя двор. Сега трябва да реша какъв кабел да взема, дали този - САВТ 4х6 ще свърши работа или да се спра на СВТ 4 х 4 mm2? Или по-тънък меден? Някъде четох, че дължината изисква по-голямо сечение, ама все пак бих се вслушал във всяко мнение. Апропо, в понеделник отивам да подам молба за трифазна партида, обещаха ми такава за фуражомелка, а старата ми партида за монофазен ток си остава.

Коментар

• дядо владо
            дядо владо коментира
            Редактиране на коментар
            4х4мм ,грубо 10А/мм2 х 4мм х3 фази и т.н ...........

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Дължината, Деди. Той кабела ще поеме тия ампери, ама 4 квадрата кабел, натоварени с примерно монофазен компресор или заваръчен апарат, или плазмен резак, с дължина 30-40 метра и на място, дето мрежовото напрежение не е връхта на сладоледа, може да се се превърнат в проблем.

20А ток по 80м кабел (40 метра за фазата и 40м за нулата) от 4 квадрата дават близо 20V пад. Като сложиш и някой и друг бушон и контакт по трасето, и като нищо може да отидеш на 30V, които на място, където мрежовото на моменти пада и под 200 може да са разликата между това да можеш или да не можеш да си свършиш работата.

По тоя повод в Драговищица като ми трябва мощност съм направил силов щепсел веднага след 50А бушон в таблото на къщата, с 20м 3x6 квадрата кабел. Щото иначе се е случвало като напускат готварски печки и започна да режа с плазмата да не може да ми стартира компресора.

Не бих слизал на нищо под меден 4x6mm2 за дължини над 10 метра. Даже бих се замислил за 4x10, ако разстоянието е 30-40м. NYY например, че е с тройна изолация. Но е 4 пъти по-скъп от САВТ.

...аз обаче съм си малко хипохондрик, та може и да прекалявам с 10-те квадрата.

Коментар

Ами то май въпросния NYY на първо четене се оказа по-евтин от СВТ:
            NYY - https://bg.elmarkstore.eu/%D1%81%D0%...2-product29727
            СВТ - https://vikiwat.com/kabel-svt-5provo...inilhlorid-pvc
            Аз този NYY не съм го ползвал, но като гледам е гладък и по-лесно ще го натъпча в тръбата.
            Гледам за петица, че с петото жило ще мога да си пускам тока и от работилницата. Ако взема четворка, имам положен 2.5 свт, бих ли могъл да му ползвам нулата и да взема кабел с по-малко жила?
            Последно редактирано от xpp1969; 22-07-23, 17:37.

Коментар

Пак гледай за петжилен кабел, но пусни по едното жило нулата, а по другото защитното заземяване / занулаване.

И коментаторите...

Коментар

По смътни спомени от доц Кирчев в ТУ Пловдив от практиката, май имаше една схема с два трифазни електродвигателя. Първият беше с малка мощност и е работен за машината. Вторият беше с по-голяма мощност и към ротора му няма включена работна машина. Върти се само за да създава въртящо се магнитно поле. Имаше и кондензатор. Но всичко съм забравил вече.
                Прикачени файлове

Коментар

За да не съм голословен пуснах един сърч и чичо Гугъл изкара това. Заглавието не се наемам да го превеждам от руски. Един от коментарите отдолу го съветва да сложи междинен траф от 220 на 380 волта за да изкара пълната мощност
                  https://www.youtube.com/watch?v=U9YMrShZl00

Коментар

i208,благодаря ти за идеите, но се оказа, че СВТ-то, което съм положил под земята преди години до помещението, едва ли е повече от 2Х2,5. С това дълго трасе(до уличния стълб се оказа 60м) по-добре нов кабел, съответно трифазен. Сегашния е захранен от къщата , електромера ми е вътре в коридора, и без това искам да го изкарам на улицата, защото има драми със засичането(стругът е на село). А това с ел. двигателите, не съм сигурен, че ще проработи на тези мощности, а и трафът от 220 на 380 ще е като агрегат кракра, с цена до небето и ще грее като печка, а и си трябва още едно помещение. Мислих по въпроса да си взема това: https://vito.bg/produkt/%D0%B3%D0%B5...%D0%BD-%D1%82/
                    Само че имам един 3.5квт и да ви кажа, като го вържа към два хладилника, фризер и телевизор, има сериозни колебания и ако него оставя да загрее без товар даже гасне. Не съм сигурен, че няма да похарча едни близо два бона и както казва Спарки, ще сложа захар на едно г@вно, в случая пелин...
                    Последно редактирано от xpp1969; 23-07-23, 09:09.

Коментар

Някакво мнение за САВТ 5X10 .6/1 KV? Поне 3 пъти е по-евтин и сечението му не е малко? В крайна сметка повечето кабели, които захранват сградите са с алуминиеви жила, в нашия блок е такъв, ГРТ - то в работата и то е захранено с някакъв еквивалент на САВТ?

Коментар

Има и NAYY.

Коментар

Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
                          Някакво мнение за САВТ 5X10 .6/1 KV? Поне 3 пъти е по-евтин и сечението му не е малко? В крайна сметка повечето кабели, които захранват сградите са с алуминиеви жила, в нашия блок е такъв, ГРТ - то в работата и то е захранено с някакъв еквивалент на САВТ?
                          Кабел като кабел. Трябва да се внимава към какво се свързва, за да няма директен контакт алуминий - мед, че стават бели...

И коментаторите...

Коментар

Ще му кербовам кабелни обувки и ще е с болтове за другия кабел (също кербован) в кутия. Нещо като кутия на електродвигател си го представям да направя, само че с по-голям размер. А като сечение достатъчен ли е и бих ли могъл да го прегъна на 90 градуса, че се налага на две места да прави завои?

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X