Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кладенци и сондажи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Кладенци и сондажи

    Там има раздел за малки,компактни разглобяеми и ръчно преносими сонди.
    Знам ги тези, това беше първата сондичка която ми показаха на диапозитив като студент. Двама души, единият носи на гръб сондата /бензиново двигателче с редуктор/, вторият бидон с промивна течност и 3-4 леки алуминиеви щанги по 2 м, изкатерили една канара където друго освен вертолет не може да се качи. Те се за специални приложения и то при проучвателното сондиране, там оборотите са високи а въртящият момент малък.

    Тук основният ентусиазъм е за сонди за хидрогеоложкото сондиране, а това означава големи мощности и съответното желязо. Е, ако е за някоя малка и плитка дупка може и на ръка, като се съберат комшиите и приготвят съответните "закуски". Голямо количество и да се набляга на бирата защото доста време ще въртят и доста изпотени ще са Само че както усещам на всички такива конструктори в главата им се върти сериозен сондаж а той с 1 kW мотор няма начин да стане. И особено интересно става когато по пътя се случи някое камъче. Накратко приключения както каза Моньо.
    Последно редактирано от Фред; 08-04-14, 19:29.

    Коментар


    • От: Кладенци и сондажи

      Моля да ме разберете правилно, не съм против правенето и експериментите. Аз първите 15 години с това се занимавах и доста синини получих, затова сега съм станал толкова мъдър и предпазлив И наистина е много увлекателно, и сега усещам желанието да се върнат онези години. Просто когато човек се заема с нещо ясно трябва да си представя какво е то, да проучи внимателно предварително за да избегне някои детински грешки и горчив опит.

      Коментар


      • От: Кладенци и сондажи

        Здравеите колеги! Първо се извинявам за спама ,ама да не пускам нова тема ,а там я я видите я не затова я да питам тук! Та въпроса ми е следния? Преди години бях видял една система за свързване на центробежна помпа без смукател. До тръбата на сондажа има свързана една 20 30л.бутилка пълна с вода между нея и сондажа имаше възвратен клапан, а помпата засмуква от бутилката и докато изсмучи водата вече е засмукала от сондажа ! Ама колко трябва да е вместимоста на бутилката ,в коя част трябва да е засмукващия колектор от коя част смуче помпата не си спомням Та ако някои има виждане нека сподели!
        Най-добре е да имаш богати приятели!!!
        Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

        Коментар


        • От: Кладенци и сондажи

          Здравейте, мисля че, никого не съм обидил и нарекъл глупаци, но извинявайте ако има нещо. Причината за тези тези творчески Кооперации са единствено парите - 2 сондажа по 20 метра  по 100 лева ( грубо) са 4000 лева. Начинанието ни засега е почти безплатно ( изключение са малко квадратни профили ) които ще се купят.Има общо 4 декара за поливане и диаметъра ще е колкото да влезе китайска помпа в обсадните тръби 110 мм. Ако не стане здраве да има. Ще се вика ваш колега.

          Коментар


          • От: Кладенци и сондажи

            Здравейте, ето малко снимки от приключението...

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0965.jpg
Прегледи:1
Размер:140.0 КБ
ID:5583579Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0967.jpg
Прегледи:1
Размер:176.4 КБ
ID:5583580Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0973.jpg
Прегледи:1
Размер:233.0 КБ
ID:5583581

            Кой говореше за камъчета ?

            Коментар


            • От: Кладенци и сондажи

              Супер сте .Старта е добър ,но няма информация за дълбочина диаметър. Успех !

              Коментар


              • От: Кладенци и сондажи

                Диаметъра е 17-18 см, а тези "КАМЪЧЕТА" почнаха от 6-тия метър.След 4 часа въртене и подскачане на машината с малката глава (около 9 см) само половин метър надолу.Големи проклетии са тези камъчки, има варовик, кремъни и дребни речни камъни, а и пясък има де.Но странното е,че 2 кубика вода заминаха някъде долу за 20 минути и когато водата (дъждовна) свърши машината спря да подскача, тръгна гладко и спокойно. Викам си това е, свършиха камъчките пуснахме надолу 10 санта и само дето не спря мотора, едвам издърпахме тръбите нагоре - това са само 10-12 см и както му викате прихват. Пуснахме вода от чешмата и пак почна подскачането... На какво се дължи това? Много благодаря за отговорите и подкрепата Ви!

