Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кладенци и сондажи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Кладенци и сондажи

А как се прави сондаж "на ръка"? В моя случай почвата е речни наноси, твърда глина, мергел.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
      А как се прави сондаж "на ръка"? В моя случай почвата е речни наноси, твърда глина, мергел.
      Ако е мека почва, пясъчник с малко глина и т.н. всяка тръба с нарязани зъбци на долният край и ръчка отгоре върши работа. Виждал съм снимки 5-6 души от племето седнали отгоре на един огромен кръг да правят осов натиска а 10-12 души въртят ръчките сложени на този кръг и така правят сондаж Съвсем сериозно, не се шегувам, всеки път като се сетя и се ядосвам че навремето не я свалих тази снимка.

Ако е по-голям диаметъра може и с това, хубаво е ръчките да са по-дълги и да въртят двама. При всички случаи важното изискване е мека почва и малка дълбочина. Щом си с мергел с въртене няма да стане, при по-твърдо правят малка тринога кула, на лоста тежест и с удари но е огромна играчка и едва напредва. А мергела е ужаса на сондьорите, питай тук колегите как дори с доста мощни сонди как се мъчат с него. Така че не се опитвай да минеш евтино, при теб няма да стане, просто извикай професионалистите.

77 web pages and 49 videos entirely devoted to helping you drill your own well
      Последно редактирано от Фред; 15-05-14, 11:24.

Коментар

Първоначално публикуван от valchog Преглед на мнение
        Мястото което съм избрал миналата година Август месец беше зелено в радиус от 2 метра и беше леко надигнато, а останалата част от двора беше суха и напукана и някак си по-слегнала.
        Много сериозен признак за наличието на вода. Сигурен ли си, че отдолу не минава някакъв водопровод и няма да го улучиш със сондата? Ако е с питейната вода добре но ако са отпадните води...

Коментар

Сигурен съм че там тръби няма. На село насред двора. И този малък оазис се намира точно помежду два кладенеца в съседните места. Мисля да пробвам с наличните тръби да ги набия и въртя поне да не си оклепам двора, че си го поддържам със райграс и не искам да го калям или разкопавам напразно.
          Дори сега се сетих че мога да си направя тринога и да ползвам лебедката на джипа. Ако се покаже вода мисля да се заема по-сериозно и да си направя широка сонда от бойлер.
          В някаква друга тема срещнах : Луда глава и силен вятър - спиране няма!

Коментар

Ей сега седя и пак някви идеи ми идват. Да не си хабя лебедката - слагам джанта без гума на джипа и повдигането е готово, ама туй е за сондаж с тежест. Аз май се ориентирам към такъв с въртене на ръка. Вече ако стигна до някой камък, влиза в действие план Б.

Коментар

Хм..внимавай с "живата сила" за ръчния сондаж. Преди време ходихме да врътнем на един полицай десетина метра, за два часа свършихме , взехме някъде хилядарка и водата тръгна..Милиционера се завайка- ах, ах..защо не ви извиках по-рано..от една седмица въртиме на ръка с половината Районно и резултат никакъв..едно, че милиционерите мързеливи, но за сметка на това изядоха и изпиха три пъти по хиляда.....Та прави и тая сметка..намери работливи апапи, а и да не са много яшни и жадни
              0899 шест5313нула
              За всекиго по нещо

Коментар

Той пък намерил кого да вика работа да му вършат, милиционери.

Коментар

Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                  Той пък намерил кого да вика работа да му вършат, милиционери.
                  Е колеги са му , уж по тънката лаистна.., но се объркал...
                  0899 шест5313нула
                  За всекиго по нещо

Коментар

След вечеря пробвах моя замисъл и пробих 1, 5 метра. Мивях през някаква глина и накрая ударих ня камък. Оказа се че са някакви ситни щото тръбата минаваше покрай тях или ги избутва встрани. Утре ще си направя по-мощна глава, че тая тръба се заобля от камъните.

Коментар

Почнат ли камъните вече си на късмет. Липсва ти само един мергел за да ти е пълен комплекта.

Коментар

Аз докато не пробвам не се отказвам.
                        С таци глава като на hlapetoss от преднятя страница как се изважда пръстта и камъните?

Коментар

Изваждаш на повърхността и тръскаш. Идеята е ножовете да го натикат вътре в кухината и малко уплътнят. Ако са съвсем дребни камъчета може и да ги набута вътре но при всички случаи е за съвсем мека почва без тях.

Коментар

Тази моята глава и един камък не може да извади.Тях ги извадих с свредлото за бетонни колчета с 6 метра удължения де, но много зор беше.Поздрави!

Коментар

Е аз не мога ли да ползвам свредло за сеене на дръвчета и само да му удължавам дръжката?

Коментар

Идеята на тръбата е, че пръстта се набива вътре, после я вадиш и изтръскваш. Всякакви вид "свредло с удължител" оставят пръстта долу освен ако витките са до горе. В сондирането го наричаме "шнеково сондиране". Само че то иска повече мощност/сила защото се разрушава цялата площ а не на пръстен отделно триенето по цялата дължина. Иначе може всичко, опитвате и каквото стане. Той българинът с това е известен, първо изяжда боя, после солта и накрая си плаща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X