Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    "Бросок" в случая е последния скок. Ако е в полето е "атака". Значи някъде са станали, дълго са ходили или прибягвали и припълзявали, тогава са настъпвали, а в последните 50 - 20 метра вече няма време и място за това, хвърлят гранатите, и хукват на един дъх, демек атакуват.
    Четворка значи на практика две двойки, и не е добре. Един човек не може да носи един ранен, а двама могат. Четирима се разбират по-трудно и дълго. Тройката е правилното нещо, палестинците го доказаха още през 70-те.
    Цялата работа е кой какво иска от тия в къщата. Ако за нещо трябват живи, работата се обръща на полицейска, и се прави каквото се прави. Ако проблемът е армейски, е просто. Обкръжените затова се отбраняват - за да сковават силите на настъпващите. Затова основните сили изобщо не се занимават с тях а ги заобикалят, а втория ешелон има грижата да използва минималните достатъчни средства за най-бързото унищожаване на съпротивлението. Значи в случая трябва да се сетят за чии грездей мъкнат тия гранатомети, или да хванат на стоп някой БТР, в който на сержанта не му е жал за кутия патрони за голямата картечница, та да срути тоя плевник. Иначе трябва да прежалят себе си, додето си играят на пейнтбол.
    Четворката " в боя" си е четворка. Основна единица е в повечето армии на НАТО - т.нар. fire team или ако предпочиташ "секция". И именно - преимуществото му е в разделянето на две двойки позволяващи използването на двата основни тактически елемента - статичен и динамичен. Отделно няма кво да се разбират толкова- квот каже сержото командир на четворката - тва. Все пак е въпрос и на въоръжение- едно е четири човека с АК, друго е в отделението да имаш един гранатометчик с подстволник (кеф ти М203 кеф ти Кастьор), една лека картечница с лентово подаване (Кеф ти М249 SAW , кеф ти Печенег) и един лек снайпер (DMR) ......
    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
    No man left's behind !!!!

Коментар

Филма за който ви говоря можете да намерите тубата под заглавието Afghan Messacre. Не е лошо да се гледа...

П.П. А още по-добре е да гледате Qala I jangi - седем части е
      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 27-02-12, 13:40.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
        Филма за който ви говоря можете да намерите тубата под заглавието Afghan Messacre. Не е лошо да се гледа...

П.П. А още по-добре е да гледате Qala I jangi - седем части е
        Гледано е много пъти.... И анализирано. Накрая са фира....около 400 от талибанито. Американците губят един човек от ЦРУ и няколко са ранени от тяхна си бомба.... Типично американско осирацио идващо от подценяване на ситуацията. И все пак чисто статистически 1 за 400 си е добре.
        БТВ - Марто знаеш ли каква е разликата в структурата и въоръжението на българското американското армейско и американското морско-пехотинско отделение?
        Последно редактирано от Mad Dog; 27-02-12, 18:49.

Коментар

П.П. Който държи да си получава отговор на личните съобщения е твърде желателно да си трие редовно пощата..... За ... той си знае. Сори за офтопика .....

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
            Стрелба по флангово, фронтално, или облически движеща се цел доста различна, пък и в заданието май беше едно условие - минимално количество на личен състав. Иначе се реша съвсем лесно - един изстрел с РПО-А решава все проблеми.

Защо говорите щуротии та трябва да се намесва старого граничараСрещу един боец скрит в къщурката е нужен само един по добре обучен боец И всьо

Престави си че си в къщурката въоръжен до зъби и вънка в тъмното обикаля ТОЙ и кво ше бегаш ли или ше го чекаш да те удуши вътре
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Не знам колко си го гледал в такъв случай... Талибаните са 300 човека - избити до крак. Боя просължава четири денонощия, като броя и вида на единиците оръжие с което са разполагали не е ясен - били са се с това което са успели да отнемат от охраната си! Срещу тях освен автомати, картечници, гранатомети и ръчни гранати, са използвани танкове и авиация... Освен споменатите от теб американци (спец части) още от втория ден участие вземат един взвод на САС и няколко стотин бойци на северния съюз, чиито загуби не са описани никъде, а те са изнесли боя на гърба си основно (от всичко което съм гледал по въпроса, в кадър загиват или показват труповете на няколко десетки човека от съюза) така, че изнесената от теб статистика за съотношението на загубите вкл. и от грешно хвърлената бомба са крайно неверни (загиват няколко бойци на съюза, двама от които са били в танка Т-52 над който пускат бомбата, няма пострадали американци дори и ранени от нея - изнесли са се преди въздушния удар с бомби за поразяване на бункери)! Освен численото и огнево превъзходство, блокиращите сили имат оромно предимство и заради заетите позиции по стените на комплекса! Намират се по-високо от талибаните и имат отлично прикритие! А вие тука ми разполагате една шепа хора на 100 метра в голото поле, около къща в която има въоръжен човек... Без да ми се сърдите - хората ви ще са трупове за един-два часа максимум, а ако елиминират човека в къщата ще е чист късмет (ефекта от стрелбата с автомат по масивна постройка е почти нулев), който едва ли ще ви сполети с оглед на описаното до момента планиране при задените в задачата условия! Така си мисля аз.... Сега вече ако искаш, можеш да ме светнеш и за организацията и воъръжението на един американски взвод или рота...