                Коментар


                • От: Кладенци и сондажи

                  Здравейте колеги, имам едно питане по темата.
                  Живея в едно село на 20 км от Варна. ВОда от чешмата си имам, но много ми се иска да си имам и друг водоизточник. Та въпроса е дали да се ориентирам към кладенец или содаж. В почти цялото село има кладенци, а всъседното място има кладенец на около 5 м. Две години подред беше суша през лятото и ходих да го гледам и вода си имаше. Дали да си направя една сонда за по-плитък сондаж (тръби имам в наличност 5см диаметър) или да се хвана да си изкопая кладенец?
                  За една година съм платил 150 лв вода като съм пълнил 2 големи басейна и съм поливал малка градина със зеленчуци и цветя, та за туй не ми е толкова належаща.
                  А пък да викам фирма да ми прави дълбок сондаж хич не мисля понеже няма файда, никога няма да се избие. Мерак имам и искам да си го направя сам.

                  Коментар


                  • От: Кладенци и сондажи

                    Решението си е твое, дали ще правиш ръчен сондаж / за което си трябват пособия/ или ще се хванеш да копаеш. Щом около тем имат вода на малка дълбочина, вероятността да излезе и при теб е голяма. Ако има наблизо някой чичка с багети го викни за всеки случай да мине през терена и може да те улесни.
                    Успех.

                    Коментар


                    • От: Кладенци и сондажи

                      Четох някъде че най-голяма вероятност за вода има по линията между 2 кладенеца. Двора ми е равен и беше засят с райграс, който вече не прилича на райграс ами на обикновенна трева. Забелязах миналото лято, че на едно място тревата расте по-бързо и е по-зелена. Целия двор се беша напукал от суша и тревата пооредя, само там си стоеше зелена и гъста. С просто око се виждаше зелено петно на двора. Дали там е мястото или си въобразявам?

                      Коментар


                      • От: Кладенци и сондажи

                        Кладенеца си е класика. Ако както разправяш наоколо е пълно с кладенци и то с много вода на малка дълбочина за предпочитане е кладенец. Защото той тихичко се пълни и като пуснеш помпата така и няма да се изпразни. Докато в сондажа си зависи от водният дебит на пласта, ако е слаб може и да го изпразниш и после чакаш да се напълни. Това от общи съображения, както казваш че кладенеца на съседите не се празни и през лятото значи е мощен пласта. При всички случаи ще ти остане удоволствието от физическият труд, тен и мускули Иначе за лесно естествено по-лесното е сондаж, 5-10 м са нищо дълбочина, да викнеш съседа и на ръка ще го извъртите. Друг е въпросът дали няма да се появят гадните чакъли. Виж как са обсадили кладенците съседите за да няма срутване, класиката е бетонни пръстени а това са разходи.

                        Коментар


                        • От: Кладенци и сондажи

                          В това село което съм, къщите са стари, от кмък. Кладенеца за който пиша е обсаден с камъни, без цимент. Не знам как стоят там. Мислех си да пусна една помпичка и да си купя 50 м маркуч и дане се занимавам, щото мястото е необитавано, ама си искам в моя двор.
                          Май на кладенец ще отиде работата, от копане не ме е страх, ама каква е процедурата с пръстените. Ще си ги направя сам, как се копае и се спускат....

                          Коментар


                          • От: Кладенци и сондажи

                            Цената им е такава, че не си струва да ги правиш, спуска ти ги крана на камиона който ти ги докара. Аз съм спускал и с комбиниран багер
                            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

                            Коментар


                            • От: Кладенци и сондажи

                              Той ги спуска, ама не се ли слагат в процеса на копаене? Не е ли опасно да копаш 5-6-7 метра без укрепване?

                              Коментар


                              • От: Кладенци и сондажи

                                Как се копае кладенец съм виждал само веднъж, близо до бившото ми предприятие в Асеновград. Понеже беше за промишлени нужди го направиха с доста голям диаметър някъде към 2.50 м. Бетонните пръстени бяха готови със специален центриращ ръб да влизат един в друг. Слагаха ги с ръчна лебедка вторият пръстен да легне върху първият и след това продължаваха да копаят вътре с кирки и лопати като изваждаха пръстта с кофи и лебедка. При копаенето подкопаваха странично по целият диаметър под първият пръстен така че пръстените се смъкваха надолу под тежестта си. Понеже беше в речна тераса водата се появи рано, някъде на петият метър. Покопаха още около метър и с това кладенеца беше готов.

                                Дали няма да се срути зависи от почвата наоколо. При твоята дълбочина едва ли, самият факт че наоколо има копани на ръка кладенци облицовани с камъни показва това. Така че ако мястото позволява може да минеш направо камиона с пръстените да ги спусне с кран. Като почнеш да копаеш то ще си проличи.

                                Ето тук няколко линка за копаенето на кладенец и обсаждането му с бетонни пръстени. Може би си заслужава това да се отдели като специална тема, въпреки че все за вода става дума начина на изпълнение на сондаж и кладенец са доста различни.

                                Как се копае кладенец с.Стожер
                                Кладенци
                                Как Выкопать Колодец
                                Колодец капаем сами

                                А това е "мексиканска технология".
                                Последно редактирано от Фред; 14-05-14, 17:30.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X