Коментар

Не знам колко си го гледал в такъв случай... Талибаните са 300 човека - избити до крак. Боя просължава четири денонощия, като броя и вида на единиците оръжие с което са разполагали не е ясен - били са се с това което са успели да отнемат от охраната си! Срещу тях освен автомати, картечници, гранатомети и ръчни гранати, са използвани танкове и авиация... Освен споменатите от теб американци (спец части) още от втория ден участие вземат един взвод на САС и няколко стотин бойци на северния съюз, чиито загуби не са описани никъде, а те са изнесли боя на гърба си основно (от всичко което съм гледал по въпроса, в кадър загиват или показват труповете на няколко десетки човека от съюза) така, че изнесената от теб статистика за съотношението на загубите вкл. и от грешно хвърлената бомба са крайно неверни (загиват няколко бойци на съюза, двама от които са били в танка Т-52 над който пускат бомбата, няма пострадали американци дори и ранени от нея - изнесли са се преди въздушния удар с бомби за поразяване на бункери)! Освен численото и огнево превъзходство, блокиращите сили имат оромно предимство и заради заетите позиции по стените на комплекса! Намират се по-високо от талибаните и имат отлично прикритие! А вие тука ми разполагате една шепа хора на 100 метра в голото поле, около къща в която има въоръжен човек... Без да ми се сърдите - хората ви ще са трупове за един-два часа максимум, а ако елиминират човека в къщата ще е чист късмет (ефекта от стрелбата с автомат по масивна постройка е почти нулев), който едва ли ще ви сполети с оглед на описаното до момента планиране при задените в задачата условия! Така си мисля аз.... Сега вече ако искаш, можеш да ме светнеш и за организацията и воъръжението на един американски взвод или рота...
                Мартине как си с английския?
                САС там изобщо няма има общо 6 човека от SBS. А и да има - знаеш ли колко е един взвод от САС ? Апропо не се нарича взвод при тях. И изобщо- знаеш ли колко хора има в един екип на специалните сили ?
                Танк Т52 е нов модел за мен.
                Американците са точно 20 и няколко.
                Проблема е че изхождаш от структурата и организацията на БА. За кое отделение/ взвод / рота да ти разкажа? Предпочитам на Мор Пехите че тях си ги обичам.

Коментар

Пиша от телефона и неволно съм написал 52 вместо 55.. Сори! А САС е имало със сигурност, че дори и са се снимали даже - има 10 минутно клипче с тях - с афгански дрехи и въоръжени до зъби (на 3-ма души 2 леки картечници се падат горе долу)... Взвод ли е, група ли е (за САЩ става дума) нямам идея - аз съм служил в БНА!

Коментар

Пиша от телефона и неволно съм написал 52 вместо 55.. Сори! А САС е имало със сигурност, че дори и са се снимали даже - има 10 минутно клипче с тях - с афгански дрехи и въоръжени до зъби (на 3-ма души 2 леки картечници се падат горе долу)... Взвод ли е, група ли е (за САЩ става дума) нямам идея - аз съм служил в БНА!
                    СБС са - Спешъл Бот Скуад. За журналистите всички англичани са САС, така както за българина всеки патрон с периферно възпламеняване е "флоберов", всеки куршум за ловна гладкоцевна пушка е "бренеке" и всяка копирна машина е "ксерокс". Както обикновено "ксерокса" е Минолта. Тийм (или troop) се състои от 16 човека водени от капитан. В специалните сили на САЩ "Алфа" SFODA екип са 12 човека също с капитан начело. Тюленския "взвод" също са 16 човека В родното ССО.....Класифицирано. Но пак там.
                    За танка беше базик - знам, че си грамотен.
                    Та да пиша ли структурата?

Коментар

Пиши за структурата. Ще ми е интересно...

Коментар

Та да пиша ли структурата?
                        Ми чудя се кво още се моташ!?!
                        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                        Джон Кенеди

Коментар

В стандартното отделение на КМП на САЩ има три секции по четири човека. Всяка секция се състои от:
                          Командир (с подцевен гранатомет М203)
                          Стрелец гранатометчик (още един М203)
                          Картечар (М249 с лентово подаване)
                          Точен стрелец - пушка около М16/М4 с оптика или друга гега в 7.62х51 с оптика.
                          Така в отделението имаме общо:
                          М203 подцевни гранатомети - 6
                          Леки картечници М249 SAW - 3
                          Точни стрелци - 3
                          Командир и медик - corman.
                          В родното МСО имаме:
                          Общо една средна картечница- ПК/ПКМ.
                          Едно РПГ 7В.
                          Медик няма....
                          точен стрелец няма.

Като говоря за структура- да с родно МСО една барака си е зор- с хамериканско (пиндустанско, пласмасовоядско ) май не е драма.

Майора (Сибирски) да каже как е в модерната РФ армия.
                          Тов. Майор - прошу?

Коментар

Армията на САЩ има подобна структура- отново основна единица е секция от четири човека .
                            Отново структурата в секцията е:
                            Командир- 203
                            Гранатометчик- М203
                            Картечар - M249 SAW.
                            Автоматчик нямат точни стрелци на ниво отделение.

Отделението е "тъничко"- 9 човека.
                            Но пак- в едно отдление има:
                            4 М203
                            2 М249

За сметка на това на взводно и ротно ниво имат т.нар отделения/взводове "тежко оръжие".

Коментар

В какво ги возят тия момчета..?! В смисъл - по време на стандартна сухопътна операция, с какви возила ги дислоцират в зоната и оказват ли им (возилата) огнева поддръжка..?!

Коментар

Айде сега да "шифтнем" едно ниво нагоре.....
                                В българският спешен МСВ има:
                                Три РПГ 7В
                                Три ПК/ПКМ.
                                В рамките на еротичните блянове и едно СВД.
                                В пластмасовоядците (по точно скорпионоядци) от КМП имаме.
                                18 броя М203
                                9 броя М 249
                                9 броя "Точни стрелци"
                                Трима медици
                                Взводен със свързочни. За скорпионоядците:
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:zx620_855143.jpg
Прегледи:1
Размер:87.9 КБ
ID:5351230
                                Последно редактирано от Mad Dog; 27-02-12, 21:23.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X